Vytlačiť
Kategória: Správy

Nitra neplánuje byť pri svojom návrate do Niké SBL len do počtu, svedčia o tom aj posledné hráčske novinky. A jedna z najzaujímavejších správ prichádza práve teraz, po dvoch rokoch uvidíme opäť v najvyššej súťaži Milana Žiaka.

Pre 34-ročného rozohrávača je mesto pod Zoborom symbolické, v roku 2006 tu absolvoval debut v najvyššej súťaži a teraz je súčasťou toho, ako sa Nitra po 6-ročnej odmlke úspešne odhodlala k návratu do Niké SBL. „Pre mňa bolo dôležité zostať s rodinou. Najviac môžem poďakovať mojej Naďke, že do toho ide a bude s deťmi, keď ja budem mimo. Pre mňa je rodina prvoradá, takže najväčšiu zásluhu, že som späť, má práve moja žena. Tým že sa vrátila liga do Nitry, tak mám možnosť to ešte vyskúšať. Pre mňa to je trochu experiment, hrať popri práci. Mám výhodu, že si ju viem celkom prispôsobiť programu Niké SBL. Keď som hral, tak som musel byť na zápas 100-percentne pripravený, tak to bude pre mňa najväčšia výzva, ale som ochotný obetovať aj ranný spánok, aby som si spravil tréning navyše, keď to budem potrebovať,“ ozrejmil Žiak svoje pokračovanie v Nitre.

Bývalý reprezentant Slovenska sa potichu vytratil z Niké SBL po predčasne ukončenej sezóne 2019/2020, v ktorej hájil farby Levíc. Z basketbalových paluboviek úplne neodišiel, v predchádzajúcich dvoch ročníkoch bol súčasťou Nitry. V oboch prípadoch výrazným spôsobom dopomohol k triumfom v tejto súťaži. Skúsený rozohrávač ešte stále má čo herne ponúknuť, podľa webu Slovenskej basketbalovej asociácie mal v minulej sezóne priemer takmer 18 bodov, 5 doskokov a 3 asistencií.

DSC 8894

„Teraz sa veľmi teším, keď som sa už rozhodol. Ale po tom, čo sa vedelo, že pôjdeme hore, som mal rôzne pocity, či to zvládnem a či si nenaložím veľa na plecia. Po rozhovoroch s trénerom Urbanom sme sa zhodli, že idem pomôcť, priniesť do šatne a na ihrisko moje skúsenosti z ligy, a to je najdôležitejšie. Teraz už budem hrať s pokojom, že nenaháňam lepšiu zmluvu alebo peniaze. Môžem hrať s pokojom a to môže byť moja výhoda. Ten pokoj chcem priniesť aj do šatne. Chcem pomôcť mladším chalanom na ihrisku a v šatni,“ prezradilo najnovšie meno na súpiske Nitry.

Žiak bude patriť k najskúsenejším hráčom v družstve trénera Ľubomíra Urbana, z roku 2018 má majstrovský titul, trikrát vyhral Slovenský pohár (2012, 2017, 2019), bol vo finále Alpsko-jadranského pohára, zahral si v All Star zápasoch a v sezóne 2016/2017 sa stal najužitočnejším hráčom základnej časti Niké SBL. „Cieľom klubu je hlavne vrátiť sa do Niké SBL a finančne sa stabilizovať. Uvidíme, akí chalani prídu pomôcť a aká chémia sa vytvorí v šatni. Ja chcem vyhrať každý zápas, tak som bol vždy nastavený. Prehry sú súčasťou športu a je dôležité, ako na ne hráči zareagujú, keď prídu, či ich motivujú do práce alebo naopak. Mojim cieľom je byť kondične a zdravotne čo najlepšie, zvládať prácu a venovať rodine dostatok času. Mať v živote rovnováhu, aj keď pôjdem do extraligy,“ uzatvoril Žiak.

Foto: Lukáš Droppan