Vytlačiť
Kategória: Extra

Slovenská reprezentácia pod vedením trénera Ivana Rudeža má za sebou takmer mesačný blok prípravy na predkvalifikáciu majstrovstiev sveta 2019 v Číne. So samotným kormidelníkom sme sa rozprávali o jednotlivých súperoch, ale aj o cieľoch v augustových stretnutiach.

Slováci odštartovali prípravu na začiatku júla v Šamoríne, postupne odohrali prípravné dvojzápasy proti Macedónsku (79:64, druhý predčasne ukončený pre inzultáciu), Kosovu (61:69 a 75:73) a Maďarsku (47:76, 51:72). „Tri bloky prípravy by som zhodnotil pozitívne. V prvom rade sme nemali žiadne zranenia. Ešte nás pred predkvalifikáciou čakajú tréningy, kde budeme budovať našu technicko-taktickú formu a tiež pripravovať sa na nášho prvého oficiálneho súpera – Arménsko. Tento rok máme v tíme troch nováčikov – Mário Ihring, Jaroslav Musil a Andre Jones,“ začal s hodnotením reprezentačný tréner Ivan Rudež.

Z trinásťčlennej nominácie napokon vypadol hráč BC Prievidza Marek Jašš. V hre bola do poslednej chvíle aj účasť pivota BK Inter Bratislava Radoslava Rančíka. „Rado sa chcel zapojiť, ale to sa napokon nepodarilo. On sa musí pripraviť na svoju klubovú sezónu,“ uviedol Rudež. Miesto pre naturalizovaného Slováka vyplnil v tohtoročnom tíme americký rozohrávač Andre Jones, od štvrtka hráč talianskeho klubu Fiat Turín. „Má obrovský a pozitívny dopad na reprezentáciu. Je to veľký profesionál, do každého tréningu ide naplno a tiež odovzdáva svoje medzinárodné skúsenosti našim mladším hráčom. Ide o posilu pre náš tím,“ zhodnotil Rudež jeho doterajšie účinkovanie v slovenskom drese.

Súpermi Slovenska budú v A-skupine postupne Arménsko, Bosna a Hercegovina a Švédsko. Aké informácie má o nich realizačný tím? „O Bosne a Hercegovine sme sa dozvedeli, že NBA hráči Nurkič a Teletovič nebudú hrať. Na jednej strane je to dobré, ale na druhej to otvorí priestor niektorým novým mladým hráčom, ktorí sa budú chcieť ukázať. Bosna je aj tak favoritom skupiny, nie je však tak silná, ako by bola s NBA hráčmi. Švédskom je tímom, ktorý je už šesť rokov pokope. Hrajú dobrý tímový basketbal. O všetkých máme mnoho informácií, okrem Arménska. Tí totiž rozdávajú pasy a nie sme si istí, ktorý hráč sa objaví na ich súpiske v predkvalifikácii. Veríme, že to bude Ryan Boatright, hráč Besiktasu Istanbul. O ostatných máme potrebné informácie a tiež ich prípravné zápasy,“ odpovedá Rudež.

Slováci doplácali v minuloročnej kvalifikácii na majstrovstvá Európy na nedostatok skúseností a slabú ofenzívnu produkciu. V F-skupine preto skončili s bilanciou jednej výhry a piatich prehier až na tretej pozícii. Práve na odstránení týchto nedostatkov pracoval Rudež počas takmer mesačnej prípravy: „Chceme sa prezentovať agresívnou hrou a nesebeckým útočným basketbalom. Chcem vidieť tím, ktorý bojuje jeden pre druhého. Myslím si, že tento rok budeme mať väčšiu istotu na pozícii jedna a dva. Minulý rok sme na tomto poste dávali veľa priestoru neskúsenému Oliverovi Totovi a Šimonovi Krajčovičovi. Tento rok máme Ihringa, Jonesa a Milana Žiaka, ktorý je zdravý. Ofenzívne sme sa trápili minulý rok. Očakávam, že tento rok odohráme na vyššej ofenzívnej úrovni.“

Do samotnej kvalifikácie postupujú tímy na prvých dvoch miest. Tréner slovenskej reprezentácie verí, že na jednej z týchto pozícií budú figurovať aj jeho zverenci: „Ideme s cieľom vyhrať čo najviac zápasov, aby sme sa dostali v skupine na niektoré z prvých dvoch postupujúcich miest. Šanca je reálna, pretože súper musí ukázať v zápase proti nám, že je favoritom. Verím, že to nebudú mať proti nám ľahké, ako možno všetci očakávajú.“

 

Nominácia Slovenska na predkvalifikáciu MS 2019:

Mário Ihring (Orlandina Basket/Tal.), Šimon Krajčovič, Martin Bachan (obaja BK Levickí Patrioti), Dalibor Hlivák (VŠEMvs Karlovka Bratislava), Stanislav Baldovský, Richard Körner, Peter Sedmák (všetci KB Košice), Jaroslav Musil (BC Prievidza), Andre Jones (Fiat Turín/Tal.), Milan Žiak (bez klubovej príslušnosti), Michael Fusek (Spirou Charleroi/Belg.), Michal Baťka (BK Inter Bratislava)

 

Program Slovenska v A-skupine predkvalifikácie MS 2019: 

2. augusta o 19.00 h, Arménsko - Slovensko (Jerevan)

5. augusta o 20.00 h, Bosna a Hercegovina - Slovensko (Sarajevo)

9. augusta o 18.00 h, Slovensko - Švédsko (HANT aréna, Bratislava)

12. augusta o 18.00 h, Slovensko - Arménsko (HANT aréna, Bratislava)

16. augusta o 18.00 h, Slovensko - Bosna a Hercegovina (HANT aréna, Bratislava)

19. augusta o 16.00 h, Švédsko - Slovensko (Uppsala)  

Foto: Vladimír Dorňák