Vytlačiť
Kategória: Preview

Po prvom štvrťfinálovom zápase sa vedenia v sérii ujala Prievidza, Komárno, Inter a Handlová. Play-off pokračuje už v stredu, 11. marca.

BK 04 AC LB Spišská Nová Ves – BC Prievidza

ŠH, streda 11.3 od 18:00

Novovešťanom sa v sobotňajšom zápase podarilo zaskočiť domácich basketbalistov v prvej štvrtine, keď ju vyhrali štvorbodovým rozdielom – 21:17. Prekvapenie sa však na hornej Nitre nekonalo a od druhej štvrtiny už tempo hry diktovali domáci basketbalisti, ktorí si nakoniec bez väčších problémov pripísali prvé, a povinné, víťazstvo v sérii. „V Prievidzi sme odohrali dve a pol kvalitnej štvrtiny, potom nás „zničila“ ich lavička, ktorá má veľkú silu. Doma však chceme zabrať a ukázať sa našim fanúšikom v tom najlepšom svetle. Recept na výhru je jednoduchý – dať o bod viac ako súper... Bude to však nesmierne ťažké, Prievidza má desať kvalitných basketbalistov, a ak chceme uspieť, musíme ísť v defenzíve na 120% a v útoku byť agresívni a veľmi aktívni. Najkrajšie by bolo, ak by sa Prievidza na Spiš musela ešte raz vrátiť,“ konštatuje vedúci družstva Spišskej Novej Vsi, Miroslav Majerčák.

Prievidžania sú síce favoritom tejto štvrťfinálovej série, no Spišiaci ich môžu zaskočiť, a to práve na domácej palubovke, kde sa im už túto sezónu podarilo potrápiť niekoľko tímov. Tím Krunoslava Krajnovića však na Spiš cestuje len s jedným cieľom. „Ideme hrať druhý zápas, Spišská nám má čo vracať, a rozhodne to nebude jednoduché. My sa poctivo pripravujeme ako na každý zápas, ideme krok po kroku, ideme zvíťaziť a natiahnuť sériu na 2:0,“ hovorí Jakub Pasovský, hráč Prievidze.

Stav série: 0:1 (66:93)

MBK Rieker COM-therm Komárno – ŠKP Banská Bystrica

ŠH, streda 11.3. od 18:00

O prvé prekvapenie play-off sa v sobotu takmer postarali basketbalisti Banskej Bystrice, ktorí nemali ďaleko od toho, aby zvíťazili na horúcej komárňanskej pôde. Veľkú časť zápasu to boli práve Komárňania, ktorí ťahali za kratší koniec, no v polovici tretej štvrtiny sa im podarilo otočiť skóre a vypracovať si až dvojciferný náskok. Ten sa však Banskobystričanom ešte podarilo znížiť na konečných päť bodov, čo bol aj najmenší bodový rozdiel v sobotňajšom štvrťfinále. „V sobotu sme si potvrdili, že s Komárnom vieme hrať vyrovnaný zápas. Na to, aby sme vyhrali však musíme hrať počas 40 minút koncentrovaný basketbal, nakoľko 3-4 minútový výpadok nás môže stáť víťazstvo tak, ako tomu bolo v Komárne,“ hodnotí banskobystrický asistent trénera, Richard Grznár.

Komárno si síce v sobotu pripísalo prvé víťazstvo, no Bystrica naznačila, že v tejto sérii sa nebude jednať o jednoznačnú záležitosť zo strany „lodiarov“. V stredu nás tak pod Urpínom čaká zaujímavý basketbal. „Určite nás nečaká ľahký zápas. Verím, že sa vyvarujeme chybám, ktorých sme sa dopúšťali v prvom stretnutí. Najmä sa nemôže stať to, čo sa dialo posledných päť minút. Do Banskej Bystrice nejdeme v porazeneckej nálade, aj keď majú domáci silné reči. Myslím si, že chalani podajú zodpovedný výkon, uspejeme a potvrdíme naše domáce víťazstvo aj u súpera,“ vyhlásil komárňanský manažér Jozef Paulík.

