Vytlačiť
Kategória: Preview

14. januára nás čaká už 26. kolo Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy a aj túto stredu sa basketbaloví nadšenci môžu tešiť na niekoľko zaujímavých zápasov. Zaujímavosťou je, že Handlová, Nitra, Spišská Nová Ves, Nitra a Levice zatiaľ v tejto sezóne ani raz nad svojím stredajším súperom nezvíťazili.

VŠEMvs Karlovka Bratislava – MBK Handlová

ŠH FTVŠ Lafranconi, streda 14.1. od 18:30

Karlovka, ktorú pred štartom premiérového ročníka Eurovia SBL každý podceňoval, prekvapuje svojimi výkonmi celé Slovensko. S čisto slovenským kádrom vie byť nebezpečným súperom každému družstvu a svoju silu dokazuje ako doma, tak aj vonku. Momentálne sa v tabuľke nachádza na piatom mieste a na Handlovú jej chýba jediný bod. Práve družstvo z hornej Nitry v stredu pricestuje do Bratislavy a zabojuje o udržanie si štvrtej priečky. „Uvedomujeme si dôležitosť stretnutia, ale neberieme to tak, že to je súboj o štvrté miesto v tabuľke. Na Handlovú sa pripravujeme poctivo ako na každého súpera. Nálada v mužstve je po posledných výhrach dobrá. Hráčom basketbal chutí, vidno na nich, že sa hrou bavia na zápasoch i tréningoch,“ povedal asistent trénera Karlovky, Peter Ivanovič.

Handlová bola prvým tímom, ktorý neuspel na karlovskej pôde a zápas s nováčikom ligy nezvládli ani v domácom prostredí. Od tej doby sa však káder „baníkov“ výrazne pozmenil. Najnovšou posilou hornonitrianskeho družstva je srbský rozohrávač Saša Djordjević, ktorý vo svojom premiérovom zápase v handlovskom drese zaznamenal 16 bodov, tri doskoky a štyri asistencie, čím dopomohol svojmu tímu k dôležitému víťazstvu nad Banskou Bystricou. „Po veľmi ťažkom zápase v Banskej Bystrici nás opäť čaká veľmi kvalitný a silný súper. Proti Karlovke máme nelichotivú bilanciu na zápasy 0-2. Na súpera sme sa veľmi zodpovedne pripravili, vieme o jeho silných aj slabých stránkach. Dôležitá bude obrana, od nej sa bude vyvíjať celý priebeh zápasu,“ dodáva k zápasu Ivan Kartáč, športový riaditeľ MBK Handlová.

Karlovka Bratislava – Handlová v sezóne 2014/2015: 81:73 (d), 89:73 (v)

MBK SPU Nitra – ŠKP Banská Bystrica

ŠH Dolnočermánska ul., streda 14.1. od 18:00

Po dôležitom domácom víťazstve nad Svitom vycestovali hráči Ľubomíra Urbana na hornú Nitru, kde sa v 25. kole stretli s aktuálny vicemajstrom. Na horúcej prievidzskej pôde však neuspeli a favorizovanému domácemu celku podľahli o 28 bodov, 52:80. V stredu po druhýkrát Nitrania doma privítajú Banskú Bystricu, s ktorou v ich prvej konfrontácii v 8. kole odohrali vyrovnaný zápas a doma prehrali len o štyri body. „Banskej Bystrici sa v posledných kolách nedarí vyhrávať, čo podľa mňa nie je merítkom kvality ich tímu. Po novom roku sa k tímu pripojili noví hráči, preto si myslím, že ich výsledky sa zlepšia. Hrajú behavý a silový basketbal, čo znamená, že pre nás budú náročným súperom. My však chceme určite doma zvíťaziť. Musíme sa vyvarovať hluchým miestam a bojovať až do záverečného hvizdu. Ak to zvládneme, určite vyhráme,“ povedal k zápasu hráč Nitry, Marián Kysela.

