Vytlačiť
Kategória: Preview

Predposledné kolo Slovenskej basketbalovej ligy môže priniesť odpovede na nezodpovedané otázky. V prievidzskej Niké aréne sa rozhodne o treťom mieste, domáce BC čaká duel so Svitom. Handlová živí nádej na šiestu pozíciu, musí však k tomu bezpodmienečne uspieť v Lučenci. Na Pasienkoch čaká divákov preview štvrťfinále play off, Inter si zmeria sily so Spišskou Novou Vsou. V Leviciach sa predstavia basketbalisti Žiliny.

BC Prievidza - Iskra Svit

Niké aréna, streda 27. marca o 18.00 h - štatistický prenos a priamy prenos 

Delegácia rozhodcov: Milan Brziak, Marek Turčin, Tomáš Holländer

Aktuálne informácie: Jednoznačný šláger 35. kola SBL, prievidzská Niké aréna bude totiž svedkom priameho súboja o tretie miesto. Domáci basketbalisti stratili počas víkendu cenné dva body, keď prehrali s víťazom základnej časti Interom Bratislava 64:84. Proti Svitu však budú určite zverenci Tihomira Bujana oveľa viac motivovaní. Iskra naproti tomu počas víkendu zvládla svoju úlohu na jednotku, doma zvíťazila nad Handlovou 78:74, čím si opäť mierne polepšila v boji o tretiu priečku. Pre oboch to bude to stretnutie s play off nádychom, bude preto zaujímavé sledovať, kto sa lepšie vyrovná s tlakom. 

Motívy zápasu: Ten je jasný, víťaz tohto stretnutia s veľkou pravdepodobnosťou pôjde do play off z tretieho miesta. Aká je matematika? Svit má momentálne lepšie vzájomné zápasy - dve víťazstvá a jedna prehra. Plus si k tomu treba prirátať lepšie skóre z týchto stretnutí - +16. Čo musí urobiť Prievidza, ak chce v tabuľke preskočiť svojho rivala? Samozrejme, v prvom rade vyhrať. V druhom rade, musí to byť o minimálne 17 bodov, pri rovnosti bodov sa totiž berie do úvahy skóre zo vzájomných zápasov. Za istých okolností jej stačí výhra "len" o 16 bodov, pri rovnosti bodov a skóre, sa rieši rozdiel v celkovom skóre, ktoré má aktuálne lepšie Prievidza (+44). 

Povedali pred zápasom:

Maroš Helmecy, asistent trénera Prievidze: "Čaká nás posledný domáci zápas v základnej časti. Stále máme šancu bojovať o tretiu pozíciu. Uvedomujeme si teda, o čo hráme a aj proti akému tímu. Svit je náročný súper, ktorý dokazuje svoje kvality počas celej sezóny. Našim cieľom je však vyhrať a preto sa pripravujeme zodpovedne. Chceme podať dobrý výkon, aby sme na konci mohli byť spokojní aj my a aj naši fanúšikovia. Budem veľmi rád, ak zaplnia halu a poženú nás dopredu počas celého zápasu. Budeme to potrebovať."

Michal Madzin, tréner Svitu: "Prievidza hrá veľmi dobre, fyzicky a agresívne. Navyše má na svojom ihrisku výraznú podporu v hľadisku, a to je veľmi nebezpečná kombinácia. Vieme, že priamy zápas asi rozhodne o tretej pozícii a preto musíme hrať maximálne koncentrovane. Tešíme sa na zápas vo výbornej basketbalovej atmosfére."

 

BK Inter Bratislava - BK 04 AC LB Spišská Nová Ves 

Hant aréna, streda 27. marca o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos 

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Richard Sirocký, Jakub Izák

Aktuálne informácie: Preview štvrťfinále play off. Tesne pred jeho začiatkom si ešte raz v rámci základnej časti zmerajú sily Inter a Spišská Nová Ves. "Žlto-čierni" si aj naďalej držia pod taktovkou trénera Aramisa Nagliča stopercentnú bilanciu, v sobotu navyše potvrdili, že už dlhšiu dobu vedia hrať proti Prievidzi. Na ich palubovke zvíťazili hladko 84:64, čo bola zároveň jedenásta ligová výhra v rade. "Novovešťania" začali robiť pod vedením staronového kouča Ericha Korfantu badateľný progres, dokonca neboli ďaleko od toho, aby doma triumfovali nad Levickými Patriotmi. Prehra o päť bodov - 94:99 je však dobrým signálom a impulzom do kľúčovej časti sezóny. 

Motívy zápasu: Oba celky už majú isté umiestnenie po základnej časti. Odhalí teda niektorý z tímov svoje tromfy pred štvrťfinálovou sériou play off?

Povedali pred zápasom:

Aramis Naglič, tréner Interu: „Do zápas vstúpime vedomí si, že hráme proti súperovi, ktorý na nás čaká aj v prvom kole play off. Chceme si ho otestovať a chceme si otestovať, kde momentálne sme. Jasné, že chceme hrať tvrdo, presadiť našu autoritu na palubovku. Dúfam, že presne tak nám to vyjde.“

Lukáš Krajňak, hráč Spišskej Novej Vsi: "Myslím si, že je v našich silách a schopnostiach zopakovať výkon proti Leviciam, ktorým sme úradujúceho majstra zaskočili. Škoda, že neprišla aj výhra. Inter je doma veľmi silný, bude mimoriadne ťažké ich niečím prekvapiť. Po zmene trénera sa oveľa viac sústreďujeme na vlastnú hru a verím, že ňou dokážeme byť v Bratislave konkurencieschopní."

