Vytlačiť
Kategória: Extra

Sobotňajším 27. kolom sme zakončili tretiu štvrtinu základnej časti. Čím zaujala a čo môžme očakávať od záveru základnej časti?

Prievan v kabínach

Vo viacerých tímoch sa nešetrilo hráčskymi zmenami. Bez zmien ostala len trojica tímov - Karlovka, Prievidza, Spišská Nová Ves. Na Pasienkoch nevyšiel experiment so Stutzom a Youngom, ich miesta po novom roku zaujalo skúsené duo Subotič s Taylorom, ktoré sa zatiaľ ukazuje ako správnou voľbou pre skúseného kormidelníka Ľubomíra Urbana. Z tímu Patriotov odišiel Candon Rusin a dosť nečakane aj Momcilo Latinovič, ale náhrada v podobe domáceho Martina Sýkora je viac ako dostačujúca. U nováčika sa rozlúčili s Rayom Jonesom, ktoré trápili zdravotné problémy, na jeho post prišiel najužitočnejší hráč finálovej série v Rumunsku Aleksandar Vlahovič, k tomu si ešte treba prirátať Miliča Blagojeviča, ktorý prišiel len prednedávnom na skúšku. Zabudnutá je interistická kapitola T.J-a Bannistera, počas sviatkov ohlásil svoj návrat do Komárna, čo stálo miesto Umipiga, ktorý ale dostal druhú šancu na súpiske Svitu. Pod Tatrami sa museli rozlúčiť kvôli zraneniam s kľúčovými hráčmi základnej päťky - Rilwanom Bakarem a Johnom Petrucellim. Kvôli zraneniam podkošových hráčov debutoval v drese Nitry 17-ročný holandský pivot Florian Lennaerts. Celkovo sme zaznamenali 11 príchodov a 7 odchodov.

Samostatnou kapitolou sú trénerské zmeny, ktoré sa udiali v dvoch družstvách. Z Komárna odišiel do Rumunska Andjelko Mandič, jeho náhradník Dragan Ristanovič dostal tím z krízy a momentálne je späť na víťaznej vlne. Po novom roku sa trošku prekvapujúco rozhodli pre zmenu aj v Košiciach, kde skončil skúsený Štefan Svitek kvôli neuspokojivým výsledkom proti top tímom. Býkom došla v tretej štvrtine para, ktorá znamenala prepad na piate miesto. Nového kormidelníka Dražena Brajkoviča čaká debut už v pondelkovej predohrávke proti Karlovke.

 

Koniec sérií

Tretia štvrtina priniesla stopku pre viacero sérií. Asi najvýznamnejšou bola domáca neporaziteľnosť Levíc, ktorá čítala 12 zápasov. Recept na koniec ukázali hráči Interu po výhre 80:59 nad Patriotmi. Po piatich pokusoch v najvyššej súťaži sa 8. decembra dočkala Nitra premiérového víťazstva nad Karlovkou, na ktoré nadviazala o 14 dní neskôr. A v 26. kole sme sa dočkali víťazstva Karlovky nad Košicami, čo bolo prvé víťazstvo tímu zo spodnej štvorky nad družstvom z top päťky v tejto sezóne.

 

Dve tváre tímov

Po zakončení vo FIBA Europe Cupe sa výsledkovo Komárno trápilo. Okrem povinnej výhry nad Nitrou prišlo až päť prehier, ktoré znamenali stratenie kontaktu s najlepšou dvojkou. S príchodom nového trénera a opätovným návratom Bannistera sa lodiarom opäť začalo dariť, momentálne ťahajú sériu štyroch víťazstiev v rade. Tri víťazstvá povzbudili Nitru v boji o 6. - 8. miesto, ale v novom roku schytávajú jednu stovku za druhou. V tomto kalendárnom roku má nitrianska obrana obdržaných hrozivých 111 bodov na zápas.

 

O prvé miesto už asi len Inter a Prievidza

Tretia štvrtina základnej časti rozdrobila tabuľku na mikrosúboje. Na čele si to pravdepodobne o prvé miesto rozdá Inter s Prievidzou. Začneme vicemajstrom z Prievidze, ktorý celú sezónu podáva konštantne vyrovnané výkony. Jediná prehra prišla na Pasienkoch, tromfy sú však stále v rukách zverencov Miljana Čuroviča, keďže pri prípadnej rovnosti bodov rozhoduje bilancia vzájomných zápasov a tá je momentálne na strane Prievidze, s Interom to majú 2-1. Po nemastnom, neslanom rozbehu prišla v Interi trénerská zmena so želaným efektom. Osobnosť a skúsenosti Ľubomíra Urbana zafungovali, žlto-čierni zaznamenali 10 výhier a len jedinú prehru. Do záverečnej štvrtiny vstupujú oba tímy s rovnakou bilanciou - 20 výhier a 4 prehry. Kto vyhrá nakoniec základnú časť?

 

Čo nás ešte čaká?

Okrem záverečných deviatich kôl príde v prvý februárový víkend prvý vrchol tejto sezóny, prievidzská Niké aréna privíta tohtoročnú edíciu Budiš Slovenského pohára. Po novom sa predstaví na záverečnom Final Eight turnaji aj víťaz kvalifikácie, ktorej sa zúčastnili tímy z nižších súťaží. Posledné miesto získa buď Lučenec alebo B-tím Košíc. Prievidzu a Levice čaká zakončenie skupinovej fázy Alpsko-adriatického poháru, baníci bojujú o prvenstvo, Patrioti by radi išli do štvrťfinále z druhého miesta. A čo samotná liga? Dočkajú sa Spišiaci vytúženého prvého víťazstva v tejto sezóne? Ako skončí súboj Svitu, Karlovky a Nitry o 6. - 8. miesto? Pomôže nováčikovi z Košíc trénerska zmena a zapojí sa opäť do bojov o najvyššie pozície? Kto bude víťazom základnej časti? Bude to Inter alebo Prievidza alebo príde mohutný finiš Komárna, respektíve Levíc?

FOTO: LUKÁŠ DROPPAN