• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

V 23. kole Niké SBL sa diali veci. Spišskí Rytieri našli po 10 zápasoch premožiteľa, keď prehrali v Komárne. Šancu priblížiť sa nevyužili Patrioti, proti Interu Bratislava nemali nárok na úspech. Lučenec sa proti Prievidzi konečne dočkal víťazstva a Svit nemal s Handlovou žiadne problémy.

Niké SBL 2022/2023 – 23. kolo:

Inter Bratislava – Patrioti Levice 83:61 (25:23, 21:13, 21:13, 16:12)

Inter: Zdanavičius 26, Hudec 13, Moorman 11, Zakas 8, Bulatovič 7 (Kozlík 12, M. Koller 4, D. Koller 2, Ďurečko 0)

Patrioti: McCallum 12, Bojanovský 10, van Oostrum 7, Bachan 5, Kneževič 3 (Padgett 12, Kovac 10, Kotásek 2, Abrhám a Chaban 0)

TH: 12/12 – 12/9, Fauly: 18 - 17, Trojky: 9 - 4, Rozhodovali: Ženiš, Bara, Obertová

Povedali po zápase:

Danilo Rakočevič, tréner Interu: „Ako zhodnotiť takýto zápas? Fantastický výkon! Naozaj fantastické je, že sme takto kontrolovali zápas proti silnému súperovi z Európskeho pohára FIBA. Viac sme chceli zvíťaziť ako oni. To bolo vidno aj na doskoku, kde sme mali o desať viac doskočených lôpt. Myslím, že sme si zaslúžili toto víťazstvo."

Róbert Hudec, hráč Interu: „Hralo sa mi veľmi dobre. Tréneri ma po zranení dobre pripravili, aby som sa dokázal takto vrátiť naspäť. Hrali sme výbornú obranu, z ktorej sme potom pokračovali aj v útoku. Obrana sa medzi štvrtinami stále zlepšovala."

Michal Madzin, tréner Patriotov: „Ťažko sa to hodnotí. Z našej strany veľmi zlý výkon. Na druhej strane, klobúk dolu, Inter odohral výborný zápas, s dobrou energiou, tvrdo. Gratulujem súperovi k víťazstvu. Samozrejme, chýbal nám Lapornik, ale aj iné zápasy sme odohrali s chýbajúcimi hráčmi a bojovať môžeme stále. To sa buď nestalo, alebo nemám pocit, že by sme tak pôsobili."

Ben Kovac, hráč Levíc: „Mali sme teraz ťažký program, dozvedeli sme sa, že Miha Lapornik je zranený a vypadol nám na dva mesiace... ale podľa mňa sú to skôr také výhovorky. Stopercentne v tom bola aj únava a vedeli sme, že na Interi, v malej hale, sa hrá ťažko, ale podľa mňa sme neodštartovali ako sme mali. Nebola v tom energia. V obrane sme inkasovali už v prvom polčase 46 bodov a to je skrátka veľa. Obrana tam nebola, v útoku sme nemali strely, ktoré normálne mávame. Nebol to náš basket a zaslúžili sme si prehru."

 

Iskra Svit – MBK Baník Handlová 113:108 (36:20, 28:20, 35:33, 14:35)

Svit: Smith 22, Goncalves 15, Atwood 14, Koval 13, King 6 (Monček 16, Harabin 10, Baldovský 9, Matušek 5, Blaško 3, Kester a Matulík 0)

Handlová: Scott 29, Aranitovič 17, Pipíška 16, Popovič 15, Rožánek 10 (Vojtek 7, Obert 6, Skubeň 5, Skvašik 3)

TH: 27/17 – 25/18, Fauly: 20 - 21, Trojky: 8 - 12, Rozhodovali: Doušek, Izák, Kiss

Povedali po zápase:

Stanislav Baldovský, hráč Svitu: „Z našej strany je to radosť, že sme tento zápas vyhrali. Taktiež som rád, že si zahrali všetci chlapi – najmä mladí. V prvom polčase aj začiatkom druhého ukázali, že vedia hrať basketbal. Viedli sme, tuším, už okolo 30 bodov, no potom sa niečo zlomilo. Prestali sme hrať dobrú obranu, prestali sme si prihrávať a už sme nedávali ľahké koše. Niečo nám vypadlo z koša, hostia svoje strely premieňali a dostali sme sa do akejsi nervozity. Zrazu sme sa báli o výsledok. Klobúk dole, že aj v závere tréner nechal na palubovke mladíkov, niečo tam podoskakovali, udržali nejaké sekundy. Keď oni prídu na ihrisko musia hrať zodpovedne, na to tam majú rozohrávača Adama Mončeka, ktorý ich musí viesť a ukorigovať ich. Chvalabohu, zvíťazili sme.“

