Vytlačiť
Kategória: Správy

Slovenský mužský basketbal v týchto dňoch prežíva ťažké chvíle. Pred niekoľkými týždňami sme spoznali nového majstra Slovenska a nového účastníka Slovenskej basketbalovej ligy, ktorým sa stal víťaz 1. mužskej ligy – Košice. Radosť z jedenástich účastníkov v najvyššej mužskej basketbalovej súťaži však bola predčasná.

Začiatkom týždňa sa na verejnosť dostala informácia, že do nadchádzajúceho ročníka SBL sa neprihlási klub ŠKP Banská Bystrica, ktorý v uplynulej sezóne obsadil siedmu priečku. Túto informáciu nám osobne potvrdil aj bývalý manažér „policajtov“ a predseda občianskeho združenia BASKET B.B., Vladimír Matejčík. Banská Bystrica, žiaľ, nie je jediným tímom, ktorý prihlášku na ďalšiu sezónu nepodal.

Druhým klubom, ktorý nebude hrať SBL je MBK Handlová. Dôvodom, ktorý tento klub s vyše sedemdesiatročnou basketbalovou tradíciou uvádza, je prerobenie hracej plochy v handlovskej športovej hale. „Stále sme museli oddialiť rekonštrukciu palubovky, ale dlhé desaťročia používania si vypýtali svoju daň. Dnes stojíme pred problémom, ktorý už neznesie odklad. Celé vedenie klubu spolu s primátorom mesta hľadali alternatívy, ako tento problém vyriešiť. Jediná možnosť je kompletná rekonštrukcia palubovky, a to neodkladne,“ hovorí v oficiálnom liste pre fanúšikov prezident klubu, Ivan Kanianský.

Handlovčania však aj naďalej zostávajú členmi SBL a kluby, ktoré sú v nej združené, požiadali o udelenie divokej karty pre sezónu 2016/2015. „V praxi to znamená, že MBK Handlová sa neprihlási do súťažného ročníka 2015/2016, kompletne prerobí palubovku v športovej hale a na základe pridelenia divokej karty bude automaticky hrať súťaž v ďalšom ročníku 2016/2017.“

Po tom, ako sa v predchádzajúcej sezóne SBL opäť tešila z desiatich klubov tak  počet účastníkov opäť klesol na deväť. My môžeme už len dúfať, že o rok sa ten počet opäť nezníži, ale naopak zvýši. 

 

FOTO: PETIS JAŠKO