Vytlačiť
Kategória: Preview

Po dlhšom čase náš čakajú všetky štyri zápasy 5. kola v jeden deň. V sobotu sa v rámci Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy stretne Prievidza s Karlovkou, Svit s Košicami, Levice so Spišskou Novou Vsou a Nitra s Kománom. Voľno má Inter Bratislava.

BC Prievidza – VŠEMvs Karlovka Bratislava

Niké aréna, sobota, 17.10. o 18:00

Liga odštartovala len pred dvoma týždňami a v kádri BC Prievidza už došlo k zmenám. Ešte pred stredajším zápasom sa vicemajster rozlúčil s Lukom Igrutinovićom, ktorý s Miljanom Čurovićom pred pár mesiacmi získal titul majstra Slovenska, a ktorý do jeho nového družstva na Hornej Nitre prišiel ako posledný. Prievidžania majú za sebou tri ligové stretnutia a dokonca už aj premiéru v Alpe Adria Cupe, ktorú zvládli na jednotku. Zo slovenských súperov zatiaľ porazili Komárno a Spišskú Novú Ves, no podľahli nováčikovi z Košíc. Na domácej palubovke sa prievidzskí „baníci“, okrem stretnutia s Laškom, ukázali zatiaľ iba raz, a tak ich v sobotu čaká druhé stretnutie v Slovenskej basketbalovej lige pred domácim publikom, v ktorom ich súperom bude Karlovka. „Po víťazstve v Spišskej si chceme pripísať víťazstvo aj proti Karlovke, ktorá zatiaľ neokúsila trpkosť prehry. Náhradu za Igrutinovića zatiaľ nemáme, ale inak nastúpime v kompletnej zostave,“ informuje manažér Prievidze, Martin Boško.

Karlovka je už jediným tímom, ktorý v tejto sezóne zatiaľ ešte nenašiel premožiteľa. Zverenci Milana Černického najprv doma porazili Svit, následne zvíťazili v Spišskej Novej Vsi a naposledy zdolali aj Nitru. Ani v jednom prípade však nešlo o jednoznačné víťazstvá mladého slovenského družstva. S oboma družstvami z východného Slovenska išlo o vyrovnané stretnutia, v Spišskej Novej Vsi sa dokonca rozhodovalo až v posledných sekundách. Nad Nitrou síce Bratislavčania nakoniec vyhrali 78:67, no ešte v prvom polčase prehrávali až o 19 bodov. Vo všetkých troch prípadoch mala Karlovka o niečo slabších súperov, čo však nie je prípad sobotňajšieho kola. V sobotu totiž vycestujú do Prievidze, ktorá je jedným z najväčších adeptov na titul. „V sobotu si na Hornú Nitru ideme po dva body a chceme natiahnuť víťaznú šnúru na štyri zápasy. Samozrejme máme rešpekt pred baníkmi, ktorí sú naladení po výhre nad Laškom a Spišskou Novou Vsou. Pokiaľ však vstúpime do zápasu nezodpovedne, ako doma s Nitrou, tak sa nám to môže vypomstiť veľmi rýchlo,“ hovorí Michal Podhorský, posila Karlovky.

Delegácia rozhodcov: Fuska – Doušek – Matejčík

EUCOS Levickí Patrioti – BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

ŠH, sobota 17.10. o 18:00

Levičania sa za posledný týždeň postarali o dve veľké prekvapenia, keď na domácej palubovke porazili dvoch veľkých favoritov. Najprv v 3. kole zdolali Košice a následne, v predohrávke 8. kola aj Inter Bratislava. „Včera sme proti Interu predviedli skvelý kolektívny výkon, azda najlepší za posledné dva roky,“ hovorí manažér Levických Patriotov. Na svojom konte tak  majú zatiaľ tri víťazstvá a jednu prehru. Tú si odniesli z Komárna, kde v 2. kole prehrali vysokým rozdielom 73:109. „Tím sa po výprasku v Komárne zomkol a duely proti Košiciam a Interu ukázali v čom by mala byť naša sila. Niet lepšej pozvánky pre fanúšikov na jarmočný zápas proti Spišiakom, ako boli spomínané dva duely. Od dnes už ale myslíme na zajtrajší zápas. Tréneri pripravia družstvo tak, aby nedošlo k žiadnemu podceneniu súpera. To by sa nám totiž nemuselo vyplatiť,“ dodal Ladislav Garaj.

Mladé slovenskú družstvo Spišskej Novej Vsi sa zatiaľ ani raz netešilo z víťazstva. Zverenci Dávida Demečka vo všetkých troch zápasoch svojim súperom podľahli, či už to boli Košice, Karlovka alebo Prievidza. Najbližšie k víťazstvu mali Spišiaci v dueli s bratislavským celkom, v ktorom im stačila jedna presná strela k tomu, aby zápas dotiahli do víťazného konca alebo aspoň do predĺženia. Vo všetkých troch prípadoch mali Novovešťania k dispozícii domáce prostredie aj s domácim publikom. V sobotu ich v tomto ročníku čaká premiéra na súperovej palubovke, v ktorej vycestujú do Levíc. „Ideme na svoj prvý zápas na ihrisko súpera a vieme, že nás čaká súper, ktorý porazil Inter a Košice, takže určite čaká ťažký duel. Budeme však bojovať o čo najlepší výsledok. Niekedy sa hrá lepšie vonku ako doma. Chalani mohli mať pred zrakom svojich rodín zviazané ruky. Snáď sa vonku uvoľnia a my predvedieme výkon, za ktorý sa nebudeme hanbiť,“ hovorí tréner Spišskej Novej Vsi, Dávid Demečko.

