Vytlačiť
Kategória: Preview

Siedme kolo Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy uzatvorí v sobotu štvorica stretnutí. Zaujímavý duel sa črtá v Handlovej, kde zažiju domáci premiéru pod taktovkou nového kormidelníka, na strane hostí zase debutuje nový hráč v drese Komárna.

BK Levickí Patrioti - VŠEMvs Karlovka Bratislava

Športová hala, sobota 5. novembra o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk a Youtube

Delegácia rozhodcov: Pavel Fuska, Ladislav Bartoš, Tomáš Turček

Čo je potrebné vedieť: Levice síce prišli o svoju neporaziteľnosť v súťažných stretnutiach, ale v Eurovia SBL zostávajú aj naďalej jediným tímom, ktorý v aktuálnej sezóne ešte neprehral. Po pravdepodobne vítanej prehre v rakúskom Kapfenbergu (78:91) bude na nich menší tlak a svojich fanúšikov určite budú chcieť potešiť ďalším domácim víťazstvom. Karlovka síce vstúpila do nového ročníka výhrou v Nitre, ale potom prišla séria štyroch prehier. Povzbudením pre zverencov trénera Petra Ivanoviča môže byť záverečná štvrtina proti Svitu, ktorú Bratislavčania vyhrali 27:9.

Kto proti komu: V tíme Patriotov je všetko podriadené kolektívnemu výkonu, preto žiaden z hráčov nevyčnieva oveľa nad ostatnými. U Karlovky sa vyprofiloval na streleckého lídra rozohrávač Dalibor Hlivák, ktorý má zatiaľ priemer 15,8 bodu na zápas.

Čísla, čísla, čísla: Zverenci trénera Tea Hojča majú silnú lavičku, v stretnutí Alpsko-jadranského pohára zaznamenala 46 zo 78 bodov tímu. Karlovka môže uspieť tiež pomocou dobrej úspešnosti streľby za tri body, proti Svitu premenili 32% pokusov. 

Povedali pred zápasom:

Ladislav Garaj (generálny manažér Levíc): "Už nováčik z Lučenca nám ukázal, že žiadny súper nepríde do Levíc vopred odovzdaný len preto, že sme zatiaľ v lige neporazení, ba práve naopak. Preto si musíme dať väčší pozor na úvod zápasu, a vstúpiť do neho s oveľa väčšou koncentráciou ako tomu bolo v posledných našich vystúpeniach. Aj napriek prehre v Kapfenbergu je v tíme dobrá atmosféra a všetci sa tešíme na ďalší zápas pred plnou halou. Nečaká nás v sobotu nič jednoduché, rozhodne však chceme vyhrať."

Marek Doležaj (hráč Karlovky): „Levice sú veľmi náročný súper, ktorý je stále bez prehry. Musíme sa poučiť z posledných zápasov a hrať svoju hru, nesústrediť sa na to, čo hrajú oni. Minule sme nebránili dobre atletického a ofenzívne ladeného súpera väčšinu zápasu, a preto sme prehrali. V Leviciach to nechceme zopakovať.“

 

KB Košice - MBK SPU Nitra

Angels aréna, sobota 5. novembra o 19.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk a Youtube

Delegácia rozhodcov: Marek Kúkelčík, Ján Kovalčík, Martina Mekelová

Čo je potrebné vedieť: Košičania naberú fazónu, čoho dôkazom aj mimoriadne dôležité víťazstvo 95:83 na palubovke Komárna. Proti budú odhodlaní Nitrania, z ktorých po stredajšom stretnutí opadol citeľný tlak. "Vysokoškoláci" totiž dokázali zaskočiť favorita zo Svitu, zvíťazit 86:79 a ukončiť čakanie na prvé víťazstvo v novom ročníku. Do metropoly východu cestujú v pozícii papierového outsidera, ale to boli aj v domácom zápase proti Iskre...

Kto proti komu: V nitrianskom drese dal konečne o sebe výrazne vedieť Filip Pejovič, autor 25 bodov proti Svitu. Košice však majú vo svojich radách slovenského reprezentanta Michala Baťku, ale aj vysoký obranný pilier v podobe Emira Zimiča.

Čísla, čísla, čísla: "Býci" hrozia z každej vzdialenosti, čo potvrdzujú čísla proti Komárnu - 68% za dva body, 48% za tri body, 82% z trestných hodov. Nitrania sa musia spoliehať na dobrý začiatok, proti Svitu mali 41% úspešnosť streľby spoza trojkového oblúka.