Banskobystričania naozaj prežívajú menšiu hernú krízu, keď sa im v novom roku zatiaľ ani raz nepodarilo zvíťaziť. Šesťzápasová šnúra prehier má za dôsledok klesnutie „policajtov“ v tabuľke na najnižšie priečky, a ak chcú pomýšľať na play-off, potrebujú sa čo najrýchlejšie naladiť na víťaznú vlnu. Dobrým začiatkom by mohlo byť víťazstvo v Nitre, kde už raz Banskobystričania uspeli. „Najväčší pozor si musíme dať na trojicu Vido, Ward, Novysedlák. Taktiež musíme zvýšiť level zdravej agresivity, kvalitu prevedení obranných činností a znížiť počet nerozumných strát na maximálne možné percento, nakoľko nás vždy stoja buď výhru alebo dobrý výsledok,“ hovorí k zápasu Martin Blaho. „Taktiež chceme odohrať zápas, počas ktorého sa budeme stopercentne sústrediť na to čo máme a nedovolíme súperovi, aby nás niečím prekvapil. Na každú situáciu máme riešenia. Musíme sa však vyhnúť akýmkoľvek hluchým obdobiam, počas ktorých by sme mohli svojou nedisciplinovanosťou a nezodpovednosťou dostať súpera na koňa,“ dodáva banskobystrický tréner.

Nitra – Banská Bystrica v sezóne 2014/2015: 69:73 (d), 62:91 (v)

BK 04 AC LB Spišská Nová Ves – BC Prievidza

ŠH, streda 14.1. od 18:00

Po víťazstve nad Komárnom a Levicami mali v sobotu Novovešťania opäť dôvod na oslavy. Vo východniarskom derby po prvýkrát v tejto sezóne porazili Svit, a to dokonca na jeho vlastnej pôde. Ich nádej na play-off tak stále žije a momentálne majú, spoločne s Banskou Bystricou a Levicami, ktoré však majú odohratý o jeden zápas menej, na svojom konte 33 bodov. „Atmosféra  v tíme je dobrá, v sobotu sme splnili náš minicieľ a porazili sme trápiaci sa Svit. S Prievidzou to už bude o niečom inom. Hostia sú jasným favoritom zápasu a my, v prípade, že sa nám bude dariť a podáme zodpovedný výkon, ju môžeme aspoň potrápiť. V podstate má Prievidza na každom poste väčšiu kvalitu ako my, dokonca aj širšiu lavičku. Zdravotne sme takmer všetci v poriadku, Osvalda trápi boľavé koleno, ale inak by sme mali byť v poriadku,“ vyjadril sa pred zápasom kapitán Spišskej Novej Vsi, Štefan Bečarik.

Prievidžania, ktorí momentálne ťahajú už päťzápasovú víťaznú šnúru sú jasným favoritom zajtrajšieho zápasu, no napriek tomu svojho súpera nepodceňujú. „Do Spišskej ideme samozrejme za víťazstvom. Bude to veľmi ťažký zápas, nakoľko domáci odohrali veľmi dobré zápasy v posledných kolách. Posilnili sa o veľmi dobrého pivota Mandića, na ktorého si musíme dávať veľký pozor. Sú určite nahecovaní na základe dobrých výsledkov, nemôžeme si dovoliť žiadne podcenenie a musíme hrať jednoducho na 100%,“ povedal bývalý hráč Spišskej Novej Vsi, ktorý si v súčasnosti oblieka dres prievidzského „baníka“, Vladimír Hovaňák.

