Vytlačiť
Kategória: Report

Aj v poslednom štvrťfinálovom zápase Budiš Slovenského pohára sa radoval z víťazstva vyššie nasadený tím, domáca Prievidza zdolala prvoligový Lučenec 110:57.

Do zápasu vstúpili aktívnejšie zverenci Miljana Čuroviča, ale hostia z Lučenca sa nedokázali týmto nástupom zaskočiť a po väčšinu prvej štvrtiny boli viac ako vyrovnaným súperom, čo pochválil aj prievidzský tréner: „Myslím si, že aj oni mohli trochu pričuchnúť ako vonia Extraliga, aj keď to dobre vedia. Vážim si ich snahu, urobili všetko čo bolo v ich silách. V niektorých okamihoch podali fakt dobrý výkon.“ Pre trénera Prievidze mal zápas špeciálnu príchuť, keďže ako hráč obliekal lučenecký dres: „Pre mňa to bol v prvom rade emotívny zápas, hral som proti tímu, v ktorom som zažil ako hráč svoje najlepšie basketbalové roky. Som rád, že sa vracajú na slovenskú basketbalovú mapu a mali príležitosť hrať štvrťfinále slovenského pohára.“

Novohradčania však postupne odpadali najmä strelecky, čo bola voda na mlyn pre skúseného vicemajstra. „V prvom rade treba pogratulovať Prievidzi. Prievidza ukázala svoju silu a schopnosti prečo bola a aj je momentálne prvá. Myslím si, že hlavne v úvode sme sa celkom solídne snažili udržať krok s domácimi a dnes sa samozrejme ukázala kvalita, ktorá nás predčila. Mňa však teší to, že chlapci sa celý zápas snažili bojovať, a to je dôležité, že sme sa ani na sekundu tomuto zápasu nepoddali. Z tohto pohľadu je to super. Pre nás je toto určite odmena, že sme do toho pohára postúpili a pre nás je hlavne dôležité sústrediť sa a koncentrovať na zápasy prvej ligy,“ povedal k zápasu lučenecký tréner Ivan Kurilla. Jeho slová potvrdzujú aj dianie na palubovke, Prievidza neustále navyšovala ďalej svoje vedenie, ale kvalifikant sa nevzdával a nie raz si vyslúžil od publika za svoju snahu potlesk. „Určite sme čakali, že to bude náročné. Pripravili sme sa na to a myslím, že sme začali celkom dobre, nebáli sme sa. Prvú štvrtinu sme hrali celkom vyrovnane. Potom sa však ukázala kvalita Prievidze. My sme už len doťahovali, ale nemáme sa začo hanbiť,“ skonštatoval najlepší strelec Lučenca Branislav Pipíška.

Dianie v druhom polčase umožnilo obom trénerom prestriedať takmer všetkých hráčov, hlavne pre domáci tím to bola možnosť ako ušetriť pred zajtrajším semifinálovým duelom sily. „Hodnotím zápas kladne, všetci hráči si zahrali. Tí, ktorí by mali zajtra viac hrať, si myslím, že sme ich pošetrili koľko sa dalo. Keď hrali, boli v plnom rytme. Zápas nám pomohol, aby sme sa na zajtra pripravili. Je to jednoducho taký zápas proti družstvu z druhej ligy, ale som rád, že sme ho zvládli vo všetkých činnostiach, na ktorých sme sa dohodli,“ pochválil svoj tím Miljan Čurovič.  Prievidza nakoniec vyhrala priepastným rozdielom 53 bodov, čo je však dôležité je, že sa diváci bavili, čo potvrdzujú aj slová Richarda Körnera: „Myslím si, že to bol dobrý zápas. Ľudia si prišli na svoje. Trošku to trvalo, kým sme sa rozbehli, lebo sme zo začiatku skúšali nové veci, ale keď sme sa už rozbehli, tak sme ukázali kde kto patrí. Myslím si však, že to bol naozaj dobrý zápas, Lučenčania sa nemajú za čo hanbiť, hrali celkom dobre a ja som spokojný.“ Lučenec podľa očakávania skončil svoju púť už vo štvrťfinále, ale duel s jedným z top tímov našej ligy mal pre nich výnimočnú hodnotu. „Pre nás je to predovšetkým odmena. Sme radi, že sme sa mohli zúčastniť Slovenského pohára. Štyri mesiace sme hrali kvalifikáciu, takže v prvom rade sme si ho chceli užiť. V druhom rade sme chceli, aby mladí hráči, ktorí sú v tíme pocítili ten extraligový basketbal. To splnilo svoj účel a my sme hlavne radi, že sme sa tejto akcie mohli zúčastniť tým, že sme sa na ňu kvalifikovali,“ povedal Ivan Kurilla.

BC Prievidza – MBK Lučenec 110:57 (20:13, 33:13, 28:13, 29:18)

Prievidza: Marič 15, Körner 13, Stamenkovič 11, Wisseh 7, Jašš 3 (Batina, Kádaši a Rostampour po 12, Pasovský 10, Vojtek 7, Hupka 5, Stanojevič 3)

Lučenec: Pipíška B. 20, Arnett 12, Koczkáš 9, Praženica 8, Golian 2 (Tarabus 4, Števula 2, Grendo, Jackuliak a Matisko 0)

TH: 22/15 – 17/15, Trojky: 15 – 2, Fauly: 20 – 20, Rozhodovali: Brziak, Zubák, Gálová, 1100 divákov

Pozápasové rozhovory zo zápasu Prievidza - Lučenec:

FOTO: PETER PENIAŠKO