Vytlačiť
Kategória: Preview

Ďalší víkend, ďalší zaujímavý program zápasov. V 25. kole si to medzi sebou rozdá top štvorka, tretie Komárno sa pokúsi vo svojom prostredí priblížiť druhej Handlovej. Televízne kamery budú snímať duel prvých Levíc so štvrtým Svitom. Nemenej atraktívne to bude aj v dolnej polovici tabuľky, rozbehnutá Prievidza sa predstaví na Interi a Lučenec sa pokúsi proti Rytierom ukončiť čakanie na úspech. 

Niké SBL 2023/2024 - 25. kolo základnej časti (sobota 20. januára):

BC Komárno - MBK Baník Handlová (17.00 h)

Pred zápasom: Na sériu domácich víťazstiev by rád vicemajster nadviazal ďalším úspechom, aktuálne má na konte tri víťazstvá za sebou. Mimo komárňanskej haly je to ale podstatne horšie, po Lučenci sa nepodarilo v stredu uspieť ani v Prievidzi (71:86). V pozápasových rozhovoroch panovala zhoda, že takýto prístup sa nemôže opakovať, hlavne keď chcú "diabli" pomýšľať na lepšie, ako je momentálne tretie miesto tabuľky. Netreba totiž zabúdať, že nedávnymi výsledkami sa približuje Svit, Prievidza a Spišskí Rytieri. "Po náročnom zápase vonku nás čaká opäť domáca palubovka, pred domácimi fanúšikmi. Pripravujeme sa tak, aby sme do zápasu vedeli dať čo najviac energie," uviedol Alonzo Walker. 

Handlová zaznamenala v predchádzajúcom kole psychologicky mimoriadne dôležité víťazstvo, proti Lučencu dokázala zmazať dvojciferné manko a napokon uspieť v predĺžení (106:98). "Po vyčerpávajúcom zápase s Lučencom, nás čaká náročná previerka v Komárne. Nastúpime proti úradujúcemu slovenskému vicemajstrovi. Ide o veľmi tvrdý, fyzický tím, preto sa musíme čo najlepšie pripraviť. Očakávame divácky atraktívny zápas, medzi dvoma veľmi vyrovnanými celkami. Verím, že z Komárna privezieme ďalšie cenné víťazstvo," prezradil Mihailo Todorovič. "Baníci" pevne držia druhú priečku, popritom naháňajú majstrovské Levice a ako bonus, stále majú najlepšiu formu spomedzi všetkých na vonkajších palubovkách. Tú by chceli vylepšiť úspechom na juhu Slovenska. "V sobotu cestujeme do Komárna, kde sa už po tretí raz postavíme úradujúcemu vicemajstrovi. Po poslednom zápase, ktorý bol nesmierne náročný, po fyzickej, ale i mentálnej stránke, nás teda nečaká nič jednoduché. V stretnutí proti Lučencu našťastie chlapci ukázali charakter a odohrali fantastických záverečných pätnásť minút. Dúfam, že v Komárne na tento herný prejav nadviažeme a podáme výkon na hranici našich možností. Musíme sa postupne vrátiť do formy, ktorá nás zdobila v prvej polovici sezóny. Nebude to síce ľahké, no ja verím, že krok po kroku sa k tomu dopracujeme," vyjadril sa tréner Nenad Miloševič. 

Delegácia rozhodcov:
Kde sledovať: 

IMG 7633 

Inter Bratislava - BC Prievidza (17.00 h)

Pred zápasom: Inter mal v stredu možnosť získať cenný skalp majstrovských Levíc na jeho palubovke, tímu však chýbalo niečo naviac, aby to dokázal (89:96). Kouč "žlto-čiernych" Danilo Rakočevič avizoval, že sa niečo musí zmeniť, hlavne z pohľadu prístupu v obrane. Jeho tím je v tabuľke na 7. mieste, konkurenti sa mu mierne vzdialili a Lučenec čaká na svoju šancu. Z tohto pohľadu bude domáce vystúpenie dôležité, zatiaľ totiž v oboch doterajších konfrontáciach dokázali na svojho najbližšieho súpera nájsť úspešný recept. "Čaká nás ťažký a veľmi dôležitý zápas proti Prievidzi. Oni teraz hrajú veľmi dobrý basketbal a ukazujú, že sú v ozaj dobrej forme. Po prehre s nami dokázali vyhrať šesť z ôsmich stretnutí. Takže dobre vieme, čo nás asi čaká. Ale aj my hráme lepšie ako na začiatku sezóny. Aj pri posledných dvoch prehrách sme ukázali nejaké dobré veci, no ukázali sme aj zlé veci, na ktorých pracujeme a ktoré musíme zlepšiť. Myslím najmä oveľa lepšiu koncentráciu v niektorých chvíľach. Musíme zlepšiť aj nasadenie v obrane. Ak toto všetko splníme, môžeme odohrať veľmi dobrý zápas a ak sa na konci otvorí príležitosť, tak aj vyhrať," myslí si hrajúci asistent trénera Goran Bulatovič. 