Povedali pred zápasom:

Michal Baťka (hráč Košíc): "Určite sa očakáva naše víťazstvo, ale nesmieme nič podceniť. Môžu byť nebezpeční. Ich tím tvorí základ zo slovenských hráčov, ale získali aj dvoch, troch cudzincov. Určite si na videu rozoberieme ich hru a očakávame silný odpor. Vymenili trénera a to je vždy impulz. Počas týždňa však naberieme novú energiu a veríme, že s podporou publika to zvládneme.”

Ladislav Stojanov (hráč Nitry): "Musíme nadviazať na výkon, ktorý sme podali proti Svitu. Splniť taktické pokyny a byť pozorní v obrane. Košice majú veľmi dobre postavené mužstvo, takže tam je jedno či sa zameriame na Baťku, Žiaka, alebo zahraničných hráčov. Musíme podať kolektívny výkon a pokúsiť sa zabojovať o dobrý výsledok."

 

MBK Handlová - MBK Rieker COM-therm Komárno

Mestská športová hala, sobota 5. novembra o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Youtube

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Roman Lamoš, Stanislav Bara

Čo je potrebné vedieť: Na Hornej Nitre majú za sebou zaujímavý týždeň. Najskôr sa z družstva porúčal Jiří Jelínek, o deň neskôr nasledovala jeho kroky trénerská dvojica. Handlovčania síce zvíťazili trikrát za sebou, ale zmeny prekvapili asi každého basketbalového fanúšika. Premiéra tak čaká nového kormidelníka "baníkov" Marka Cvetkoviča. Komárno je zatiaľ prekvapujúco posledné v tabuľke, ale treba tiež poznamenať, že oproti väčšine účastníkov má dva zápasy k dobru. Maródka v tíme Richarda Ďuriša sa podpísala na prehre s Košicami, vedenie klubu však promptne zareagovalo angažovaním Vuku Djordjeviča.

Kto proti komu: Práve post rozohrávača je podľa nás najdôležitejším faktorom tohto duelu. Ako si poradia "obuvníci" s dvojicou Nenad Miloševič a Cameron Wright?

Čísla, čísla, čísla: Zaujímavý súboj sa črtá pod košom, Handlova získala na Spiši 37 doskokov, Komárno doma proti Košiciam len 23 lôpt.

Povedali pred zápasom:

Nenad Miloševič (hráč Handlovej): „Rešpektujeme silu Komárna, ale sme si vedomí toho, že my zatiaľ hráme na 40% našich možností. Preto sa sústreďujeme hlavne na zlepšenie našich obranných aj útočných vecí. Zajtra bude veľmi dôležitá energia s akou do zápasu nastúpime, koncentrácia a aby sme splnili všetko, čo si naplánujeme. Samozrejme očakávam plnú halu a podporu našich divákov, čo bude určite jedným z rozhodujúcich faktorov.“

Richard Ďuriš (tréner Komárna): "Ako vieme, oba tímy majú momentálne svoje problémy, preto sa uvidí, ktorý tím zvládne svoje lepšie. Pod novým trénerom sa domáci hráči určite budú chcieť ukázať v čo najlepšom svetle, preto ak chceme uspieť, musíme ich prevýšiť v nasadení, dôraze a agresivite. Handlová má dvoch jasných lídrov, Miloševiča a Sedmáka, ktorí majú veľkú kvalitu. Ak sa nám podarí ich ustrážiť, pomôžeme si tým k víťazstvu. Celý týždeň sme sa tvrdo pripravovali a na hráčoch vidím, že sú hladní po víťazstve a veľmi túžia v Handlovej uspieť."  

 

BK Iskra Svit - BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

Iskra aréna, sobota 5.novembra o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Youtube

Delegácia rozhodcov: Zdenko Zubák, Tomáš Kiss, Vladimír Daňo

Čo je potrebné vedieť: Tradičné tatranské derby sľubuje zaujímavú zápletku. Svit bude chcieť doma určite odčiniť prekvapujúce zaváhanie v Nitre a zároveň ukázať silu pred svojim publikom. Počas týždňa prišiel o Erica Palma, ale väčší priestor sa očakáva pre novú akvizíciu Miljana Radisavljeviča. Čakanie Spišiakov na víťazstvo pokračuje aj naďalej, proti Handlovej ich však delili od vytúženého triumfu štyri body. Zverenci Dávida Demečka začínajú čoraz častejšie ukazovať herný progres, ktorý budú chcieť ukázať aj proti Svitu.

