Vytlačiť
Kategória: Preview

Je tu čas na najzaujímavejšie a rozhodne najatraktívnejšie kolo základnej časti Niké SBL v sezóne 2023/2024. Všetko odštartuje dôležitá bitka na konci tabuľky medzi Nitrou a Lučencom. Ďalšie tri zápasy majú nálepku derby, pred televíznymi kamerami si zahrajú Prievidza s Handlovou. Okrem toho tu je bitka tretieho s prvým, Komárno hostí Levice. A tiež sa proti sebe postavia tabuľkoví susedia, konkrétne Svit a Spišskí Rytieri. 

Niké SBL 2023/2024 - 23. kolo základnej časti (sobota 13. januára):

Slávia SPU Nitra - BKM Lučenec (15.30 h)

Pred zápasom: Pre nováčika možno jedna z posledných šancí, ako ešte zabojovať o miesto v play off. Čeliť budú svojmu priamemu súperovi o 8. pozíciu a navyše na domácej palubovke. "V sobotu nás čaká Lučenec, ktorý v druhej štvrtine základnej časti v domácom prostredí dominoval. Bude to náročný zápas, ale my budeme musieť vkročit koncentrovane do zápasu a hrať našu hru," myslí si Ľubomír Urban mladší. Prípadným úspechom pred svojimi fanúšikmi by nielen ukončili 9-zápasovú šnúru prehier, ale hlavne zdramatizovali ešte dianie o miesto vo štvrťfinále play off. Samozrejme, strata je stále vysoká (aktuálne je to 5 výhier), ale do konca základnej časti zostáva ešte dostatok možností. Doma sa predstaví aj najnovšia posila, Jordan Mello-Klein, avizovaný príchod podkošového hráča sa zatiaľ ešte neuskutočnil. Náboj tento súboj rozhodne má, s Lučencom totiž v doterajších prípadoch prehrali. "Mám taký pocit, že sú dve družstvá, s ktorými sme odohrali každý zápas vo veľmi zlom svetle, jedným je Inter a druhým Lučenec. Neviem, či sa v tom dá niečo zmeniť, ale môžeme sa o to pokúsiť. Hlavne na zápase v Lučenci sa ukázalo, že kľúčom k úspechu družstva je mať dobrého rozohrávača, ktorý dá body a ktorý aj veľa distribuuje. Takú hru predviedol Shamar Givance, v Lučenci mal 14 asistencií - čo je nenormálny počet a aj so svojou malou výškou 179 cm, nám robil obrovské problémy. Ďalším hráčom, ktorý je pre nás nezastaviteľný, je podkošový Kneževič. Takáto dvojica ovplyvní aj ostatných okolo seba. Nemyslím si, že by sme my, čo sa týka šírky kádra boli na tom horšie, ale nemáme také čerešničky na torte, ktoré by strhli so sebou aj ďalších na taký výkon, ktorý momentálne podáva Lučenec. Keď mám vyzdvihnúť niečo pozitívne u nás, je to prvá štvrtina zápasu v Handlovej, v ktorej pokiaľ vládal Mello-Klein, tak výkon bol dobrý, čo sme od neho aj očakávali. Ja verím, že jeho kondičná vybavenosť bude stále lepšia a že jeho minúty v zápase budú pribúdať, a tým pádom sa budú zlepšovať aj niektoré parciálne úseky našej hry tak, aby sme boli spokojní," dodal tréner Ľubomír Urban. 

Lučenec má tiež o čo hrať, okrem toho, že môže urobiť významný krok za istotou miesta vo "vyraďovačke", tak prirodzene chce znížiť tiež stratu na rivalov. Dve prehry za sebou, v kombinácii s ostatnými výsledkami, majú za dôsledok to, že dvojica Inter a Prievidza sa im opäť mierne vzdialila. Dôležité v tomto smere bude, či bude k dispozícii niekto z dua Karolis Sapiega a Jordan Jones, a či sa podarí nadviazať na dobré domáce výkony. U súperov majú zatiaľ s Nitrou zhodne na konte len po 1 víťazstve. "Pred zápasom s Nitrou máme voči súperovi veľký rešpekt. Vieme, že urobili niekoľko zmien a robia prestavbu kádra, ale popritom hrajú dobre. Tento týždeň máme dosť zdravotných problémov, takže nevieme, koľko hráčov vôbec pocestuje na duel. No aj napriek tomu chceme zabudnúť na 2 prehry a pokúsiť sa vydať zo seba maximum, aby sme tento duel vyhrali," prezradil tréner Jordi Guárdia. 

