• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Štvrté kolo Niké SBL nemohlo nudiť, dvojnásobné predĺženie Levíc so Svitom dopadlo úspešnejšie pre Patriotov. Lučenec uspel proti Interu záverečnou strelou s klaksónom. Prievidzi vyšli oslavy 75. výročia klubu, keď vyhrali nad Komárnom a Spišskí Rytieri si brali body z palubovky Handlovej.

Niké SBL 2022/2023 – 4. kolo:

BKM Lučenec – Inter Bratislava 78:75 (13:19, 26:15, 24:22, 15:19)

Lučenec: White 19, Kneževič 11, Natesan 8, Eaddy 7, Bolek 3 (Láštic 15, Goss 12, Rákai 3)

Inter: Zdanavičius 19, Bulatovič a Zakas po 10, Moorman 8, D. Koller 6 (Allen 12, M. Koller 10, Ďurečko, Hudec a Magdolen 0)

TH: 15/11 – 19/15, Fauly: 19 – 20, Trojky: 9 – 4, Rozhodovali: Zubák, Šarišský, Gacík

Povedali po zápase:

Nenad Miloševič, tréner Lučenca: "Myslím si, že zápas sa určite musel páčiť divákom, bolo to napínavé od začiatku až do konca, viac bojovný ako kvalitný. Samozrejme, ako jeden môj dobrý kamarát povedal, vždy je lepšie vyhrať ako prehrať, ale čaká nás strašne veľa práce, musíme sa posunúť úplne niekde inde ako sme momentálne. Tým nechcem hodnotiť prácu a výkon Interu, keby vyhrali oni, tiež by to bolo zaslúžené, ale šťastie bolo na našej strane. Verím, že v ďalších zápasoch dokážeme posunúť našu hru na iný level."

Juraj Láštic, hráč Lučenca: "Máme za sebou náročný zápas, ale hrali sme super kolektívne od začiatku až do konca. Aj keď ten začiatok zápasu bol kostrbatý, zomkli sme sa, hrali sme ako tím, vydržali sme celých 40 minút a podarilo sa nám zaslúžene vyhrať."

Danilo Rakočevič, tréner Interu: "Tento zápas sme si nezaslúžili vyhrať, mali sme obrovský výpadok v 2. štvrtine. Keď hráte vonku u súpera, v takejto atmosfére, nemôžte si dovoliť, aby ste mali len 4 útočné doskoky. Čisté lopty spod koša sme nezobrali, a tu sme prehrali zápas, neprehrali sme ho v poslednej sekunde. Keď si ešte vezmem, že sme mali streľbu za 3 iba 19%, neviem, ako sme mali tento zápas vyhrať. Lučenec chcel viac, a jeho výhra je zaslúžená. Naše vedenie v úvode nič neznamenalo, aj keď bolo o 10 bodov, bol to len začiatok zápasu. Samozrejme, môže to znamenať našu dobrú koncentráciu pri nástupe, domáci boli možno pod tlakom, keďže potrebovali doma vyhrať, ale potom sa vrátili do zápasu, čo sa od nich očakávalo. Zápas si v pondelok, utorok zanalyzujeme."

J.P. Moorman, hráč Interu: "Viete, zápas nikdy nie je vyhratý a prehratý do posledného doskoku. Mohli sme to lepšie ubrániť pri poslednej strele z rohu ihriska. Urobili sme veľa chýb v zápase, najmä v druhej štvrtine, keď sa domáci ujali vedenia. Bol to tesný zápas, ktorý rozhodla jedna úžasná strela. Musíme sa z toho poučiť a a pracovať ďalej."

 

Patrioti Levice – Iskra Svit 106:100 po 2 pp (24:22, 27:29, 19:14, 13:18 – 5:5, 18:12)

Patrioti: Lapornik 26, McCallum 14, Bachan 13, Wade-Chatman 12, Bojanovský 10, (Freeman 23, Kovac 7, Kotásek 1, Chaban 0)

Svit: Goncalves 33, King 27, Koval 19, Avramovič 14, Thomas 2 (Baldovský 5, Harabin, Monček a Turza 0)

TH: 28/21 – 11/10, Fauly: 16 – 18 Trojky: 13 – 14, Rozhodovali: Tomašovič, Izák, Sirocký

Povedali po zápase:

Michal Madzin, tréner Patriotov: „Bláznivý a veľmi dramatický zápas, s veľkým počtom bodov. Pre divákov to bolo asi veľmi zaujímavé. Malo to pre nás šťastný koniec, za čo sme veľmi radi. Našli sme dostatočné fyzické a mentálne sily na to, aby sme dokázali zápas vyhrať.“

