Vytlačiť
Kategória: Preview

 V stredu, 18. februára, nás čaká 34. kolo Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy, v ktorom Levice zabojujú o postup do play-off a Inter o druhú priečku.

VŠEMvs Karlovka Bratislava – EUCOS Levickí Patrioti

ŠH FTVŠ Lafranconi, streda 18.2. od 18:30

Zatiaľ čo basketbalisti Karlovky v nasledujúcich kolách budú bojovať o piate miesto v tabuľke, Levičania sa budú snažiť prebojovať do play-off. Zverenci Milana Černického už Patriotov dokázali dvakrát v tejto sezóne poraziť, raz doma a raz vonku, keď v 25. kole zvíťazili v Leviciach po predĺžení, a to jednobodovým rozdielom. V poslednom kole však pre nováčika prišla obrovská facka, keď sa pod Urpínom zrodil najväčší bodový rozdiel v tejto sezóne. Karlovka v Banskej Bystrici prehrala až o 73 bodov. „Na vysokú prehru z posledného zápasu sa snažíme čo najrýchlejšie zabudnúť. Treba sa poučiť z chýb a hrať tak, aby sa podobný zápas už nezopakoval. Leviciam ide o play-off, ak chcú pomýšľať na postup medzi najlepšiu osmičku, potrebujú v stredu u nás vyhrať. Kľúčové bude ubrániť Luku Igrutinovića na rozohrávke, ako aj nebezpečného strelca Malika Storyho. Našim cieľom bude sa dostať na pozitívnu vlnu a dokázať, že sobota v Bystrici nebol jednoducho náš deň,“ povedal Peter Ivanovič, asistent trénera Karlovky.

Žlto-zeleným v ich boji o postupovú pozíciu veľmi nepomohli prehry z posledných dvoch kôl, keď najprv neuspeli na Spiši, a následne doma prehrali s Komárnom. V sobotňajšom zápase však boli „lodiarom“ vyrovnaným súperom, a navyše im v oboch dueloch chýbal ťahúň Igrutinović. „Hoci účasť v play-off nemáme už len vo vlastných rukách, stále veríme, že sa medzi osem najlepších dostaneme. Len dobrý výkon v časti zápasu však nato stačiť nebude, potrebujeme na Karlovke vyhrať. Všetci kľúčoví hráči sú zdravotne v poriadku, čo u nás nebolo už dávno. Vysoká prehra z Banskej Bystrice nováčika  určite vyhecuje k bojovnému výkonu, my si však chceme naspäť zobrať požičané a do Bratislavy cestujeme pre dva body,“ hovorí manažér Levických Patriotov, Ladislav Garaj.

Karlovka Bratislava – Levice v sezóne 2014/2015 :81:93 (v), 88:84 (d), 79:78 pp (v)

MBK Rieker COM-therm Komárno – BK Inter Incheba Bratislava

ŠH, streda 18.2 od 18:00

V stredu nás v Komárne čaká repríza pohárového finále. Dvaja z troch najväčších adeptov na titul, Komárno a Inter, sa v tejto sezóne stretli celkovo štyrikrát a bilancia zápasov je vyrovnaná – 2:2. Komárňania dokázali Inter poraziť doma, ale aj v Hant aréne, čím sa stali prvým premožiteľom majstra na domácej palubovke. Navyše „lodiari“ neprehrali už šesť ligových zápasov v rade. „Očakávam veľmi ťažký a náročný zápas, ktorý však bude úplne iný, ako ten finálový v Slovenskom pohári. Zranení hráči sa nám postupne dávajú dokopy a preto budeme mať v tomto dueli širšiu rotáciu a najmä do našej obrany môžeme dať viac energie. Vieme, že prípadnou výhrou už ani matematicky nemôžeme skončiť horší, ako druhí po základnej časti, a tak verím, že sa nám to pred našimi výbornými fanúšikmi aj podarí,“ konštatuje Saša Janković.

