• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Lučenec zostáva na čele Niké SBL a v tomto ročníku stále ešte neprehral, víťazný recept nenašiel na nich v 4. kole ani tím z Handlovej. Ďalší triumf si na svoje konto pripísali Patrioti Levice, proti oslabenej Iskre Svit nepripustili prekvapenie. Krátku šnúru prehier ukončil Inter Bratislava, keď zdolal nováčika z Komárna. Prievidza mala na dosah premiérový triumf, ale v predĺžení napokon uspeli Spišskí Rytieri.

Niké SBL - 4. kolo:

BKM Lučenec - MBK Baník Handlová 93:70 (27:10, 21:25, 21:15, 24:20)

Lučenec: Buie 24, Bob 18, Castlin 14, Maričevič 11, Bolek 3 (Zorvan 11, Siládi 6, Jackuliak 5, Láštic 1, Grenda 0)

Handlová: Čekovský 21, Abram 10, Talley 7, Skvašik 6, Milivojevič 4 (Mrviš 16, Rožánek, Ščekič a Vojtek po 2, Krčmárik 0)

TH: 16/10 - 11/10, Fauly: 19 - 18, Trojky: 13 - 6, Rozhodovali: Kúkelčík, Karniš, Obertová

Povedali po zápase:

Daniel Sokolovsky, tréner Lučenca: "Bol to zamotaný, divoký a zvláštny zápas. V prvej polovici duelu, keď bol ešte súčasťou hry výborný hráč Handlovej Jordon Talley, sme počas hry úspešne previedli viacero prvkov. Mojim zverencom stále prizvukujem, že našim cieľom nie je byť v tabuľke na prvom, druhom či treťom mieste, ale zlepšovať sa od zápasu k zápasu. Chceme, aby každá naša ďalšia hra bola postupne čistejšia, lepšia, aby sme sa menej dopúšťali chýb. Hráme defenzívne, v zápasoch však strácame pozornosť. Osobne sa už neviem dočkať toho, ako budeme v marci a apríli fyzicky, aj mentálne odolní. To je našim cieľom. Zatiaľ postupujeme jednotlivými úspešnými krokmi k splneniu tohto cieľa. Čo sa týka tohto zápasu, ešte nikdy som nebol súčasťou hry s toľkými technickými chybami, ako v zápase proti Handlovej. Bol to aj pre mňa nový, zaujímavý zážitok. Chcem sa touto cestou ospravedlniť za svoje správanie na lavičke pani rozhodkyni, kvôli čomu som aj ja dostal technickú chybu. Potrebujem svoje správanie zlepšiť, pretože chcem byť príkladom pre svoj tím. Nechcem, aby sme boli tí, ktorí sa sťažujú na rozhodnutia rozhodcov. Je veľa možností, v čom a ako sa postupne zlepšovať. Najradšej sa ale učíme z vyhratých zápasov."

Juraj Láštic, hráč Lučenca: "Podali sme výborný výkon – v obrane aj v útoku. Už v prvej štvrtine sme si vypracovali výrazný náskok. Ako hovorí tréner, ideme od zápasu k zápasu. Som rád, že si zahral každý z tímu. Tešíme sa na Komárno."

Danilo Rakočevič, tréner Handlovej: "Bolo zjavné, že po stredajšom zápase proti Prievidzi sme boli fyzicky aj psychiky unavení. To sa prejavilo aj v tomto zápase, hoci v niektorých fázach sme ukázali snahu vrátiť sa do hry. Vylúčenie nášho rozohrávača nás však totálne zabrzdilo, navyše Krčmárik ako druhý rozohrávač je po zranení. Napriek tomu uznávam, že Lučenec vyhral zaslúžene. Majú dobrý tím, hrajú dobre. K výhre im gratulujem a prajem ďalšie úspechy v lige. My si teraz trochu vydýchneme a ideme sa pripraviť na ďalší zápas."

Richard Rožánek, hráč Handlovej: "Tento zápas nám takmer vôbec nevyšiel, Lučenec hral od začiatku svoju hru. Boli sme na nich pripravení, vedeli sme, že domáci budú veľa behať a hrať fyzicky, no nejak sme to vypustili a zápas sa potom už len dohrával."

