Vytlačiť
Kategória: Preview

Po viac ako päťmesačnej pauze sa opäť rozbieha kolotoč Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy. V záverečnú septembrovú sobotu sa začne prvým kolom základnej časti sezóna 2017/2018.

BC Prievidza - BK Inter Bratislava

Niké aréna, sobota 30. septembra o 18.00 h - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk

Delegácia rozhodcov: Zdenko Tomašovič, Marek Kúkelčík, Richard Sirocký 

Čo je potrebné vedieť: Repríza minuloročného semifinále je určite ťahákom úvodného kola nového ročníka. Prievidza má určite čo Interu vraciať zo semifinálovej série, ktorú prehrala nakoniec 1:4 na zápasy. Zverenci trénera Ryana Pannoneho by mali konečne nastúpiť v plnej sile, ktorá konečne môže naznačiť potenciál nového tímu. "Žlto-čiernych" trochu trápia zdravotné tímy pred ostrým štartom do nového ročníka, no i tak sú vzhľadom na silu kádra a výsledky v príprave favoritom.

Kto proti komu: Veľmi ťažká úloha čaká prievidzských hráčov pod košom - Jána Zorvana, Colina Vossa, Grant Sittona a Ryana Martina. Proti ním budú totiž stáť ostrieľaní a viac skúsení hráči ako napríklad Radoslav Rančík, Michal Baťka či Salih Nuhanovič. 

Čísla, čísla, čísla: Interisti si musia dávať pozor na trojkovú streľbu, ktorá môže byť jedným zo základov hry Prievidze. Tréner Oliver Vidin je však známy dobrou obranou, tá by mohla tento faktor nepustiť do vysokých čísel.

Povedali pred zápasom:

Ryan Pannone, tréner Prievidze: "Inter je veľmi dobre trénovaný a skúsený tím. Hrajú náročnú a fyzickú defenzívu a v útoku nie sú sebeckí. Z predchádzajúcej sezóny si udržali veľké množstvo hráčov, takže určite možno očakávať dobrú chémiu a hru od nich už v úvode sezóny. Pre nás to bude skutočný test po mentálnej aj fyzickej stránke."

Oliver Vidin, tréner Interu: "Prievidzu mám naštudovanú, niekoľkokrát som ju videl hrať. Mám informácie o jednotlivých hráčoch súpera. Vieme, kto by mohol byť najviac nebezpečný. Hrajú americkým štýlom. Myslím si, že budeme pripravení na to odpovedať."

 

BK Levickí Patrioti - Iskra Svit

Športová hala, sobota 30. septembra o 18.00 h - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Roman Lamoš, Martin Margala

Čo je potrebné vedieť: Opäť po roku sa v úvode základnej časti stretnú basketbalisti Levíc a Svit. Zverenci trénera Tea Hojča majú oproti svojmu súperovi jednu podstatnú výhodu, majú už za sebou súťažný zápas. V úvodnom stretnutí Alpsko-jadranského pohára zdolali slovinské Helios Suns Domžale na ich palubovke 81:74. Patrioti si mohli nacvičiť herné systémy a vyskúšať ostré tempo. "Podtatranci" sa naladili na sezónu domácim turnajom, kde však neboli v kompletnom zložení. To by však už v Leviciach mala byť minulosť, tréner Michal Madzin by mal k dispozícii všetkých hráčov na súpiske. 

Kto proti komu: Kľúčom k tomuto duelu budú podľa nás rozohrávači. Hra Iskry sa spolieha vo veľkej miere na služby Marka Radonjiča a Sašu Avramoviča. Levice majú na tomto poste Milana Žiaka, alebo Šimona Krajčoviča.

Čísla, čísla, čísla: Na strane Levíc hovoria skúsenosti na súpiske, Svit sa však môže spoliehať na dravosť a mladícku energiu. 

Povedali pred zápasom:

Milan Žiak, hráč Levíc: "Očakávame dobrý zápas, plný emócií a možno trochu nervozity, pretože je to prvý zápas v sezóne. Na zápas sme sa pripravovali ako na každý iný. Máme pravidlá v obrane, ktoré by sme chceli dodržať. Poctivo sme si rozobrali nebezpečných hráčov a systém ich obrany. Ak budeme hrať disciplinovane, máme šancu na výhru. Všetci a tešíme na otvorenie sezóny na domácej palubovke a dúfame, že nás prídu ľudia podporiť a uvidia skvelý basketbal."

Michal Madzin, tréner Svitu: "Levice vzhľadom na zmeny v kádri, vzbudzujú veľký rešpekt. Majú silné mužstvo. Dokázali to aj v Slovinsku v Alpsko-jadranskom pohári. Podľa mňa sú v trojici ašpirantov na finále. Zápas ukáže, ako sme pripravení. Samozrejme, chceme ich zaskočiť a potrápiť."

