Vytlačiť
Kategória: Preview

HUSTE.tv Eurovia SBL play off pokračuje druhými štvrťfinálovými zápasmi. Komu z nižšie postavených tímov sa podarí vyrovnať stav série? Zabrať potrebujú Levičania, ako jediný celok totiž prišiel o výhodu domáceho prostredia.

MBK Handlová - KB Košice

/stav série: 0:1/

Mestská športová hala, streda 5. apríla o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Huste a Youtube

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Roman Lamoš, Tomáš Holländer

Čo je potrebné vedieť: Aj napriek nasadeniu do play off, bol prvý súboj Košíc s Handlovou prekvapivo najvyrovnanejším stretnutím víkendového zápasového programu. "Baníci" siahali na senzáciu v Angels aréne, ale "býci" zabrali v správnom momente a po finiši v poslednej štvrtine vyhrali tesne 84:82. Na Hornej Nitre sa však musia mať na pozore, v Handlovej už pohoreli viaceré top tímy. Zverenci Marka Cvetkoviča videli v nedeľu, že tabuľkové postavenie nehrá žiadnu úlohu. Práve tento fakt a predvedená hra na východe ich môže posilniť v boji o vyrovnanie stavu štvrťfinálovej série. 

Kto proti komu: Handlovej chýbala v Košiciach väčšia podpora pod košom. Sedmák síce zaznamenal 14 bodov a Gudžič sedem, ale domáci Baťka a Matovič mali spolu na konte 37 bodov. 

Čísla, čísla, čísla: Trestné hody, fauly a doskakovanie, v tom musí zabrať tím z Hornej Nitry. Košice si naopak musia dávať pozor na streľbu za tri body a body po stratených loptách. 

Povedali pred zápasom:

Marko Cvetkovič, tréner Handlovej: "Na zápas s Košicami sa dôkladne pripravujeme. Ak budeme chcieť uspieť musíme zostať pevne na zemi a odmakať celý zápas ako v Košiciach. Košice sú stále favoritom, ale ukázali sme, že sú poraziteľní. Vieme o ich silných, ale aj slabých stránkach. Som presvedčený, že ak dokážeme udržať našu hru na takej vysokej úrovni, ako v Košiciach, tak ich dokážeme v stredajšom domácom zápase poraziť. Verím, že bude plná hala a naši fanúšikovia vytvoria skvelú atmosféru."

Michal Baťka, hráč Košíc: "Majú tam kopec skúsených chalanov, majú kvalitných cudzincov. Ak im budú padať trojky tak ako u nás, tak môžeme mať veľký problém. Určite si to ale rozoberieme a verím, že budeme úspešní. Verím, že Handlová nemá takú rotáciu ako my a to sa v priebehu série ukáže. Energia a chuť na víťazstvá by mala byť na našej strane. Dvakrát sme už v tejto sezóne na ich ihrisku vyhrali a chceme to zvládnuť aj do tretice."

 

Iskra Svit - BC Prievidza

/stav série: 0:1/

Iskra aréna, streda 5. apríla o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Huste a Youtube

Delegácia rozhodcov: Zdenko Tomašovič, Milan Brziak, Anton Šarišský

Čo je potrebné vedieť: Najjednoznačnejší priebeh štvrťfinálových zápasov bol zatiaľ v Prievidzi, kde úradujúci majster vyhral nad Svitom hladko 90:67. Pod Tatrami sa však očakáva úplne iný priebeh. Iskra už totiž nie raz ukázala, že doma je iným tímom, ako vonku. V pamäti majú isto aj domáce stretnutia či úspešné štvrťfinále Eurovia Slovenského pohára. Zaváhanie si zverenci trénera Michala Madzina nemôžu dovoliť, za stavu 0:2 by sa im už ťažko otáčalo proti skúsenej Prievidzi. 

Kto proti komu: Najväčší rozdiel sa ukázal na krídlách, kde mala Prievidza vysokú úspešnosť streľby za tri body. Hráčom Svitu pustili len k trom úspešným pokusom a úspešnosti 15%.

Čísla, čísla, čísla: Aj napriek pohodlnému víťazstvu, sa Prievidza musí mať na pozore hlavne pod košom, kde ich súper zaznamenal o 12 bodov viac. Podtatranci si zase musia dávať na stratené lopty, po ktorých inkasovali až 24 bodov. 

Povedali pred zápasom:

Michal Madzin, tréner Svitu: "Prievidza v prvom zápase ukázala svoju obrovskú silu. Séria sa presúva do Iskra arény a my vieme, že nás čaká zápas, kde pôjde o všetko. Tak k nemu musíme aj pristúpiť. Výkon na hranici našich možností je cieľ, s ktorým do zápasu ideme. Verím, že naši super fanúšikovia nám k tomu pomôžu. My ideme bojovať."

Miljan Čurovič, tréner Prievidze: "V stredu nás čaká ďalší náročný zápas. Svit je hlavne doma veľmi nebezpečný súper, ktorý má náš plný rešpekt. Na zápas sa snažíme pripraviť najlepšie ako sa dá."

