Vytlačiť
Kategória: Preview

Až záverečné kolo základnej časti Slovenskej basketbalovej ligy rozhodne o tom, ako budú vyzerať štvrťfinálové dvojice v play off. Handlová si to s Komárnom rozdá o šieste miesto. Na diaľku sa bude bojovať o tretie miesto, Prievidza sa predstaví v Spišskej Novej Vsi a Svit v Lučenci. Sobotňajší program otvorí duel Žiliny s Interom.

 

PP & TV Raj Žilina - BK Inter Bratislava

Športová hala na Rosinskej ceste, sobota 30. marca o 17.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Marek Kúkelčík, Tomáš Kiss, Stanislav Mlynarčík

Aktuálne informácie: Jediný zápas zo sobotňajšieho programu, v ktorom v podstate o nič nejde. Žilina ide totiž do play off z piateho mesta, no meno svojho štvrťfinálového súpera zatiaľ nepozná. Inter je víťazom základnej časti, vo vyraďovacej časti na úvod narazí na Spišskú Novú Ves. Domáci basketbalisti hrali v stredu v Leviciach, úradujúcemu majstrovi vzdorovali hlavne v prvom polčase, ale napokon prehrali 65:84. "Žlto-čierni" si vytvorili nové tohtosezónne maximum, triumfom nad Spišiakmi (87:73) zaznamenali rekordné dvanáste víťazstvo v rade. 

Motívy zápasu: Oba celky sa určite budú chcieť naladiť pred play off tým najlepším možným spôsobom - víťazstvom. Potvrdí Žilina výbornú formu pred svojim publikom alebo bude pokračovať aj po sobote víťazné ťaženie celku z Pasienkov?

Povedali pred zápasom:

Ivan Kurilla, tréner Žiliny: "V poslednom kole základnej časti nás na domácej palubovke čaká líder súťaže BK Inter Bratislava. Na zápas do Levíc s nami zo zdravotných dôvodov necestoval Vuk Djordjevič, ale pevne verím, že na záverečný zápas základnej časti nastúpime v plnej zostave, keďže kvalita kádra Interu je jasná. V stretnutí chceme predviesť konsolidovaný výkon."

Aramis Naglič, tréner Interu: "Motív je vždy vyhrať. Viem, že tá prehra je ešte v hlavách hráčov a chceli by ju odplatiť. Je to zápas, ktorý z hľadiska tabuľkového postavenia pre nás, ani Žilinu už nič neznamená. Ale znamená čosi z hľadiska hrdosti. Viem, že nás čaká dobré basketbalové prostredie, dobrí fanúšikovia a silný tím. Chceme posledný zápas základnej časti odohrať najlepšie, ako môžeme a ak to pôjde, vziať dva body domov. Myslím, že to by bola najlepšia príprava pred playoff."

 

BKM Lučenec - Iskra Svit 

Športová hala ARENA, sobota 30. marca o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos 

Delegácia rozhodcov: Pavel Fuska, Roman Lamoš, Eduard Uhrin

Aktuálne informácie: Pre nováčika tohto ročníka SBL to bude rozlúčka so základnou časťou a sezónou. Zverenci trénera Tibora Jányho totiž skončia na poslednom deviatom mieste, ale ešte môžu prehovoriť do boja na vyšších pozíciách. V stredu neuspeli proti Handlovej (78:83), ale opäť raz sa ukázalo, že ich herný prejav je momentálne mimoriadne sympatický. Svit po dlhom čase prišiel o tretie miesto, koncovku stretnutia s Prievidzou nezvládol a napokon odchádzal z Niké arény s prehrou 76:95. Nádej však nezomiera posledná, no Iskra to pred záverečným zápasom základnej časti nemá vo svojich rukách. 

Motívy zápasu: Na strane Lučenca bude hlavným motívom víťazná rozlúčka so sezónou pred domácim publikom. Svit ešte bojuje o tretiu priečku, u nováčika musí bezpodmienečne zvíťaziť a zároveň musí dúfať, že Prievidza zakopne v Spišskej Novej Vsi. Vtedy by išiel do play off z pozície "trojky", za iných okolností sa umiestni na štvrtom mieste. 

Povedali pred zápasom:

Michal Madzin, tréner Svitu: "Čaká nás súper, ktorý už bude hrať úplne uvoľnene a pred svojim publikom sa určite bude chcieť vytiahnuť. O to dôležitejší bude náš prístup a výkon, ktorým to všetko chceme eliminovať. Lučenec dosiahol v poslednom období výrazné výsledky, my sa však pozeráme na seba a na to, ako odohráme zápas my."

 

MBK Handlová - MBK Rieker Com-Therm Komárno

Mestská športová hala, sobota 30. marca o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos 

Delegácia rozhodcov: Zdenko Zubák, Anton Šarišský, Peter Karniš

Aktuálne informácie: Ťahák záverečného kola základnej časti, priamy súboj o šieste miesto. "Baník" predvádzal v predchádzajúcich stretnutiach solídny basketbal, ktorý ho doviedol až k tomu, že môže v tabuľke ešte postúpiť smerom nahor. Výrazne k tomu dopomohla stredajšia výhra na palubovke Lučenca (83:78), pri ktorej trénerovi Brankovi Maksimovičovi chýbala kľúčová opora tímu Michal Čekovský. Dôležitý psychologický moment, ktorý môže hrať v prospech Handlovej. Komárno malo v 35. kole voľno, čo umožnilo dobiť baterky a dôkladne sa pripraviť na malé finále.

