Vytlačiť
Kategória: Preview

Eurovia Slovenská basketbalová liga vstupuje do tretej štvrtiny základnej časti. Štyri zápasy 19. kola sa odohrajú v riadnom termíne v sobotu a Banská Bystrica privíta Komárno až v nedeľu, 7. decembra.

MBK SPU Nitra – VŠEMvs Karlovka Bratislava

ŠH Dolnočermánska ul., sobota 6.12. od 19:00

Nitrania majú za sebou úspešný zápas na domácej palubovke, keď v stredajšom 18. kole porazili basketbalistov Handlovej a pripísali si svoje druhé víťazstvo v tejto sezóne. „Nitra doma naplno ukázala svoj potenciál, keď zdolala v ostatnom zápase favorita z Handlovej a zverenci skúseného trénera Ľubomíra Urbana nebudú chcieť doma predať svoju kožu lacno,“ hovorí o nitrianskom družstve František Kubala, manažér Karlovky.

Práve Karlovku budú totiž Nitrania hostiť v sobotňajšom zápase. Zverenci Milana Černického majú za sebou druhé bratislavské derby, v ktorom podľahli Interu Bratislava o 21 bodov, avšak tri štvrtiny zápasu držal nováčik s majstrom krok. V stredu sa Karlovke síce nezranil žiadny hráč, no v sobotu proti Nitre nenastúpia Filip Lehman s Richardom Kucsom, ktorí sú dlhodobejšie mimo hry. „Napriek dvom výhram v prvej polovici súťaže nad naším sobotňajším súperom očakávam v Nitre ťažký a vyrovnaný duel, ktorý sa môže rozhodovať až v samom závere. Verím, že naši tréneri dobre pripravia chalanov na tento dôležitý zápas. Kľúčom k úspechu by malo byť dôsledné defenzívne pokrytie oboch amerických legionárov, ako aj Romana Vida,“ dodáva k sobotňajšiemu zápasu František Kubala. „Po víťaznom stretnutí proti nám nastúpi súper, ktorého by sme radi porazili. Karlovka sa zlepšuje od zápasu k zápasu a majú za sebou pekné výsledky, ale myslím si, že záleží len na nás, ako sa dokážeme koncentrovať celý zápas a vyhnúť sa hluchým pasážiam. Hlavné bude tiež hrať o trochu viac kolektívne ako v predošlom stretnutí. Ak sa nám to podarí, určite vyhráme a dáme našim fanúšikom príjemný darček na Mikuláša," povedla o zápase hráč Nitry, Marián Kysela.

Nitra – Karlovka v sezóne 2014/2015: 71:76 (d), 60:67(v)

BK 04 AC LB Spišská Nová Ves – MBK Handlová

ŠH, sobota 6.12. od 18:00

Basketbalisti Spišskej Novej Vsi v poslednom kole vycestovali do Banskej Bystrice, kde sa im však nepodarilo zvíťaziť a pripísali si štvrtú prehru v rade. „V Branskej Bystrici, ako aj doma zo Svitom sme dokázali odohrať kvalitné zápasy, aj napriek tomu, že nám dlhodobo chýba Boris Kovalík a pred Bystricou nám vypadol zo zostavy aj Bečarik. Navyše sa nám pod Urpínom zranil aj Stefanik,“ informoval o zdravotnom stave v tíme tréner Kurilla.

K zaujímavej zmene došlo v kádri Handlovej. Po domácom neúspechu s Karlovkou a následnej prehre v Nitre, tím handlovského „baníka“ opustil tréner Ľudovít Smačko, za ktorého zatiaľ klub z hornej Nitry nemá náhradu. „Zajtra ideme na zápas bez trénera, ale aj napriek tomu sa ideme na horúcu pôdu Spišskej Novej Vsi pobiť o víťazstvo,“ hovorí handlovský športový riaditeľ, Ivan Kartáč. Spišiaci si však domáce prostredie chcú ustrážiť a vybojovať si dôležité víťazstvo. „Chceme doma Handlovú dostať ešte pod väčší tlak, predovšetkým musíme mať kvalitnú obranu, ktorá súperovi nedovolí vytiahnuť ich najväčšiu zbraň, ktorou  je trojková  streľba. V zápase rozhodne hra striedajúcich hráčov. Očakávame ťažký duel a veríme, že i s výhrou na našej strane,“ hovorí Ivan Kurilla.

Spišská Nová Ves – Handlová v sezóne 2014/2015: 76:95 (d), 61:98 (v)

EUCOS Levickí Patrioti – BC Prievidza

ŠH, sobota 6.12. od 18:00

Levičania si v stredajšom kole vybojovali veľmi dôležité a cenné víťazstvo nad Svitom, ktorý na domácej palubovke zdolali o 9 bodov. „Stredajšie víťazstvo nad Svitom nám dodalo potrebné sebavedomie, pre hráčov to bolo extrémne dôležité,“ povedal Ladislav Garaj. Prievidžania si, naopak, v stredu pripísali prehru, keď v šlágri kola neuspeli na palubovke Komárna, čo ich v tabuľke posunulo na tretiu priečku. V sobotu čaká tieto dva kádre tretí zápas v sezóne, pričom oba tímy si zatiaľ  domácom prostredí ustrážili víťazstvo. „Proti Prievidzi sú to pravidelne výborné zápasy so skvelou kulisou a veríme, že taký bude aj ten najbližší. Zdravotne sa pomaly dávame dokopy. To, že sme v prvom kole doma Prievidzu zdolali je síce povzbudzujúce, súper je však teraz podstatne lepšie pripravený a zohratý. Očakávame najvyššiu návštevu v sezóne a dramatický zápas,“ dodáva levický manažér.