 

BK 04 AC LB Spišská Nová Ves - MBK Rieker Com-Therm Komárno

Mestská športová hala, sobota 30. septembra o 18.00 h - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk

Delegácia rozhodcov: Milan Brziak, Tomáš Lukáč, Lukáš Životský

Čo je potrebné vedieť: Na Spiši možno očakávať atraktívny duel. Zverenci trénera Ericha Korfantu vstupujú do nového ročníka s oveľa vyššími ambíciami a hlavne druhá polovica základnej časti ukázala, že favoriti to u nich nebudú mať ľahké. Komárno je však vicemajstrom, preto iný cieľ ako víťazstvo pre nich neprichádza do úvahy. Domácim však citeľne bude chýbať Viktor Juríček, hostia dopísali tesne pred štartom na súpisku Američana Troynella Adamsa.

Kto proti komu: Veľké očakávania majú Spišiaci od Michaela L'Africaina, jeho súperom však bude jeden z najlepších rozohrávačov Eurovia SBL Boban Tomič. 

Čísla, čísla, čísla: Zohratosť by mala byť výhodou domácich basketbalistov, hostia by sa mali opierať o individuálnu kvalitu. Ktorý z týchto faktorov prinesie väčší počet bodov a komu?

Povedali pred zápasom:

Erich Korfanta, tréner Spišskej Novej Vsi: "Do zápasu s Komárnom ideme s jednoznačným cieľom vyhrať. Bude to však veľmi náročná úloha aj preto, lebo doň nastúpime bez nášho lídra Viktora Juríčka, ktorý sa stále zotavuje zo silnej virózy a nejaký čas bude ešte mimo. Na základe toho musíme zmeniť obrané i útočné systémy, ktoré sme stavali na ňom, no máme dosť široký káder, aby sme to vedeli urobiť tak, aby sme favorita z Komárna poriadne potrápili. Do zápasu vyrukujeme so solídnou obranou, rýchlym prechodom do útoku a vytváraním si pozícií na otvorené strely. V príprave sme dávali dosť bodov, verím, že našim strelcom pušný prach nezvlhol. Čakáme aj na podporu našich fanúšikov, dúfam, že nás prídu v hojnom počte podporiť, ich hlasivky budeme potrebovať."

Vladimir Rizman, tréner Komárna: "Nečaká nás nič ľahké, súper má tiež niekoľkých nových hráčov a viem, že to bude náročné. Očakávam náročné stretnutie s dobrým výsledkom."

 

KB Košice - MBK Handlová

Angels aréna, sobota 30. septembra o 19.00 h - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk

Delegácia rozhodcov: Zdenko Zubák, Anton Šarišský, Tomáš Kiss

Čo je potrebné vedieť: Ďalšia repríza minuločného play off, tentoraz však štvrťfinálovej série. V tej delilo "outsidera" len pár sekúnd od toho, aby vyradili víťaza základnej časti. Aj teraz cestujú Handlovčania v rovnakej pozícii, ktorá by im paradoxne mohla prospieť. Od "býkov" sa totiž čaká víťazný vstup do nového ročníka aj vzhľadom na silu kádra a výsledky v príprave. 

Kto proti komu: Vybrali by sme súboj hráčom pod košom. Na strane Košíc sú to všestrannejší a atletickejší basketbalisti, Handlová má naproti tomu silu a potrebné kilá. 

Čísla, čísla, čísla: Bude zaujímavé sledovať, ako zaberú hlavne lavičky. Základné päťky sú na oboch stranách silné, faktor lavičky tak môže zohrať dôležitú rolu v tomto stretnutí.

Povedali pred zápasom:

Miljan Čurovič, tréner Košíc: "Na každého súpera sa pripravujeme rovnako. Bude to prvý zápas v sezóne a dúfam, že vstúpime do ligy správnym krokom."

Krunoslav Krajnovič, tréner Handlovej: "O Košiciach máme nejaké informácie, ale nemáme toho veľa. Budeme sa však snažiť maximálne tie informácie, ktoré máme. Niektorých hráčov poznáme po individuálnej stránke. Z kolektívneho prejavu nemáme až toľko informácií, pretože bolo ťažké sa dopracovať k videu z ich zápasov, keďže hrali mimo Slovenska. Vieme však, že Košice sú jeden z dvoch najväčších favoritov na zisk titulu. Očakávam dobrý zápas, z našej strany dáme zo seba maximum. Nech vyhrá lepší."

Foto: Lukáš Droppan