Vytlačiť
Kategória: Preview

Na Troch kráľov máme pre vás kompletnú basketbalovú porciu, konkrétne už 22. kolo základnej časti. Vedúce Levice hostia Prievidzu. Za nimi je Handlová, za naháňaním prvého miesta jej v ceste bude stáť Nitra. Svit by chcel potvrdiť aktuálnu formu v Lučenci, to isté má v pláne Inter Bratislava, ktorý sa predstaví u Spišských Rytierov. 

Niké SBL 2023/2024 - 22. kolo základnej časti (sobota 6. januára, 18.00 h):

MBK Baník Handlová - Slávia SPU Nitra

Pred zápasom: "Baníci" si museli dať pred záverom kalendárneho roka neplánovanú zápasovú pauzu, dôvodom bola viróza, kvôli ktorej sa nemohlo v pôvodnom termíne uskutočniť stretnutie s Levicami. Teraz je už zdravotná situácia v tíme v poriadku, a tak môžu pokračovať v úspešnom počínaní. "V sobotu nás čaká zápas na domácej palubovke proti Nitre. Verím, že sa nám aj v novom kalendárnom roku bude dariť a nadviažeme na výkony z toho starého. Už v sobotu chceme potešiť našich fanúšikov víťazstvom, preto pevne dúfam, že si nájdu cestu do handlovskej športovej haly. My urobíme všetko pre to, aby sme ich očakávania naplnili a vstúpili do nového roka s plným bodovým ziskom," vyhlásil Juraj Láštic. Nitre majú navyše čo vracať, s týmto tímom prehrali v prvej vzájomnej konfrontácii v aktuálnom ročníku. Okrem toho stíhajú prvé miesto a prípadným úspechom si môžu vytvoriť náskok pred dvojicou Komárno a Svit. "V prvom zápase nového kalendárneho roka privítame nováčika z Nitry, na ktorom sme sa už raz popálili. Verím, že k zápasu pristúpime tak, aby sa podobný scenár nezopakoval. Týmto pozývam všetkých fanúšikov, aby nás prišli podporiť a užiť si spolu s nami dobrú atmosféru," dodal tréner Nenad Miloševič. 

Posledný úspech nováčika sa datuje k polovici novembra, odvtedy Nitrania neuspeli v 8 stretnutiach po sebe. Najmä prehry z troch predchádzajúcich zápasov boli vyšším rozdielom, ako by všetci očakávali. Vedenie klubu pár hodín pred zápasom na hornej Nitre informovalo, že v družstve skončila skúsená dvojica Ladislav Stojanov a Milan Žiak. Prinesú tieto zmeny želaný efekt? "Handlová ukončila rok s výbornou sériou zápasov, avšak koncom roka čelili problémom s chorobou. Zápas s nimi bude zaujímavý, berúc do úvahy, že sme ich už raz zdolali na ich domácom ihrisku. V Niké SBL sú zápasy nevyspytateľné a výsledky môžu prekvapiť. Dôležité je sústrediť sa na zlepšovanie hry a kolektívny basketbal. My sa budeme držať toho, čo sme začali, s cieľom hrať čo najkvalitnejší basketbal v najvyššej súťaži," uviedla asistentka trénera Monika Myjavec. 

Delegácia rozhodcov:
Kde sledovať:

IMG 6219 

BKM Lučenec - Iskra Svit

Pred zápasom: Lučenec ukázal na záver kalendárneho roka strelecký potenciál, ale bez Karolisa Sapiegu a Jordana Jonesa napokon na Interi neuspel (97:104). V prvom stretnutí nového roka sa však predstaví pred svojimi fanúšikmi, pred ktorými ťahá šnúru 6 výhier po sebe a túto sériu úspechov určite chce natiahnuť, aby mohol pomýšľať na vyššie méty. "Iskra ukazuje po väčšinu sezóny, že ide o solídny tím. Po celý čas je medzi top 4 tímami, čo nie je jednoduché a navyše sa kvalifikovali na Česko-slovenský pohár. Z tohto dôvodu mám voči ním a ich trénerovi veľký rešpekt. Bude to veľmi ťažký zápas, bude potrebná veľká podpora fanúšikov, aby boli v najdôležitejších momentoch stretnutia 6. hráčom na palubovke," vyhlásil tréner Jordi Guárdia. 

Spokojnosť s vianočným obdobím môže prevládať aj pod Tatrami, dve víťazstvá za sebou upevnili Sviťanov na 4. pozícii a opäť majú pred konkurentmi mierny náskok. Do tímu trénera Lukáša Vargu sa určite opäť vrátila pohoda a sebavedomie, z ktorých by radi ťažili aj proti "pelikánom". U súperov majú solídnu bilanciu a už nie raz ukázali, že práve vonku sa im často hrá veľmi dobre. "Lučenec je po zmene trénera nebezpečným tímom. Musíme si dať pozor hlavne na Kneževiča s Givancom a odohrať kvalitných 40 minút, ak chceme pomýšľať na úspech," prezradil Daniel Blaško. 

