Vytlačiť
Kategória: Správy

Slovenská basketbalová liga (SBL) pokračuje v sezóne 2020/2021, po upresnení informácií úradu verejného zdravotníctva SR sa však bude hrať až do odvolania bez prítomnosti divákov.

Pondelková informácia predsedu vlády SR Igora Matoviča o zákaze športových podujatí vyvolala búrku v športových kruhoch. Pôvodne mali byť totiž od štvrtka 1. októbra zakázané všetky hromadné podujatia, s výnimkou tých, pri ktorých by organizátor dokázal zabezpečiť negatívne testy na koronavírus všetkých účastníkov nie staršie ako 12 hodín.

„Bolo nám prisľúbené, že ligy budú môcť bežať ďalej. Myslím si, že nikto nebude skúmať, či to bude 55 alebo 62 ľudí. Jednoducho sa bude môcť hrať. Hrať sa bude, ale bez divákov. Potrebujeme minimálne to, aby sa podujatia mohli konať, aby deti mohli športovať. Vzniká problém, že to formulujú ľudia, ktorí nemajú šajn o športe. Keď niekto napíše, že platí zákaz hromadných podujatí, to je veľmi zle naformulované, to ani nikdy nebolo v pláne,“ povedal v stredu poslanec Karol Kučera (OĽaNO), vládny splnomocnenec pre mládež a šport po stretnutí športových zväzov so Slovenským olympijským a športovým výborom a Slovenským paralympijským výborom.

Od 1. októbra vstupujú do platnosti limity pre vnútorné podujatia. V prípade, že počet osôb na športových podujatiach vystupujúcich v mene organizátora (účinkujúci, športovci, organizačný tím a pod.) presiahne počet 50, hromadné podujatie sa môže uskutočniť, ale bez prítomnosti obecenstva. Pri tomto počte môže aj naďalej pokračovať základná časť SBL.

Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) odsúhlasil na svojom rokovaní so zástupcami zväzov ďalšie požiadavky na vládu. Požadujú zriadiť na Ministerstve školstva, vedy, výskumu a športu SR permanentný krízový štáb pre šport a zabezpečiť, aby sa aj reprezentant stal súčasťou Ústredného krízového štábu. Okrem toho treba poskytnúť okamžitú finančnú pomoc športovým subjektom, ktoré sú už viac ako pol roka postihnuté pandémiou koronavírusu a ktorých by najnovšie opatrenia mohli zlikvidovať a žiadajú aj bezodkladne prijať kompenzačné schémy na pomoc športovým subjektom za uniknuté zisky od marca. Štátny tajomník Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Ivan Husár avizoval, že v pondelok sa uskutoční stretnutie s ústredným krízovým štábom a prezidentom SOŠV Antonom Siekelom.

Foto: Lukáš Droppan