Vytlačiť
Kategória: Preview

V stredu, 7. januára, nás čaká 24. kolo Eurovia slovenskej basketbalovej ligy a s ním aj 107. hornonitrianske derby.

VŠEMvs Karlovka Bratislava – ŠKP Banská Bystrica

ŠH FTVŠ Lafranconi, streda 7.1.2015 od 18:30

Basketbalisti Karlovky odohrali posledné tri stretnutia na súperových palubovkách. Iba v prvom prípade sa im však podarilo uspieť, keď zvíťazili v Spišskej Novej Vsi. V Prievidzi a Komárne sa im už tak nedarilo a v oboch prípadoch prehrali približne o 20 bodov. V stredu ich tak po dlhšej dobe čaká zápas v domácom prostredí, v ktorom už druhýkrát v sezóne privítajú hráčov Banskej Bystrice. „V doterajšom priebehu sezóny sme s Banskou Bystricou odohrali dva vyrovnané súboje a preto očakávam, že aj tretí duel bude vyrovnaný. Dvakrát sme ťahali za kratší koniec a preto verím, že v stredu sa budeme z víťazstva tešiť my. Opäť sa chceme sústrediť na kolektívny výkon, dôležitá bude obrana jeden proti jednému,“ konštatuje pred zápasom asistent trénera Karlovky, Peter Ivanovič.

Banskobystričania sa však v priebehu vianočných sviatkov výrazne posilnili. Ešte v zápase na Interi si premiéru v banskobystrickom drese odkrútil rozohrávač Kenneth Rhymes. V poslednom zápase sa „policajti“ proti Prievidzi ukázali aj s najnovšou posilou, Mártinšom Berkisom, ktorý prestúpil z tímu BK Iskra Svit a treťou posilou Stredoslovákov je Kevin Thompson, ktorého poznáme z jeho pôsobenia v Komárne. Banskej Bystrici sa však v posledných štyroch zápasoch veľmi nedarilo a chuť víťazstva naposledy zverenci Martina Blaha okúsili v dohrávke 2. kola. Proti Karlovke tak Banskobystričania budú chcieť prerušiť sériu prehier, no veľmi jednoduchý zápas ich určite nečaká. „Karlovka pokračuje vo svojom výsledkovom progrese, čo potvrdila už aj v nedávnych zápasoch na palubovkách tímov z prvej trojky, čo značí, že ani tie najkvalitnejšie družstvá si už nemôžu dovoliť hrať proti nim na pol plynu a čokoľvek podceniť. Nám je tiež všetkým jasné, proti komu ideme hrať, a taktiež aj to, čo a ako musíme v stredu na zápase robiť vo všetkých ohľadoch, aby boli veci okolo nás v poriadku a nedostávali by sme tak zbytočne samých seba do problémov. Musíme sa posunúť ako jeden súdržný a basketbalovo silný tím a výsledkovo a herne o niečo vyššie,“ hovorí pred zápasom tréner Banskej Bystrice, Martin Blaho.

Karlovka Bratislava – Banská Bystrica v sezóne 2014/2015: 79:86 (d), 84:86 (v)

MBK Handlová – BC Prievidza

ŠH, streda 7.1.2015 od 18:00

V stredu nás čaká aj basketbalový sviatok v podobe najväčšieho basketbalového derby na Slovensku. Hornonitrianske derby medzi Handlovou a Prievidzou, s poradovým číslom 107, sa tentokrát uskutoční v Handlovskej športovej hale. Handlovčania sa momentálne nachádzajú v dobrej forme, keď doma porazili silné Komárno a Inter a naposledy si víťazstvom vo Svite zabezpečili štvrtú priečku v tabuľke. Prievidžanov už raz v tejto sezóne poraziť dokázali, a to na domácej palubovke v 6. kole. „Čaká nás veľmi prestížny zápas. Derby s Prievidzou prinášajú vždy veľa napätia, dramatickosti skvelého basketbalu. Čakáme plný dom a skvelé basketbalové divadlo. Na zápas sa pripravujeme zodpovedne a všetci hráči nastúpia aj napriek drobným šrámom,“ povedal pred zápasom Ivan Kartáč, športový riaditeľ MBK Handlová.

