Vytlačiť
Kategória: Preview

Po dlhšej prestávke nás čaká kompletné kolo Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy. Aké súboje na nás čakajú v sobotňajšom 9. kole?

BC Prievidza - VŠEMvs Karlovka Bratislava

Niké aréna, sobota 12. novembra o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk a Youtube

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Martin Margala, Richard Sirocký 

Čo je potrebné vedieť: Úradujúci majster stúpa ligovou tabuľkou aj napriek náročnému programu. V stredu siahal na druhú výhru v Európskom pohári FIBA, ale rumunská Steaua Bukurešť predviedla v záverečnej štvrtine dokonalý finiš, keď napokon zvíťazila 82:71. Karlovka sa po sérii štyroch prehier pravdepodobne vyhrabala z toho najhoršieho, momentálne majú zverenci trénera Petra Ivanoviča na konte dve výhry v rade. V stredajšom stretnutí dokázali v mimoriadne chudobnom zápase na body poraziť Spišskú Novú Ves 63:49. 

Kto proti komu: Už tradičným ťahúňom Karlovky je rozohrávač Dalibor Hlivák, ku ktorú sa čoraz častejšie pridáva Dávid Abrhám. Prievidza má však vo svojich radách Andreho Jonesa a Mária Ihringa, takže môžeme očakávať zaujímavé súboje. 

Čísla, čísla, čísla: Dá sa očakávať aj podkošová bitka, "vysokoškoláci" mali proti Spišiakom až 44 doskočených lôpt (z toho 10 útočných). Majster mal naproti tomu na rumunskej palubovke len 21 doskokov.

Povedali pred zápasom:

Mário Ihring (hráč Prievidze): „Vieme, že Karlovka hrá veľmi dobrý basketbal. Majú dobré chémiu, sú spolu dlho, nemôžeme si preto dovoliť spraviť veľké chyby a ísť do zápasu na sto percent. Nálada v tíme je pozitívna, svoju hru výrazne zlepšujeme. Verím, že to ukážeme aj v zápase s Karlovkou.“

David Abrhám (hráč Karlovky): "Prievidza má výborných fanúšikov, takže sa tešíme na výbornú atmosféru. Hrať sa nám tam bude ale ťažko, keďže majú aj kvalitný tím, hrajú kolektívne a veľmi agresívne. Určite tam chceme predviesť lepší výkon ako v stredu so Spišskou Novou Vsou, hrať rýchlejšie a robiť menej chýb. Vždy je extra motivácia hrať proti papierovému favoritovi, navyše majstrovi, ktorého by sme nemali poraziť." 

 

BK Inter Bratislava - BK Levickí Patrioti 

Hant aréna, sobota 12. novembra o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk a Youtube

Delegácia rozhodcov: Zdenko Tomašovič, Tomáš Doušek, Stanislav Bara

Čo je potrebné vedieť: Šláger sobotňajšieho programu prinesie súboj aktuálneho prvého tímu s tretím. "Žlto-čierni" sa zatiaľ elegantne pasujú so zdravotnou maródkou v tíme, bez legionárskej dvojice Aleksandar Radukič a Aleksandar Vlahovič dokázali bez väčších starostí zvíťaziť na palubovke nováčika z Lučenca. Víťaznú stredu majú za sebou aj Patrioti, v dueli Alpsko-jadranského pohára triumfovali nad rakúskym Kapfenbergom jasne 90:59, čím si zabezpečili prvé miesto v C-skupine.

Kto proti komu: Výbornú fazónu predviedol v Lučenci Lukáš Hoferica, autor 17 bodov a 10 doskokov. Proti Leviciam ho čakajú ostré súboje s Reginaldom Keelym alebo Žarkom Djuričom.

Čísla, čísla, čísla: Inter mal v stredajšom stretnutí až piatich dvojciferných strelcov, celkovo sa základná zostava postarala o 79 z celkových 86 bodov tímu. Patrioti predviedli proti "býkom" trojkovú kanonádu, svojho súpera zasypali 11 úspešnými pokusmi. 

