• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Druhý zápas po sebe uspeli Spišskí Rytieri víťaznou strelou, v tomto prípade predĺžili čakanie Interu Bratislava na úspech. Banícke derby s poradovým číslom 141 sa stalo záležitosťou Prievidze, prvýkrát v sezóne zdolali Handlovú. Lučencu sa podarilo ukončiť víťaznú sériu Levíc. V súboji tabuľkových susedov sa Svitu podarilo preskočiť Komárno.

Niké SBL 2022/2023 – 15. kolo:

Inter Bratislava – Spišskí Rytieri 88:91 (19:24, 21:18, 28:14, 20:35)

Inter: Zdanavičius 22, Moorman 17, Zakas 16, M. Koller 6, D. Koller 2 (Bulatovič 13, Hemphill a Kozlík po 6)

Rytieri: McGlynn 24, Washington 20, Granič 19, Fusek 8, Antoni 5 (Juríček 8, Lopez 7, Mrviš 0)

TH: 14/11 – 21/16, Fauly: 24 - 20, Trojky: 15 - 9, Rozhodovali: Šarišský, Bara, Obertová

Povedali po zápase:

Danilo Rakočevič, tréner Interu: „Ako keby sme sa zľakli týchto momentov. Nemáme pohodu, ktorú sme mali. Dovolíme im, aby doskočili sedemkrát po sebe, aby dali ľahké 'and one' a čo potom? Potom ťažko ubrániť súpera, ktorý má takú individuálnu kvalitu ako Spišská. Mali sme náskok, zápas sme mohli kontrolovať a vyhrať. Bohužiaľ... Je v tom aj naša neskúsenosť – ťažko všetko vysvetľovať spôsobom sprav to alebo toto. Nemôžeme opakovať rovnaké chyby. Napríklad Washington nám opakovane vniká do koša, dohodneme sa, že ho zavrieme, ale nesplníme to. Tvárime sa ako dobrí chlapci a potom sa sťažujeme na rozhodcov, ale to my sa musíme trocha uvedomiť, sústrediť sa na našu hru a robiť presne tie veci, na ktorých sa dohodneme. Neviem, či sme si zaslúžili prehrať, ale rozhodla individuálna kvalita Spišskej Novej Vsi.“

Goran Bulatovič, hráč Interu: „Pre nás nešťastný koniec. 38 minút sme odohrali, myslím, dobre. Na konci sme dovolili Spišskej, aby sa vrátila. Zaslúžene vyhrala a musím jej pogratulovať.“

Teo Hojč, tréner Rytierov: „Čo bolo hlavné? Nevzdať sa. Nikdy. Aj keď to s nami vyzeralo nedobre, hlavné bolo nevzdať sa a skúsiť to otočiť. Potom vás aj šťastie pohladí, keď bojujete, lebo si to zaslúžite. Za to, ako sme hrali predtým, ako prišli zlomové momenty, nás nepohladilo, lebo sme si to nezaslúžili. To sú základy basketbalu. Nehrali sme dobrý zápas – to nebudeme tajiť, ale sme radi, že sme vyhrali. Ak vyhráte a nehráte dobre, aj to sa počíta. A možno ešte viac...“

Michael Fusek, hráč Rytierov: „Zlomový bol určite tlak na ich rozohrávačov a tlak v obrane. Začali sme brániť agresívne, ako sme mali od prvej minúty zápasu a nemuseli by sme sťahovať desať až dvanásťbodový náskok Interu. Nechcem povedať, že sme mali zlý začiatok, ale musíme mať lepšie začiatky a potom máme šancu držať sa vo vedení po celý zápas a dohrať do víťazného konca.“

 

BC Prievidza – MBK Baník Handlová 79:70 (23:20, 22:14, 19:16, 15:20)

Prievidza: Taylor 15, Hukič 13, Wheeler 11, Jašš 8, Lukáč 5 (Anderson 19, Kincel a Walker po 4, Krčmárik 0)

Handlová: Pipíška 21, Scott 17, Rožánek 9, Aranitovič 8, Cavallero 4 (Vojtek 6, Popovič 3, Obert 2)

TH: 13/12 – 16/13, Fauly: 21 - 15, Trojky: 5 - 7, Rozhodovali: Ženiš, Turčin, Sirocký

Povedali po zápase:

Krunoslav Krajnovič, tréner Prievidze: "Po psychickej stránke to bol pre nás veľmi ťažký zápas vzhľadom na to, že máme negatívne skóre s Handlovou. Handlová mala pred týmto zápasom o jedno víťazstvo viac, čiže my sme jednoducho museli tento zápas vyhrať. Po zápase s Levicami sme sa desať dní poctivo pripravovali. Myslím, že sme dodržali väčšinu z toho, čo sme si dohodli, hoci samozrejme, boli tam nejaké výkyvy, najmä v tom momente, keď sa Handlová dotiahla na tri body, ale neznervóznili sme a vrátili sme späť náš náskok. Tie výkyvy sú normálne, najmä keď máte nezohraté družstvo, k tomu ešte nových hráčov, niektorí sa prvýkrát stretávajú s európskym štýlom basketbalu. Ale musím povedať, že sa snažili a ja verím, že v sobotu proti Lučencu zopakujeme podobný alebo možno aj lepší výkon. Pozývam tak všetkých divákov a dúfam, že v sobotu opäť dorazia do haly.”

Jamari Wheeler, hráč Prievidze: "Bol to dobrý zápas. Mali sme tu skvelé publikum, ktorí nás prišlo podporiť. Bolo to vybojované víťazstvo, zostali sme sústredení v obrane a proste sme hrali našu hru a hrali sme ako tím. Keď hráme ako tím, je ťažké nás poraziť.”

Karol Kučera, asistent trénera Handlovej: "Videli sme veľmi dobré hornonitrianske derby, ktoré sa hralo vo vynikajúcej atmosfére, za čo patrí vďaka obom fanúšikovským táborom. Myslím si ale, že aj hráči prispeli k tomu svojimi výkonmi a odohrali veľmi dobrý zápas, či na jednej, alebo na druhej strane. Z mojej strany si myslím, že rozhodli naše stratené lopty. 23 stratených lôpt na zápas je veľmi veľa. Bola to zásluha prievidzskej agresívnej obrany, s ktorou sme sa viac-menej nevedeli dobre vysporiadať. Keď sme sa s ňou už vysporiadali, tak sme z toho mali presilovú situáciu a dali sme kôš, ale bohužiaľ týchto 23 stratených lôpt rozhodlo o tomto zápase. Ostatné ukazovatele, či doskoky alebo asistencie a myslím, že aj streľba, bola možno na rovnakej úrovni v oboch tímoch.”

Branislav Pipíška, hráč Handlovej: "Myslím, že Prievidza vyhrala zaslúžene, ale nechýbalo veľa a mohli sme sa tešiť z víťazstva my. Myslím, že straty boli hlavným dôvodom, prečo sme nemohli pomýšľať nad víťazstvom, mali sme ich na konci zápasu 23. Prvý polčas ich bolo asi 17, tak jednoducho nemôžeme hrať. Keby sme obmedzili tie straty, tak sme mohli aj zvíťaziť, ale gratulujem Prievidzi k víťazstvu."

 

BKM Lučenec – Patrioti Levice 84:81 (15:26, 25:17, 15:19, 29:19)

Lučenec: Armstrong 17, Goss 15, Kneževič 14, Láštic 12, Bolek 5 (Eaddy 21, Rákai a Zorvan 0)

Patrioti: van Oostrum 26, McCallum 20, Lapornik 18, Bojanovský 9, Kovac 6 (Kotásek 2, Abrhám 0)

TH: 14/14 – 19/19, Fauly: 19 - 18, Trojky: 8 - 8, Rozhodovali: Zubák, Karniš, Gacík

Povedali po zápase:

Nenad Miloševič, tréner Lučenca: "Najprv by som chcel poďakovať divákom, že prišli v takomto počte a určite nám dodali neuveriteľnú energiu, mojim chlapcom zvýšili sebavedomie a pomohli im v podstate dostať sa na maximum ich síl. Zdolať tím ako Levice potrebuje rozum, potrebuje energiu a samozrejme potrebuje odvahu. Myslím si, že sme po prvýkrát, odkedy som tu, hrali rozumne, hrali sme aj rýchlo, ale vedeli sme v každej chvíli, čo chceme. Samozrejme, bolo tam veľa chýb, ale to patrí k tomu proti tímu ako sú Levice. Je to tím s neuveriteľnou kvalitou, fantasticky reprezentujú Slovensko v Európe, za čo im gratulujem. Ale tento zápas sme myslím viac chceli vyhrať, urobili sme preto všetko a veľká vďaka patrí hráčom, že zabojovali tak, ako zabojovali."

Juraj Láštic, hráč Lučenca: "Myslím si, že sme odohrali veľmi kvalitný zápas, ktorý bol napínavý od začiatku až do konca. Som veľmi rád za to, koľko ľudí prišlo pozrieť a podporiť. Vážim si podporu fanúšikov!"