Ak pripočítame tri víťazstvá zo Slovenského pohára, tak aj Inter ťahá šesťzápasovú víťaznú šnúru. Naposledy žlto-čierni podľahli Banskej Bystrici, a to v 30. kole. Interákov od druhého Komárna zatiaľ delí jediný bod, a tak môžu ešte stále zabojovať o druhú pozíciu v tabuľke. Samozrejme, zverenci Olega Meleščenka by Komárnu určite veľmi radi oplatili domácu prehru z 25. kola. „V Komárne nás čaká štvorbodový zápas, ktorý je už akýmsi play-off zápasom. My v ňom budeme hrať o druhé miesto v tabuľke, no Komárno má ešte stále šancu byť po základnej časti prvé. Čiže o náboj a dôležitosť tohto duelu je postarané. Nedávno sme na seba natrafili vo finále Slovenského pohára a do Komárna cestujeme s cieľom o rovnaký výsledok, ako tomu bolo vtedy,“ povedal Michal Ondruš, manažér Inteu.

Komárno – Inter Bratislava v sezóne 2014/2015: 71:87 (v), 90:77 (d), 87:78 (v)

BK 04 AC LB Spišská Nová Ves – BK Iskra Svit

ŠH, streda 18.2. od 18:00

Ďalšou udalosťou 34. kola Eurovia SBL je východniarske derby medzi domácou Spišskou a Svitom. Podobne, ako je tomu pri zápase Kalovky s Levicami, aj v tomto súboji jeden z tímov bojuje o piate a jeden o ôsme miesto v tabuľke. Svitu sa v poslednom kole zadarilo doma s Nitrou, nad ktorou zvíťazil v pomere 111:69. Spišiaci mali o niečo náročnejší zápas, keď vycestovali na Inter, kde však neuspeli a odniesli si odtiaľ len jeden bod. „Na Interi sme tri štvrtiny hrali dobre, a ak by sme hrali v kompletnej zostave, úradujúceho majstra by sme potrápili viac. Je tu však nový zápas, derby so Svitom. Určite urobíme všetko, aby sme do zostavy vrátili Mandića aj Hrkaća, verím, že sa nám to podarí,“ hovorí pred zápasom Invan Kurilla.

V kádri Svitu však po poslednom kole nastali drobné zmeny. „Čaká nás ťažký zápas v Spišskej, ktorá bojuje o play-off. My už sme v zostave, s ktorou chceme bojovať v osemfinále. Už naďalej nepočítame s Crowderom a späť sa vrátil Dave Coley,“ informuje Ján Drobný, prezident Svitu. Prvé dve východniarske derby nám síce priniesli pomerne jednoznačné výsledky v podobe víťazstiev Svitu, no to posledné patrí k jedným z veľkých prekvapení tohto ročníka. Spišiaci v 25. kole vo Svite zvíťazili, čím si udržali nádej na spomínané play-off. „Svit sa oproti nášmu poslednému zápasu, v ktorom sme boli na jeho pôde úspešní, posilnil, a bude to určite iné stretnutie. Pozor si musíme dať pod košom na Jacksona s Oluićom a na perimetri ustrážiť nebezpečného Smajlagića. Ak by sa nám podarilo uspieť, veľmi výrazne by sme sa priblížili k brehom play-off. Urobíme pre to všetko, čo bude v našich silách a verím, že nám pomôžu aj naši diváci,“ dodáva tréner Spišskej Novej Vsi.

Spišská Nová Ves – Svit v sezóne 2014/2015: 55:93 (v), 73:84 (d), 82:75 (v)  

