• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Dve série prvého kola play off Niké SBL sú u konca, jednu čaká počas víkendu vyvrcholenie. Prievidza potvrdila, že sa ešte vo Svite predstaví, keď doma zvládla najdôležitejší duel sezóny. S kým už v tomto ročníku nebudeme počítať je Lučenec, Komárno vyhralo s prehľadom aj druhý zápas a opäť si zahrá semifinále. Miestenku medzi najlepším kvartetom majú už aj Levice, v najlepšom čase sa im podarilo uspieť na palubovke Interu Bratislava.

Niké SBL 2022/2023 – 2. zápasy 1. kola play off:

BC Prievidza – Iskra Svit 81:74 (15:13, 21:24, 22:18, 23:19)

Prievidza: Anderson 26, Hukič 15, Jašš 10, Wheeler 9, Taylor 2 (Walker 16, Lukáč 3, Kincel a Krčmárik 0)

Svit: Atwood 21, King 18, Smith 16, Koval 11, Goncalves 8 (Baldovský 0)

TH: 9/7 – 22/17, Fauly: 18 – 13, Trojky: 8 – 5, Rozhodovali: Šarišský, Fanfara, Ribakovs

/stav série – 1:1/

Povedali po zápase:

Krunoslav Krajnovič, tréner Prievidze: "Teraz, keď na to pozeráme takto po zápase, tak to vyzerá pozitívne, ale v tých posledných pár dňoch to nebolo ľahké mne s hráčmi a ani hráčom so mnou. Musím povedať, že bolo trošku aj dusno, kvôli tomu, že sme zápas vo Svite neodohrali tak, ako sme sa dohodli. Zanalyzovali sme to, skúsili sme nejaké veci aj korigovať a hrali sme úplne inak. V druhej štvrtine sme tam mali jednu hluchú chvíľu, no zostali sme kľudní a vrátili sme sa. Ale myslím, že aj tie chyby, čo nejakí jednotlivci urobili, tak tím to vykryl. Hrali sme tímovo, potiahli nás zase iní hráči. Som rád za víťazstvo a myslím, že to, čo sme predviedli v tomto druhom zápase, že sme si tak zaslúžili ten tretí. Rozhodne sa vo Svite, nič iné nám nezostáva, musíme sa pripraviť, budeme mať tréningy aj videoanalýzu, pozrieme sa na to, čo môžeme urobiť lepšie v ďalšom zápase vo Svite. Ideme sa pobiť o postup. Nebude to určite ľahké, my sme družstvo, ktoré išlo z tej poslednej postupovej priečky do play off, Svit z druhej, respektíve prvej v rámci prvého kola. Sú dosť silné družstvo, takže uvidíme, ako to zvládneme.“

Alonzo Walker, hráč Prievidze: "Prišli sme pripravení hrať, boli sme dobre pripravení. Bol to deň, kedy sme sa museli ukázať, išlo o všetko. Máme ďalšiu šancu, vidíme sa v sobotu.”

Oleg Meleščenko, tréner Svitu: "Veľmi dobrý zápas, ale oni nás prinútili k 16 stratám, a to rozhodlo. Gratulujem Prievidzi, my musíme na tom makať a uvidíme, ako to dopadne vo Svite.”

Tavon King, hráč Svitu: "Prievidza zahrala dobrý zápas, prišla s dobrým herným plánom, trochu nás spomaliť. My sme naopak mali veľa strát, a to nás nakoniec dobehlo. Celkovo to bol dobrý zápas, je to play off, každý chce vybojovať víťazstvo. Chcel by som však dať kredit Prievidzi, keďže hrala výborný zápas.“

 

Inter Bratislava – Patrioti Levice 82:94 (26:20, 16:23, 24:28, 16:23)

Inter: Zdanavičius 27, Moorman 19, Bulatovič 12, Zakas 6, M. Koller 2 (Kozlík 13, Hudec 3, D. Koller a Ďurečko 0)

Patrioti: Bachan 24, Bojanovský 17, Kneževič 13, Abrhám 8, McCallum 7 (van Oostrum 16, Kovac 5, Padgett 4, Kotásek 0)

TH: 27/24 – 25/20, Fauly: 26 – 25, Trojky: 8 – 12, Rozhodovali: Ženiš, Bara, Sirocký

/konečný stav série – 0:2, Patrioti postúpili do semifinále/

Povedali po zápase:

Danilo Rakočevič, tréner Interu: „Prvé, čo mi napadne, že niektoré veci sme si v tejto sezóne nezaslúžili, ale je to tak, ako to je. Ťažká cesta pre mladý tím a relatívne mladého trénera. Máme sa z čoho poučiť. Sezónu budeme hodnotiť neskôr, ale myslím, že posledný zápas sme odohrali na maximum. Aj keď sa skončil o dvanásť, rozhodli detaily. Nebol jednoznačný."

