Vytlačiť
Kategória: Preview

O týždeň nám končí základná časť Eurovia Slovenskej basketbalovej asociácie a pred nami sú, okrem dvoch dohrávok, už len posledné dve kolá. V sobotu, 21. februára, nás čaká kolo s poradovým číslom 35.

MBK Handlová – VŠEMvs Karlovka Bratislava

ŠH, sobota 21.2.2015 od 18:00

V sobotu sa na hornej Nitre stretnú dvaja potenciálni súperi v play-off. Štvrtá Handlová doma privíta piatu Karlovku. Domáci „baníci“ už majú stopercentnú istotu štvrtej priečky. Tú si zaistili domácim víťazstvom v poslednom zápase, keď porazili hráčov Banskej Bystrice. O tom, kto bude definitívne na piatej priečke, však ešte stále nie je rozhodnuté. Karlovku čakajú posledné dva zápasy, v ktorých si ju môžu vybojovať, no nie je to len v ich rukách. Naposledy sa nováčikovi ligy podaril husársky kúsok, keď v infarktovom závere doma zdolali Levice v poslednej sekunde. Víťazná strela išla z ruky Michala Kožára, ktorý z dvojbodového vedenia Levičanom spravil jednobodový náskok svojho tímu. „S Handlovou sme v aktuálnej sezóne odohrali tri dobré zápasy, chceli by sme zabojovať v štvrtom vzájomnom meraní síl o víťazstvo, raz sa nám to už na ich palubovke podarilo. Verím, že víťazstvom s Levicami z nás opadla nervozita, v Handlovej podáme bojovný výkon a budeme pokračovať v hre akú sme predviedli v štvrtej štvrtine v stredu na domácej palubovke,“ povedal Peter Ivanovič, asistent trénera Karlovky.

Proti Handlovčnaom už Karlovka dvakrát uspela, keď ich dokázala poraziť aj doma, aj vonku. Handlovskí „baníci“ sú však v domácom prostredí omnoho silnejší. „Je to pre nás druhý domáci zápas s Karlovkou. Je to veľmi dobrý a mladý tím, ktorý vedie dobrý tréner.  Majú veľa energie, hrajú kvalitný basketbal. Naposledy sme na Karlovke zvíťazili, ale zajtra neočakávame taký jednoduchý priebeh, ako tomu bolo vtedy. Budeme hrať so stopercentným nasadením, aby sme zvíťazili, pretože každý jeden zápas je pre nás dôležitý,“ hovorí o zajtrajšom zápase handlovský ťahúň, Luka Drezga.

Handlová – Karlovka Bratislava v sezóne 2014/2015: 73:81(v), 73:89 (d), 90:76 (v)

BC Prievidza – BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

Niké aréna, sobota 21.2.2015 od 18:00

14 ligových kôl už Prievidzu nevie nikto poraziť. Tá by sa už len katastrofálnymi výkonmi v nasledujúcich dvoch kolách mohla sama pripraviť o celkové prvenstvo po základnej časti. Naposledy si zverenci Krunoslava Krajnovića poradili s Nitrou, ktorú zdolali o 49 bodov a v sobotu ich čaká domáci zápas so Spišskou Novou Vsou. „Čaká nás ťažký zápas. Musíme byť na 100% koncentrovaní. Musíme začať hrať od začiatku a potvrdiť kvality, ktoré sú na našej strane. Je to predposledný zápas v základnej časti a jednoducho musíme zvíťaziť,“ povedal Uroš Zadnik, hráč BC Prievidza. Keď sa pozrieme na zápasovú bilanciu Prievidze so Spišskou Novou Vsou, vidíme jednoznačnú prevahu hornonitrianskeho družstva, ktoré ma na svojom konte tri víťazstvá. Za favorita zajtrajšieho duelu tak nemôžeme označiť nikoho iného, ako domácu Prievidzu.

Prievidza – Spišská Nová Ves v sezóne 2014/2015: 95:53 (v), 81:54 (d), 88:67 (v)

BK Iskra Svit – MBK Rieker COM-therm Komárno

Iskra aréna, sobota 21.2.2015 od 18:00

Ako sa už spomínalo, najviac otvorený máme súboj o piatu priečku. O ňu sa pobije Svit, Karlovka, no poradie môže zamiešať ešte aj Banská Bystrica. Basketbalisti Svitu si v poslednom kole pripísali prehru vo východniarskom derby, keď neuspeli v Spišskej Novej Vsi. To však môžu napraviť prípadným zajtrajším víťazstvom nad Komárnom, ktoré doma hostia. „Čaká nás atraktívny súper, Komárno hrá v tejto sezóne veľmi dobre. Tento zápas nám ukáže, aké môžeme mať ambície v play-off. Nastúpime kompletní, po zranení bude hrať aj Dave Coley,“ informuje Ján Drobný, prezident Iskra Svit.