Stav série: 0:1 (85:90)

VŠEMvs Karlovka Bratislava – BK Inter Incheba Bratislava

ŠH FTVŠ Lafranconi, streda 11.3. od 18:30

Karlovke sa v tejto sezóne ani raz nepodarilo uspieť nad svojím bratislavským rivalom, a výnimkou nebol ani sobotňajší štvrťfinálový zápas. „Interisti“ v domovskej Hant aréne potvrdili rolu favorita a nováčika zdolali 28-bodovým rozdielom. „V tréningovom procese aj na zápasoch vidno, že sa zlepšujeme každým dňom a aj keď ešte cítime menšiu potrebu zlepšiť niektoré herné činnosti, už sa to blíži našim predstavám. Zápasy v Karlovke sú špecifické aj tým, že je to stále nová hala pre všetkých účastníkov, takisto pre nás. Tešíme sa teda na netradičné prostredie a derby s družstvom, ktoré po celú sezónu pôsobí viac ako sympatickým dojmom a zlepšuje sa každým zápasom,“ hovorí manažér žlto-čiernych, Michal Ondruš.

Na súpiske Bratislavčanov už nejaký čas rezonujú dve „nové“ mená. Samo Udrih sa za Inter predstavil už v minuloročnej sezóne a tesne pred koncom prestupového obdobia sa opäť vrátil do Bratislavy a po dlhodobom zranení sa v drese Interu ešte pred koncom základnej časti po prvýkrát predstavil aj Peter Šimek. V stredajšom zápase je však otázny štart Martina Rančíka a Martina Bílika. Naopak Karlovka by sa v stredu mala predstaviť v plnom zložení a do zápasu by mal zasiahnuť už aj Dalibor Hlivák. „Budeme sa sústrediť na defenzívu, najmä na obranu pick´n´rollu a obrannú tranzíciu. Chceme sa vyhnúť tomu, aby sme nedostali ľahké koše. Inter v prvom zápase skvele čítal našu obranu a hľadal voľných hráčov, ktorí mali potom ľahké strely. Dôležitá bude obranná rotácia po slabostrannej výpomoci, koncentrácia na každú jednu činnosť, nasadenie a bojovnosť. Na druhej strane musíme byť efektívnejší v zakončovaní,“ povedal Peter Ivanovič, asistent trénera Karlovky.

Stav série: 0:1 (68:96)

BK Iskra Svit – MBK Handlová

Iskra aréna, streda 11.3. od 18:00

Štvrťfinálová dvojica Svit – Handlová je už v slovenskom mužskom basketbale viac menej tradíciou. Práve tieto dve mužstvá sa v play-off stretávajú najčastejšie. Výhodu domáceho prostredia mali v sobotňajšom prvom zápase Handlovčania, ktorí ju aj patrične využili a bez zaváhania si pripísali prvé víťazstvo v sérii. Práve v handlovskej športovej hale sa očakával najvyrovnanejší súboj, no domáci „podtatrancov“ nakoniec zdolali až o 19 bodov. Vo Svite to však také jednoduché mať nebudú. „Čaká nás prvý domáci zápas v sérii. V Handlovej sme nepodali očakávaný výkon, verím, že doma sa to zmení. Všetci hráči sú zdraví a pripravení hrať,“ hovorí Ján Drobný, prezident Iskra Svit.

Svit už raz túto sezónu dokázal zvíťaziť v Handlovej, ale aj „baníci“ si pripísali dôležité víťazstvo v Iskra aréne. Uvidíme, či Handlovčania v stredu potvrdia sobotňajšie víťazstvo alebo Svit vyrovná sériu na 1:1. „Do druhého zápasu ideme s rešpektom, ale bez strachu. Vieme, že súper je doma nesmierne silný a dokáže poraziť aj tie najlepšie tímy. Ale ak podáme len podobný výkon ako v sobotu máme šancu na dobrý výsledok,“ povedal handlovský športový riaditeľ, Ivan Kartáč.

Stav série: 0:1 (71:90)

 

FOTO: PETIS JAŠKO