Miha Lapornik, hráč Patriotov: „Veľmi ťažké stretnutie. Myslím si, že sme začali celkom dobre, ale potom sme im dovolili niektoré otvorené strely a Goncalves premenil niektoré úžasné strely. Celý zápas mu to padalo, dal predsa aj 33 bodov. Urobili sme priveľké množstvo chýb v defenzíve, trápili sme sa na oboch stranách palubovky, ale bojovali sme. Po dvoch predĺženiach napokon zostáva výhra doma. Myslím si, že rozhodla naša obrana v predĺžení. Začali sme s agresívnou hrou, padli nám dve trojky a so 6-bodovým vedením sa nám už potom ľahšie hralo.“

Oleg Meleščenko, tréner Svitu: „Vždy, keď človek prehrá zápas, tak ho vidí zle. Družstvo môžem pochváliť za to, že do konca bojovalo. Fyzicky sme to však nezvládli, urobili sme školácke chyby, ktoré nás potom stáli zápas. Musíme sa z toho poučiť, ale je tam obrovský potenciál na tých veciach, na ktorých treba popracovať. Možno časom to bude lepšie, len by sme potrebovali väčšiu rotáciu. Zatiaľ je to žiaľ tak, ako to je a uvidíme, čo sa z toho dá spraviť.“

Kayo Goncalves, hráč Svitu: „Myslím si, že sme urobili dobrú robotu, ale v obrane sme urobili veľa chýb. Napríklad v komunikácii a niektoré, ktoré nám vychádzali na tréningoch, ale v tomto zápase nám z nejakého dôvodu nefungovali.“

 

MBK Baník Handlová – Spišskí Rytieri 88:96 (24:23, 21:30, 23:27, 20:16)

Handlová: Clergeot 34, Scott 18, Aranitovič 11, Brown 10, Sedlarevič 6 (Pipíška 6, Rožánek 3, Kádaši, Obert a Vojtek 0)

Rytieri: Washington 30, Fusek 7, Hlivák 3, Antoni a Juríček po 2 (McGlynn 31, Granič 19, Mrviš 2)

TH: 19/16 - 31/20, Fauly: 25 - 18, Trojky: 10 - 6, Rozhodovali: Ženiš, Fuska, Obertová

Povedali po zápase:

Karol Kučera, asistent trénera Handlovej: "Myslím si, že sme videli pekný a útočný basketbal, v ktorom sme ale urobili viac chýb ako náš súper. Tento zápas bol o jednotlivcoch. Dá sa povedať, že nás porazili dvaja hráči, McGlynn a Washington, ktorých sme nedokázali ubrániť. V našom tíme vynikajúco zahrali Keon Clergeot a Eli Scott, ktorí boli na palubovke štyridsať minút a v závere im nezostali sily na to, aby zobrali koncovku do svojich rúk. Súperovi gratulujem k zaslúženému víťazstvu."

Branislav Pipíška, hráč Handlovej: "Porazili nás prakticky dvaja hráči, s ktorými sme si nevedeli dať rady. Dovolili sme im vytvárať si ľahké pozície, čo ochotne využívali. Napriek tomu si myslím, že sme na víťazstvo mali. Bojovnosť nám určite nechýbala, dokázali sme sa niekoľkokrát vrátiť do zápasu a dokonca sme zmazali osemnásťbodové manko. Na konci rozhodli maličkosti a ľahké straty, ktoré nás obrali o body."

Teo Hojč, tréner Rytierov: "Až traja naši hráči hrali po infúziach a ja si veľmi vážim, že napriek zdravotným problémom nastúpili. Podali sme vynikajúci výkon v útoku, no s obranou nemôžem byť v žiadnom prípade spokojný. Nemôže sa stávať, že si vytvoríme osemnásťbodové vedenie a vzápätí ho stratíme. Takýto náskok musíme navýšiť, respektíve si ho minimálne udržať. Napriek tomu gratulujem svojim chlapcom k víťazstvu a Handlovej prajem veľa úspechov."

Tomáš Mrviš, hráč Rytierov: "Po zraneniach a chorobách sa stále dávame do poriadku a ani v Handlovej to ešte nebolo z našej strany ideálne. Bol to náročný zápas, ktorý sme na handlovskej palubovke očakávali. Domáci ukázali, že sa s nimi musí v aktuálnej sezóne počítať. Víťazstvo, ktoré sme dosiahli veľkou bojovnosťou sa počíta a ja som zaň veľmi vďačný."

