• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

V treťom kole sa diali veci, Komárno pripravilo Leviciam prvú prehru v sezóne. Inter zostáva na Vietnamskej stopercentný, nič na tom nezmenila ani Prievidza. Ofenzívne podtatranské derby prinieslo napokon úspech Spišských Rytierov proti Svitu.

Niké SBL 2022/2023 – 3. kolo:

Inter Bratislava – BC Prievidza 65:50 (14:19, 16:7, 19:17, 16:7)

Inter: Zdanavičius 23, Zakas 12, Bulatovič 4, Hudec 2, D. Koller 0 (M. Koller 10, Moorman 8, Allen 4, Magdolen 2)

Prievidza: Taylor 16, Jašš 9, Djukanovič 5, Ilič 4, Hukič 3 (Lukáč 6, Krčmárik 4, Gligorijevič 3, Gajdoš a Kincel 0)

TH: 12/10 – 11/6, Fauly: 18 – 16, Trojky: 3 – 6, Rozhodovali: Ženiš, Izák, Bara

Povedali po zápase:

Danilo Rakočevič, tréner Interu: „My reálne nie sme ešte zohratí. J. P. Moorman v piatok absolvoval prvý tréning po troch týždňoch, Joseph Allen rovnako prvý tréning po príchode. Očakávať, že budeme lietať, by bolo prehnané. Možno to vyzeralo inak, ale aj chlapcom som povedal, že ak niekto od nás očakáva, že budeme lietať ako so Spišskou a bude nám padať, nech radšej zabudne. Ani Tomas Zdanavičius ani Jonas Zakas nemali takú rolu vo svojich tímoch, ako majú teraz. Samozrejme, možno to nebude vždy plynulé a v očiach diváka také, že wow. Na druhej strane, bojovnosť je to, čo chceme vidieť. Máme mladý tím a aj v tomto zápase hrali traja tínedžeri. Chceme teda bojovať a chceme byť dôslední v obrane. Takto sme vyhrali nad Prievidzou. Súperovi sme dovolili len 50 bodov – to poteší. Nechcem to porovnávať, ale kto sleduje napríklad Euroligu, vidí, ako to vyzerá na začiatku sezóny. Tímy sa musia zohrať. A platí to rovnako pre nás a očividne aj pre Prievidzu. Som si istý, že keby niekto minulý týždeň povedal, že budeme mať po troch kolách dve víťazstvá, tak by sme to okamžite brali. Proti Prievidzi sme odohrali seriózny zápas, keď sme aj napriek zlej trojkovej streľbe na úrovni 16 percent vyhrali o 15 bodov."

Martin Koller, hráč Interu: „Myslím, že nám víťazstvo pomôže aj po psychickej stránke. Máme nového hráča Allena, s ktorým sa ešte musíme zoznámiť a musí zapadnúť do nášho tímu. Myslím, že na tom budeme dobre. Teraz sme podali dobrý tímový výkon – dostať len 50 bodov od Prievidze je slušné. Musíme pokračovať v tvrdej práci na tréningoch. Máme bilanciu 2-1, dúfam, že sa nám bude dariť aj naďalej."

Krunoslav Krajnovič, tréner Prievidze: „Viazla nám komunikácia v obrane. Nemali sme koncentráciu. Keď máme výpadok, súper niečo vymení, my na to nereagujeme, ani tímovo ani individuálne a hneď nám padá obrana. Druhá vec, v útoku sme aj niečo zahrali, netrestali sme však chyby v obrane Interu, lebo sme nedali ľahké koše. Najmä v prvom polčase. Potom sme začali veci v útoku riešiť individuálne. Strácala sa dôvera jeden v druhého: ak spravím pohyb a nedostanem loptu, tak ten pohyb radšej ani nebudem robiť... To je veľmi zlá filozofia! Máme teda na čom pracovať. Keď k tomu pridáme katastrofálnu streľbu, ktorú máme na úrovni 29 percent a za 2 body 33 percent, tak je to hrozne nízke číslo a viac ani nemusíme pokračovať..."