Adam Monček, hráč Svitu: „Nemali sme najlepší vstup a prvé štyri minúty sme sa hľadali. Následne sme však odskočili do výraznejšieho vedenia cez 20 bodov, ktoré sme si držali až do tretej štvrtiny. Mladí dostali šancu, konečne sme si zahrali. Celú sezónu hrávame pomenej, ale nečudujem sa, pretože máme výborných legionárov. Prvé tri štvrtiny sme to dobre ťahali, prihrávali sme si, tvorili hru, ale v poslednej desaťminútovke prišiel výpadok a chýbala skúsenosť. Bolo to o ťažkých strelách, zlých rozhodnutiach a hlavne chybách v obrane. Som rád, že nám tréner veril aj v závere a podržal nás tam. Ďakujeme mu za to a budeme sa ho snažiť pri ďalších príležitostiach nesklamať. Ja veľmi rád preberám tú rolu, ktorú spomínal 'Baldy', aj keď musím povedať, že na konci som mohol niektoré rozhodnutia urobiť inak. Práve ten herný výpadok je stále chybou rozohrávača, ale v tomto športe je to tak. Do budúcna sa budem snažiť v tejto činnosti napredovať. Osobne som už mal pred pár rokmi aj bodovo lepšie zápasy, ale ja nehrám na body a som rád hlavne za asistencie. “

Karol Kučera, tréner Handlovej: „Toto stretnutie bolo presne také, ako som si myslel, že bude. Kvalita Svitu nás v hre jeden na jedného prebíjala. Keď hrali ich zahraniční, bohužiaľ, nemali sme šancu to ubrániť. Darmo sme sa na to pripravovali. Bolo vidieť, že nohami na nich nestíhame. My máme obranný systém, ktorý chceme hrať, ale ja nebudem chodiť brániť za hráčov, to musia oni. Napriek tomu sme sa nevzdali a hrali až do konca, čo mojim zverencom slúži ku cti a musím ich pochváliť. Videli sme ešte nejakú šancu a chceli sme sa pobiť o výsledok. Čakal som, ako dlho bude tréner Meleščenko trpezlivý a zostal trpezlivý až do konca. Kým hráme, vždy budeme bojovať presne tak, ako teraz v závere. Máme si to užívať, nenervačiť sa, tešiť sa na každý tréning i zápas. V tréningovom procese pracujeme veľmi dobre už mesiac a pol, v tom nemám k chlapcom výčitky, ale nevieme to pretaviť na víťazstvá. Chýba nám nejaký dobrý rozohrávač, ktorý to celé udiriguje.“

Richard Rožánek, hráč Handlovej: „Zlomilo sa to v obrane jeden na jedného, kde má Svit kvalitných hráčov a kľúčové boli aj útočné doskoky. Keď nastúpili mladí odchovanci Svitu, mali sme to trochu ľahšie, ale aj tak s nami hrali vyrovnane, takže pre nich dobrá skúsenosť a môžem ich pochváliť.“

 

BC Komárno – Spišskí Rytieri 93:79 (19:23, 24:29, 24:23, 26:14)

Komárno: Markovič 21, Gašič 19, Stuckey 18, Djordjevič 9, Volárik 5 (Gatling 13, Danielič 6, Dolník 2)

Rytieri: Juríček 16, Fusek 12, Lopez a McGlynn po 7, Mrviš 6 (Granič 13, Antoni 9, Hlivák 5, Thomas 4)

TH: 16/11 – 20/17, Fauly: 20 - 20, Trojky: 16 - 8, Rozhodovali: Fuska, Margala, Turčin

Povedali po zápase:

Zlatko Jovanovič, tréner Komárna: "Náročný zápas, Spišská je jeden z top tímov, ktorý môže pomýšľať na titul. Aktuálne sú na prvej priečke tabuľky, majú kvalitnú súpisku, skvelého trénera a ukázali charakter aj v stredu proti Pardubiciam. Na druhej strane, aj naši hráči ukázali charakter a to, že s nimi treba počítať. Bolo ťažké sa pozbierať po náročnom zápase proti Šibenke, avšak podarilo sa. V prvej polovici zápasu sme boli ešte slabší, pomalší, avšak toto možno pripísať práve únave zo stredajšieho zápasu. Potom sme sa však 'nabili', boli sme istí na doskoku a padalo nám to aj v útoku. Je to dôležité víťazstvo pre nás, avšak nič to nemení, pokračujeme v práci, už v utorok nás čaká ďalší zápas. Gratulujem mojim chalanom a aj hráčom Spišskej za predvedenú hru a ďakujem našim fanúšikom, ktorí opäť vytvorili skvelú atmosféru počas zápasu."

Miljan Markovič, hráč Komárna: "V stredu sme zaznamenali dôležité víťazstvo v Alpsko-jadranskom pohári. Hrali sme výborne, všetko nám vychádzalo. Gratulujem Spišskej k predvedenému výkonu, avšak my sme boli lepší."

Teo Hojč, tréner Rytierov: "Očakávali sme, že to bude v Komárne náročné, domáci majú veľmi kvalitné mužstvo a navyše sú aj vo forme. Nechcem sa vyhovárať, no mali sme hustejší program, rovnako ako aj súper a toto sa ukázalo aj na palubovke. Dovolili sme Komárnu dve šnúry, ktorými prakticky rozhodli zápas. Na druhej strane, mali sme 10-zápasovú víťaznú šnúru, čo je celkom pekné. Nie som preto ani nehnevaný na mojich hráčov, videl som na nich, že chceli vyhrať, možno chýbala energia, ktorá by nám pomohla k výhre. Vyhrávame aj prehrávame spolu, ak by mal niekto brať zodpovednosť za túto prehru, tak som to ja. Analyzujeme tento zápas a ideme sa pripravovať na ďalšie stretnutia."

