Vytlačiť
Kategória: Preview

V 29. kole Eurovia SBL nás čaká boj o prvé miesto v tabuľke, ako aj premiéra nového banskobystrického trénera.

BK Iskra Svit – VŠEMvs Karlovka Bratislava

Iskra aréna, sobota 24.1. od 18:00

Po prvom víťazstve Svitu v novom roku nad Levicami si zverenci Rudolfa Juga pripísali 30-bodovú prehru s Interom Bratislava. V sobotu na domácej palubovke privítajú ďalší bratislavský tím, a to Karlovku. „Veľká smola so zraneniami v tejto sezóne pokračuje, zajtra určite nenastúpi Petrucelli, ktorý sa zranil už v 3. minúte zápasu s Interom, a ani Míčka a Findura. Prvýkrát sa v našom drese predstaví Ish Sanders,“ informuje o zdravotnom stave v družstve Ján Drobný.

Dve veľké prekvapenia sezóny sa zrodili práve na zápasoch Svitu s Karlovkou, keď sa nováčikovi najprv podarilo zvíťaziť vo Svite o tri body, a následne aj na domácej palubovke. Hráči Milana Černického tak so Svitom zaváhali len raz, a to v ich prvej konfrontácii v 2. kole. „Pod Tatrami chceme predviesť dobrý kolektívny výkon. K tomu bude treba zlepšiť obranu, v porovnaní zo stredajším zápasom proti Nitre, nepúšťať domácich do útočných doskokov. Svit chceme zdolať aj po tretí raz v sezóne,“ hovorí kapitán Karlovky, Juraj Krajčír.

Svit – Karlovka Bratislava v sezóne 2014/2015: 81:61(v), 66:69(d), 86:90 pp (v)

BK Inter Incheba Bratislava – BC Prievidza

Hant aréna, sobota 24.1. od 18:00

Reprízu minuloročného finále sme v tejto sezóne zažili už trikrát, no zajtrajší zápas je predsa len niečím výnimočný. Od mája sa po prvýkrát na jednej palubovke stretnú Oleg Meleščenko a Krunoslav Krajnović, ktorí proti sebe stáli aj v neodohratom finále slovenskej extraligy mužov. Domáci basketbalisti Interu neprehrali posledné tri zápasy, keď najprv zdolali Levice, Karlovku a Svit. „Treba, aby sme potvrdili formu z posledných zápasov, zužitkovali to, na čom pracujeme, udržali Prievidzu pod sedemdesiat bodov a v obrane spravili, čo od nás chce tréner. Ak to dokážeme, myslím, že máme dostatok útočného potenciálu, aby sme dali tých osemdesiat bodov. Ale hlavne v obrane treba udržať strelcov i podkošových hráčov Prievidze,“ vyjadril sa k sobotňajšiemu zápasu Nenad Milošević.

Prievidžania momentálne ťahajú až osemzápasovú víťaznú šnúru. Ich posledným premožiteľom bol práve Inter Bratislava, ktorému podľahli v 20. kole na domácej palubovke, a ktorý je aj ich zajtrajším súperom. V sobotu tak môžu prievidzskí „baníci“ oplatiť Interu ich prvú domácu prehru v sezóne. „Očakávam veľmi náročný a zaujímavý zápas. My ideme do Bratislavy potvrdiť našu aktuálnu formu, chceme predĺžiť sériu víťazstiev. Sme si vedomí toho, že po výmene trénera zmenil Inter svoju hernú tvár. Preto sa na tento zápas veľmi svedomito pripravujeme,“ povedal Vladimír Hovaňák, hráč BC Prievidza.

Inter Bratislava - Prievidza v sezóne 2014/2015: 65:70(v), 70:65(d), 70:66 (v)

EUCOS Levickí Patrioti – ŠKP Banská Bystrica

ŠH, sobota 24.1. od 18:00

Levičanom sa aj naďalej v roku 2015 nedarí, keď sa ani raz neradovali z víťazstva. Najbližšie k tomu mali v 25. kole, keď na domácej palubovke podľahli Karlovke o jediný bod. V zajtrajšom kole ich čaká ďalší domáci zápas, v ktorom privítajú Banskú Bystricu. „Čaká nás veľmi dôležitý zápas o play-off, na ktorý sa zodpovedne pripravujeme. Banskej Bystrici sme doma v prvej časti súťaže podľahli, vtedy sme však hrali vo veľmi oslabenej zostave. V Prievidzi si zranil členok Eddi Jurjevič, jeho štart v zápase je otázny a hoci majú menšie zdravotné problémy aj niektorí ďalší hráči, v tíme cítiť odhodlanie a túžbu po víťazstve,“ hovorí Ladislav Garaj, manažér žlto-zelených.