Spišská Nová Ves – Prievidza v sezóne 2014/2015: 53:95 (d), 54:81 (v)

MBK Rieker COM-therm Komárno – BK Iskra Svit

ŠH, streda 14.1. od 18:00

Posledný zápas týchto dvoch družstiev nám priniesol dramatickú záverečnú štvrtinu, keď domáci Svit dokázal zmazať dvojciferný náskok Komárna a o víťazovi stretnutia sa rozhodovalo až v posledných sekundách. Zo zisku dvoch bodov sa nakoniec tešili hráči hostí, ktorí svoje víťazstvo nad Svitom budú môcť potvrdiť už túto stredu na domácej palubovke. „Podtatranci“ sa ešte v úvode sezóny držali na špici tabuľky a spolu s Interom, Prievidzou a Komárnom patrili k „top“ štvorke ligy. Potom však prišli zranenia, choroby a s nimi aj herná kríza, po ktorej v tabuľke spadli až na šieste miesto. Naopak Komárno sa aj naďalej s minuloročnými finalistami bije o prvú pozíciu. Naposledy si „lodiari“ dokonca pripísali asi najcennejšie víťazstvo v sezóne, keď sa im podarilo zvíťaziť na, dovtedy nedobytej, pôde Interu Bratislava. „Treba veriť, že sa nám podarí zopakovať výkon z Bratislavy aj doma proti Svitu. Na zápas sa pripravujeme maximálne zodpovedne a ak chceme uspieť, musíme dať do stretnutia koncentrovaný výkon. Svit nepodceňujeme, aj keď sú momentálne v zápasovej kríze. Bohužiaľ, obnovilo sa zranenie Kozlíka, ktorý pravdepodobne na tento duel nenastúpi,“ hovorí komárňanský manažér, Jozef Paulík.

Komárno – Svit v sezóne 2014/2015: 83:72 (d), 93:91 (v)

EUCOS Levickí Patrioti – BK Inter Incheba Bratislava

ŠH, streda 14.1. od 18:00

Oleg Meleščenko ešte v poslednom zápase pomáhal Ladislavovi Lutovskému na lavičke Levických Patriotov, no v stredajšom kole už bude stáť proti nemu, ako staronový tréner majstrovského Interu Bratislava. Na trénerskej stoličke vystriedal Františka Róna, ktorý však družstvo žlto-čiernych neopúšťa a stal sa športovým manažérom. Levičanom sa, podobne ako Banskej Bystrici, v roku 2015 zatiaľ ešte nepodarilo zvíťaziť. V sobotu však k tomu mali blízko, keď na domácej palubovke podľahli družstvu Karlovky po predĺžení, a to najtesnejším rozdielom, o jeden bod. V 26. kole ich čaká ďalší súper z hlavného mesta, ktorý je však o niečo náročnejší. „Do Levíc príde majster a my veríme, že aj napriek dvom domácim prehrám v rade sa športová hala zaplní a poženie nás vpred. Nemyslím si, že v zápase proti Karlovke či Spišiakom naši hráči niečo podcenili alebo odflákli. Všetci si dobre uvedomujeme, že o víťazstvá nás pripravili vlastné individuálne chyby. Ak dokážeme zredukovať počet stratených lôpt v zápase na polovicu a ak dokáže „makať“ v obrane celých štyridsať minút, môžeme hrať vyrovnanú partiu aj proti Interu, ktorý má podľa mňa aj napriek sobotnej prehre najlepší tím v súťaži,“ povedal Ladislav Garaj, manažér žlto-zelených.

Inter v poslednom kole prvýkrát v sezóne okúsil prehru na domácej palubovke. Ich prvým domácim premožiteľom sa stali hráči Komárna, ktorým podľahli o deväť bodov. Bratislavčania sú však, aj napriek sobotňajšej prehre, favoritom zajtrajšieho zápasu. „Pod vedením nového trénera Olega Meleščenka sa chceme vrátiť na víťaznú vlnu. Levice však nesmieme v žiadnom prípade podceniť, naopak, musíme poddať koncentrovaný výkon od úvodného rozskoku, až do záverečného klaksónu,“ znie oficiálne vyjadrenie žlto-čiernych. Interu bude v tomto stretnutí chýbať dlhodobo zranený Peter Šimek, ktorý by však svoju premiéru v Eurovia SBL mal absolvovať už čoskoro.

Levice – Inter Bratislava v sezóne 2014/2015: 59:82 (d), 75:118 (v)