Vytlačiť
Kategória: Preview

Program 29. kola základnej časti Niké SBL sa načal už v piatok, ale až sobota prinesie hlavnú porciu zápasov. Vo všetkých prípadoch nás čakajú zaujímavé konfrontácie, duel Komárna s Lučencom bude napríklad debutom pre nové tváre na oboch stranách. Reprízu z Česko-slovenského pohára si dajú Svit a Handlová, "baníci" sa prvýkrát predstavia vo vynovenej zostave. A pred televíznymi kamerami sa uskutoční atraktívne stretnutie Prievidze so Spišskými Rytiermi. 

Niké SBL 2023/2024 - 29. kolo základnej časti (sobota 2. marca):

BC Komárno - BKM Lučenec (16.00 h)

Pred zápasom: "Diabli" nezanechali v Prahe na Česko-slovenskom pohári zlý dojem, pod taktovkou trénera Ivana Djorjdeviča sa evidentne vybrali správnym smerom. Boj o výhodu domáceho prostredia vo štvrťfinále play off je pred záverom základnej časti úplne otvorený a vyrovnaný, takže rozhodovať môže každý duel. Z tohto pohľadu sa vedenie Komárna odhodlalo v závere prestupového obdobia k dvom hráčskym rošádam. Skončila dvojica Miljan Markovič a Bryant Bernard, na ich miesto prišlo americké duo Zach Harvey a Dana Tate. Práve pred vlastnými fanúšikmi zažijú debut v komárňanských farbách. "Po dvoch týždňoch nás čaká opäť liga a zároveň ide aj o najdôležitejšiu časť, záver základnej časti. Pozmenili sme súpisku, z mužstva odišli dvaja hráči, dvaja prišli miesto nich. Musím priznať, že takéto zmeny nikdy nie sú jednoduché, pretože takéto rozhodnutia nesú so sebou isté emócie. Avšak s obrovskou podporou od klubu a ľudí okolo BC Komárno sa to nakoniec podarilo zvládnuť. Reprezentačná prestávka nám ukázala, kto sa potrebuje v čom zlepšiť alebo naopak, komu musíme ubrať z tréningovej záťaže. Všetci sa veľmi tešíme na túto fázu sezóny a na nové výzvy, ktoré nás čakajú. Čo sa týka Lučenca, je to skvelá partia jednotlivcov, žiadne stretnutie v tejto sezóne s nimi nebolo jednoduché. Hrajú rýchly basketbal, s veľkým držaním lopty a veľkou voľnosťou v útoku, čiže si musíme dať pozor na každého hráča. Musíme si dávať pozor na každý detail, len tak môžeme pomýšľať na úspech. Touto cestou by som chcel pozvať aj našich fanúšikov, aby prišli do haly, boli našim šiestym hráčom a podporovali nás tak, ako to vedia len oni," prezradil pred zápasom tréner Ivan Djordjevič. 

Lučenec sa na Final Eight turnaji síce nepredstavil, ale to neznamená, že počas ligovej prestávky nejako zaháľal. Zdravotne sa družstvo dalo do poriadku a k tomu privítalo aj novú tvár. Potrebné posilnenie v podkošovom priestore prišlo v podobe Justina Younga. S jeho pomocou sa "pelikáni" chcú nielen udržať na aktuálnej pozícii, ktorá zaručuje účasť v play off, ale prípadne ešte pomýšľať napríklad na šieste miesto. Prvý krok môžu urobiť na juhu Slovenska. "Opäť nás čakajú zápasy, po prestávke narazíme na Komárno. Naši hráči sú pripravení a chcú urobiť krok dopredu, ako tomu bolo v dueloch s Levicami a Prievidzou, ale tentoraz s víťazstvom na konci. Dobre sme tento týždeň pracovali, aby sme si to zaslúžili. Komárno odviedlo na Česko-slovenskom pohári dobrú robotu a s príchodom nových hráčov sa ešte zlepší. My musíme byť pripravení a so správnym nastavením si brať do Lučenca víťazstvo," povedal kouč Jordi Guárdia. 

Delegácia rozhodcov:
Kde sledovať:

 0M6A6642

Iskra Svit - MBK Baník Handlová (18.00 h)

Pred zápasom: Svitu sa síce nepodarilo obhájiť Slovenský pohár, ale na Česko-slovenskom pohári sa umiestnil na druhom mieste spomedzi účastníkov Niké SBL. To je povzbudivý výsledok pred rozhodujúcou časťou sezóny, v ktorom bojuje Iskra v hornej polovici tabuľky. Práve v Prahe narazili na svojho najbližšieho ligového súpera, ten sa však nachádzal v odlišnom rozpoložení, preto aj pod Tatrami to bude diametrálne iný duel. 