MBK Handlová – ŠKP Banská Bystrica

ŠH, streda 18.2. od 18:00

Najistejšie sú na tom asi Handlovčania, ktorí majú viac menej isté štvrté miesto po základnej časti. Už len prehra vo všetkých troch nadchádzajúcich zápasoch by mohla ešte zamotať karty. Naopak, Bystričania majú dvere ešte otvorené a momentálne sa so 45 bodmi nachádzajú na siedmej priečke, navyše, o týždeň ich ešte čaká dohrávka 31. kola so Svitom. Handlovčania však boli proti Banskej Bystrici v tejto sezóne trikrát úspešní a v stredu majú navyše výhodu domáceho prostredia. „Banská Bystrica hrá po zmene trénera veľmi dobre, s veľkou rotáciou jedenástich hráčov a s veľkou intenzitou v obrane. Na zápas sme však pripravení, jediným problémom je, že nevieme kto do hry zasiahne, nakoľko viacero hráčov netrénovalo. My však máme nášho šiesteho hráča, v podobe našich fanúšikov, a tak dúfam, že zvíťazíme,“ konštatuje Branko Maksimović, tréner MBK Handlová.

Ako sme už spomínali, Bystričania v tejto sezóne neboli s Handlovou ani raz úspešní, keď s tímom z hornej Nitry prihrali dvakrát doma a raz vonku. V poslednom kole si však zverenci Miroslava Grznára pripísali veľký úspech, keď v domácom zápase nastrieľali rekordných 131 bodov a zvíťazili až o 73. „Po perfektnom zápase s Karlovkou sa opäť musíme vrátiť nohami na zem a s pokorou a plnou vážnosťou pristúpiť k zápasu v Handlovej, ktorá je, najmä v domácom prostredí, jedným z najsilnejších tímov v lige a zaslúžene je na štvrtom mieste. Majú vyrovnaný celý káder, každý hráč je nebezpečný, či už v obrane alebo v útoku. Ak by som mal vypichnúť nejakých jednotlivcov, tak určite si musíme dať pozor na útočnú hru Drezgu, ktorý hrá veľmi atleticky a agresívne do koša, a takisto aj na rozohrávača Djordjevića, ktorý výborne organizuje hru, perfektne hrá pick and roll game a hrá veľmi všestranne,“ opisuje svojho stredajšieho súpera asistent trénera Banskej Bystrice, Richard Grznár.

Handlová – Banská Bystrica v sezóne 2014/2015: 87:68 (d), 76:70 (v), 89:86 (v)

MBK SPU Nitra – BC Prievidza

ŠH Dolnočermánska ul., streda 18.2. od 18:00

Prievidžania si v sobotňajšom hornonitrianskom derby potvrdili stúpajúcu formu, keď svojho rivala z Handlovej porazili o 13 bodov a pripísali si trináste víťazstvo v rade. Ich cestu za prvým miestom po základnej časti im môže prekaziť už len Komárno, od ktorého ich delí jeden bod. V stredu ich navyše čaká pomerne jednoduchý zápas v Nitre, v ktorom sú Prievidžania jednoznačným favoritom. „V zápase proti Nitre sa budeme snažiť potvrdiť úlohu favorita a pokračovať vo víťaznej vlne. Určite nič nepodceníme, pretože aj Nitra dokáže byť nevyspytateľný súper a každá prehra navyše by nám skomplikovala náš cieľ po základnej časti, ktorým je prvé miesto,“ hovorí Michal Baťka, hráč Prievidze.

Nitru, už bez dvojice jej najlepších hráčov, čakajú posledné štyri zápasy tejto sezóny. Pred sebou majú zápas v Banskej Bystrici, dohrávku s Levicami, v ich poslednom zápase doma privítajú Handlovú, no a už zajtra ich čaká stretnutie s Prievidzou. „Po veľmi zle zvládnutom zápase vo Svite, kde sme to v obrane absolútne nezvládli, nás čaká mimoriadne silná Prievidza, ktorá v SBL-ke dokazuje, že je jeden z najsilnejších celkov. Myslím, že bude dôležité ubrániť súpera, pretože sme tím, ktorý nedisponuje veľkými ofenzívnymi kvalitami. Nemáme čo stratiť, ideme do toho naplno ako v každom zápase a ja verím, že uhráme čo najlepší výsledok,“ povedal Tomáš Ábel, hráč Nitry.

Nitra – Prievidza v sezóne 2014/2015: 48:107 (v), 48:92 (d), 52:80 (v)

 

Foto: Petis Jaško