Vytlačiť
Kategória: Správy

Azda najlepší slovenský basketbalista súčasnosti bude znova môcť obliecť dres našej reprezentácie.

Anton Gavel, rozohrávač euroligového Bayernu Mníchov, by mohol ešte do konca roka získať späť naše občianstvo, o ktoré prišiel vlani, keď prijal nemecký pas. Informácia, že Gavel bude už čoskoro znova aj úradne Slovák, vyšla z prostredia Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA). „Tak, ako sme avizovali v lete počas reprezentačných zrazov, začali sme celý administratívny postup na udelenie slovenského občianstva pre Antona Gavela, ktorý ho stratil pre prijatie toho nemeckého. Tono musel predložiť mnoho dokladov a prakticky absolvovať celý administratívny postup. Tu by som sa chcel poďakovať Beate Kozmonovej za pomoc pri realizovaní celého procesu. Anton Gavel papierovo môže hrať za Slovensko," uviedol pre oficiálnu stránku SBA Roman Adamčík, manažér mužskej basketbalovej reprezentácie.

Chýr, že tridsaťročný Gavel bude môcť od budúceho roka znova reprezentovať – ak bude zdravý a prejaví záujem, prijala s nadšením celá naša basketbalová verejnosť. Všetko by malo byť už vopred „predrokované“ s príslušnými orgánmi, ale košický rodák musí najprv osobne zavítať na Slovensko, aby zložil sľub a osobne prevzal niektoré dokumenty.

Anton Gavel je štvornásobný najlepší basketbalista Slovenska z rokov 2005 a 2010 až 2012. Do Nemecka odišiel už ako 16-ročný, pôsobil v Karlsruhe, Giesene, potom v španielskej Murcii, gréckom Arise Solún, krátko vo Svite, odkiaľ sa vrátil do nemeckého Bambergu. S ním štyrikrát vyhral Bundesligu, trikrát pohár a pravidelne nastupoval v Eurolige. V kvalitnej nemeckej súťaži sa stal pojmom, dlho ho lanáril Bayern, ktorý napokon v lete 2014 uspel. Z individuálnych ocenení spomeňme cenu pre najužitočnejšieho hráča finále v roku 2013, dve ocenenia pre najlepšie brániaceho hráča (2012 a 2013) a najlepšieho mladého hráča Bundesligy (2006). Sympatický „Tono“ si získal srdcia slovenských fanúšikov aj svojim ukážkovým prístupom k reprezentačným povinnostiam. Tento rok v lete – hoci nemohol nastúpiť v kvalifikácii – sa pripravoval vedno s našim národným tímom, ba dokonca odohral aj niekoľko prípravných stretnutí.

FOTO: INTERNET/DPA