Delegácia rozhodcov:
Kde sledovať:

DSC 9881 

BC Prievidza - MBK Baník Handlová (18.00 h)

Pred zápasom: Prievidžania dali pred niekoľkými dňami svojim fanúšikom neskorý vianočný darček, aj v oslabenej zostave dokázali suverénne vyhrať na palubovke Levíc (87:68), čo ich vynieslo na 6. miesto tabuľky. A teraz môžu na to nadviazať v najdôležitejšom zápase tohto obdobia, v hornonitrianskom derby s Handlovou. Obe doterajšie zápasy skončili v prospech rivala, takže o motiváciu má hráčsky kolektív okolo trénera Sašu Jankoviča postarané. Očakáva sa s najväčšou pravdepodobnosťou najvyššia návšteva sezóny, jediný otáznik visí nad účasťou Alexandra Belikova a Lukáša Boleka. "Už len vďaka predošlým skúsenostiam zo zápasov proti rivalom môžem povedať, že sa teším na tento duel. Je to jeden z dôvodov, prečo už cez leto a potom po celý rok tvrdo trénujete, presne pre momenty, aký nás čaká v sobotu. O našom publiku som počul iba samé dobré veci. Dúfam, že aj mňa ako nového člena tímu dobre privítajú a verím, že fanúšikovia nás prídu podporiť a v hale to bude poriadne hlučné," uviedol C.J. Jackson. 

Handlová si bez väčších problémov poradila s Nitrou, čo znamená, že pred 23. kolom má rovnaký počet bodov ako prvé Levice. A pokojne sa môže stať, že po víkende bude lídrom Niké SBL. Je však jasné, že v Prievidzi to bude náročná skúška pre "baníkov". "V sobotu nastúpime pod košmi súpera, ktorý v poslednom období výrazne zlepšil formu a hrá dobrý basketbal. Prievidza má kvalitné individuality a my si uvedomujeme, že nás nečaká nič jednoduché. Napriek tomu, že ešte stále máme svoje problémy, pripravujeme sa najlepšie ako vieme," vyjadril sa tréner Nenad Miloševič. Tradičná formulka, že derby nemá favorita, platí aj v 145. edícii týchto súbojov, aj keď okolnosti hovoria v prospech Handlovčanov - horšia bilancia súpera doma, naopak vynikajúce čísla "baníkov" u súperov (6 výhier a 2 prehry). "Je pred nami zápas, na ktorý sa tešia fanúšikovia oboch tímov, ale aj my hráči. Ide o veľkú športovú udalosť na hornej Nitre. Hrať pred vypredaným hľadiskom v Prievidzi a v tak fantastickej atmosfére, akú majú len zápasy medzi Handlovou a Prievidzou, je pre každého hráča vždy zážitkom. Napriek tomu, že derby zápasy sú pre fanúšikov niečo viac, my sa na ne pripravujeme tak, ako na všetky ostatné. V sobotu nastúpime s rovnakým cieľom, ako do každého jedného zápasu a ja pevne verím, že sa nám podarí nad Prievidzou aj do tretice zvíťaziť," nadviazal Branislav Pipíška. 

Delegácia rozhodcov:
Kde sledovať:

54 

BC Komárno - Patrioti Levice (18.00 h)

Pred zápasom: Pre "diablov" to bude prvý zápas v roku 2024, takže mali najviac času na tréningový proces a zapracovanie novej posily do tímu. K družstvu trénera Miljana Čuroviča sa pripojil na pozíciu rozohrávača Bryant Bernard, pre ktorého to bude premiéra u vicemajstra. A hneď v atraktívnej repríze finále, u ktorej sa čaká slušná divácka návšteva. Komárno má v pláne dostihnúť vedúce duo Levice a Handlová, a zároveň pripraviť majstrovi prvú prehru v doterajších vzájomných zápasoch v tejto sezóne. "S Levicami nás čaká veľmi náročný zápas. Naposledy doma prehrali s Prievidzou, takže prídu namotivovaní a toto zaváhanie budú chcieť odčiniť. My sme sa 2 týždne poctivo pripravovali, máme nové posily a uvidíme, na čo nám to bude stačiť. Keď do zápasu vstúpime s dobrou energiou a po celý zápas dodržíme veci, na ktorých sme sa dohodli, môžeme pomýšľať na úspech aj proti tak kvalitnému súperovi. Navyše, je to derby, čiže očakávam plnú halu a výbornú atmosféru," zamyslel sa Juraj Páleník. 

