Vytlačiť
Kategória: Preview

Semifinále Eurovia Slovenská basketbalová liga pokračuje tretími semifinálovými zápasmi. Komárno si môže vybojovať štvrťfinálový mečbal a jeden z dvojice Košice, Prievidza sa ujme vedenia v sérii.

BC Prievidza – KB Košice, stav série: 1:1

Niké aréna, sobota 2.4. o 18:00 – priamy prenos: Huste.skYoutube, štatistický prenos

Priebeh série: Aktuálny vicemajster z Prievidze vstúpil do semifinále s Košicami veľmi dobre. V úvodnom zápase nedali Prievidžania svojmu súperovi najmenšiu šancu a poľahky sa ujali vedenia v sérii 1:0. V stredajšom stretnutí to však bolo o inom. Po prvom zápase to možno vyzeralo, že Košičania pre „baníkov“ nebudú zas takým ťažkým súperom, no nováčik súťaže v stredu ukázal, čo v ňom je. V prvých minútach stredajšieho duelu mali mierne navrch síce hostia z Prievidze, no v piatej minúte sa do vedenia dostali domáci, ktorí si ho udržali až do konca stretnutia. Košice predviedli veľmi dobrý výkon najmä v prvom polčase, v ktorom si vypracovali už 12-bodový náskok. Ten si už v druhom polčase ustrážili a v poslednej štvrtine ho dokonca zvýšili na 19 bodov. Hostia z Prievidze sa však ešte pokúsili o zvrat, keď sa im podarilo dotiahnuť sa na deväť bodov, no Košičania už stretnutie dotiahli do víťazného konca 92:78.

Číslo, čísla, čísla: Košičanom sa v sobotu darilo najmä strelecky. Pri dvojbodových pokusoch mali zverenci Dražena Brajkoviča až 72% úspešnosť, zatiaľ čo Prievidžania len 44%. „Baníci“ boli zase úspešnejší na trojkovom oblúku. Percentuálnu úspešnosť trojkových pokusov mali síce nižšiu ako domáci, no celkovo sa im podarilo premeniť až 11 trojok. Prievidzi sa darilo aj pri útočnom doskoku, kde doskočili 16 lôpt, čo je o desať viac než domáci, no pri obrannom doskoku boli lepší zase Košičania.

Kto proti komu: Spomedzi Košičanov v stredu skórovalo všetkých osem hráčov, ktorí aj zasiahli do zápasu, z toho siedmi z nich zaznamenali dvojciferný počet bodov. Najlepším strelcom bol Saša Avramovič so 16 bodmi, ktorý premenil sedem z deviatich dvojbodových pokusov, no pripísal si aj sedem doskokov. Výborný výkon previedol aj slovenský pivot Michal Baťka. Ten nastrieľal 15 bodov, a taktiež doskočil sedem lôpt. Aj na strane Prievidze bolo viacero hráčov, ktorí v stredu prekonali dvojcifernú hranicu bodov. Výborný výkon opäť podal prievidzský kapitán Igor Marič, ktorý sa s 18 bodmi stal najlepším strelcom zápasu. Nezaostával však ani Jaytornah Wisseh, k 14 bodom pripojil aj sedem asistencií a na doskoku sa z „baníkov“ najviac darilo Rostampourovi, ktorý doskočil osem lôpt.

Delegácia rozhodcov: Kúkelčík Marek, Šarišský Anton, Turčin Marek

Povedali pred zápasom:

Jaytornah Wisseh (hráč Prievidze): „Zajtra nás čaká dôležitý zápas, rovnako ako každý v play-off. Musíme hrať od začiatku agresívne a sústredene počas celého zápasu. Hráme doma!“

Michal Baťka (hráč Košíc): „Už pred štartom série sme vedeli, že raz musíme vyhrať aj vonku. Ďalšou šancou je táto sobota a my do toho pôjdeme s tým, že chceme začať tak, ako sme končili domáci súboj. Čiže vsadiť na rozumnú obranu a efektívny útok."

 

BK Inter Bratislava – MBK Rieker COM-therm Komárno, stav série: 0:2

Hant aréna, sobota 2.4. o 18:00 – priamy prenos, štatistický prenos

Priebeh série: Interu táto séria zatiaľ vôbec nevychádza podľa predstáv, keďže zverenci Ľubomíra Urbana už prehrávajú 0:2 na zápasy. V prvom napínavom stretnutí žlto-čierni dovolili, aby ich Komárňania zaskočili v domácom prostredí a ani v stredu sa im prehru vrátiť nepodarilo. Na rozdiel od sobotňajšieho zápasu bol ten stredajší o niečo jednoznačnejší. Rozhodujúca bola tretia štvrtina stretnutia, ktorú „lodiari“ vyhrali pomerom 32:16. Bratislavčania sa však dopredu nevzdali a aj v poslednej štvrtine sa pokúsili o zvrátenie nepriaznivého stavu. Poslednú desaťminútovku síce interisti vyhrali o 12 bodov, no na víťazstvo im to nestačilo a Komárňania sa tak po víťazstve 84:73 ujali vedenia v sérii 2:0.

Čísla, čísla, čísla: Aj druhé semifinálové stretnutie medzi Komárnom a Interom bolo štatisticky vyrovnané. Oba tímy mali 43% úspešnosť streľby a 73% úspešnosť na čiare trestných hodov. Komárňania však boli lepší pri trojkových pokusoch, keď premenili deväť z 31, zatiaľ čo Interu sa do koša podarilo dostať len 6 z 25 pokusov.

Kto proti komu: Tak ako v prvom zápase, tak aj v tom druhom potiahli „obuvníkov“ Bernard Thompson s P.J. Alawoyom, keď obaja prekonali 20-bodovú hranicu a prvý menovaný k svojim 25 bodom pridal aj sedem doskokov. Inter opäť tradične potiahol mladší z bratov Rančíkovcov. Rado si v stredu pripísal 26 bodov a 11 doskokov. Strelecky na tom zas tak zle nebol ani jeho starší brat Martin, ktorý nastrieľal 11 bodov.

Delegácia rozhodcov: Tomašovič Zdenko, Brziak Milan, Zubák Zdenko

Povedali pred zápasom:

Jaroslav Musil (hráč Interu): „Pred sobotňajším zápasom treba hlavne zabudnúť na prvé dva, ktoré nám nevyšli. Musíme sa skoncentrovať, dať hlavy dokopy, veriť jeden druhému a ukázať na ihrisku agresivitu a tímovú spoluprácu, či už v obrane alebo v útoku. Už nie je na čo čakať, čiže musíme ísť do toho zápasu celým srdcom.“

Jan Kratochvíl (hráč Komárna): „Séria pre nás začala viac ako dobre, ale je potrebné byť stále nohami pevne na zemi. 2:0 neznamená absolútne nič. Síce môžeme mať lepšiu psychickú výhodu, ale ešte vždy máme pred sebou ďalekú cestu, ktorú treba krôčik po krôčiku zdolávať. Je to play-off. Dúfam, že zápas zvládneme a budeme hrať svoju disciplinovanú hru. Keď budeme hrať inak ako disciplinovane, Inter to bude okamžite trestať. Verím, že nás čaká ďalší z dobrých zápasov so skvelou atmosférou a vopred ďakujeme fanúšikom, ktorí si nájdu cestu do Hant arény a prídu nás podporiť. Inter je stále favoritom. Majú skvelých hráčov a obrovskú silu. Preto sa musíme mať stále na pozore a byť koncentrovaní v každom momente."

FOTO: KAROL SCHOLTZ