Banskobystričania odohrali domáce zápasy s Levickými Patriotmi dva týždne po sebe, keď ich najprv privítali v dohrávke 2. kola 9. decembra, a následne v 20. kole 17. decembra. V prvom zo zápasov boli „policajti“ úspešní, no v tom druhom už nie. V tíme ŠKP Banská Bystrica však nastala veľká zmena, a to na trénerskej pozícii. Martina Blaha na tomto poste vystriedal Miroslav Grznár, ktorý družstvo v minulosti už viedol. Svoju premiéru s tímom si tak bývalý reprezentačný tréner odbije v sobotňajšom zápase v Leviciach. „Atmosféra v družstve je dobrá. Hráči chcú ukázať, že patria medzi elitu ligy a zlepšiť si pozíciu pred play-off. Levice majú dobrých hráčov. My sa budeme snažiť ubrániť ich lídrov a snažiť sa hrať kolektívne aj v obrane aj v útoku,“ povedal prezident ŠKP Banská Bystrica, Juraj Sninský.

Levice – Banská Bystrica v sezóne 2014/2015: 75:81(d), 92:97(v), 90:88 pp (v)  

MBK Rieker COM-therm Komárno – MBK Handlová

ŠH, sobota 24.1. od 18:00

Po štvorzápasovej víťaznej šnúre prišiel zápas na prievidzskej palubovke, kde Komárno prehralo o 25 bodov. Túto vysokú prehru si však zverenci Miljana Čurovića napravili víťazstvom v Banskej Bystrici. Momentálne sa Komárno nachádza v tabuľke na treťom mieste, keď mu na Prievidzu s Interom chýba jediný bod. Na štvrtej priečke sa nachádza Handlová, ktorú v zajtrajšom zápase privítajú komárňanskí hráči na domácej pôde. „Očakávam ťažký a náročný zápas proti Handlovej, ktorá po príchode nového trénera začala podávať kvalitné výkony a dostala sa až na štvrtú priečku v tabuľke. Naším cieľom je podať agresívny výkon najmä v obrane, z toho potom prídu šance na ľahké protiútoky,“ hovorí Saša Janković. Keď sa pozrieme na bilanciu vzájomných zápasov týchto dvoch družstiev, lepšie sú na tom Handlovčania. Tí síce v 2. kole podľahli „lodiarom“ v domácom prostredí, no túto prehru im v 10. kole vrátili a poradili s nimi aj v ich poslednom stretnutí na domácej palubovke. „Samozrejme, že našou túžbou je tiež odplatiť Handlovej našu jedinú domácu prehru práve s týmto súperom a pevne verím, že to pred našimi výbornými fanúšikmi úspešne zvládneme,“ dodáva komárňanský líder.

Rozbehnutá Handlová, ktorá zbierala jedno víťazstvo za druhým však v poslednom kole zaváhala. V stredu totiž hostila Spišskú Novú Ves, s ktorou veľmi nepríjemne prehrala desaťbodovým rozdielom. „Po veľmi zlom výkone doma proti Spišskej Novej Vsi nás čaká veľmi silné Komárno. My sa musíme sústrediť na náš výkon, dodržať taktiku a hrať disciplinovane. Ak sa nám podarí eliminovať najsilnejšiu stránku súpera a budeme hrať ako tím, môžeme uhrať dobrý výsledok,“ konštatuje Ivan Kartáč, športový riaditeľ Handlovej. V kádri handlovských „baníkov“ však došlo k zmene. Novou posilou hornonitrianskeho družstva sa stal Srb Ivan Smiljanić, ktorý nahradil Prestona Purifoya.  

Komárno - Handlová v sezóne 2014/2015: 82:74(v), 70:79(d), 91:109 (v)   

BK 04 AC LB Spišská Nová Ves – MBK SPU Nitra

ŠH, sobota 24.1. od 18:00

Keď naposledy Nitra vycestovala do Spišskej Novej Vsi, priniesla si odtiaľ svoje prvé víťazstvo v sezóne. Vo zvyšných dvoch dueloch na domácej palubovke im už však nestačili. Pre basketbalistov Nitry je už síce play-off stratené, no Spišiaci oň stále bojujú, čo dokázali aj ich posledným víťazstvom v Handlovej. „Vieme že nás čaká ťažký zápas, v ktorom doma potrebujeme bodovať naplno. Verím, že si naše hlavy nastavíme tak, aby sme v tomto mimoriadne dôležitom stretnutí doma uspeli. Je to dôležité predovšetkým z pohľadu bojov o play-off a splnenia si nášho cieľa, za ktorým si cieľavedome ideme,“ hovorí Ivan Kurilla.

Od svojho tretieho víťazstva so Svitom ťahajú Nitrania štvorzápasovú šnúru prehier. Výnimkou nebol ani zápas posledné kola, v ktorom vycestovali zverenci Ľubomíra Urbana na Karlovku. Tej podľahli o 21 bodov, 59:80. „Po nevydarenom stretnutí s Karlovkou cestujeme k súperovi, nad ktorým sa nám podarilo zvíťaziť. Naším zámerom je tento výsledok zopakovať. Spišská Nová Ves ťaží najviac z hernej produkcie rozohrávača Bulatovića. Zápas musíme vyhrať vďaka dobrej obrane, nedovoliť súperovi dostávať sa do jednoduchých zakončení, nastoliť tempo hry a snažiť sa obmedziť hluché fázy počas priebehu zápasu,“ povedal Juraj Šimončík.

Spišská Nová Ves - Nitra v sezóne 2014/2015: 77:73(v), 104:106(d), 83:75 (v)

 

FOTO: VLADIMÍR DORŇÁK