Marek Kozlík, hráč Interu: „Celá sezóna bola úžasná. Máme také mladé mužstvo, že všetky takéto zápasy sú obrovským prínosom. Som veľmi vďačný za túto sezónu i za tieto zápasy, pretože mladí ma nabíjali úžasnou energiou. Nemôžem povedať, že to príšerne bolí. Hej, každá prehra bolí, ale my sme nemali tento rok cieľ vyhrať titul. Nemali sme cieľ ani semifinále. Našim cieľom bolo hrať dobrú hru a zdokonaľovať mládež... myslím, že to sa podarilo naplniť do bodky."

Michal Madzin, tréner Patriotov: „Postúpili sme sa a tešíme sa z toho. Veľmi ťažký zápas, plný emócií. Taký play offový. Som rád, že sme ho zvládli, ale boli tam kritické momenty, ktoré potom rozhodli o víťazstve."

 

BKM Lučenec – BC Komárno 66:90 (20:22, 14:18, 13:23, 19:27)

Lučenec: Armstrong 17, Kneževič 15, Bolek a Goss po 5, Sullivan 3 (Láštic 13, Rákai a Zorvan po 4, Aidi, Ďuriš a Zorvan 0)

Komárno: Djordjevič 22, Gatling 17, Markovič a Stuckey po 14, Gašič 12 (Pipíška 5, Gergely 4, Volárik 2, Danielič, Dolník a Foltín 0)

TH: 22/16 – 17/12, Fauly: 22 – 20, Trojky: 4 – 10, Rozhodovali: Zubák, Bartoš, Kiss

/konečný stav série – 0:2, Komárno postúpilo do semifinále/

Povedali po zápase:

Nenad Miloševič, tréner Lučenca: "Gratulujem Komárnu k zaslúženému postupu, boli túto sériu lepší. Úprimne, je to veľmi kvalitný tím a majú veľkú šancu útočiť na finále. Držím im palce, ukázali, že na každej pozícii majú veľmi kvalitných hráčov do útoku, aj do obrany. Streľbu, ktorú produkovali celú sériu, bola na veľmi vysokej úrovni. My nemôžeme vyhrať domáci zápas so 4 trojkami, myslím, že teraz to rozhodlo, a zrejme aj celú sériu, lebo sme naše šance nepremieňali. Komárno tie otvorené strely premieňalo, my nie, veľmi jednoduchý basketbal, plus samozrejme Shane Gatling dal strašne ťažké trojky, čo ich veľakrát nakoplo. Bojovali sme, chcel by som sa poďakovať chlapcom, klubu, aj našim fanúšikom za túto sezónu, myslím si, že na to, v akej situácii sme boli, sme urobili maximum. Som si istý, že z môjho hľadiska tento tím hral na hranici svojich možností. Tak ako som povedal, Komárno jednoducho malo kvalitnejšie mužstvo a individuality rozhodli konečnom výsledku tejto sezóny."

Lukáš Bolek, hráč Lučenca: "Ťažko, zápas asi hodnotiť nebudem. Jednoducho, bola to pre nás veľmi ťažká sezóna, mali sme veľa zranených, veľa výmen hráčov, vymenili sme trénera. Mysleli sme si, že sme našli ten správny recept v posledných zápasoch základnej časti. Chceli sme sa prezentovať takým basketbalom, bohužiaľ to nevyšlo. Veľká vďaka každému jednému fanúšikovi, ktorý prišiel na tento zápas, aj počas celej sezóny a verím, že to videli, že sme robili všetko. Bohužiaľ, treba však uznať kvalitu súpera, boli lepší. "

Zlatko Jovanovič, tréner Komárna: "Myslím si, že sme sa veľmi dobre pripravili na Lučenec, zodpovedá tomu aj fakt, že sme v dvoch zápasoch vyhrali všetkých 8 štvrtín. Podľa mňa sme si zaslúžili postup do semifinále, hrali sme veľmi koncentrovane, s dobrou obranou, dokázali sme Lučenec udržať na okolo 60 bodoch v oboch zápasoch. Myslím, že to bolo kľúčové. Ako som už hovoril, útok vie vyhrať zápas, ale obrana vie vyhrať súťaž, preto sme vyhrali túto sériu. Gratulujem mojim hráčom, druhý rok po sebe sme v semifinále, gratulujem samozrejme aj Lučencu k dobrej sezóne. Čaká nás Spišská Nová Ves, očakávam veľmi ťažké zápasy, náš súper je víťazom základnej časti a je vedený výborným trénerom, preto som rád, že sme sériu vyhrali 2:0 a budeme mať viac času na regeneráciu a prípravu."

Samuel Volárik, hráč Komárna: "Silné emócie. Sme veľmi radi, že sme postúpili do semifinále. Sme radi, že sme to ukončili už tu v Lučenci, sústredili sme sa, myslím si, že počas zápasu bola plná koncentrácia 40 minút. Urobili sme, čo sme si povedali a myslím si, že môžeme ísť domov s týmto zápasom veľmi spokojní a pripraviť sa na semifinále."

Foto: Vladimír Dorňák