Aj napriek tomu, že v poslednom kole Levičania vyhrali a Prievidžania nie, sú to práve zverenci Krunoslava Krajnovića, ktorí sú favoritmi tohto zápasu. „Levičania majú 5 hráčov, ktorí hrajú väčšinu času a tiež troch nových hráčov, ktorých až tak nepoznáme. Nemôžeme si dovoliť žiadny „kiks“. Musíme vyhrať zápas. Majú dobrý doskok a pozor si musíme dať tiež na trojkové strely,“ hovorí Dražen Klarić, hráč BC Prievidza.

Levice – Prievidza b sezóne 2014/2015: 65:64 (d), 48:97 (v)

BK Inter Incheba Bratislava – BK Iskra Svit

Hant aréna, sobota 6.12. od 18:00

Po tom, ako neuspel na palubovke Komárna, si Inter pripísal dve výhry po sebe, keď najprv zdolal basketbalistov Levíc, a potom aj v mestskom derby zvíťazil nad Karlovkou Bratislava. Majstra však trápia zranenia a absencia viacerých hráčov. V poslednom kole pre chorobu nenastúpil Martin Rančík, a takisto aj Peter Sedmák s Viliamom Kosom, ktorých trápia menšie zranenia. Bratislavčania však veria, že v sobotňajšom zápase už budú môcť využiť ich sily. Čo sa týka dlhodobo zraneného Petra Šimeka, tak ten už začal, po zranení Achilovky, trénovať, avšak na jeho premiérový zápas si ešte počkáme. Interisti sa však, po vzájomnej dohode, rozlúčili s Jordanom Dykstrom, ktorý po zranení kolena netrénoval a nehral už dlhší čas.

V sobotu tak čaká Bratislavčanov náročný zápas proti Svitu. V ich tohtoročnej konfrontácii Svitania Inter dvakrát potrápili, pričom v domácom zápase zverenci Rudolfa Juga nad aktuálnym majstrom zvíťazili o štyri body. „Čaká nás súper z kategórie najťažších. Štartujeme tretiu štvrtinu základnej časti a ja verím, že si udržíme domácu neporaziteľnosť. O týždeň nás čaká All-Star víkend, počas ktorého si, dúfam, doliečime všetky zranenia a ostatné štrapácie,“ hovorí manažér Interu Bratislava, Michal Ondruš.

Svit – Inter Bratislava v sezóne 2014/2015: 98:98 (d), 90:94 (v)

ŠKP Banská Bystrica – MBK Rieker COM-therm Komárno

ŠH Dukla na Štiavničkách, nedeľa 7.12. od 18:00

Obidva zápasy medzi Komárnom a Banskou Bystricou v tejto sezóne sa odohrali na palubovke Komárna, nakoľko banskobystrická športová hala bola v čase oboch stretnutí ešte v rekonštrukcii. V sobotu tak „policajti“ prvýkrát privítajú zverencov Miljana Čurovića na domácej palubovke. „V nedeľu privítame tím zložený z trénera a hráčov, ktorí si za svoje doterajšie pôsobenie v SBL zaslúžia veľký rešpekt, nakoľko hrajú príťažlivý a úspešný basketbal, z ktorého vyžaruje chytrosť, rýchlosť, dravosť a najmä tímovosť,“ opisuje svojho sobotňajšieho súpera Martin Blaho. „Čo sa individualít týka, tak Komárno sa opiera najmä o svojho „generála“ TJ-a Bannistera, ktorý má na túto ligu vysoko kvalitné tvorivostné schopnosti, hlavne čo sa týka situácii clon na loptu a hry 1 na 1 z perimetra. Musíme si dať pozor aj na ich vysokú úspešnosť striel za 3 body,“ dodáva banskobystrický tréner.

Komárno si zatiaľ drží sedemzápasovú víťaznú šnúru. S Banskou Bystricou majú pritom pozitívne výsledky, keď ich dvakrát na domácej palubovke porazili. „Pripravujeme sa na tento zápas ako na každý iný. Síce majú niektorí naši hráči drobné zranenia, no do nedele by to malo byť už všetko v poriadku. Ideme do tohto stretnutia s tým, že nechceme prerušiť našu sedemzápasovú sériu bez prehry,“ hovorí manažér Komárna, Jozef Paulík. „My by sme veľmi radi nadviazali na náš posledný zápas v Komárne, ktorý mal z oboch strán šťavu, avšak s omnoho lepšou defenzívou, čo sa nášho tímu týka,“ povedal o sobotňajšom zápase Martin Blaho.

Banská Bystrica – Komárno v sezóne 2014/2015: 75:91 (v), 95:100 (v) 

 

FOTO: VLADIMÍR DORŇÁK