Marek Jašš, hráč Prievidze: „Určite to nebol zápas, aký sme si predstavovali. Ani neviem, čo k tomu povedať. Dali sme 50 bodov a s tým sa nedá vyhrať. Bolo to viac o našej ofenzíve ako obrane – hoci aj v obrane sme urobili zopár chýb. Treba to analyzovať na videu a povedať si, čo treba urobiť inak a pripraviť sa lepšie na Komárno, ktoré nás čaká najbližšie."

 

Iskra Svit – Spišskí Rytieri 88:92 (15:26, 25:24, 21:17, 27:25)

Svit: King 30, Goncalves a Koval po 9, Turza 7, Thomas 4 (Avramovič 23, Baldovský 3, Harabin 0)

Rytieri: McGlynn 38, Washington 26, Juríček 13, Fusek 11, Antoni 4 (Hlivák, Granič a Mrviš 0)

TH: 19/16 – 14/12, Fauly: 17 – 16, Trojky: 14 – 14, Rozhodovali: Šarišský, Doušek, Bartoš

Povedali po zápase:

Oleg Meleščenko, tréner Svitu: „My sme prehrali zápas v prvej štvrtine. Ako sme nastúpili na stretnutie, tak neviem prečo, ale hráči si mysleli, že to bude padať všetko samo a nemusia brániť. Dopadlo to veľmi zle, takže sa z toho musíme poučiť, pretože dotiahnuť manko 18 bodov proti takémuto tímu a dokonca, ísť do vedenia je pekné, ale práve vo vedení treba hrať rozumnejšie. Opäť prišli dve-tri úplne školácke chyby a bolo. Musíme teda makať na tom, ako nastúpiť na zápas – koncentrovaní v obrane. Gratulujem Spišskej, ktorá zvíťazila zaslúžene, ale my sme chceli hrať lepšie. Hostia nám to však nedovolili, pretože v prvom polčase boli oveľa agresívnejší v obrane. Opakujem, porazili nás v prvej štvrtine, nádej síce ešte prišla, ale bolo to málo. Treba podať maximum a bojovať počas celých 40 minút.“

Saša Avramovič, hráč Svitu: „Asi do piatich minút hostia viedli o desať, my sme svoje strely nepremenili a bolo ťažké to zastaviť. Nebol to síce náš najlepší zápas, ale na druhej strane ani najhorší. Špeciálne do druhého polčasu sme išli tvrdo, čo sa okamžite začalo prejavovať, až sme vyrovnali skóre. V závere však Spišiaci premenili ťažké pokusy z deviatich metrov a zaslúžene vyhrali. Ja oceňujem, že sme sa do stretnutia dokázali vrátiť, ale musíme viac bojovať a hrať tvrdo, aby sme mali šancu na domáce víťazstvá.“

Teo Hojč, tréner Rytierov: „Svit je dobré mužstvo a doma ich navyše ženie publikum. Keď zacítia momentum, diváci ich podporia a naplno sa to ukázalo. Postupne otočili zápas, čo nás stalo veľa síl. My sme však premenili množstvo ťažkých striel a moji zverenci predviedli dobrý výkon. Ak sa na to niekto pozrie cez čísla, tak vidí, že naši dvaja Američania dali väčšinu bodov, ale celé mužstvo hralo dobre. Hlavne v prvom polčase to bola pekná tímová hra, na ktorej musíme stavať. Musíme byť radi za to, že odchádzame s víťazstvom, ale chcem pogratulovať aj Svitu, ktorý podal taktiež dobrý výkon a diváci sa mali na čo pozerať. My ideme ďalej a chceme do hry viac zapojiť niektorých hráčov, pretože body musíme vedieť rozdeliť aj trochu inak. Nedá sa stále spoliehať len na dvojicu.“