Delegácia rozhodcov: Tomašovič – Pipíška – Margala

BK Iskra Svit – KB Košice

Iskra aréna, sobota 17.10. o 18:00

Najväčším lákadlom sobotňajšieho kola by malo byť východniarske derby medzi Svitom a Košicami. Hosťujúci tím bol v posledných dvoch kolách súčasťou veľkých prekvapení, keď najprv ako favorit stretnutia podľahol Leviciam, a potom si dokázal poradiť s Interom Bratislava, a to dokonca na jeho vlastnej pôde. Zo štyroch odohratých stretnutí tak majú Košičania na svojom konte tri víťazstvá a len jednu prehru. Opačnú bilanciu má ich sobotňajší súper – Svit. „Podtatranci“ sa z víťazstva tešili zatiaľ iba jediný raz, a to v 3. kole, keď doma porazili Nitru. Svit však svoj káder stále dopĺňa. V poslednom kole svoju premiéru absolvoval Aco Mandić a zajtra by sa v drese Svitu mal predviesť Juevol Myles. Toho si slovenskí fanúšikovia môžu pamätať spred dvoch rokov, keď bol v sezóne 2013/2014 súčasťou družstva Komárna. Aj s týmito posilami to však bude mať Rudolf Jugo ťažké, keďže Košice, hoci sú nováčikom súťaže, patria tento rok k veľmi silným tímom a o víťazstvo sa dokážu pobiť s hociktorým súperom. „Na stretnutie s Košicami sa tešíme. Po dlhých rokoch si zopakujeme tento prestížny zápas na extraligovej úrovni. Nastúpime kompletní, čiže už aj s Mylesom verím, že dokážeme zvíťaziť,“ povedal prezident BK Iskra Svit, Ján Drobný.

Delegácia rozhodcov: Zubák – Šarišský – Karniš

MBK SPU Nitra – MBK Rieker COM-therm Komárno

ŠH Klokočina, sobota 17.10. o 18:30

O tom, kto je favoritom tohto stretnutia ne je pochýb. Posledné zápasy nám však ukázali, že nie vždy sa treba pozerať na to, kto je papierovo silnejší, pretože aj to najslabšie družstvo môže prekvapiť to najsilnejšie. Nitra si zatiaľ víťazstvo ešte neprepísala, ale svojich súperov dokázala slušne potrápiť. Naposledy napríklad Karlovku, nad ktorou v prvom polčase dosť vysoko vyhrávala. Tím Petra Semana sa však z dvoch bodov nakoniec netešil, a na svoje premiérové víťazstvo si tak bude musieť ešte počkať. Možno to bude už v sobotňajšom zápase s Komárnom, ktoré je síce favoritom tohto stretnutia, no Nitrania ukázali, že sú schopní potrápiť aj takéto silné družstvá. „Musíme si dávať pozor hlavne na rýchle protiútoky. Komárno má šikovných hlavne obvodových hráčov a hrajú rýchlo. Po zranení sa vrátil do výbornej formy Roman Vido, ktorý hrával aj s nami. Musíme sústrediť našu pozornosť okrem iných hráčov aj na neho,“ hovorí Marián Kysela, rozohrávač Nitry.

Komárno si zatiaľ na svoje konto pripísalo dve víťazstvá a dve prehry. V oboch neúspešných prípadoch však nemalo ďaleko k tomu, aby u svojho súpera zvíťazilo. V Prievidzi stratili „lodiari“ zápas v druhom polčase a na Interi zase v predĺžení. Na domácej palubovke to už bolo o inom. Pred svojimi fanúšikmi Komárňania zatiaľ nezaváhali a po Leviciach doma porazili aj Svit. V sobotu však opäť cestujú von, kde by sa im už konečne mohlo podariť vybojovať si dva body na súperovej palubovke. „Na tento zápas sa nijako špeciálne nepripravujeme, pretože nám je jedno, či hráme s Interom alebo Nitrou, príprava prebieha na každý zápas rovnako. Máme skauting, rozoberieme si ich slabé a silné stránky, čo by na nich malo platiť, aby sme im vnútili náš štýl hry. Na Karlovke odohrala Nitra kvalitný zápas a prehrala len tesným rozdielom, takže musíme začať dobre už od začiatku a vychádzať z dobrej defenzívy, aby sme si počas duelu postupne budovali skóre a napokon zvíťazili,“ povedal hráč Komárna, Ondro Haviar.

Delegácia rozhodcov: Ženiš – Lamoš – Kurpaš

 

FOTO: MARTIN ŠOPINEC