Viktor Juríček, hráč Rytierov: "To, čo sme si povedal pred zápasom, sme nesplnili, najmä v prvom polčase. Vedeli sme, v akej forme je súper a jednoducho sme im dovolili dostať sa do hernej pohody a následne ho už bolo ťažké zastaviť. Musíme sa viac zamerať na obranu, sme ofenzívne mužstvo a myslím si, že je dobré, že sme dostali takúto facku teraz ako v neskoršom priebehu sezóny."

 

BKM Lučenec – BC Prievidza 79:74 (25:21, 13:10, 22:29, 19:14)

Lučenec: Eaddy 18, Kneževič 15, Armstrong 12, Goss 9, Bolek 2 (Sullivan 23, Rákai a Zorvan 0)

Prievidza: Wheeler 22, Anderson, Taylor a Walker po 12, Jašš 6 (Lukáč 6, Hukič 4)

TH: 9/7 – 13/8, Fauly: 13 - 13, Trojky: 8 - 10, Rozhodovali: Šarišský, Karniš, Fanfara

Povedali po zápase:

Nenad Miloševič, tréner Lučenca: "Kvalitný, tvrdý zápas od začiatku až do konca, pripomínajúci play off. Prievidza má veľmi solídny tím s výborným trénerom, tým, že obmenili káder majú aj fyzické predpoklady, sú veľkí, vysokí. Mali 19 útočných doskokov, úprimne, je ťažké vyhrať zápas, keď súper 19-krát doskočí a má 75 striel na kôš za celý zápas, pričom my len 55 a mali sme aj menej trestných hodov. Bolo treba vynaložiť obrovské úsilie, veľkú bojovnosť od chalanov. Dráma bola aj pre tých pár strát, čo sme mali aj po dobrom doskoku, samozrejme, keby sme ukontrolovali útočný doskok Prievidze, bol by to úplne iný zápas. Vyhrali sme, to je dôležité, to sa počíta, lebo aj niektoré predošlé zápasy, ktoré sme hrali vo Svite a v Spišskej Novej Vsi, kde sme mali výborné druhé polčasy, nezaslúžili sme si vyhrať tie zápasy. Liga je tak vyrovnaná, že každé víťazstvo sa počíta, vďaka tejto výhre sme ostali v hre o vyššie umiestnenie a čaká nás ešte pár zápasov aj so súpermi, s ktorými priamo bojujeme o 3. - 4. miesto. Oddýchneme si a začneme sa pripravovať na piatkový zápas proti Svitu, ja od nedele, chalani od pondelka."

Lukáš Bolek, hráč Lučenca: "V prvom rade veľmi dôležitá výhra, že sme to konečne zvládli, že sme dokázali doma pred našimi fanúšikmi, ktorí nám stále zostali verní aj počas nie najlepšieho obdobia, ďakujem všetkým, ktorým prišli. Zápas nebol z našej strany ideálny, to vôbec, ale urobíme všetko preto, aby sme sa čo najlepšie pripravili na piatok. Ideme od zápasu k zápasu a veríme, že pohár ostane u nás."

Maroš Helmecy, asistent trénera Prievidze: "Začali sme strašne, v prvom polčase sme ani na minútu nedodržali nejaké veci, na ktorých sme sa dohodli pred zápasom. V druhom polčase sme niečo zlepšili, ale na víťazstvo to bohužiaľ nestačilo. Mali sme 19 útočných doskokov a len 6 strát, ale dali sme z toho iba 10 bodov z tých 19 útočných doskokov, mali sme o 22 striel viacej a prehrali sme o 5 bodov. Gratulujem Lučencu a musíme ísť ďalej."

Marek Jašš, hráč Prievidze: "Určite nie sme spokojní, ako to z našej strany dopadlo, že sme prehrali zase o pár bodíkov. Musím pogratulovať Lučencu, že vyhrali. Myslím, že tam bolo celkom dosť nejakých nedorozumení z našej strany, neviem či nebolo počuť, keď sme si kričali, kto kde ma ísť pomôcť alebo ako rotovať."

 

Aktuálna tabuľka Niké SBL:    
P.   Z V-P Skóre B
1. SNV Rytieri 23 18-5 2062:1946 41
2. LEV Patrioti 22 15-7 1905:1686 37
3. SVT Svit 23 14-9 1962:1898 37
4. KMR small Komárno 22 11-11 1750:1683 33
5. INT Inter 23 11-12 1775:1797 34
6. LUC Lučenec 23 10-13 1874:1924 33
7.  PDA Prievidza 23 7-16 1612:1741 30
8. HAN Handlová 23 5-18 1823:2088 28

Foto: Vladimír Dorňák