Patrick McGlynn, hráč Rytierov: „Hrali sme tvrdšie a premenili sme množstvo striel. Najmä, keď sme potrebovali zabrať, skórovali sme. Každý z chalanov, ktorí nastúpili, hral každú minútu tvrdo a výborne. Mne to tam taktiež padalo, ale celkovo sme ukázali veľmi dobrú ofenzívu a potrvrdili sme tu, že sme výborným tímom aj vonku.“

 

BC Komárno – Patrioti Levice 70:68 (15:18, 23:15, 17:18, 15:17)

Komárno: Gašič 13, Pendič 11, Dolník 4, Foltín a Podojak po 2 (Stuckey 25, Jenkins 4, Danielič, Skvašik a Volárik po 3)

Patrioti: Lapornik 15, Bojanovský 8, Bachan, Kotásek a McCallum po 6 (Freeman 14, Kovac 13, Chaban a Solčánsky 0)

TH: 14/8 – 33/26, Fauly: 28 – 16, Trojky: 10 – 4, Rozhodovali: Tomašovič, Uhrin, Ribakovs

Povedali po zápase:

Zlatko Jovanovič, tréner Komárna: "Pre mňa to bol jeden z najlepších zápasov, ktoré sme odohrali na domácej palubovke. Vedeli sme, čo nás čaká, z môjho pohľadu sme v Spišskej Novej Vsi hrali veľmi zle a preto som požiadal mojich hráčov, aby sme na tú prehru odpovedali čo najlepšou hrou. Je však náročné odpovedať proti najlepšiemu mužstvu ligy, ale takéto zápasy ukazujú charakter tímu. Ukázali sme, že na to máme, zápas sme vyhrali vďaka stabilnej obrane, pokúsili sme sa súpera unaviť, čo sa nám nakoniec aj podarilo a potvrdili sme našu kvalitu. Chcel by som pogratulovať aj Leviciam, za reprezentáciu v Lige majstrov, takisto môjmu kamarátovi, trénerovi Madzinovi, odvádzajú skvelú prácu a želám im veľa šťastia na európskych palubovkách."

Demarkus Stuckey, hráč Komárna: "Tréner nám povedal pred začiatkom zápasu, aby sme hrali tvrdo, brali sme to ako "vykúpenie" po nevydarenom zápase v Spišskej Novej Vsi. Hrali sme s dobrou energiou a som šťastný za tento výsledok."

Michal Madzin, tréner Patriotov: "Vyrovnaný a zároveň náročný zápas, Komárno bolo celé stretnutie o krok vpredu, avšak podarilo sa nám dotiahnuť. Napínavý záver zápasu, bolo to veľmi fyzicky náročné, čo sa prejavilo aj na fauloch. Gratulujem Komárnu k víťazstvu a ďakujem aj našim fanúšikom, ktorí sem merali cestu a vytvorili búrlivú atmosféru."

Miha Lapornik, hráč Patriotov: "Vedeli sme, že náš čaká ťažký zápas, hlavne z dôvodu, že nám chýbal hráč. Mali sme problémy v útoku, navyše súper hral v obrane tvrdo, nevedeli sme nájsť správny rytmus. V druhom polčase sme sa vrátili do zápasu, bili sme sa o výsledok, avšak to nestačilo, gratulujem súperovi, čaká nás ešte dlhá sezóna."

 

Aktuálna tabuľka Niké SBL:    
P.   Z V-P Skóre B
1. LEV Patrioti 3 2-1 249:200 5
2. SNV Rytieri 3 2-1 262:252 5
3. KMR Komárno 3 2-1 224:224 5
4. INT Inter 3 2-1 208:224 5
5. HAN Handlová 2 1-1 130:140 3
6. SVT Svit 3 1-2 233:232 4
7.  PDA Prievidza 3 1-2 190:201 4
8. LUC Lučenec 2 0-2 143:166 2

Foto: Lukáš Droppan