Prievidžania majú za sebou tri víťazstvá v rade. To posledné si vybojovali na domácej palubovke proti Banskej Bystrici. V Handlovej ich v stredu určite nečaká jednoduchý zápas. Pri hornonitrianskom derby sa hovorí, že nikdy nemá favorita, a tak tomu býva aj v prípadoch, keď jedno z družstiev predvádza výrazne slabšie výkony. Teraz sa obidva celky nachádzajú v prvej štvorke tabuľky, čo nám naznačuje atraktívny basketbal plný bojovnosti a zaujímavých akcií. „Je to derby, bude to dobrý zápas. Najmä teraz, keď hrajú dobre, ako vymenili trénera. Musíme sa pripraviť maximálne tak, ako na každého súpera. Musíme hrať našu hru a musíme pokračovať vo víťaznej šnúre. Ideme tam jednoznačne vyhrať,“ hovorí hráč BC Prievidza, Marko Batina.

Handlová – Prievidza v sezóne 2014/2015: 72:66 (d), 87:66 (v)

MBK SPU Nitra – BK Iskra Svit

ŠH Dolnočermánska ul., streda 7.1.2015 od 18:00

Nitre sa od zápasu s Handlovou nepodarilo zvíťaziť, a tak ťahá ďalšiu sériu prehier. V posledných dvoch zápasoch zverenci Ľubomíra Urbana inkasovali cez 100 bodov, v Komárne dokonca 121, čo taktiež veľmi neprospieva psychike družstva. Svit na tom však takisto nie je bohvie ako. „Našu výhodu v dueli so Svitom by som videl v ťažkom období súpera. Majú za sebou pár zlých zápasov, ale netreba zabúdať na ich basketbalovú kvalitu. Myslím, že v posledných dňoch u nás stúpa agresivita a chtíč, z čoho by sme mohli vyťažiť v tomto stretnutí,“  povedal Juraj Jánošík. Svoje posledné víťazstvo si síce Svit pripísal nedávno, v 22. kole v Banskej Bystrici, no predtým ťahal päťzápasovú šnúru prehier. Navyše, káder len pred pár dňami opustil ich kapitán Mártinš Berkis a v domácom zápase prehrali s Handlovou o 9 bodov. S Nitrou však už zverenci Rudolfa Juga odohrali dva výborné zápasy, na konci ktorých sa tešili z víťazstva a aj napriek nepriaznivej situácii sú to práve Svitania, kto je favoritom tohto stretnutia. „Na zápas v Nitre sa pripravujeme s maximálnou zodpovednosťou, ale stále nás trápia zranenia viacerých hráčov. Uvidíme v akej zostave nastúpime,“ dodáva prezident klubu, Ján Drobný.

Nitra – Svit v sezóne 2014/2015: 54:83 (d), 83:100 (v)

BK 04 AC LB Spišská Nová Ves – BK Inter Incheba Bratislava

ŠH, streda 7.1.2015 od 18:00

Spišská Nová Ves v posledných dvoch zápasoch prekvapila celé basketbalové Slovensko, keď najprv doma porazila veľmi silné Komárno a následne zvíťazila aj v Leviciach. Nádej na play-off tak pre nich stále žije a určite sa o ňu budú chcieť aj pobiť. V stredu ich však čaká jeden z najsilnejších súperov, Inter Bratislava. Novovešťania by v tomto dueli mali nastúpiť kompletní, už aj s Borisom Kovalíkom, ktorý sa zranil ešte v 13. kole. „Dúfam, že Kovalík po dlhšej odmlke bude môcť nastúpiť. Samozrejme potrebuje čas, aby sa opäť dostal do hernej pohody, takže  treba byť trpezlivý. Čo sa týka Interu na každý zápas pripravujeme scouting a stratégiu, dôležité je dodržať pokyny. Inter je úradujúci majster a má basketbalovú kvalitu, doplnil káder o výborného Grahama,  vrátil sa Martin Rančík. Ich kvalitu musíme vykompenzovať nasadením, bojovnosťou, ale aj to nemusí stačiť. Preto je dôležité, aby sme ako tím dokázali zahrať kvalitne v obrane. Ďalším aspektom bude výkon všetkých hráčov aj toho dvanásteho na lavičke, iba prejavom na hranici našich možností môžeme Inter prekvapiť a zdolať,“ povedal pred náročným zápasom tréner Spišskej Novej Vsi, Ivan Kurilla.