 

BK Levickí Patrioti - PP & TV Raj Žilina

Športová hala, streda 27. marca o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos 

Delegácia rozhodcov: Roman Lamoš, Stanislav Bara, Tomáš Turček

Aktuálne informácie: S troškou nadhľadu možno povedať, že pre Levice a Žilinu to bude "povinná" jazda. Patrioti si cez víkend zabezpečili istotu druhého miesta po základnej časti, Žilinčania zase piatu priečku. V podaní "žlto-zelených" to nebol optimálny výkon, na palubovke Spišskej Novej Vsi otáčali stretnutie až v záverečnej štvrtine, no o zisk dvoch bodov museli bojovať do záverečných sekúnd. Zverenci trénera Tea Hojča napokon zvíťazili 99:94. V meste pod Dubňom to bola cez víkend basketbalová eufória, priamy súboj o piatu pozíciu muselo rozhodnúť až dvojnásobné predĺženie, ktoré malo v aktuálnom ročníku SBL premiéru. "Bielo-červení" ho proti Komárnu zvládli bravúrne, odmenou bol triumf 109:100. Ten ich stál určite obrovské množstvo síl, ale potvrdenie najlepšieho umiestnenia od príchodu do súťaže, bolo povestnou sladkou čerešničkou na torte. 

Motívy zápasu: Oba celky môžu hrať bez tlaku, keďže je isté, že do vyraďovacej fázy pôjdu z druhého, respektíve piateho miesta. Pre domácich to bude záverečný zápas základnej časti, po nevýrazných výkonoch z predchádzajúcich týždňov, sa určite budú chcieť naladiť na play off tým správnym spôsobom. 

Povedali pred zápasom:

Teo Hojč, tréner Levíc: "Vieme, že momentálne nehráme na takej úrovni, na akej by sme chceli hrať. Chceme sa pokúsiť využiť posledné dni pred play off na to, aby sme sa zlepšovali každým dňom. Dúfam, že zostaneme zdraví."

Ivan Kurilla, tréner Žiliny: "To, čo sa nám podarilo spraviť v domácom zápase s Komárnom, v nás bude ešte dlho rezonovať. Na takéto zápasy sa bude ešte dlho spomínať. Na palubovke Levíc sme naposledy odohrali veľmi dobrý zápas a pevne verím, že hrať proti úradujúcemu majstrovi bude pre mojich hráčov najvyššia motivácia. Na zápas sa tešíme."

 

BKM Lučenec - MBK Handlová

Športová hala ARENA, streda 27. marca o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Anton Šarišský, Tomáš Doušek, Tomáš Kiss

Aktuálne informácie: U nováčika sa môžu zodpovedať zostávajúce otázky. Poďme však po poriadku, Lučenec mal počas víkendu voľno, ale vedenie klubu nezaháľalo. Ako prvý klub totiž ohlásilo novinku smerujúcu k ďalšiemu ročníku, "Novohradčanov" bude viesť z pozície hlavného trénera aj naďalej Tibor Jány. Pod jeho vedením prišli víťazstvá a zlepšený herný prejav, no na účasť v play off to pri návrate do SBL nestačilo. V predposlednom kole však môžu hráči BKM opäť zamiešať kartami. Handlová totiž stále má o čo hrať, konkrétne o postup na šieste miesto tabuľky, čím by sa vo štvrťfinále play off vyhli úradujúcemu majstrovi z Levíc. O to viac môže mrzieť zbabraná koncovka pod Tatrami, kde so Svitom prehrali tesne 74:78. Trénerovi Brankovi Maksimovičovi navyše pribudli starosti, sobotňajší duel nedohrala opora tímu Michal Čekovský. 

Motívy zápasu: Na domácej strane je to zlepšenie bilancie výhier a prehier a možnosť zakončenia sezóny v čo najlepšom duchu. Handlová pred sebou jasný imperatív, zvíťaziť a zachovať si nádej na šieste miesto. V prípade úspechu na lučeneckej palubovke rozhodne o všetkom záverečné kolo, v ktorom si "Baník" zmeria sily práve s Komárnom. 

Povedali pred zápasom:

Branko Maksimovič, tréner Handlovej: "V predposlednom kole základnej časti nás preverí nebezpečný Lučenec, ktorý v závere sezóny výborne naladil formu. Svoju rastúcu kvalitu potvrdil domácimi víťazstvami nad Prievidzou, či Levicami. Lučenec výrazne skvalitnil útok príchodom DeAngela Isbyho. Žiaľ, v tomto stretnutí bude absentovať zranený Mišo Čekovský. Napriek tomu urobíme všetko pre víťazstvo. Verím, že ostatní hráči na palubovke prevezmú 'Čekove' povinnosti."

Foto: Lenka Molnárová