Vytlačiť
Kategória: Extra

Ani domáce prostredie nepomohlo slovenskej reprezentácii k zisku prvého víťazstva v kvalifikácii majstrovstiev Európy 2017. Gruzínci opäť zatlačili na zverencov Ivana Rudeža v podkošovom priestore.

Slovákom nevyšiel vstup do stretnutia, podkošoví hráči nabrali rýchlo veľký počet faulov, čo výrazne znížilo šance na potenciálny úspech. „Nemáme skúsenosti a mentálnu silu, aby sme dokázali hrať bez pivotov. Ťažko sa bolo potom dostať späť do zápasového rytmu, ale snažili sme sa hrať pre fanúšikov a samých pre seba až do konca,“ uviedol po stretnutí tréner Ivan Rudež. Ani zmena taktiky nepriniesla želaný efekt, naopak Gruzínci mali výbornú úspešnosť streľby za tri body. „Mali 52% úspešnosť za tri body. Nehrali sme tak agresívne, ako môžeme hrať.  Bolo to logické po prvej štvrtine, v ktorej sa všetci sústredili na low post a hru pod košom. Vtedy sú z toho otvorené strely, to je veľmi jednoduchá matematika. Ich voľné strely sú výsledkom ich dominancie spod koša,“ vyjadril sa Rudež.

Sklamaný z konečného výsledku bol aj kapitán družstva Michal Baťka: „Mali sme za sebou fakt dobrú prípravu. Vedeli sme, že nás čakajú na úvod dva ťažké zápasy. Neverili sme si, boli sme horší o 30 bodov, ale neodzrkadľuje to našu silu. Nezaslúžime si takto prehrávať doma.“ Aj napriek konečnému skóre 63:94 dokázal reprezentačný tréner nájsť pozitíva zo sobotňajšieho stretnutia: „Mladí hráči ukázali dobrý progres, Krajčovič a Tot odohrali smelý zápas, Bachan tiež. V tomto smere som spokojný, že majú viac guráže, aby hrali proti euroligovým a NBA hráčom.“

V stredu majú zverenci Ivana Rudeža ďalšiu šancu na zisk prvého víťazstva v skupine, ich súperom bude v Prievidzi reprezentácia Albánska, ktorá má tiež zatiaľ v kolónke výhier nulu. „Je to súper našej výkonnostnej kategórie. Budeme sa musieť pripraviť na ich naturalizovaného amerického rozohrávača Broadusa a dominantnú štvorku Šimu. Musíme bojovať celých 40 minút. Nebude to ľahké. Je potrebné hrať tvrdo, agresívne a mať viac guráže,“ myslí si Rudež.  Podľa Baťku je potrebné do stredy zlepšiť viacero herných aspektov:  „Musíme byť dôraznejší v obrane, hrať tímovo, posúvať si loptu a ísť na 200% v obrane, ak chceme uhrať lepší výsledok.“  O motiváciu má slovenské družstvo postarané. „Nechceme skončiť na nulu, ideme zabojovať. Verím, že diváci  v Prievidzi nás prídu povzbudiť v hojnom počte a to víťazstvo získame. Nevidím problém, aby sme ich neporazili doma,“ povedal jasne kapitán tímu Baťka.

FOTO: Facebook