Povedali pred zápasom:

Oliver Vidin (tréner Interu): „Určite nás čaká disciplinovaná obrana Levíc. Musíme postupne nájsť cesty, ako cez ňu prejsť. A tiež nás čaká dobre organizovaný útok a tranzícia. Musíme teda nájsť spôsob, ako zastaviť ich kvalitný postupný útok. Majú viacero nebezpečných hráčov. Tým pádom sa musíme sústrediť na všetkých, lebo Levice, podobne ako Inter, sú schopné zaútočiť rovnako spod koša ako z trojkového oblúka a majú aj rýchlu tranzíciu. Nie je to ľahký súper, ale my sa budeme snažiť podať čo najlepší výkon a potvrdiť prvú priečku, ktorá nám v tomto momente patrí.“

Teo Hojč (tréner Levíc): „Ako som očakával, Inter opäť zložil veľmi dobrý tím. Sú dobre koučovaní a majú viacero kvalitných hráčov. Veľmi dobrí hráči sú Rančík a Vlahovič, ktorí sú lídrami. Ostatní ich dobre dopĺňajú a odvádzajú svoju robotu na palubovke. Vždy je ťažké hrať proti takýmto tímom. Samozrejme, nemáme takú kvalitu ako predstavuje napríklad Rado Rančík, ktorý je podľa mňa najlepším hráčom ligy. Musíme preto hrať tímovo a dodržiavať základné pravidlá. Veľmi dôležité tiež bude, ako rýchlo sa adaptujeme na ich hru a aké kritéria budú mať rozhodcovia. Dúfam, že nás budú rešpektovať.“

 

KB Košice - MBK Lučenec

Angels aréna, sobota 12. novembra o 19.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk a Youtube

Delegácia rozhodcov: Zdenko Zubák, Peter Karniš, Michal Perečinský

Čo je potrebné vedieť: Košičania mali v stredajšom kole voľno, čo využili na vykonanie hráčskej zmeny. V družstve Dražena Brajkoviča sa neosvedčil Nikola Vasojevič, ktorého nahradil jeho krajan Nikša Nikolič. Nováčik z Lučenca tiež urobil počas týždňa zmenu v tíme, ale ani Milič Blagojevič nepomohol k domácej výhre nad Interom.

Kto proti komu: Zaujímavé bude sledovať, ako sa vo svojej premiére uvedie Nikša Nikolič. Na opačnej strane ho totiž čaká najlepší strelec súťaže Strahinja Stojačič. 

Čísla, čísla, čísla: "Býci" sa musia mať na pozore pod košom, kde majú hráči Lučenca Garricka Simsa a Aarona Rountreeho.

Povedali pred zápasom:

Milan Žiak (hráč Košíc): "Lučenec som videl už v príprave a dá sa o nich povedať, že v pozícii nováčika nemajú čo stratiť. Nečakám ľahký zápas, pretože hrajú s veľkou energiou. Skôr či neskôr sa na nich niekto z favoritov určite potkne, ale ja verím, že to nebudeme my. Potrebujeme ale podať maximálny výkon."

Garrick Sims (hráč Lučenca): "V najbližšom zápase musíme hrať oveľa lepšie najmä v obrane. V posledných dueloch sa ukázalo, že máme rezervy v defenzíve. Toto musíme určite zlepšiť a hrať
viac tímovo. Tadiaľ vedie cesta k úspechu."