"Baníci" toho zažili viac ako dosť v uplynulých týždňoch a dňoch. Prišli o kvarteto legionárov, ktoré nahradila nová štvorica. Do handlovského tímu postupne prišli Tyler Moffe, Milik Yarbrough, Jermaine Morrow a Justin Johnson. Ich úlohou bude nadviazať na produktivitu bývalých hráčov, čo rozhodne nebude jednoduchá úloha. "Po prvý raz vo svojej kariére zažívam takúto špecifickú situáciu. Napriek tomu, že je už marec, my začíname prakticky odznova a v rámci tréningového procesu sme niekde v auguste, či septembri uplynulého kalendárneho roka. Ja ale verím, že sa nám podarilo do tímu získať správnych hráčov a postupne, krok za krokom sa dostaneme tam, kde chceme byť. Som odhodlaný pracovať a bojovať za svoj tím. Napriek všetkým problémom, s ktorými sa v poslednom období vyrovnávame, očakávam dobrý zápas, v ktorom ukážeme silu kolektívu. Verím, že postupne budeme napredovať," zamyslel sa tréner Nenad Miloševič. Celok z hornej Nitry je ale stále na druhom mieste tabuľky, čo je pozitívna správa pred koncom základnej časti. Jedno je však isté, vo Svite nemôžu počítať s podporou trénera Nenada Miloševiča na lavičke, keďže si bude odpykávať trest za zápas na Interi. "Je až neuveriteľné, koľko sa toho stihlo v našom klube počas jediného mesiaca udiať. Som veľmi rád, že nás ani veľké problémy nerozdelili a dúfam, že sa do ligového kolotoča vrátime ešte silnejší a odhodlanejší bojovať. V šatni je vynikajúca nálada a zapadla do nej aj nová štvorica hráčov. Do Svitu cestujeme bez trénera, čo bude z nášho pohľadu obrovské oslabenie. Verím ale, že sa zomkneme a zabojujeme o dobrý výsledok. Pred zápasom budú v pozícii favorita domáci. S nami sa vo zvyšku sezóny zrejme príliš nepočíta. Niečo podobné sme zažili i v samom úvode súťaže, no mnohým 'expertom' sme zavreli ústa tým najlepším spôsobom. Verím, že sa nám to podarí aj po druhý raz a že svoju silu ukážeme už v sobotu pod Tatrami. V každom prípade, po dlhej pauze sa na zápas veľmi tešíme," nadviazal Branislav Pipíška. 

Delegácia rozhodcov:
Kde sledovať:

33 

BC Prievidza - Spišskí Rytieri (18.00 h)

Pred zápasom: Pre Prievidzu prišla ligová prestávka v podstate v nevhodnom čase, keďže pred ňou ťahala 7-zápasovú šnúru víťazstiev, čo z nej robilo družstvo s najlepšou formou v Niké SBL. Vďaka tomu sa v tabuľke vyštverala už na tretiu pozíciu a v progrese by nechcela zastaviť. Dobrou správou v rámci zápasového voľna bolo, že sa kolektív mohol pozbierať po zdravotnej stránke. Teraz sa začína ďalšia etapa sezóny, pred televíznymi kamerami bude jasným cieľom natiahnuť sériu úspechov. "Tešíme sa, že po dlhých 3 týždňoch sa vraciame naspäť do ligového kolotoča. Samozrejme, voľno sme využili na liečbu zranení, čo nás dlhší čas trápili a tiež doladenie taktických vecí. V sobotu je pred nami hneď ťažký súper, ktorý nás naposledy porazil, takže im máme čo vracať. Verím, že nás bude tlačiť dopredu plná hala a spravíme, čo je v našich silách, aby sme urobili našim fanúšikom radosť a víťazná séria mohla pokračovať," uviedol tréner Saša Jankovič. 

Podobný režim - dať sa zdravotne do poriadku, bol aj u Spišských Rytierov, keďže tiež neboli súčasťou obnoveného Česko-slovenského pohára. Okrem toho sa v nedávnej minulosti udiali kádrové zmeny, čiže tréner Teo Hojč mohol pracovať aj na taktických a herných veciach. Pred dvoma týždňami prekazili obnovenie Národného basketbalového centra, z palubovky Interu si totiž odnášali oba body za víťazstvo. S niečím takým by vládla spokojnosť aj v sobotu večer na hornej Nitre. "Už keď budeme nasadať v Spišskej Novej Vsi do áut, musíme mať v hlavách tento zápas. Ak nebudeme stopercentne koncentrovaní, nebudeme mať v rozbehnutej Prievidzi šancu. Domáci ešte v tomto kalendárnom roku neprehrali, hnať ich bude zaplnená hala, čaká nás neľahká basketbalová bitka. Uspieť v nej môžeme len kvalitným výkonom. Potrénovali sme dobre, no bojovnosť, húževnatosť i kvalitu musíme ukázať na ihrisku. Tam sa všetko rozhodne," myslí si asistent trénera Erich Korfanta. 

Delegácia rozhodcov:
Kde sledovať:

Foto: Lukáš Droppan, Karol Scholtz, Ladislav Szibilla