Delegácia rozhodcov:
Kde sledovať:

16 

Spišskí Rytieri - Inter Bratislava 

Pred zápasom: Rytierov postihli po vianočných sviatkach absencie, ale aj v značne oslabenej zostave mohli v Komárne uspieť (70:77). To však nestalo, preto sa dianie o 5. - 8. miesto ešte viac vyrovnalo. Abu Kigab už zarezáva na novej klubovej adrese, k dispozícii by mala byť aspoň podkošová dvojica Michael Fusek a Viktor Juríček. Nové tváre zatiaľ Spišiaci nehlásia, ale to nič nemení na ich víťazných ambíciách. Pred svojimi fanúšikmi majú druhú najlepšiu bilanciu v rámci celej ligy. "Verím, že sme si cez sviatky trochu oddýchli, doliečili boľačky a proti Interu nastúpime v plnej zbroji. Súper ťahá sériu troch výhier, no určite máme ambíciu ju pred domácim publikom prerušiť. Na náhradách za Kigaba a Lopeza intenzívne pracujeme, trh je však v tejto fáze sezóny obmedzený, no verím, že už čoskoro medzi nami privítame nových Rytierov. Zatiaľ trénujeme s tým, čo máme. Chalani sa na zápas tešia, atmosféra je fajn, očakávam dobrý basket, úspešný vstup do nového roka a plnú halu fanúšikov, ktorých chceme potešiť výhrou," povedal asistent trénera Erich Korfanta. 

"Žlto-čierni" cestujú na východ ako tím s momentálne najlepšou fazónou, chuť prehry neokúsili už v troch stretnutiach po sebe. V tabuľke sú aj po výhre nad Lučencom (104:97) stále na 6. priečke, ale už majú rovnaký počet bodov ako práve ich najbližší súper, takže to bude zaujímavá bitka o 5. priečku. Zdravotná situácia v družstve sa zlepšuje, čo rozhodne dodáva v zápasoch možnosti na rôzne taktické varianty. "Cestujeme do Spisškej Novej Vsi na dobrý zápas. Pokúsime sa počas celých 40 minút nadviazať na dobré zápasy, ktoré sme odohrali v poslednom čase doma. Situácia pred zápasom s Rytiermi je iná ako sme čakali. My sme si mysleli, že už tento týždeň budeme kompletní, ale niektorí hráči stále nie sú v 100-percetnej forme, respektíve ochoreli a netrénovali, takže uvidíme v akej zostave nastúpime. Nič to nemení na skutočnosti, že hráči, ktorí nastúpia, majú na to odohrať dobrý zápas proti Spišskej, ktorá zostala momentálne bez dvoch hráčov, takže každý máme svoje problémy. Nie je to žiaden alibizmus, situácia je aká je a ja verím, že nebude mať veľký vplyv a podáme maximálny výkon v kvalitnom zápase a uvidíme, či to bude stačiť," vyjadril sa tréner Danilo Rakočevič. 

Delegácia rozhodcov:
Kde sledovať:

DSC 2082 

Patrioti Levice - BC Prievidza

Pred zápasom: Patrioti mali mať pôvodne predošlý víkend pred sebou priamy súboj o prvé miesto v tabuľke, ale viróza v radoch súpera odložila tento duel na koniec januára. Na začiatku nového kalendárneho roka tak budú čeliť druhému tímu z hornej Nitry, ciele zostávajú nemenné. Potvrdiť, že v Leviciach sa body nerozdávajú a poistiť si post lídra Niké SBL. "Po dlhšej prestávke, kedy sme mali dosť oddychu, ale aj tréningov, sa všetci tešíme na ďalší zápas. Musíme byť však koncentrovaní, aby sme kvôli dlhšej zápasovej prestávke nevybehli bez nasadenia. Na Prievidzu sa už pripravujeme a nechceme ich podceniť, lebo posledný zápas s nimi sme vyhrali až v poslednej sekunde," vyjadril sa Boris Bojanovský 

Prievidza mala tiež dlhú prestávku od zápasového nasadenia, vedenie klubu ju využila k doplneniu družstva. Na levickej palubovke sa tak premiérovo predstaví v čierno-bielych farbách C.J. Jackson. Okrem toho sa určite pokúsili dať zdravotne do poriadku, naposledy im na Spiši citeľne chýbal Alexander Belikov. S Levicami v poslednej konfrontácii prehrali doslova v poslednej sekunde, teraz by chceli vrátiť súperovi požičané. "Levice sú úradujúcim majstrom a momentálne aj tabuľkovo najlepším tímom v lige. My sme však už ukázali, že vieme zahrať aj proti papierovo silnejším a lepším tímom dobré zápasy a bojovať o víťazstvo do poslednej lopty. V tomto zápase budú podľa mňa rozhodujúce základné, elementárne veci ako sú nasadenie, bojovnosť a tímová hra. Taktiež treba povedať, že pre nás je najdôležitejšie od začiatku sezóny až vlastne doteraz to, aby sme boli zdraví. A to si tak aj v kútiku duše želám do nového roka, aby sme sa už dostali zo všetkých zranení a boli sme kompletný tím, lebo jedine tak dokážeme naplniť všetky ciele, ktoré máme pre túto sezónu," zamyslel sa Lukáš Bolek. 

Delegácia rozhodcov:
Kde sledovať:

Foto: Ľuboslav Kurinec, Barbora Klorusová, Lukáš Droppan