Vytlačiť
Kategória: Extra

Medzi dôležité postavy slovenskej reprezentácie patrí aj dvojica hráčov KB Košice Michal Baťka a Milan Žiak. Obaja veria, že sa dôkladná príprava na kvalifikáciu majstrovstiev Európy 2017 pretaví aj do samotných stretnutí.

Finálna dvanástka hráčov sa pripravovala pod taktovkou nového trénera Ivana Rudeža v štyroch prípravných cykloch od 17. júla. „Trvalo to dosť dlho, možno dlhšie ako boli chalani z predošlých rokov zvyknutí. Myslím si, že to splnilo určité ciele – zohrali sme sa ihrisku, mimo neho sa vytvorila partia. Teraz sme po kondičnej aj mentálnej stránke pripravení na kvalifikáciu,“ zhodnotil prípravu košický rozohrávač Milan Žiak. Podľa jeho spoluhráča Michala Baťku sa pracovalo hlavne na zohrávaní: „Predsa len ten mesiac nie je až taká dlhá doba, ako deväť-desať mesiacov sezóny.“

Podľa Žiaka je výhodou, že sa kolegovia z reprezentácie dôverne poznajú, čo sa odzrkadlilo aj na samotnej príprave: „Je to reprezentácia, sme tu Slováci, všetci si rozumieme a poznáme sa už dlhé roky. Výhoda je v tom, že sa nemusíme od začiatku spoznávať. Každý vie, o čo tu ide. Je to pre nich česť reprezentovať. V tomto vidím hlavný rozdiel.“ V príprave odohrala slovenská reprezentácia päticu zápasov, v ktorých postupne zlepšovali svoje výkony. „Myslím si, že tie zápasy, ktoré sme mali, boli kvalitné a pripravili nás na celý kvalifikačný cyklus,“ uviedol Baťka. Svoj pohľad na prípravu prezentoval aj jeho klubový spoluhráč: „Možno to nebolo na sto percent, výkonnosť kolísala. Teraz to už každý dotrénoval, zohrali sme sa a viacej sa poznáme na ihrisku. Vieme, čo môže jeden od druhého očakávať. Bude dôležité, aby sme v tom pokračovali.“

Asi najlepšie sa dá prezentovať herný progres zverencov Ivana Rudeža na dvojzápase s Rakúskom. Kým na začiatku prípravy prehrali s týmto súperom o 35 bodov, tak v záverečnom teste pred kvalifikáciou ME triumfovali rozdielom šiestich bodov. „Bol to prvý zápas, hrubá príprava. Myslím si, že sme mali dobrý prvý polčas, ale v tretej štvrtine sme vybuchli. Celé sme si to rozobrali, pozreli sme si, kde sme robili chyby a myslím si, že turnaj v Prievidzi ukázal, že vieme napredovať a nie sme až také zlé družstvo. Záverečný prípravný zápas s Rakúskom nám vyšiel vynikajúco v prvom polčase, na čo sme siahli, to sme dali. Aj keď to na konci vyzeralo, že to môže byť vyrovnaný zápas, tak sme to uhrali a vrátili sme im prehru z prvého stretnutia. Nakoplo nás to a sme pozitívne naladení, aby sme dobre odštartovali dobre kvalifikáciu,“ vyjadril sa pivot Košíc.

Čo bude podľa slovenských reprezentantov dôležité v kvalifikačných stretnutiach? „Bojovnosť, ukázať súperom, že nie sme slabé družstvo, ktoré sa zľakne veľkých mien. Verím, že budeme bojovať celých 40 minút,“ odpovedal Baťka. „Všetci tréneri odviedli s nami dobrú robotu. Vieme o kvalitách súperoch, preto potrebujeme ešte väčšie nasadenie, lebo sú tam hráči, ktorí hrávajú aj v NBA. Sústredíme sa na zápas s Čiernou Horou. Ideme ich potrápiť. Hráme tímový basketbal, s týmto môžeme určite každého súpera potrápiť,“ prezentoval svoj názor Žiak.

Ambície v kvalifikačnej skupine majstrovstiev Európy vyjadrili obaja hráči jasne. „Ja som sem prišiel vyhrať. Nebudem hrať pre to, aby som hral. Prišiel som vyhrať a spravím pre to všetko. Ak sa prehrá a budem si môcť povedať, že som dal do toho všetko, tak budem spokojný,“ vyhlásil rozohrávač Košíc. „Máme dve top družstvá Európy – Gruzínko a Čierna Hora. Verím, že ich môžeme potrápiť a niečo doma strhnúť na našu stranu. S Albánskom verím vo víťazstvo doma aj vonku,“ dodal jeho tímový a reprezentačný kolega Baťka.

FOTO: VLADIMÍR DORŇÁK A LUKÁŠ DROPPAN