 

BK Iskra Svit - MBK SPU Nitra

Iskra aréna, sobota 12. novembra o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Youtube

Delegácia rozhodcov: Marek Kúkelčík, Anton Šarišský, Jozef Špirka

Čo je potrebné vedieť: Svit zatiaľ v aktuálnej sezóne dokazuje, že víťazstvá zbiera hlavne na domácej palubovke. Proti vicemajstrovi nezachytil úvod a nakoniec odchádzal z komárňanskej palubovky s hladkou prehrou 62:95. Nitrania siahali v stredu na druhý triumf proti favoritovi. Zápas s Handlovou nezačali najlepšie, ale v druhom polčase sa Myles s Pejovičom postarali o obrat. Na strane hostí bol však Miloševič, ktorý v závere sériou štyroch bodov v rade rozhodol o cennom triumfe. 

Kto proti komu: Hráči Iskry budú mať jednoznačnú úlohu - odstaviť Myles s Pejovičom. Obaja sú hlavnými streleckými ťahúňmi tímu Dragana Ristanoviča. 

Čísla, čísla, čísla: Podtatranci majú čo vraciať Nitre, v predohrávke 20. kola totiž prehrali pod Zoborom 86:79.

Povedali pred zápasom:

Roman Skvašík (hráč Svitu): „Od prvého zápasu s Nitrou musíme zlepšiť bojovnosť, a to hlavne v doskokoch a viac si posúvať loptu v útoku. S tou bojovnosťou, ktorá nám v Nitre chýbala, môžeme pomýšľať na lepší výsledok. Dúfam, že nám naši skvelí fanúšikovia opäť pomôžu k ďalšiemu domácemu víťazstvu.“

Filip Pejovič (hráč Nitry): "Verím, že v tomto zápase zopakujeme výkon, ktorý sme predviedli so Svitom v predohrávke pred domácim publikom. Vtedy im odišiel aj najlepší hráč. Určite sa od toho zápasu zlepšili. My musíme dodržať taktické pokyny a naďalej pracovať na obrane."   

 

BK 04 AC LB Spišská Nová Ves - MBK Rieker COM-therm Komárno

Mestská športová hala, sobota 12. novembra o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk a Youtube

Delegácia rozhodcov: Milan Brziak, Ladislav Bartoš, Tomáš Kiss

Čo je potrebné vedieť: Spišiaci stále čakajú na prvé víťazstvo v novej sezóne, naposledy boli nad ich sily hráči Karlovky. Po tomto stretnutí prišiel zdvihnutý prst od vedenia klubu, preto možno očakávať reakciu od hráčov Dávida Demečka. Ich súperom však bude silné Komárno, ktoré postupne naberá na obrátkach. Zdravotná maródka v tíme ustupuje, čoho dôkazom bol aj jednoznačný domáci triumf nad Svitom.

Kto proti komu: Očakávame americký podkoškový súboj, lídrom v Spišskej Novej vsi je Phil Henry, v Komárne je to Wayne Langston.

Čísla, čísla, čísla: Domáci musia premieňať trestné hody a nepustiť súpera k voľným pozíciám za tri body. Komárno malo proti Svitu až 41% úspešnosť v tejto štatistike.

Povedali pred zápasom:

Michal Búza (generálny manažér Spišskej Novej Vsi) : "Po strašidelnom výkone na Karlovke chceme proti silnému Komárnu domácim fanúšikom ukázať, že basketbal hrať vieme a pokúsime sa výkonom ospravedlniť za to, čo sa stalo v Bratislave. Už sa opakujeme, ale chce to srdcový prístup každého jedného, ktorý dostane priestor na palubovke. Proti Komárnu nám nepomôže Dolník, ktorý má problémy s kolenom."

Richard Ďuriš (tréner Komárna): "V sobotu nás čaká zápas v Spišskej Novej Vsi, kde sa nikdy nehrá ľahko. Aj keď to tak tabuľkovo nevyzerá. mužstvá to tu nemávajú jednoduché, preto sa musíme dobre na tento duel pripraviť. Verím, že už nastúpi aj Cobb, čiže by nás bolo opäť o jedného viac a môžeme tak hrať ešte s väčšou energiou. Pre víťazstvo a úspešný výsledok určite urobíme maximum."  

Foto: Miroslav Slávik