• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Ani v 10. kole Niké SBL nenašiel niekto recept na Inter Bratislava, v tomto prípade to bola Prievidza. V derby na východe boli úspešnejší Spišskí Rytieri, doma si poradili si Svitom. Lučenec odčinil zaváhanie z víkendu, v Handlovej triumfoval vysokým rozdielom.

Niké SBL 2022/2023 – 10. kolo:

MBK Baník Handlová – BKM Lučenec 77:100 (8:24, 23:35, 16:23, 30:18)

Handlová: Scott 24, Pipíška 21, Cavallero 9, Brown 3, Aranitovič 0 (Rožánek 10, Skubeň 6, Clergeot a Kádaši po 2)

Lučenec: Goss 22, V. Kneževič 14, Bolek a Láštic po 10, Armstrong 7 (Eaddy 22, Siládi 9, Zorvan 6, Ďuriš, Kapustík a Rákai 0)

TH: 16/11 – 17/9, Fauly: 15 - 16, Trojky: 8 - 7, Rozhodovali: Ženiš, Izák, Sirocký

Povedali po zápase:

Karol Kučera, asistent trénera Handlovej: "Veľmi ťažké hodnotenie zápasu, jediné čo môžem urobiť, je ospravedlniť sa handlovským divákom za tento výkon. Bez energie a chuti sa basketbal hrať nedá. Už po prvom polčase bolo rozhodnuté a druhý sa dohrával vo vlažnom tempe. Ako svetlý okamih môžem vypichnúť výkon mladých slovenských hráčov, ktorí prišli na palubovku na samom konci a nezabalili to. Urobili všetko preto, aby napravili našu povesť a bojovali aspoň o prijateľnejší výsledok. Je iba na nás, ako sa s týmto vysporiadame a čo bude s handlovským basketbalom ďalej."

Branislav Pipíška, hráč Handlovej: "Ťažko sa hodnotí takýto zápas. V prvom rade gratulujem Lučencu k zaslúženému víťazstvu. Celých štyridsať minút boli lepším tímom. Musíme popracovať na našej hre, pretože druhý zápas v rade takto vybuchnúť a to dokonca pred svojimi fanúšikmi, je neakceptovateľné."

Nenad Miloševič, tréner Lučenca: "Gratulujem svojim chlapcom k tomu, ako zareagovali po poslednom zápase s Prievidzou a ukázali svoju reálnu tvár. Takéto výkony by nás mali zdobiť najmä v obrane, z ktorej samozrejme potom vyplýva aj dobrý útok. Tešíme sa na ďalší zápas, na ktorý sa musíme poctivo pripraviť a verím, že sa budeme krok po kroku posúvať na tú úroveň, na ktorej chceme byť. Držím palce Handlovej v ďalšom priebehu súťaže."

Ján Zorvan, hráč Lučenca: "Presne takýto zápas sme potrebovali, aby nám mentálne pomohol do ďalšieho priebehu sezóny. Začali sme agresívne v obrane, čo sa potom prelialo aj do útoku a odohrali sme skvelý duel. Som rád, že sa do hry zapojili všetci hráči lavičky a zápas sme si spolu užili."

 

BC Prievidza – Inter Bratislava 76:80 (22:20, 19:20, 17:16, 18:24)

Prievidza: Anderson 31, Jašš 12, Hukič a Taylor po 7, Gajdoš 1 (Krčmárik 9, Lukáč 5, Gligorijevič 4, Kincel 0)

Inter: Zdanivičius 26, Moorman 20, Zakas 11, Bulatovič 7, M. Koller 2 (Kozlík 8, D. Koller 3, Ďurečko, Hemphill a Magdolen 0)

TH: 20/14 – 20/15, Fauly: 23 - 20, Trojky: 8 - 9, Rozhodovali: Margala, Doušek, Cibulka

Povedali po zápase:

Krunoslav Krajnovič, tréner Prievidze: „Myslím, že sme odohrali celkom dobrý zápas s momentálne najlepším družstvom v lige, ktoré sa zaslúžene nachádza tam, kde sa nachádza. Bojovali sme do konca, aj keď sme mali zas zlú chvíľu, keď nás chytila únava. Začali sme veci riešiť individuálne, čo by sme nemali robiť. Mali by sme si viac posúvať loptu a nechať otvorenú strelu, ktoré sme aj mali v niektorých situáciách, ale premenili sme ich. V obrane sme sa snažili maximálne, koľko sme mohli, tam nemám čo vyčítať chalanom. Bojovali sme do konca, do poslednej sekundy, tak ako to má vyzerať. Verím, že to publikum ocenilo a verím, že tak budeme pokračovať aj ďalej. Niektoré veci, kým sa na Slovensku nezmenia, tak budú vyzerať tak, ako vyzerali aj teraz, ale nebudem komentovať, o čo sa jedná, myslím, že to všetci videli."

Patrik Lukáč, hráč Prievidze: „Myslím si, že odohrali dobrý zápas, pretože Inter je aktuálne líder tabuľky, čo si myslím, že určite nie je náhodou. Odohrali sme solídny zápas, v obrane sme síce dostali 80 bodov, ale myslím si, že aj tak dobre. Odtrhli sme sa aj počas zápasu o deväť bodov, tam sme to mali natiahnuť ešte na viac, ale, bohužiaľ, padli sme ešte trochu v obrane. Skúsenosti boli asi na strane Interu, v tomto čase dotiahli a nakoniec otočili zápas, ale som rád, pretože sme to nevzdali, aj keď sme približne minútu do konca prehrávali o asi deväť bodov, tak sme to dotiahli na dva body. Žiaľ, už sa nám to nepodarilo otočiť, ale taký je život, také sú zápasy. Ideme ďalej, v sobotu nás čaká zápas v Komárne a ideme spraviť všetko pre to, aby sme vyhrali."

Roman Kováčik, člen vedenia Prievidze: „Nebaví ma robiť basketbal, keď sa 7 dní v týždni snažíte zohnať peniaze, aby to tu fungovalo, podporujete hráčov, vyčistíte im žalúdok, keď pokašlú zápas, zháňate posily, snažíte sa baviť divákov, pracujete na propagácii a marketingu, a potom prídu traja páni, nad ktorých nikto nemá a všetko pokazia. Je mi jasné, že koše za nás nikto dávať nebude, ale stačilo by, keby pískajú spravodlivo. Najhoršie je, že my ani nevieme, čo sa s tým dá robiť. Rozhodcovia patria pod zväz a potrebujeme podporu zväzu, aby v tomto smere nastolil poriadok. Som veľmi znechutený a nebaví nás už tolerovať, že nám rozhodcovia podpilujú nohy na vlastnej palubovke. Nebolo to prvýkrát."

Danilo Rakočevič, tréner Interu: „Bol to určite zaujímavý zápas pre každého, kto pozeral. My sme veľmi dobre začali, potom sme hrali veľmi dobre, potom sme veľmi dobre otočili a potom sme to skoro všetko za minútu aj zbabrali (smiech). Tak by som to ohodnotil, ale nie je ľahké vyhrávať v Prievidzi. Prievidza a Inter nie sú tam, kde kedysi, ale ešte vždy je to nejaké derby, atmosféra a všetko. Snažili sme sa samozrejme vyhrať a sme radi za toto víťazstvo. Ostatné veci budeme analyzovať, síce nemáme veľa času, keďže v sobotu je ďalší zápas, ale určite musíme zanalyzovať nejaké veci, prečo sme mali takú hernú krízu a výpadky v určitých momentoch."