Komárno v poslednom kole zvíťazilo nad Interom, čím si potvrdili minimálne druhú priečku pred play-off. V nasledujúcich dvoch kolách ich však čakajú ešte nároční súperi. Už zajtra Svit a o týždeň Prievidza. „Po skvelej hre, ktorú sme produkovali v stredu proti Interu, chceme v podobnom trende pokračovať aj vo Svite. Naším cieľom je, samozrejme, aj tentoraz víťazstvo tak, ako tomu býva v každom zápase. Veľmi ma teší, že sa na palubovku opäť vrátili hráči, ktorí boli doteraz zranení. Veľmi nám to pomohlo a ukázali sme, že keď sme už takmer kompletní, tak sme ešte silnejší,“ hovorí SIniša Bilić.

Svit – Komárno v sezóne 2014/2015: 72:83 (v), 91:93 (d), 71:108 (v)

BK Inter Incheba Bratislava – EUCOS Levickí Patrioti

Hant aréna, sobota 21.2.2015 od 18:00

Sklamanie po stredajšom kole určite prevládalo v obidvoch týchto družstvách. Inter si prehrou v Komárne zabezpečil až tretie miesto. „Naša pozícia po základnej časti, je už dve kolá pred jej koncom viac menej jasná. Okrem toho, že momentálne čakáme na súpera v prvom kole play-off, tak aj každý jeden deň a zápas, čo nám zostáva, chceme využiť čo najlepšie, aby sme vo štvrťfinále boli pripravení a vstúpili doň čo najlepšie. Máme na čom pracovať a veríme, že po niekoľkých slabších výkonoch bude forma nášho družstva stúpať,“ konštatuje manažér Interu, Michal Ondruš. V nasledujúcich dvoch kolách ich však čakajú aj dva domáce zápasy, keď najprv doma privítajú Levice a potom v poslednom bratislavskom derby základnej časti Karlovku.

Levičania pravdepodobne pomaly stratili nádej na play-off, aj keď ich ešte do konca základnej časti čakajú až tri zápasy. V stredu však veľmi nešťastne prehrali na Karlovke, keď im víťazstvo a dva body ušli v poslednej sekunde zápasu. „Po stredajšom zápase na Karlovke zavládlo v tíme obrovské sklamanie. Realita je však taká, že nás o víťazstvo pripravila vlastná nedisciplinovanosť, možno dve-tri zlé rozhodnutia, ktoré pokazili celý štyridsaťminútový výkon. Basketbalový život však ide ďalej a my sa budeme snažiť so cťou dohrať základnú časť súťaže. Čaká nás náročný zápas, navyše máme opäť menšie zdravotné problémy,“ hovorí manažér žlto-zelených, Ladislav Garaj.

Inter Bratislava – Levice v sezóne 2014/2015: 82:59 (v), 118:75 (d), 99:88 (v)

ŠKP Banská Bystrica – MBK SPU Nitra

ŠH Dukla na Štiavničkách, nedeľa 22.2.2015 od 18:30

Piaty zápas 34. kola nás čaká až v nedeľu, 22. februára. Basketbalisti Banskej Bystrice v ňom privítajú Nitru. Aj „policajtov“, aj Nitru však do konca základnej časti čakajú ešte tri zápasy, keďže oba tímy majú pred sebou dohrávky. Banskobystričania ešte stále môžu zabojovať o čo najlepšie postavenie pred štvrťfinále. Pomôcť by im mohli určite aj dva body zo zajtrajšieho zápasu, v ktorom sú jasným favoritom. „Aj keď hráme s posledným tímom tabuľky, už oslabeným o kľúčových hráčov Warda a Vida, je potrebné podať stopercentný výkon bez podcenenia súpera, inak sa nám to môže vypomstiť, ako v iných predošlých zápasoch, keď hráči akoby očakávali, že sa zápas vyhrá sám. To platí hlavne za predpokladu, keď momentálne má viacero hráčov nášho družstva zdravotné problémy,“ povedal banskobystrický asistent, Richard Grznár.

Nitru počas nasledujúcich siedmych dní čakajú posledné zápasy v sezóne 2014/2015. V nej si zverenci Ľubomíra Urbana pripísali víťazstvo len trikrát, a to so Spišskou Novou Vsou, Handlovou a Svitom. V jej posledných troch zápasoch sa Nitra stretne s Levicami, Handlovou a už túto nedeľu s Banskou Bystricou. „V nedeľu nás čaká fyzicky náročný zápas v Banskej Bystrici, ktorá je doma silná. Nám neostáva nič iné ako sa ísť pobiť a odohrať čo najtesnejší výsledok,“ hovorí Lukáš Bukovič.

Banská Bystrica – Nitra v sezóne 2014/2015: 73:69 (v), 91:62 (d), 76:70 (v)

 

FOTO: VLADIMÍR DORŇÁK