 

Spišskí Rytieri - BC Prievidza 92:86 pp (26:11, 21:28, 10:20, 19:17 - 16:10)

Rytieri: Stevanovič 26, Dennis 13, Lužaič 12, Dressler 10, Baťka 8 (Gavrilovič 19, Hlivák a Krajňák po 2)

Prievidza: Creammer 31, Majerčák 17, Oshita 15, Daunys 9, Magdolen 0 (Lukáč 9, Walker 5, Kielar a Kincel 0)

TH: 22/16 - 7/5, Fauly: 16 - 21, Trojky: 6 - 11, Rozhodovali: Zubák, Doušek, Perečinský

Povedali po zápase:

Štefan Svitek, tréner Rytierov: "Mali sme dobrý úvod, potom sa niečo stalo s našou hrou a na konci bola z toho dráma. Treba však uznať, že Prievidza má dobré mužstvo. Ich cudzinci sú kvalitní, výborne im zahral aj rozohrávač Majerčák. Pod košom im výborne zahral Američan Creammer, nevedeli sme si poradiť s jeho doskokmi. Preto sa zápas zdramatizoval. Gavrilovič prišiel na predĺženie z lavičky čerstvý, mal dobré nohy, premenil dôležité strely a pridal aj doskoky. Bola v tom energia, a preto sme ten zápas vyhrali. Dôležité tiež bolo, že sme sa vrátili do hry za stavu 70:76, keď sme zlepšili obranu a premenili aj rýchle protiútoky. Výborný výkon podal aj Marko Stevanovič."

Marko Stevanovič, hráč Rytierov: "V druhej a tretej štvrtine sme prestali brániť a dostali sme sa do problémov. V druhej štvrtine nám nastrieľali 28 bodov a to je veľmi veľa. Prestali sme byť koncentrovaní a takmer nás to stálo zápas. Základom všetkého je obrana a viackrát sme v obrane zlyhali. V predĺžení nám veľmi pomohla energia od Ivana Gavriloviča, ktorý prišiel po vyfaulovaní Michala Baťku a premenil rozhodujúce strely. Prakticky všetko, čo vyskúšal, mu padlo. Mal aj šťastie. Teraz sme vyhrali tri zápasy za sebou a to nám ako tímu pomôže."

Marko Batina, asistent trénera Prievidze: "V prvom rade gratulujem Spišskej Novej Vsi k víťaznému zápasu. Zvládli jeho koniec lepšie ako my. My sme na palubovke akoby zamrzli v posledných dvoch minútach štvrtej štvrtiny, keď sme viedli o 6 bodov. Nemali sme riešenia v útoku, v obrane sme ako-tak doskakovali iba do konca tretej štvrtiny, potom už nie. Skúsené mužstvo ako Spišská to potrestala. Som však hrdý na hráčov a ich výkony, najmä na tých, ktorí odohrali vyše 40 minút."

Matej Majerčák, hráč Prievidze: "Sme smutní. Odohrali sme už tretí dobrý zápas, ale na konte máme štyri prehry. Hrá sa na víťazstvá, čiže dobrý zápas pre nás nič neznamená. Samozrejme, som rád, že sme bojovali, chceli sme v Spišskej vyhrať, bolo to napínavé. Rozhodli asi útočné doskoky domácich na konci. Oni premenili voľné strely, my nie. Na konci štvrtej štvrtiny sme mali poslednú strelu, bohužiaľ, nepremenili sme to. V predĺžení nás už súper preskákal a premenili svoje strely."

 

Patrioti Levice - Iskra Svit 82:60 (16:16, 32:14, 10:22, 24:8)

Patrioti: Lacy 15, Abrhám 14, Bojanovský 10, McCallum 5, Krajčovič 4 (Freeman 17, Bachan 10, Volárik 4, Juríček 3, Chaban a Špaňo 0)

Svit: Holloman 19, Walton 13, Kinard 10, Walker 8, Turza 5 (Monček 3, Harabin 2, Kester a Lysák 0)

TH: 14/11 - 16/9, Fauly: 13 - 15, Trojky: 5 - 3, Rozhodovali: Tomašovič, Ženiš, Bara

Povedali po zápase:

Michal Madzin, tréner Patriotov: „Zvláštne sa to hodnotí. Jediné, čo ma trochu mrzí na tomto zápase je, že neudržíme náskok v takej miere, aby sme pokojne dohrávali stretnutia. Stále prídeme do momentu, že je super, keď si ten náskok vždy vrátime, no je to jediná vec, ktorú myslím si, že potrebujeme zvládnuť tak, aby sme po zápasoch boli ešte spokojnejší.“

Martin Bachan, hráč Patriotov: „Svit prišiel v trochu oklieštenej zostave, ale vedeli sme, že to aj tak nebude ľahký zápas. Prvý polčas sme si kontrolovali, dobre, potom sme si to v druhom polčase skomplikovali, ale nakoniec je z toho pekný výsledok a nemuseli sme sa ani nejako strachovať, že by sme to mohli prehrať.“