 

BC Prievidza – BC Komárno 65:56 (21:5, 13:21, 13:13, 18:17)

Prievidza: Taylor 16, Djukanovič 15, Ilič 5, Jašš 3, Kincel 2 (Gligorijevič 12, Hukič a Lukáč po 5, Gajdoš 2)

Komárno: Gašič 12, Volárik 10, Pendič 9, Podojak 3, Danielič 0 (Stuckey 10, Jenkins 5, Skvašik 3, Dolník a Foltín po 2, Šimko 0)

TH: 26/14 - 10/8, Fauly: 17 - 27, Trojky: 7 - 6, Rozhodovali: Kúkelčík, Karniš, Cibulka

Povedali po zápase:

Krunoslav Krajnovič, tréner Prievidze: „Mňa vôbec nezaujíma, či sa zápas niekomu nepáčil, absolútne vôbec. My sme hrali proti výbornému Komárnu, ktoré v minulom kole vyhralo s Levicami, družstvo, ktoré bolo minulú sezónu tretie. My sme boli poslední, myslím si, že to dosť hovorí o tom. Podstatná je naozaj výhra. Komárno je mužstvo, ktoré hrá tvrdo, museli sme preto odpovedať rovnakou mincou. Kvôli tomu to útočne nevyzeralo tak, ako by niekto chcel. Chcem povedať jednu vec, že najmä hejteri, ktorých je plné Slovensko, ja nie som tréner, ktorý bude vyplakávať, že nám niekto chýba alebo niečo, no my od posledných týždňov, minimálne dvaja hráči sú stále zranení. A každý týždeň sa to mení, nie je jeden tréning, kedy sme odrobili päť na päť. Tento týždeň Marek Jašš odrobil dva z desiatich tréningov, Kellon Taylor mal 4 tréningy z tých 10, medzitým Adam Krčmárik prakticky celý týždeň netrénoval. Skúsil jeden tréning, no ešte nemôže, teraz ani nehral. Aj ja som bol začiatkom týždňa chorý. Máme kopec problémov, zostali sme bez Adama Králika, ten si v deň zápasu s Interom dosť vážne zranil koleno. Hráči nám v podstate nemôžu normálne odohrať tréning, preto pre nás každé víťazstvo znamená veľmi veľa. Chalani počas týždňa pochopili o čo ide, akým spôsobom musia hrať a dúfam, že takto budeme pokračovať nielen doma, ale aj vonku. Absolútne je mi jedno, ako zápas vyzeral."

Patrik Lukáč, hráč Prievidze: „Myslím si, že sme nastúpili s veľmi dobrou energiou, čo sa aj potvrdilo. Prvú štvrtinu sme vyhrali 21:5, mali sme skvelý nástup. V druhej štvrtine sme trošku poľavili, čo sa aj odzrkadlilo na polčasovom výsledku, ale v šatni sme si povedali, čo sa musí zlepšiť, ako máme začať druhý polčas. Myslím si, že sme začali opäť s dobrou energiou a aj sme mali v zápase celkovo dobrú obranu, ťažkého súpera sme ubránili na 56 bodov. Je to dobrý výsledok proti silnému Komárnu, ktoré má skúsené družstvo a veľmi dobrých jednotlivcov, takže som rád za to, že sme vyhrali a dobojovali to do víťazného konca."

Zlatko Jovanovič, tréner Komárna: „Ako vidíte, pre nás to vôbec nebol dobrý zápas. Pred týždňom sme získali veľké víťazstvo s Levicami, teraz sme akosi začali spať. 5:21 na body v prvej štvrtine, ak si dobre pamätám, to rozhodlo zápas. Skúsený tím ako Prievidza si to vie potom postrážiť. Hrali sme zle v ofenzíve, bez prihrávok s príliš veľa individuálnymi akciami, príliš veľa driblingu, dnešok nám jednoducho nevyšiel. Máme teraz zápas každé tri dni, bude to veľmi zložité, ale na druhej strane musím pogratulovať, Krunovi, Marošovi, Prievidzi a hráčom, lebo si vážne zaslúžili vyhrať tento zápas.”

Samuel Volárik, hráč Komárna: „Myslím si, že celý zápas vyzeral tak, ako sme vlastne my ten zápas začali. Prízvukovali sme si pred zápasom, že ako začneme, tak to bude vyzerať, a tak to aj dopadlo. Začali sme 3:18, štvrtina skončila 5:21 a myslím, že sa to s nami už len nieslo. Síce sme ubránili Prievidzu na 65 bodov, čo bol náš, dajme tomu, cieľ, ale jednoducho Prievidza hrala tiež výborne, hrala dobrú obranu, nevedeli sme na to nájsť odpoveď. Myslím si, že sme hrali viac individuálne ako tímovo a my nie sme tím, ktorý môže rozhodovať individualitami. Keď hráme tímovo, tak sme silní. A presne to sa nám nepodarilo, takže si myslím, že to je aj dôvod prehry."

 

Aktuálna tabuľka Niké SBL:    
P.   Z V-P Skóre B
1. LEV Patrioti 4 3-1 355:300 7
2. SNV Rytieri 4 3-1 358:340 7
3. PDA Prievidza 4 2-2 255:257 6
4. INT Inter 4 2-2 283:302 6
5. LUC Lučenec 4 2-2 308:323 6
6. KMR Komárno 4 2-2 280:289 6
7.  SVT Svit 4 1-3 333:338 5
8. HAN Handlová 4 1-3 300:323 5

Foto: Branislav Gúgľava