Vytlačiť
Kategória: Správy

Kvartetom úvodných štvrťfinálových zápasov sa v sobotu začne play-off Eurovia SBL, najvyššej súťaže basketbalistov. Po vydarenej základnej časti, v ktorej mužstvá odohrali dovedna 180 zápasov, nás čaká tá vzrušujúcejšia časť ročníka 2014/15. Na jej konci spoznáme majstra Slovenska v basketbale mužov pre rok 2015.

Do úvodného kola postúpilo osem najlepších účastníkov. Pre deviate Levice a desiatu Nitru sa sezóna už skončila. Víťazom základnej časti, a teda najvyššie nasadeným tímom, je Prievidza. V prvom kole narazí na Spišskú Novú Ves. Druhé Komárno si zmeria sily s Banskou Bystricou a Inter s Karlovkou, takže Bratislava sa dočká minimálne ďalších troch mestských derby. Poslednú dvojicu tvoria Handlová a Svit.

Prvé kolo sa hrá na tri víťazné zápasy, semifinále a finále na štyri výhry. Dočkáme sa teda ešte minimálne 24 a maximálne 41 stretnutí. Liga sa po vlaňajších experimentoch vrátila k osvedčenému modelu sobota - streda, pričom dejisko sa strieda vždy po jednom stretnutí a nie systémom 2-2-1-1-1, ako pred rokom. Pri pohľade do kalendára zistíme, že prvé kolo sa skončí najskôr o týždeň a najneskôr 21. marca. Začiatok semifinále je naplánovaný na 28. marca a finále by sa malo hrať od 25. apríla. Nového majstra spoznáme najskôr 6. a najneskôr 16. mája.

Martin Boško, vrchný riaditeľ SBL, ocenil bezproblémový priebeh základnej časti, pričom zvlášť vyzdvihol záujem fanúšikov. Aj on však verí, že ten bude ešte gradovať: „Pred týždňom sa skončila základná časť Eurovia SBL, ktorá ponúkla basketbalovým priaznivcom 180 zápasov. Teší nás obrovský záujem fanúšikov o basketbal, veď zápasy základnej časti videlo takmer 125 000 divákov. V sobotu sa začína vrchol sezóny, skutočný boj o majstrovský titul. Verím, že fanúšikovia si užijú kvalitné dramatické zápasy, ktoré sa budú hrať vo vynikajúcej atmosfére.“

Ak sme už spomenuli rozdelenie mužstiev do dvojíc, jedným dychom treba dodať, že najvyrovnanejším párom je Handlová a Svit. Vzájomná bilancia hovorí mierne v prospech Podtatrancov (3-2, v lige 2-2). Naproti tomu Prievidza, Komárno a ani Inter so svojimi štvrťfinálovými súpermi v tejto sezóne neprehrali. V lige ani v pohári!

Pre zaujímavosť dodajme, že v prípade, ak vo všetkých štyroch prípadoch postúpia vyššie nasadené mužstvá, v semifinále by sme boli svedkami mimoriadne atraktívnych konfrontácií. Narazili by na seba dvaja veľkí rivali Komárno a Inter, ktorí sa stretli predvlani vo finále, vlani v semifinále extraligy a tento rok vo finále Budiš Slovenského pohára (vo všetkých troch prípadoch bol úspešnejší Inter). Druhá dvojica by bola možno ešte prestížnejšia, keďže v nej by si meče skrížili nezmieriteľní regionálni rivali Prievidza a Handlová, aktéri najtradičnejšieho slovenského basketbalového derby! Najmä Svit však bude dôrazne proti.

 

FOTO: VLADIMÍR DORŇÁK