Vytlačiť
Kategória: Preview

V stredu, 28. januára, nás čaká už 30. kolo Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy. Karlovka privíta Spišskú Novú Ves, Nitra zase Komárno, Handlová bude hostiť Levice, Inter vycestuje do Banskej Bystrice a Svit do Prievidze.

VŠEMvs Karlovka Bratislava – BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

ŠH FTVŠ Lafranconi, streda 28.1. od 18:30

Karlovku čaká v nasledujúcich týždňoch boj o piatu priečku v tabuľke. So Svitom má nováčik rovnaký počet bodov, a to 42. V poslednom kole však zverenci Milana Černického podľahli práve svojmu súperovi v boji o piate miesto, keď vo Svite prehrali o 18 bodov. V stredu na domácej pôde privítajú ďalší východniarsky tím – Spišskú Novú Ves. Tú už v tejto sezóne dokázali dvakrát poraziť, najprv doma po predĺžení a následne aj vonku. „Spišiaci podávajú v posledných zápasoch dobré výkony. Vo svojom strede majú skvelého dirigenta hry Gorana Bulatovića a pod košom nebezpečnú dvojicu Aco Mandić a Stan Brown. Kľúčové bude ubrániť toto trio hráčov a zastaviť ich rýchle protiútoky. Chceli by sme stabilizovať naše výkony, keďže posledné tri zápasy to bolo z našej strany kostrbaté, budeme sa sústrediť hlavne na obranu,“ hovorí asistent trénera Karlovky, Peter Ivanovič.

Spišiaci majú za sebou dve dôležité víťazstvá, keď najprv zvíťazili v Handlovej, a následne aj doma s Nitrou. „Nálada je po výhrach vynikajúca, ale ostávame pri zemi. Do konca sezóny nás čaká ešte veľa práce. Ak chceme byť úspešní, musíme ostať koncentrovaní a pripravovať sa postupne na každý zápas,“ povedal novoveský kapitán, Štefan Bečarik. Spišskú Novú Ves čaká boj o postup do play-off a svojimi víťazstvami túto šancu postupne zvyšujú. „Na Karlovku cestujeme s ambíciou vyhrať, body na play-off potrebujeme ako soľ. Domáci sú však v pohode a preto to bude určite ťažký zápas. My sa budeme snažiť dostať domácich do nepohody a dať čo i len o jeden bod viac ako náš súper. Ak  budeme hrať  to čo v posledných zápasoch verím, že sa nám to môže podariť.  Ak nám zahrá rozohrávač, zaberú pivoti a rozstrieľajú sa krídla, verím, že v Bratislave uspejeme,“ dodáva Miroslav Majerčák, vedúci družstva Novovešťanov.

Karlovka Bratislava – Spišská Nová Ves v sezóne 2014/2015: 69:83 (v), 90:87 pp (d), 81:79 (v)

MBK SPU Nitra – MBK Rieker COM-therm Komárno

ŠH Dolnočermánska ul., streda 28.1. od 18:00

Nitra sa stále nedočkala svojej štvrtej výhry v sezóne, keď v sobotňajšom kole neuspela na pôde Spišskej Novej Vsi. Zajtra ju čaká súboj proti jednému z adeptov na titul majstra Slovenska a doma privíta Komárno. S tým hráči Ľubomíra Urbana dvakrát prehrali približne o 20 bodov a naposledy dokonca o 53 bodov. „Komárno má momentálne elitného ligového rozohrávača, ktorý dokáže skvele distribuovať loptu na trojkových strelcov, ale aj sám je v ofenzíve nebezpečný a bude práve kľúčovým faktorom zastaviť jeho produkciu. Do zápasu ideme s vedomím, že nemáme čo stratiť. Takže nie je na nás vyvinutý žiaden tlak,“ povedal Adam Štefek.

„Na tento zápas sa pripravujeme ako na každý iný. To, že je Nitra na opačnom konci tabuľky, ešte nemusí nič znamenať. Má vo svojich radoch množstvo šikovných mladých hráčov, proti ktorým budeme musieť vynaložiť maximálne úsilie, ak chceme tento duel dotiahnuť do víťazného konca,“ vyjadril sa k zápasu aj manažér Komárna, Jozef Paulík. „Lodiari“ sa po domácom víťazstve nad Handlovou dotiahli v tabuľke na Inter, s ktorým sa delia o druhú priečku. Od prvej Prievidze ich pritom delí len jediný bod.

Nitra – Komárno v sezóne 2014/2015: 70:94 (v), 77:89 (d), 68:121 (v)

MBK Handlová – EUCOS Levickí Patrioti

ŠH, streda 28.1. od 18:00

Handlovčania si stále udržiavajú výbornú štvrtú pozíciu pred play-off, a aj keď v posledných dvoch kolách tento hornonitriansky tím zaváhal, stále majú nad piatym tímom náskok dva body. V stredu čaká handlovských „baníkov“ zápas s Levicami, ktoré už raz doma zdolali, no na svojom konte majú aj dve prehry z levickej športovej haly. „Levice sú dobrý tím s niekoľkými výbornými hráčmi, ako napríklad Igrutinović, Story alebo Miljković. Toto je pre mňa druhý zápas s nimi, odkedy som prišiel do Handlovej. V tom prvom sme prehrali o dva body. Ak však bude dobre hrať v obrane a budeme robiť správne rozhodnutia v útoku, tak zajtrajší zápas vyhráme,“ povedal k zajtrajšiemu zápasu Branko Maksimović, tréner MBK Handlová.