 

MBK Rieker COM-therm Komárno - BK Levickí Patrioti

/stav série: 1:0/

Mestská športová hala, streda 5. apríla o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Huste a Youtube

Delegácia rozhodcov: Pavel Fuska, Marek Kúkelčík, Igor Pipíška

Čo je potrebné vedieť: S veľkou výhodou nastúpia na druhý štvrťfinálový zápas basketbalisti Komárna. Úradujúci vicemajster uspel v sobotu ako jediný nižšie postavený tím, keď triumfoval v Leviciach 98:79. Psychologickú výhodu má teraz na svojej strane, tlak sa presunul na zverencov trénera Tea Hojča. Tí mali v sobotu svetlé chvíľky, ale tie trvali len krátko, inak režírovali tempo zápasu "obuvníci". Ak chcú pomýšľať na úspech, tak musia zlepšiť defenzívu a tiež niektoré štatistické ukazovatele. 

Kto proti komu: Kľúčovým hráčom v prvom zápase bol rozohrávač Komárna Boban Tomič. Práve jeho hra a prínos rozhodol o víťazstve komárňanského tímu. Pred Patriotmi teraz stojí úloha, ako znížiť jeho hernú produkciu a kto z rozohrávačov zostane stáť.

Čísla, čísla, čísla: Aj keď výsledok hovorí jasnou rečou, vo väčšine štatistických ukazovateľov si boli oba tímy vyrovnané. Rozdielom sa napokon ukázalo počet doskokov, z ktorých plynulo viac šancí na skórovanie pre Komárno a streľba za tri body, v ktorej mali Levičania o 24 bodov menej ako ich súper.

Povedali pred zápasom:

Wayne Langston, hráč Komárna: "Veľmi nás teší naše víťazstvo v Leviciach, avšak bitka pokračuje. Kým nebude séria rozhodnutá a niekto nevyhrá tri zápasy, dovtedy je séria otvorená. A špeciálne pri tejto dvojici, kde sa očakáva tvrdý boj o každú loptu a každý bod. Druhý zápas bude určite ešte náročnejší ako prvý, Levice nám budú chcieť prehru vrátiť, no my urobíme maximum preto, aby sme doma potešili nielen seba, ale aj všetkých našich priaznivcov. Budeme bojovať do poslednej sekundy a verím, že našou bojovnosťou sa nám podarí získať druhý bod v tomto štvrťfinále."

Jozef Vojtek, hráč Levíc: "V sobotu nám prvý zápas play off moc nevyšiel a všetci si to dobre uvedomujeme. Túto sezónu sa nám už raz podarilo vyhrať v Komárne a nevidím dôvod prečo by sme to nemohli zopakovať.  Na stredajší zápas sme všetci správne nabudení a pripravení sa pobiť o víťazstvo!"

 

MBK Lučenec - BK Inter Bratislava 

/stav série: 0:1/

Športová hala ARENA, streda 5. apríla o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Huste a Youtube

Delegácia rozhodcov: Zdenko Zubák, Tomáš Doušek, Ján Kovalčík 

Čo je potrebné vedieť: Ani absencia Miliča Blagojeviča nezabránila tomu, aby Lučenec siahal na víťazstvo v Bratislave. V poslednej štvrtine predviedli takmer dokonalý finiš, ktorý však Inter skúsene zastavil v tej správnej chvíli. Stretnutie na Pasienkoch však predznamenalo, že táto séria nemusí byť taká jednoznačná, ako sa mohlo zdať. Nováčik je doma veľmi ťažký orieškom a dosť veľakrát basketbalovej verejnosti ukázal, že vie prekvapiť aj kvalitnejšieho súpera. 

Kto proti komu: Strahinja Stojačič versus rozohrávači Interu. Hráč Lučenca nastrieľal svojmu súperovi 24 bodov, zatiaľ čo "žlto-čierni" dirigenti hry Vlahovič a Kinney sa spoločne postarali o 18 bodov.

Čísla, čísla, čísla: Chlieb sa lámal na trestných hodov, kde Lučenčania zahodili až 15 pokusov. Inter minul len päť pokusov z čiary trestných hodov. Zapnúť musí aj lavička nováčika, na Interi mala na konte o 20 bodov menej ako ich súper. 

Povedali pred zápasom:

Ivan Kurilla, tréner Lučenca: „Ideme do druhého zápasu play off. Budeme hrať doma pred našim skvelým publikom, preto sa na tento zápas veľmi tešíme. Verím, že sme sa poučili z chýb zo soboty, upravili sme určité veci. Chceli sme veriť, že Milič Blagojevič už na zápas nastúpi, no bohužiaľ, s veľkou pravdepodobnosťou do tejto série už vôbec nezasiahne kvôli problémom s trieslami. Musíme sa teda vysporiadať aj s týmto faktom. Verím, že naši fanúšikovia nám budú pomáhať každú sekundu a hnať hráčov počas celého zápasu, pretože Inter je veľmi náročný súper.“

Oliver Vidin, tréner Interu:  „Od druhého zápasu proti Lučencu očakávam, že budeme hrať tak, ako sme hrali v prvom polčase domáceho prvého zápasu proti tomuto súperovi, keď sme podali dobrý výkon, mali sme dobrú obranu, veľa doskočených lôpt a hlavne veľa rýchlych protiútokov a veľa ľahkých bodov. Dúfam, že sa nezopakujú hluché momenty z druhého polčasu a to by malo stačiť, aby sme predviedli dobrý basketbal, dobrý výkon a ukázali aj lučenským fanúšikom, že v Bratislave sa hrá dobrý basketbal.“

Videopozvánka Lučenca na zápasy play off:

Foto: Vladimír Dorňák