Vytlačiť
Kategória: Preview

Boj o majstrovskú trofej prinesie opäť po roku rovnaké zloženie finálovej dvojice. Prievidza ako víťaz základnej časti, Komárno ako nenápadný, no o to viac nebezpečný tím. Kto vystúpi na pomyselný trón v sezóne 2015/2016?

BC Prievidza - MBK Rieker Com-therm Komárno

Pohľad do kuchyne

Prievidza: Finálová cesta vicemajstra priniesla prekážku v podobe nováčika z Košíc. Dlho bola séria záležitosťou domácich tímov, všetko však zmenil šiesty zápas, v ktorom tím z Hornej Nitry premenil prvú šancu na ukončenie série. Víťaz základnej časti tak nebude chýbať vo finále a na Komárno sa pripravuje kompletný tím bez zdravotných komplikácií.

Komárno: Úradujúci majster predviedol famóznu a sebavedomú jazdu do finále. Drobná herná kríza a zranenia nezanechali dopad na hre zverencov Dragana Ristanoviča, v semifinále nedovolili Interu ani jedno víťazstvo a zaslúžene sa tak po roku opäť predstavia vo finále. "Obuvníci" využili dlhšiu prestávku nielen tréningom a doliečovaním zranení, ale aj prípravným zápasom s Nitrou, ktorú bez väčších problémov zdolali vyše 40-bodovým rozdielom.

 

Čo môže rozhodnúť v tejto sérii?

Prievidza:

 

Komárno:

 

Kto proti komu?

Zo štatistického pohľadu sa pozrieme na jednotlivých hráčov základnej päťky. Ktorá zostava má väčší podiel na konečnej produktivite tímu? V prehľade vychádzame z najčastejšej zostavy tímu v semifinálových dueloch. Za menom a priezviskom hráča sú jeho priemery na zápas. 

Prievidza:

 

Komárno:

 

Čísla, čísla, čísla

Tohtoroční finalisti majú veľmi podobné basketbalové štýly, obaja dávajú v priemere vyše 80 bodov n zápas, majú skvelých trojkových snajperov, ktorí bežne dostávajú tím cez vyše 30% úspešnosť trojkových pokusov. Prievidza sa tiež opiera o vysoký počet získaných lôpt, v semifinále sa v priemere toto číslo dostávalo takmer až do dvojciferných hodnôt. Na strane Komárna je veľmi dôležité podkošové územie, proti Interu mali v priemere vyše 35 doskokov na zápas. Okrem toho tímová chémia dopomáha k tomu, aby mali "obuvníci" viac ako 20 asistencií v jednom zápase.

 

Bilancia

Základná časť bola výhradne záležitosťou domácich tímov. Prievidza vykročila do sezóny 2015/2016 výhrou 84:75 a svojho finálového súpera zdolala aj na začiatku decembra, keď triumfovala po jasnom výsledku 90:67. Podobný scenár mali zápasy aj na komárňanskej palubovke, "obuvníci" brali dva body za výhru po výsledkoch 73:68 a 83:69.

 

Delegácia rozhodcov na prvý finálový zápas:

Gabara Boris, Ženiš Peter, Lamoš Roman 

FOTO: SAMUEL ALEXANDER PETRÁŠ