Vytlačiť
Kategória: Report

Spišskí Rytieri využili postupový mečbal a premiérovo v klubovej histórii si zahrajú vo finále Niké SBL, kde vyzvú Patriotov Levice. V štvrtom semifinálovom stretnutí uspeli na palubovke Iskry Svit, ktorá tak zakončí sezónu 2020/2021 ziskom bronzu.

Niké SBL - 4. zápas semifinále play off:

Iskra Svit - Spišskí Rytieri 74:88 (22:29, 19:22, 21:17, 12:20)

Svit: Mokráň 20, Baldovský 18, Parsons 11, Andrews 8, Turza 2 (Green 15, Harabin 0)

Rytieri: Stevanovič 27, Spencer 13, Baťka 10, Ihring 9, Antoni 4 (Mrviš 12, Nikolič 10, Krajňák 3, Čekovský 0)

TH: 21/13 - 18/10, Fauly: 22 - 17, Trojky: 7 - 12, Rozhodovali: Zubák, Ženiš, Šarišský

/konečný stav série - 1:3, Rytieri postúpili do finále/

Povedali po zápase:

Róbert Ištvánik, tréner Svitu: „Spišská mala asi o trošku viac síl a nám sa zostava oklieštila v najnevhodnejšom momente. Chlapci chceli, bojovali, ale aj keď sme sa v určitých fázach dokázali dostať naspäť, boli sme akýsi kŕčovití. Možno aj preto, že sme vedeli, že ak prehráme, sezóna sa nám končí. Urobili sme veľa chýb, čo zrejme pramenilo práve z toho, že sme hrali v rotácii šiestich až siedmich hráčov. Nedokázali sme to zvrátiť, ale napriek tomu chlapcom ďakujem. Robili, čo bolo v ich silách, no súper bol lepší a zaslúžene postúpil. Gratulujem mu a my sme radi aspoň za to tretie miesto. S odstupom času si asi povieme, že to je fajn, pretože do sezóny sme išli s tým, že určite chceme play off a pred prvým kolom sme si povedali, že chceme semifinále. Do neho sme nastupovali s tým, že nejakú šancu máme, no škoda zranení. Nemôže to však byť výhovorka. Hrali sme s tým, čo sme mali.“

Jakub Mokráň, hráč Svitu: „Dôvodom prehry je, že sme hosťom dovolili veľmi veľa útočných doskokov a bodov z druhej šance. Naopak, my sme v útoku nepremieňali jednoduché pozície spod koša, čo inokedy dávame. Neviem, či to bolo únavou alebo čím. Hostia boli lepší, celý zápas sme boli pozadu a snažili sa manko dobehnúť pod tlakom, že ak sa to nepodarí, tak sme vypadli. Teraz som smutný, že sme nepostúpili ďalej, ale aj tretie miesto je dobrý úspech.“

Teo Hojč, tréner Rytierov: „Pre náš klub je to historický úspech. Sme za to veľmi radi, sme hrdí na to, čo tento tím dosiahol. Navyše proti Svitu, ktorému dávam rešpekt. Svit hrá svoj špecifický, veľmi nepríjemný basketbal. Bojovali, hrali bez Avramoviča či Bakera, ale my sme mali svoj systém, a to nám prinieslo úspech. Nebolo to ľahké, preto nás veľmi teší, že sa nám to podarilo. Každý jeden zápas v tejto sérii sme sa snažili Svit zastaviť a obmedziť na čo najmenší počet bodov. Síce to nebol veľmi pekný zápas, keďže sa hralo o veľa a Svit vedel, že to pre nich môže byť posledný zápas sezóny. Bojovali do konca, ale my sme hrali tvrdú obranu, vďaka ktorej sme vyhrali. Som rád, že sme celú sériu hrali tímovo, pretože práve vtedy sme silní. Máme jeden deň na oslavu a potom nás čaká príprava na finále. Na Levice sa musíme veľmi dobre pripraviť, keďže vieme, že oni majú na prípravu momentálne viac času. Dobre nás poznajú, vedia, aký máme systém, ale myslím si, že to nebude hrať až takú veľkú úlohu."

Tomáš Mrviš, hráč Rytierov: „Myslím si, že sme boli dobre pripravení na tento zápas. Povedali sme si, že sa musíme vyvarovať chybám, ktoré sme robili v poslednom zápase, tu vo Svite. Snažili sme sa ukončiť sériu, aj keď ten posledný krok býva vždy najťažší. Myslím, že sme bojovali a väčšinu pokynov splnili. Kľúčové bolo podľa mňa to, že sme boli tímovejší. Máme skúsenejší tím a v pravý moment sme to vedeli využiť. Pred finále potrebujeme hlavne zregenerovať. Myslím si, že každý jeden hráč nepotrebuje nejakú extra motiváciu, predsa hráme finále a pre niekoho to môže byť len raz za život. Treba si to užiť, dať do toho 100%, a ak nám bude priať aj šťastie, možno budeme úspešní práve my."

Foto: Daniel Faix