Levičania budú musieť v nasledujúcich zápasoch silno zabojovať, pokiaľ chcú pomýšľať na play-off. To sa im postupne vzďaľuje. Momentálne sa v tabuľke nachádzajú na nepostupovej deviatej pozícii a na druhú Spišskú Novú Ves strácajú žlto-zelení dva body. Treba však dodať, že Levickí Patrioti majú odohratý o jeden zápas menej. V boji o osemfinále im však veľmi nepomohla sobotňajšia domáca prehra s Banskou Bystricou. „Tesná domáca prehra určite nepomohla psychike tímu, neostáva nám ale nič iné, len bojovať ďalej. Ak dokážeme k pestrému útoku pridať aj viac obetovania sa v defenzíve, určite sa nám to vráti. S Handlovou sme doma dvakrát dokázali zvíťaziť, no tam sme utrpeli dosť potupnú prehru, hrali sme však v poriadne zredukovanej zostave. Rešpektujeme silu súpera, a aj to, že po dvoch zaváhaniach budú chcieť domáci určite vyhrať, s rovnakým úmyslom však cestujeme do Handlovej aj my,“ hovorí manažér Patriotov Ladislav Garaj, ktorý nás zároveň informoval aj o zdravotnom stave v tíme. „Patrick Agho už opustil tím, problémy s členkom má stále Eddi Jurjević.“

Handlová – Levice v sezóne 2014/2015: 76:93 (v), 112:74 (d), 87:89 (v)

ŠKP Banská Bystrica – BK Inter Incheba Bratislava

ŠH Dukla na Štiavničkách, streda 28.1. od 18:00

Miroslav Grznár, v úlohe staronového trénera Banskej Bystrice, zvládol svoj premiérový zápas na výbornú, keď „policajti“ v sobotňajšom kole zvíťazili na levickej palubovke. V 30. kole ich však čaká úradujúci majster, ktorého sa im v tejto sezóne zatiaľ nepodarilo poraziť. „Inter má výborných hráčov a skúseného trénera. Dôležité bude ubrániť lídrov súpera a hlavne hrať kolektívne a rýchlo. Atmosféra je po výhre v Leviciach výborná, hráči, vedení novým trénerom, chcú ukázať, že ani proti úradujúcemu majstrovi nie sú bez šance,“ informuje Juraj Sninský, prezident ŠKP Banská Bystrica.

Po dvoch, takmer tridsaťbodových, víťazstvách s Karlovkou a Svitom utrpeli basketbalisti Interu Bratislava druhú domácu prehru v tejto sezóne. O tú prvú sa len nedávno postarali hráči Komárna a o druhú sa postaral minuloročný spolufinalista žlto-čiernych, BC Prievidza. Aj napriek tomu sú však hráči Olega Meleščenka favorizujúcim tímom zajtrajšieho zápasu. „Odkedy sme s Banskou Bystricou hrali naposledy, zmenila káder, má nových hráčov aj trénera. Z hľadiska skautingu zatiaľ neprešli až takými veľkými zmenami. Samozrejme, zmenila sa intenzita. Očakávame náročný zápas. Budeme sa musieť prispôsobiť ich rýchlemu tempu, ktoré teraz aplikujú a samozrejme, útočnému doskoku. Musíme sa sústrediť na lepší rytmus v útočnej fáze a odstrániť chyby z minulého zápasu, to znamená zlepšiť náš útočný aj obranný doskok,“ hovorí Tomáš Polák, asistent trénera Interu Bratislava.

Banská Bystrica – Inter Bratislava v sezóne 2014/2015: 60:95 (v), 63:82 (d), 66:101 (v)

BC Prievidza – BK Iskra Svit

Niké aréna, streda 28.1. od 18:00

Prievidžania sa momentálne vezú na víťaznej vlne. Naposledy utŕžili prehru 17. decembra, a to doma s Interom. Práve tomu domácu prehru prievidzskí „baníci“ vrátili, keď v poslednom kole uspeli v bratislavskej Hant aréne. Svoje desiate víťazstvo v rade si budú môcť pripísať už túto stredu nad Svitom. „Bude to náročný zápas, v ktorom musíme potvrdiť posledné víťazstvo na Interi a dokázať, že priebežné prvé miesto nám zaslúžene patrí. I keď máme sériu 9 víťazných zápasov v rade, hráči vedia, že ešte nie je koniec a stať sa môže čokoľvek.  Ak hráči budú predvádzať takú hru, akú predvádzajú posledné zápasy a budú dodržovať pokyny trénera, tak si myslím, že víťazstvo nám neujde,“ konštatuje vedúci družstva Prievidze, Tomáš Dobiaš. Svitu sa proti Prievidzi túto sezónu veľmi nedarí a vo všetkých ich troch stretnutiach Svitania Prievidžanom podľahli. „Čaká nás ťažký zápas proti výborne hrajúcej Prievidzi. Nastúpime bez zranených Míčku, Finduru, Petrucelliho a Faucha,“ informoval o zdravotnom stave „podtatrancov“ Ján Drobný.

Prievidza – Svit v sezóne 2014/2015: 83:69 (v), 86:48 (d), 80:69 (v)

 

FOTO: VLADIMÍR DORŇÁK