Po prehre v Handlovej si Bratislavčana doma poľahky poradili s Nitrou, ktorej dali až 116 bodov. V stredu by ich takisto mal čakať celkom pohodový zápas proti deviatej Spišskej Novej Vsi, avšak aj keď je Inter favoritom tohto zápasu, pred domácim tímom majú rešpekt. „Spišská je doma úplne iný tím. Teraz to ale potvrdili aj v Leviciach vynikajúcim výkonom a výhrou. Ideme do Spišskej Novej Vsi s veľkým rešpektom, lebo u nich sa hrá ťažko. Všetci môžu dávať body, všetci bránia. Majú kľúčových hráčov ako Bulatovič, Pipíška. Veľkou posilou je Aco Mandič. Budeme musieť dodržiavať čo povie tréner. Lebo ak nebudeme hrať našu hru, bude to ťažké a môže z toho byť ďalšia dráma. Jednoducho, musíme hrať tímovo, tímovo brániť a myslím si, že potom nebude problém,“ hovorí odchovanec Spišskej Novej Vsi a aktuálny háč Interu, Stano Baldovský.

Spišská Nová Ves – Inter Bratislava v sezóne 2014/2015: 85:86 (d), 71:104 (v)

MBK Rieker COM-therm Komárno – EUCOS Levickí Patiroti

ŠH, streda 7.1.2015 od 18:00

Komárno aj naďalej patrí k špičke slovenského basketbalu a momentálne s Prievidzou bojuje o druhé miesto v tabuľke, keď majú obidva kluby 41 bodov. Od prvého Interu ich pritom delí jediný bod. Komárňania si v 22. kole pripísali veľmi nečakanú prehru v Spišskej Novej Vsi, ktorú však napravili domácim víťazstvom nad Karlovkou. Teraz ich čaká ďalšie domáce stretnutie, v ktorom privítajú Levických Patriotov. „Na tento duel sa pripravujeme ako na každý iný. Rešpektujeme silu súpera, preto sa na duel koncentrujeme a berieme ho, pochopiteľne, s plnou vážnosťou. Pomaly, ale isto sa dostávame dohromady aj po zdravotnej stránke, mali by sme, okrem Stojanova, nastúpiť konečne v najlepšej možnej zostave. Doma máme za cieľ vyhrať, pre nás je každý domáci zápas nadmieru dôležitý, nechceme totiž sklamať našich verných fanúšikov,“ povedal manažér družstva Jozef Paulík.

Levičania, po fantastických dvoch dvojbodových víťazstvách nad Banskou Bystricou a Handlovou, doma zaváhali so Spišskou Novou Vsou. V tomto zápase sme už na lavičke žlto-zelených mohli vidieť nového člena realizačného tímu, Olega Meleščenka, ktorý v klube pôsobí ako koordinátor. Po domácej prehre Levičanov teraz čaká ťažký súboj v Komárne. „Domáce zaváhanie proti Spišiakom nás ešte dnes veľmi mrzí, už to však nevrátime späť a stratené body treba niekde vybojovať. Veríme, že nové veci v tréningovom procese sa začnú postupne prejavovať aj v zápasoch. Čaká nás ťažký súper, rozhodne však chceme na jeho palubovke uhrať lepší výsledok, ako tomu bolo v prvom derby v Komárne v tejto sezóne. Hráči si ale musia uvedomiť, že na to bude treba vydať zo seba úplne všetko a bojovať až do poslednej sekundy zápasu,“ hovorí manažér Patriotov, Ladislav Garaj.

Komárno – Levice v sezóne 2014/2015: 107:71 (d), 94:84 (v)      

 

FOTO: Petis Jaško