Marek Kozlík, hráč Interu: „Bol to veľmi náročný zápas, mali sme v nohách veľmi ťažký zápas s Levicami. Možno tam bolo trošku také upokojenie z našej strany, že sme na prvom mieste v tabuľke. Každopádne, Prievidza začala veľmi bojovne, tvrdo, skôr by som povedal ako keby viacej chceli, čo vlastne nás zdobí celú dobu, že my chceme viac ako súper. Potom sme zabrali, dá sa povedať, že v tej pravej chvíli, keď sa lámal zápas. Výborne sa tam chytil Moorman, ktorý skvelými individuálnymi akciami postupne otáčal zápas a pridal sa každý jeden hráč. Nakoniec je z toho vydreté víťazstvo so šťastným koncom pre nás, no musím pochváliť Prievidzu, bol to dobrý zápas z ich strany, ale som veľmi rád, že sme vyhrali."

 

Spišskí Rytieri – Iskra Svit 93:88 (24:22, 20:29, 21:20, 28:17)

Rytieri: Washington 32, Hlivák 16, Granič 12, Antoni 11, Fusek 10 (Juríček 13, Sokolovsij 0)

Svit: King 31, Koval 14, Atwood a Goncalves po 10, Baldovský 8 (Avramovič 13, Turza 2)

TH: 32/23 – 14/11, Fauly: 18 - 25, Trojky: 11 - 13, Rozhodovali: Šarišský, Karniš, Životský

Povedali po zápase:

Teo Hojč, tréner Rytierov: „Gratulujem svojim chlapom k tejto ťažkej výhre. Určite sa nerodila ľahko, pred zápasom nám ochoreli McGlynn a Mrviš, a tak sme to museli zvládnuť v úzkej rotácii. Ešte raz klobúk dole, ako to chalani zvládli. V prvom polčase sme mali problém s ich útočným doskokom, v šatni sme si povedali, čo musíme zmeniť v obrane a som rád, že moji zverenci v druhom polčase dodržali to, na čom sme sa dohodli. Treba pripomenúť, že sme hrali len s dvoma legionármi a ja som veľmi rád, že slovenskí hráči, ktorí dostali príležitosť, sa jej dobre chopili a zvládli to.“

Adam Antoni, hráč Rytierov: „Vyhrali sme derby, čo sa vždy dvojnásobne počíta. Som veľmi rád, ako sme to v úzkej rotácii zvládli, hlavne v druhom polčase sme zabrali v defenzíve a začali sme to otáčať. Napokon sme vyhrali a pevne verím, že sme potešili všetkých priaznivcov na Spiši.“

Oleg Meleščenko, tréner Svitu: „Gratulujem Spišskej, hrali o niečo lepšie ako my a preto vyhrali. Domáci nás v druhom polčase totálne preskákali na doskokoch a z druhých šancí vyriešili všetky svoje otázky. Nám ešte trochu chýbajú rozumné riešenia, keď je zápas vyrovnaný. Aj v obrane sme v druhom polčase urobili príliš veľa chýb. Musíme makať, liga ide rýchlym tempom.“

Stanislav Baldovský, hráč Svitu: „Z našej strany veľký smútok, pretože sme sa zodpovedne pripravili na tento zápas. Neubránili sme však Washingtona, pričom sme o ňom vedeli a on napokon rozhodol zápas. Prehrali sme si to sami v obrane, musím pogratulovať domácim, koncovku zvládli výborne.“

 

Aktuálna tabuľka Niké SBL:    
P.   Z V-P Skóre B
1. INT Inter 10 8-2 756:733 18
2. SNV Rytieri 10 7-3 877:835 17
3. LEV Patrioti 9 6-3 783:672 15
4. SVT Svit 9 4-5 764:728 13
5. LUC Lučenec 10 4-6 770:810 14
6. KMR Komárno 8 3-5 568:576 11
7.  HAN Handlová 10 3-7 778:849 13
8. PDA Prievidza 10 3-7 642:735 13

Foto: Branislav Gúgľava