Kto proti komu: Eric Palm síce odišiel z tímu Iskry, ale Michal Madzin má v talóne legionársku streleckú trojicu Saša Jankovič, Evan Singletary a Josh Fleming. V drese Spišskej Novej Vsi sa prebúdza talentovaný Matej Majerčák, ku ktorému sa v poslednom čase pripája Adam Antoni.

Čísla, čísla, čísla: Svit musí určite zlepšiť streľbu z poľa, v Nitre mali v tomto ukazovateli len 42% úspešnosť. Recept pre Spišiakov je jednoduchý - premieňať trestné hody. Práve táto činnosť ich dosť možno obrala o výhru proti Handlovej, doma zahodili až 17 pokusov. 

Povedali pred zápasom:

Michal Madzin (tréner Svitu): „Tešíme sa po viac ako dvoch týždňoch konečne na ďalší domáci zápas a na našich fanúšikov. Čaká nás derby a súper, s ktorým sa dobre poznáme. Ideme bojovať a vydať zo seba maximum. Verím, že nás diváci budú hnať dopredu a vytvorí sa opäť úžasná atmosféra.“

Daniel Lenárt (hráč Spišskej Novej Vsi): "Už zápas s Handlovou, ktorý sme prehrali len vinou nešťastných trestných hodov ukázal, že ak plníme pokyny trénera a dokážeme hrať koncentrovane celých 40 minút, tak vieme byť konkurencieschopní. A presne od zápasu s Handlovou sa chceme odpichnúť a preniesť do stretnutia so Svitom všetky dobré momenty, ktoré sme proti "baníkom" ukázali. Domácim určite bude chýbať ich najlepší strelec a hráč Palm, ktovie však, či to bude naša výhoda ,niekedy sa tím po takomto odchode ešte viac zomkne. Svit hrá doma veľmi dobre, budeme to mať nesmierne ťažké, ale sme odhodlaní zabojovať o prvú výhru."

 

 

MBK Lučenec - BC Prievidza

Športová hala ARENA, piatok 4. novembra o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk a Youtube

Delegácia rozhodcov: Zdenko Tomašovič, Marek Kúkelčík, Tomáš Doušek

Čo je potrebné vedieť: Zverenci trénera Ivana Kurilla sú príjemným prekvapením doterajšieho priebehu nového ročníka. Nováčik ukázal, že nebude len do počtu, čo sa potvrdilo aj na palubovke Levíc. Lučenec hral s aktuálnym tabuľkovým lídrom dlho vyrovnanú partiu, no nakoniec prehral 78:89. Basketbalisti Prievidze sa naposledy v lige predstavili 22. októbra, ale bez zápasového rytmu zverenci trénera Miljana Čuroviča nezostali. V Európskom pohári FIBA prehrali dvakrát v rade, na pôde izraelského Bnei Herzliya 67:91 a v stredu podľahli bulharskému Lukoil Academic Sofia 75:90.

Kto proti komu: Streleckým lídrom na strane Lučenca je Strahinja Stojačič s priemerom 23,8 bodu. U hostí udáva tón americká dvojica Andre Jones a Reger Dowell.

Čísla, čísla, čísla: "Novohradčania" majú veľkú podkošovú silu, čo dokumentuje aj 40 doskokom (vrátane 11 útočných) proti Leviciam. Prievidza zase v Bulharsku ukázala veľkú silu spoza trojkového oblúka, kde mala 40% úspešnosť. 

Povedali pred zápasom:

Mojmír Sychra (asistent trénera Lučenca): „Po smolnom zápase v Leviciach nás čaká ďalší silný súper. V piatok privítame na svojej palubovke úradujúceho majstra Eurovia SBL – tím Prievidze. Sme si vedomí súperových kvalít, ale vieme, že každý zápas sa začína za stavu 0:0. Na tento duel sme sa poctivo pripravovali, preto veríme, že sa nám podarí natiahnuť šnúru domácej neporaziteľnosti o ďalší zápas. Aj tentokrát očakávame početnú divácku kulisu, ktorá určite vytvorí fantastickú atmosféru a pred ktorou by sme sa chceli prezentovať bojovným výkonom a peknou hrou."

Richard Körner (hráč Prievidze): „V Lučenci sa hrá veľmi ťažko, majú silnú domácu základňu. Ešte nik proti ním od nás nehral. Sú prvýkrát v lige, neviem akých hráčov majú. Musíme si ich naskautovať. Zápas berieme veľmi seriózne, chceme tam odohrať dobré stretnutie. Nemôžeme sa vyhovárať na cesty alebo podobné veci. Vybrali sme si to, preto musíme teraz zabojovať.“

Foto: Peter Jaško