Vytlačiť
Kategória: Extra

Čoraz viac sa začína skloňovať Česko-slovenský pohár, návrat tejto akcie sa uskutoční po takmer 20 rokoch vo februári v Prahe. Kto už má miesto na Final Eight zaručené a kto má k nemu blízko? Ako to vyzerá u susedov? Tieto otázky vám zodpovieme v nasledujúcich riadkoch.

Česko-slovenského pohára sa zúčastnia 4 najlepšie tímy zo Slovenska a Česka na základe rôznych kritérií. Na Final Eight turnaj, ktorý sa uskutoční 16. - 18. februára 2024 v Prahe (Športová hala Královka), sa z Niké SBL kvalifikujú štyri najlepšie tímy po základnej časti (18. kole). Víťazom Slovenského pohára bude najlepšie umiestnený účastník Niké SBL na tomto podujatí. Z Kooperativa NBL sa kvalifikujú štyri najlepšie tímy z vopred daného pavúka, ktorý by sa mal uzatvoriť 31. januára 2024. To sú základné fakty k podujatiu, teraz prejdeme k aktuálnej situácii.

Začneme prirodzene v Niké SBL, kde sa pomaly, ale isto blíži koniec prvej polovice základnej časti. Z hry je už naisto vonku Lučenec a Nitra. Teoretickú šancu má ešte Prievidza, ale musí vyhrať všetky zostávajúce stretnutia, zároveň dúfať, že Svit všetky zápasy prehrá a ako bonus vo vzájomnom súboji uspieť aspoň o 11 bodov. V tomto prípade by obsadila posledné postupové miesto.

Výrazne vzdialený je aj Inter, ale tiež to nemá vo svojich rukách. Musí dúfať v zaváhania tabuľkovo vyššie postavených tímov a tiež cieliť na skóre v dueloch s nimi. Reálne ešte môžu na Final Eight pomýšľať Spišskí Rytieri, aktuálne strácajú na tabuľkovo štvrtý Svit dve víťazstvá, ale bilancia z doterajších stretnutí prihráva plusové skóre (+1) podtatranskému klubu.

DSC 0281

A potom je tu trio Levice, Komárno a Handlová so zhodnou bilanciou 9-3. Istotu účasti na podujatí v Prahe má úradujúci majster, pretože ak by aj prehral všetky 4 zápasy, tak pri rovnosti bodov má lepšie skóre zo vzájomných zápasov proti Spišiakom (+4), Komárnu (+48) a Handlovej (+16). „Diabli“ a „baníci“ sú už tiež jednou nohou v hlavnom meste Česka, postupový krok by mohli urobiť už počas víkendu.

To by bolo o situácii v Niké SBL, teraz sa pozrieme na českú Kooperativu NBL. Kvalifikačné zápasy sa tam rozbehli na konci septembra, zatiaľ nezaváhal ani jeden účastník najvyššej súťaže. 10. januára sa odohrajú osemfinálové zápasy: Liberec – Děčín, Písek – USK Praha, Sokol Pražský – Nymburk, Slavia Praha – Ústí nad Labem, Hradec Králové – Pardubice, Nový Jičín – Opava a Kolín – Brno. Víťazi týchto stretnutí si následne najneskôr do 31. januára zahrajú o 4 miestenky na podujatie v Prahe.

DSC 8897

Úvodný deň Final Eight turnaja Česko-slovenského pohára sa uskutočnia zápasy podľa nasadenia na Final Eight turnaj:

Nasledujúce dni sa odohrajú stretnutia podľa klasického pavúka - semifinále, finále, zápasy o umiestnenie (3., 5., 7. miesto).

Foto: Lukáš Droppan