Prievidza je momentálne tím s najpôsobivejšou formou naprieč Niké SBL, nie je to však len o 3-zápasovej šnúre víťazstiev, ale hlavne o tom, že za sebou zdolala tri najvyššie postavené družstvá v tabuľke. A celkom s prehľadom, ako napríklad naposledy Komárno (86:71). "Bôbari" vďaka aktuálnym výsledkom zrazu môžu pomýšľať aj na top štvorku, keďže sa výrazne ostatným priblížili. Všetko v týchto dňoch zvládajú aj bez zraneného dua Alexander Belikov a Lukáš Bolek, návrat ktoréhokoľvek z nich by bol určite vítanou správou. Inter v tomto ročníku ešte nezdolali, takže aj v tomto smere bude o motiváciu postarané. "V sobotu bude naším cieľom zastaviť skúsené trio Interu - Sudžum, Pavlovič a Bulatovič, ktorí nám robili v predošlých zápasoch najväčšie problémy. Ako aj v prvých dvoch súbojoch, kde rozhodovala prakticky jedna lopta, tak aj teraz očakávam tvrdý boj do poslednej minúty, ale verím, že na konci už budeme mať radosť my," uviedol tréner Saša Jankovič. 

Delegácia rozhodcov:
Kde sledovať: 

svit snv basket 80 

Patrioti Levice - Iskra Svit (18.00 h)

Pred zápasom: Levičania odštartovali sériu domácich stretnutí úspešne, aj keď proti Interu mohla byť ich cesta za víťazstvom jednoduchšia (96:89), ako odznelo aj vo vyjadreniach po jeho konci. Podstatný je konečný výsledok, no tiež fakt, že sa po zranení vrátil do zostavy Draško Kneževič. Zatiaľ to ešte z jeho strany nebolo ono, čo je po tak dlhej absencii prirodzené, ale je jasné, že sila majstra postupne bude rásť. K tomu klub oznámil angažovanie reprezentanta Čiernej Hory Mašana Vrbicu, ktorý by však ešte nemal zasiahnuť do duelu s "medveďmi". Cieľ sa nemení, proti bude ale odhodlaný súper. "Tešíme sa na zápas, naši fanúšikovia sú skvelí. Som rád, že som späť aj ja. Svit je aktuálne na 4. mieste v tabuľke, ak sa po zápase chceme tešiť práve my, tak musíme hrať kolektívne od prvej až do poslednej minúty," vyhlásil Draško Kneževič. 

K majstrovi totiž pricestuje tím s momentálne najlepšou formou v lige. Svit neokúsil chuť prehry už v 4 stretnutiach po sebe, naposledy ustál vypäté východniarske derby so Spišskými Rytiermi (83:82). Sebadôvera sa vrátila do radov Iskry a pred televíznymi kamerami by radi ukázali, že ich herný vzostup nie je náhodný. Nedávnymi výsledkami sa dotiahli na najlepšie trio tímov a taká méta lídra Niké SBL, nie je vôbec vzdialená. "Levice sa ukázali ako nebezpečný tím, preto sa od nás bude vyžadovať skvelý výkon. Cítime potrebu, aby sme sa im pomstili za náš hrozný výkon pred domácimi fanúšikmi v poslednom vzájomnom meraní síl. Od začiatku chceme nastúpiť s veľkou intenzitou a bojovať," povedal Peter Kalthoff. 

Delegácia rozhodcov:
Kde sledovať: 

 svit snv basket 9

BKM Lučenec - Spišskí Rytieri (18.00 h)

Pred zápasom: Lučenecké čaro v januári mierne vyprchalo, výsledkom sú štyri prehry za sebou. Najmä duel v Handlovej môže mrzieť, pretože dobre rozohranú konfrontáciu nedotiahli do úspešného konca a napokon prehrali po predĺžení (98:106). Na poslednú Nitru majú stále dostatočný náskok, ale ostatní sa im opäť mierne vzdialili. Z tohto pohľadu je zrejmé, čo je v hre pred vlastnými fanúšikmi. "Opäť hráme doma, čo nám určite pomôže. Vieme, že v posledných zápasoch sme fanúšikom nepriniesli mnoho radosti a z tohto dôvodu im to chceme vykompenzovať tým, že zahráme dobrý zápas a pokúsime sa s ich podporou uspieť. Spišiaci majú veľmi dobrý tím, ktorý je poskladaný na vyššie méty a navyše majú dobrého kouča. My sa pokúsime odovzdať naše maximum a urobiť čo najmenej chýb, aby sme vyhrali," zamyslel sa kouč Jordi Guárdia. 

Rytieri sa opäť zdvíhajú po odchodoch a slabšej fazóne, misiu s Nitrou napokon zvládli (83:72). Postupne sa darí zapracovávať Wesleyho Harrisa do herného systému Spišiakov a tak bude teraz jasnou víziou stúpať tabuľkou smerom nahor. K tomu bude potrebné zabudnúť na doterajšie výsledky u súperov (2-9) a pridať hlavne na koncentrácii. "Poviem to stručne a jasne. Ak chceme v Lučenci uspieť, tak musíme podať diametrálne iný výkon, ako v poslednom domácom zápase s Nitrou. V ňom nás okrem výhry nemohlo tešiť nič, nasadenie, koncentrácia, energia musí prejsť na úplne iný level, inak môžeme na dobrý výsledok zabudnúť. Našu snahu, chcenie, timovosť potrebujeme dostať do úplne iných obrátok, Lučenec je nevyspytateľné a kvalitné mužstvo, ktoré v ostatnom zápase statočne trápilo kvalitnú Handlovú. Takže hlavy hore, rozum, basketbalové umenie, kvalitu do hrsti a ideme na to. Verím, že uspejeme," prehlásil asistent trénera Erich Korfanta. 

Delegácia rozhodcov:
Kde sledovať: 

Foto: Karol Scholtz, Vladimír Dorňák, Katarína Puškášová