Róbert Ištvánik, tréner Svitu: „Nezachytili sme úvod zápasu, po time oute sme sa trochu naštartovali. Nebolo to okej, v prvom polčase sme mali problémy, či v útoku, či v obrane. Do druhého polčasu sme si povedali, že nemáme čo stratiť, to je jedno, či máme o dvoch hráčov menej alebo nie, proste musíme bojovať a prezentovať sa tak, že necháme na ihrisku srdce. To sa nám v tretej štvrtine podarilo, vrátili sme sa späť do zápasu. Môžem povedať, že sme bojovali do konca, ale o vyrovnanejšiu koncovku, respektíve zápas, nás stálo množstvo stratených lôpt. Keď sme dokázali dobre ubrániť, tak sme okamžite svojou stratou alebo zbrklosťou, vrátili súperovi loptu a dostali ho na koňa. Ťažko sa to hodnotí, pretože verím tomu, že aj keď sme neboli v plnej zostave, tak sme mohli odohrať vyrovnanejší zápas, najmä koncovku.“

Šimon Turza, hráč Svitu: „Zápas bol veľmi ťažký, lebo nám chýbala rotácia. Máme dvoch zranených hráčov a potom je to v obrane náročné. Snažili sme sa, ale súper nám ušiel, už sa to potom ťažko dobiehalo a udržali si to napokon.“

 

Inter Bratislava - BC Komárno 87:73 (25:20, 23:19, 18:14, 21:20)

Inter: Gandia-Rosa 27, Zubac 19, Slavinskas 13, T. Malovec 8, M. Malovec 6 (Blondin 6, Orihel a Randuška po 3, Boros 2, Borodovčák a Koller 0)

Komárno: Gašič 18, Djordjevič 14, Duffy 13, Foltín a Kádaši 0 (Johnson 14, Ross-Miller 10, Dolník a Pipíška po 2, Danielič 0)

TH: 16/13 - 16/11, Fauly: 17 - 23, Trojky: 12 - 6, Rozhodovali: Šarišský, Lamoš, Sirocký

Povedali po zápase:

Edgars Jaunzems, asistent trénera Interu: „Sme spokojní s víťazstvom – to v prvom rade. Naša obrana môže byť lepšia, obzvlášť musíme zlepšiť komunikáciu. Stále ešte robíme hlúpe chybičky. Dopredu sme hrali dobre, ale aj tam musíme zlepšiť náš decision making, nemíňať ľahké strely, skórovať jednoduchšie.“

Marek Orihel, hráč Interu: „Už sme museli doma vyhrať. Bolo to potrebné aj na zdvihnutie sebavedomia. Sme zrejme najmladší tím v lige, máme veľký potenciál, veľa šikovných mladých chalanov. Myslím, že to bol veľmi dôležitý zápas a ešte aj doma. Verím, že budeme v tomto trende pokračovať a ukážeme lige, že máme na viac, nech hráme proti hocikomu.“

Zlatko Jovanovič, tréner Komárna: „Povedzme, že na začiatku sme reagovali lepšie ako v predošlých troch zápasoch, keď sme mali problém otvoriť zápas. Teraz sme reagovali lepšie, tri minúty pred koncom druhého polčasu bolo o bod. Urobili sme však štyri zbytočné chyby, zle sme bránili pick and roll a ukázala sa skúsenosť Gandia-Rosu, Zubaca a Blondina, ktorí nás potrestali a odskočili na deväť. To bol kľúčový moment. Po zmene strán sme sa snažili urobiť zmeny, meniť rytmus a dotiahli sme sa na tri body, ale nejako sme stratili silu. Museli sme sa vyrovnať so zraneniami Danieliča a Ross-Millera. To nie je ospravedlnenie. Súper nám odskočil na nejakých jedenásť bodov a skúsene – hoci má aj mladých hráčov – to využil. Bolo ťažké vrátiť sa. Gratulácie Interu, ktorý vyhral. My sa musíme oklepať a tak ako hráčom prizvukujem pred každým stretnutím, musíme napredovať krok za krokom.“

 

Aktuálna tabuľka Niké SBL:    
P.   Z V-P Skóre B
1. LUC Lučenec 4 4-0 362:315 8
2. LEV Patrioti 4 3-1 338:301 7
3. SNV Rytieri 3 2-1 244:245 5
4. INT Inter 4 2-2 340:324 6
5. HAN Handlová 4 2-2 284:312 6
6. SVT Svit 3 1-2 218:247 4
7.  KOM Komárno 4 1-3 307:323 5
8. PDA Prievidza 4 0-4 318:344 4

Foto: Lukáš Droppan