Motívy zápasu: Aké sú možnosti? Domáci musia jednoznačne zvíťaziť najmenej o deväť bodov, ak chcú ísť na šieste miesto. Vzájomná bilancia hovorí v prospech Komárna - 2 výhry a 1 prehra. "Obuvníkom" stačí aj prehra o osem bodov, v prípade rovnosti bodov a skóre zo vzájomných zápasov, majú totiž lepšie celkové skóre v základnej časti SBL (+17 vs. - 201). Zatiaľ čo Handlová má doma pozitívnu bilanciu (8 výhier a 7 prehier), tak Komárnu sa u súperov nedarí (3 výhry a 12 prehier).

Povedali pred zápasom:

Branko Maksimovič, tréner Handlovej: "V sobotu nás čaká posledný zápas v dlhodobej časti súťaže, v ktorom sa rozhodne o tom, kto vstúpi do play off zo šiesteho miesta. Chcem sa poďakovať mojim zverencom za výborne odvedenú prácu počas hlavnej fázy súťaže. Ďakujem taktiež našim fantastickým fanúšikom, ktorí sú bez pochýb najlepší na Slovensku. Sobotňajší duel s Komárnom vnímam ako naše prvé tohtosezónne finále. V tomto stretnutí očakávam peklo na palubovke, ale aj v hľadisku, pretože ide o veľa a Komárno je veľmi kvalitný tím, vedený kvalitným trénerom. Verím, že sa po štyridsiatich minútach budeme v handlovskej športovej hale tešiť z víťazstva a posunu na šieste miesto. Touto cestou zároveň pozývam všetkých fanúšikov, aby prišli a zafarbili hľadisko na zeleno-čierno."

Jozef Paulik, asistent trénera Komárna: "Tak, ako po celú sezónu, aj v sobotu v poslednom zápase základnej časti chceme hrať čo najlepší basketbal a byť úspešní. Vieme, aká je situácia, no nekalkulujeme, chceme vyhrať a tak sa na tento duel aj pripravujeme. Vieme však aj to, že nás čaká nepríjemný súper, ktorý hrá dobrý basketbal, zlepšuje sa a v domácom prostredí sa bude snažiť o to, aby nás predbehol v tabuľke. Za náš tím môžem povedať, že urobíme maximum pre to, aby sme boli úspešní. "

 

BK 04 AC LB Spišská Nová Ves - BC Prievidza 

Mestská športová hala, sobota 30. marca o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos 

Delegácia rozhodcov: Milan Brziak, Tomáš Lukáč, Peter Gacík

Aktuálne informácie: Spišiaci sa pod staronovým trénerom Erichom Korfantom postupne herne zdvíhajú, akurát im stále chýba nejaká výhra. S Interom hrali v stredu vyrovnanú partiu 30 minút, v záverečnej štvrtine im však došla para a výsledkom bola prehra o 14 bodov - 73:88. Po predkrme štvrťfinálovej série play off, môžu prerušiť čakanie na víťazstvo doma. Prievidza zvládla kľúčový duel o tretie miesto, nad Svitom triumfovala 95:76, ale ešte nie je jej boj ukončený. Ak chce toto umiestnenie potvrdiť, tak sa nemôže spoliehať na výsledok z duelu Lučenca so Svitom, ale musí sama potvrdiť svoje postavenie. 

Motívy zápasu: U "Novovešťanov" bude veľká chuť ukončiť 10-zápasové čakanie na víťazstvo. Triumf by zároveň znamenal výrazný impulz pred vyraďovacou fázou. Výhra hostí by znamenala potvrdenie tretieho miesta, bez ohľadu na výsledok v Lučenci. Za istých okolností by mohlo BC prehrať, ale zaváhať by musel aj Svit. 

Povedali pred zápasom:

Viktor Juríček, hráč Spišskej Novej Vsi: "Prievidza musí vyhrať, ak chce potvrdiť tretie miesto, takže určite pôjde na plný plyn. Musíme sa sústrediť na svoju hru, myslím, že sa už s Prievidzou dobre poznáme, keď hráme proti sebe štvrtý vzájomný zápas. Kľúčom bude rýchla hra a obrana, máme menšiu rotáciu ako väčšina tímov, musíme do toho dať o niečo viac. Verím, že fanúšikovia nám pomôžu. Kvalita súpera sa nezaprie, nám už o nič nejde, práve naopak, konečne sa basketbalovo bavíme po dlhej dobe."

Tihomir Bujan, tréner Prievidze: "Atmosféra a motivácia v tíme Spišskej Novej Vsi je momentálne omnoho lepšia ako v predchádzajúcej časti sezóny, čo potvrdzujú aj veľmi dobré výkony v predchádzajúcich dvoch kolách proti Leviciam a Interu. My sme proti Svitu odviedli dobrú prácu a v Spišskej Novej Vsi sa pokúsime potvrdiť tretiu pozíciu po základnej časti."

Foto: Karol Scholtz