Michal Madzin, tréner Patriotov: "Ťažký zápas, celý čas bolo skóre vyrovnané. Boli sme v miernom vedení. Myslím, že aj s troškou šťastia sa to priklonilo na stranu domácich. Určite nás to mrzí, ale bojovali sme najviac ako sme vedeli."

David Abrhám, hráč Patriotov: "Pre nás to bol veľmi ťažký zápas. Prišli sme sem v oklieštenej zostave, ale neprišli sme sem prehrať - prišli sme bojovať. Robili sme, čo sa dalo. Domáci boli v obrane veľmi agresívni, mali sme s tým problémy a myslím si, že do konca to bolo celkom vyrovnané a rozhodli možno nejaké detaily, ktoré sme my nezvládli urobiť správne."

 

BC Komárno – Iskra Svit 64:69 (15:19, 10:20, 24:10, 15:20)

Komárno: Gatling 14, Gašič a Markovič po 12, Dolník 2, Foltín 0 (Stuckey 12, Volárik 9, Djordjevič 2, Danielič 1)

Svit: King 26, Atwood 14, Goncalves 13, Koval 10, Turza 4 (Baldovský a Monček po 1, Čmil, Harabin a Matušek 0)

TH: 15/11 – 19/14, Fauly: 20 - 18, Trojky: 9 - 7, Rozhodovali: Tomašovič, Doušek, Bartoš

Povedali po zápase:

Zlatko Jovanovič, tréner Komárna: "Gratulujem k Svitu k predvedenému výkonu. Opäť sa vraciame k tomu, čo tu bolo už predtým, raz sme hore, raz dole. Prvú polovicu zápasu sme mali hroznú, po dobrom začiatku sme však stratili energiu a neviem si vysvetliť, prečo sa tak stalo, nakoľko aj pri striedaniach som sa snažil striedať tak, aby energia zostala na ihrisku, ale nestalo sa tak. V druhej polovici, najmä v tretej štvrtine sme predviedli parádny výkon, hrali sme dobre v obrane, boli dôrazní na doskoku, avšak návrat do zápasu nás stál príliš veľa síl a toto rozhodlo o stretnutí. Prehrali sme o takmer 20 doskokov, čo opäť ukazuje na problém, ktorý máme v celej sezóne, a to sú doskoky. Predpokladám, že viacero nasledujúcich duelov bude v podobnom rytme, zápasový kolotoč je neúprosný, avšak toto je dané a musíme sa s tým zmieriť. Hráči sa snažili, ukázali charakter, nestačilo to však, čo už, Svit vyhral, my sme prehrali. Každému prajem všetko dobré do nového roka."

Luka Gašič, hráč Komárna: "Hrali sme veľmi zle, možno to bol aj náš najhorší zápas v tejto sezóne. Myslím si, že sme hrali tak, akoby sme ani nevedeli, ako máme hrať. Mali sme len záblesky v tretej štvrtine, avšak toto na víťazstvo nestačilo. Prehra bolí, avšak pokúsime sa ju odčiniť v najbližších zápasoch."

Oleg Meleščenko, tréner Svitu: "Hrali sme v obrane úplne inak, ako v našom poslednom vystúpení proti Handlovej. Teraz obrana prakticky vyhrala zápas. Ako tréner som rád, že hráči pochopili systém, čo od nich chcem, avšak neviem, dokedy nám to vydrží, nakoľko máme problém s konzistenciou výkonov a s celkovou koncentráciou. Myslím si, že sme však my boli lepší."

T.J. Atwood, hráč Svitu: "Vyhrali sme na palubovke, kde sa nevyhráva ľahko. Teší ma, že sa nám podarilo zvíťaziť a odčiniť našu poslednú prehru v Handlovej, toto ukázalo aj náš charakter. Už teraz sa však musíme chystať na nasledujúce zápasy."

 

Aktuálna tabuľka Niké SBL:    
P.   Z V-P Skóre B
1. SNV Rytieri 15 11-4 1328:1282 26
2. LEV Patrioti 14 9-5 1212:1051 23
3. INT Inter 15 8-7 1150:1163 23
4. SVT Svit 14 7-7 1169:1141 21
5. LUC Lučenec 14 7-7 1127:1148 21
6. KMR Komárno 13 6-7 988:947 19
7.  PDA Prievidza 15 5-10 1020:1132 20
8. HAN Handlová 16 5-11 1249:1379 21

Foto: Lukáš Droppan