Patrioti celkom nečakane prišli o svoje víťazné ťaženie, najmä pred domácim publikom, keď prehrali s Prievidzou. Úloha je tak jasná, veľmi rýchlo odčiniť toto zaváhanie a nedopustiť prepustiť líderskú pozíciu niektorému z prenasledovateľov. To, že to nebude jednoduchá misia, naznačujú aktuálne informácie z prostredia klubu. K dispozícii nebude dlhodobo zranený Martin Bachan, Draško Kneževič si na svoj návrat tiež ešte chvíľu počká a zo zostavy vypadol Patrik Pažický. K tomu všetkému sa vedenie rozhodlo rozviazať kontrakt so zraneným Casey Bensonom, pre ktorého sa tak misia v Leviciach končí už po 3 zápasoch. "Po poslednom zápase, v ktorom sme hrali veľmi pod hranicou svojich možností, sme si rozobrali veci, ktoré musíme už teraz v sobotu v Komárne zlepšiť. Verím, že zareagujeme správne a podáme kvalitný výkon počas celého zápasu," uviedol David Abrhám. 

Delegácia rozhodcov:
Kde sledovať:

5D3L4942 

Iskra Svit - Spišskí Rytieri (18.00 h)

Pred zápasom: Aktuálne najlepšiu formu v rámci súťaže má podtatranský klub, na prelome kalendárnych rokov ťahá 3-zápasovú šnúru víťazstiev. Vďaka tomu sa Svit pevne usadil na 4. pozícii a po sobote ešte môže zvýrazniť svoj náskok, napríklad na svojho regionálneho rivala. Je jasné, že pri tomto zápase nebude k dispozícii Kevin Osawe a náhrada za neho zatiaľ ešte nie je. Iskra však pravdepodobne pred vypredanou halou plánuje potvrdiť, že momentálna fazóna nie je náhodná a doma sa jej darí. "V doterajšom priebehu sezóny sme so Spišskými Rytiermi vyhrali, ale aj prehrali. Veľmi sa tak chceme ujať vedenia v tejto sérii. Bude to náročný zápas, súper hrá veľmi rýchlo. Musíme nastúpiť s dobrou intenzitou v obrane," vyhlásil Peter Kalthoff. 

Spišiaci zvládli uplynulý víkend náročnú a hlavne dramatickú bitku s Interom Bratislava, v ktorej zvíťazili rozdielom jedného útoku. V aktuálnej situácii to je pre "Novovešťanov" triumf s dvojnásobnou hodnotou, zatiaľ sa im totiž podľa všetkého nepodarilo nájsť náhrady za Abu Kigaba a Lautara Lopeza. O to náročnejšie to bude vo východniarskom derby, aj s prihliadnutím na to, ako sa Rytierom darí vonku (2 výhry a 8 prehier). "Takmer všetky zápasy v tomto kole sú derby, verím, že to vychodniarske bude mať tradičnú šťavu a že nás do Svitu príde povzbudiť početná enkláva našich fanúšikov. Verím, že nadviažeme na ostatné naše výkony a ešte aj pridáme, pretože uspieť vo Svite nie je vôbec jednoduchá úloha. Teší ma, že sme v posledných zápasoch celkom dobre vyzerali v obrane, samozrejme, je stále čo zlepšovať. Musíme hrať 40 minút poctivý basket a na palubovke odovzdať úplne maximum, čo je v nás. Len toto je cesta k úspechu," prezradil asistent trénera Erich Korfanta. 

Delegácia rozhodcov:
Kde sledovať:

Foto: Barbora Klorusová, Martin Havran, Ladislav Szibilla, Tony Mark