Vytlačiť
Kategória: Report

Prvý semifinálový zápas Budiš Slovenského pohára 2016 zvládli lepšie hráči Interu, po dramatickom priebehu vyhrali nad Svitom 80:72.

Svit vykročil do stretnutia uvoľnene a hlavne s motiváciou vyradiť ďalšieho predzápasového favorita. Od toho sa odvíjal aj prvý polčas, v ktorom sa zverenci Rudolfa Juga opierali o vysokú úspešnosť streľby. Vďaka nej držali s Interom krok a po prvom polčase prekvapujúco, ale zaslúžene viedli 46:43. „Bol to veľmi náročný zápas až do posledných sekúnd zápasu. Aj z hľadiska toho emociálneho záveru, to bol zápas hodný semifinále a som rád, že sme vyhrali. Dnes to bol určite iný ako zápas. Už včera Svit naznačil progres a v dnešnom zápase ho potvrdil. My sme včera asi odohrali príliš ľahký zápas, ktorý zanechal v našom vedomí predpoklady, že to bude snáď proti Svitu jednoduché, keďže to všetci považovali za prekvapenie, lebo všetci v semifinále očakávali Komárno,“ zhodnotil semifinálový zápas tréner Interu Ľubomír Urban. Žlto-čierni sa dlho trápili s nabudeným Svitom, ešte dve a pol minúty pred koncom totiž viedli iba rozdielom jediného koša. „Prekvapili sme sa asi sami, že sme v prvom polčase neboli dôslední v obrane. Svit nám dal 46 bodov, skóroval hlavne po voľných strelách s vysokým percentom úspešnosti. Tento problém sa javil aj v rámci druhého polčasu, keďže Svit nemal čo stratiť, hrali ľahko, uvoľnene. Myslím si, že hrali veľmi dobre a určite si zaslúžili byť v semifinále,“ sklonil pochvalu súperovi skúsený kormidelník.

Inter mal v kľúčových momentoch na svojej strane skúsenejších hráčov, ale aj lepšie premieňanie pokusov, ktoré im prinieslo víťazstvo o 8 bodov.. „Gratulujem v prvom rade mojim spoluhráčom a trénerom, že sme zvládli takýto ťažký zápas. Gratulujem Svitu k výbornému dnešnému zápasu. Prvá štvrtina bola niečo, čo sa nám stalo už s Košicami doma. Neviem, či to bolo tým termínom, včera sme hrali doobeda o 11, čo je ľahšie na hranie z toho dôvodu, že aj trénujeme. Bol to z našej strany trochu zaspatý úvod, Svit zahral dobre. My sme nesplnili to, na čom sme sa dohodli, neboli sme dôrazní v obrane,“ kriticky sa vyjadril k úvodu stretnutia Nenad Miloševič. Víťazovi z minulého roka tiež pomohol fakt, že po tvrdom strete sa do zápasu dokázal vrátiť Radoslav Rančík. O tom, že to tímu pomohlo, svedčia aj slová „Neša“: „Rado je jeden z našich kľúčových hráčov, ale každý v našom tíme je samozrejme kľúčový, musí splniť nejakú svoju úlohu. Stmelili sme sa, dali sme do toho viacej energie a zaslúžene sme vyhrali.“

Svit síce do finále nepostúpil, ale vzhľadom na priebeh zápasu prevládali v tíme Iskry pozitíva nad negatívami. „Výborný zápas pre divákov a oba tímy. Dobrá kvalita zápasu, napínavé až do konca, malo to aj emócie, čiže to spĺňalo všetko čo má basketbal mať. Šanca bola obrovská, aj Inter sa bál až do záverečnej minúty o výsledok. Čo rozhodlo? Maličkosti, možno nejaké chyby, ale to ťažko takto skoro po zápase zhodnotiť. Urobili sme všetko, čo sme vedeli v danom momente urobiť,“ uviedol po závere asistent Svitu Michal Madzin, ku ktorému sa pripojil aj Peter Pipíška: „Hrali sme nabudení, určite bol na Inter väčší tlak, my sme mohli len prekvapiť. Hrali sme uvoľnene, čo bolo aj vidieť. Pre nás by som ho hodnotil veľmi pozitívne, aj napriek prehre. Skončilo to nakoniec o 8 bodov, ale ideme herne hore, včera sme vyhrali nad Komárnom, čo nás psychicky nabudilo, že máme aj na silných súperov. Dnešný zápas sa ťahal do poslednej minúty, nám vypadli nejaké strely, tak to mohlo skončiť úplne inak. Na konci nám tá úspešnosť streľby chýbala, boli tam unáhlené strely, ja som nepremenil jednu trojku.“

Na škodu Svitu sa nedarilo vôbec Umipigovi, ktorý nepremenil žiaden pokus z poľa. „Určite strieľa lepšie, ako strieľal dnes. Aj také sú zápasy. Dali si na neho pozor, mal tie pozície oveľa ťažšie ako bol zvyknutý. Väčšinou aj z tých ťažších sa dokáže presadiť, dnes museli preto zabrať iní. Aj bez jeho bodov sme sa dokázali držať v zápase,“ hľadal pozitíva Madzin. Podtatranci ukázali na pohári herný progres, ktorý by mohol pomôcť družstvu do ďalších zápasov v sezóne. „Psychické povzbudzenie, že môžeme hrať a vyhrať s najlepšími tímami v lige. Treba dať pozor, aby nám to neuškodilo, aby sme si nemysleli, že je to všetko okej,“ odpovedal asistent Svitu na otázku, ako by mohol pohárový dvojzápas tímu pomôcť.

Inter preskočil aj druhú nástrahu a už len jeden zápas ho delí od toho, aby obhájil minuloročný triumf. „Sme tu, kvôli čomu sme prišli, zajtra hráme finále. Musíme si oddýchnuť a zregenerovať. Uvidíme kto bude našim zajtrajším súperom, ale v podstate nám je to jedno. Ja by som si osobne prial Prievidzu, pretože majú najlepších fanúšikov v lige a bude tu výborná atmosféra,“ povedal Nenad Miloševič.

BK Inter Bratislava - BK Iskra Svit 80:72 (24:22, 19:24, 21:15, 16:11)

Inter: Rančík R. 27, Miloševič 13, Bílik 8, Rančík M. 6, Bulatovič 5 (Taylor 18, Páleník 3, Cvetinovič, Musil a Subotič 0)

Svit: Božovič 15, Bradley a Young po 11, Umipig 8, Findura 5 (Pipíška 10, Adenekan 7, Jenkins 3, Belavý 2)

TH: 22/19 - 30/22, Trojky: 5 - 4, Fauly: 24 - 23, Rozhodovali: Gabara, Brziak, Zubák, 300 divákov

Pozápasové rozhovory zo zápasu Inter - Svit:

FOTO: PETER PENIAŠKO