Vytlačiť
Kategória: Extra

Zverenci Ivana Rudeža získali v F-skupine kvalifikácie majstrovstiev Európy 2017 prvé víťazstvo. V Prievidzi zvíťazili nad Albánskom 69:60.

Stretnutie prinieslo od úvodu tvrdý basketbal, ale aj s viacerými nepresnosťami na oboch stranách. Slováci sa ujali vedenia, ale častými stratami umožnili albánskemu duu Broadus a Hysenagolli, aby držali svoje mužstvo na dostrel. Po desiatich minútach viedli domáci 14:11. V druhej štvrtine sa hra viac otvorila, slovenskí basketbalisti vstúpili šnúrou deviatich bodov v rade, ale na hosťujúcej strane začal opäť úradovať Broadus. Albánsko sa dokonca dve minúty pred koncom druhej štvrtiny dostalo do vedenia 29:28, ale tento stav trval len krátko. Zverenci Ivana Rudeža však zvládli záver a do šatní išli s trojbodovým náskokom – 34:31. V druhom polčase sa ukázala naplno lepšia podkošová hra Slovákov, odmenou bolo aj prvé dvojciferné vedenie. Albánci začali mať problémy po fyzickej aj streleckej stránke, ale vďaka faulom sa stále dokázali držať na dostrel. V poslednej štvrtine to bol boj o každú loptu, Albánci sa dotiahli na rozdiel piatich bodov, ale obrať sa im nakoniec nepodaril zrealizovať. Zverenci Ivana Rudeža si postrážili dôležité herné aspekty a po výsledku 69:60 majú prvé víťazstvo v skupine.

Kvalifikácia Eurobasket 2017 - F-skupina:
Slovensko – Albánsko 69:60 (14:11, 20:20, 25:17, 10:12)
Slovensko:
Körner 20, Baťka 17, Bílik 5, Jašš 3, Tot 2 (Miloševič 11, Baldovský 7, Bojanovský 4, Bachan, Belavý a Krajčovič 0)
Albánsko: Broadus 23, Hysenagolli 17, Shima 12, Shestani a Vogli 0 (Dusha 5, Topalli 3, Taflaj, Lasku, Gjyzeli a Deda 0)
TH: 24/21 - 16/13, Fauly: 23 - 23, Trojky: 4 - 5, Rozhodovali: Sinterniklaas (Hol.), Ambrosov (Ukr.), Radojkovič (Chor.), 700 divákov

Povedali po zápase:

Ivan Rudež (tréner Slovenska): "Ako sme videli dynamiku tohto zápasu, tak naše stratené lopty boli výsledkom nervozity. Cítili sme pozitívny tlak, čo mám rád. Myslím si, že sme kvôli tomu tlaku stratili veľa lôpt v prvom polčase. V druhom polčase sme zvýšili úroveň agresivity a obrany. Snažili sme sa kontrolovať ich hlavného tvorcu hry Broadusa. Zrkadlom našej hry bola obrana, ktorou sme vyprovokovali veľa chýb súpera. Gratulujem hráčom a ideme ďalej."

Stanislav Baldovský (hráč Slovenska): "Začiatok bol stresujúci. Báli sme sa, bolo to vyrovnané. Raz sme vyhrávali o desať bodov, potom sa súper dotiahol na dva, tri body. Do druhého polčasu sme vstúpili tak, ako sme si v šatni povedali. Hrali sme to, čo sme si povedali. Urobili sme si väčší náskok, trochu sme to začali korigovať a upokojili sme sa. Myslím si, že sme zaslúžene vyhrali."

FOTO: Fibaeurope.com/VLADIMÍR DORŇÁK