Vytlačiť
Kategória: Preview

Stredajšie 27. kolo Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy uzatvorí tretiu štvrtinu základnej časti. Na programe je tradičné derby medzi Svitom a Spišskou Novou Vsou, "štvorbodový" duel Handlovej so Žilinou, ale aj súboj Komárna s Košicami. Na Pasienky cestujú Levickí Patrioti, na Karlovke sa predstaví Prievidza.

BK Inter Bratislava - BK Levickí Patrioti

HANT aréna, streda 24. januára o 18.00 h - štatistický prenos a priamy prenos

Delegácia rozhodcov: Tomáš Lukáč, Igor Pipíška, Richard Sirocký

Čo je dôležité vedieť: Z tabuľkového pohľadu to je najatraktívnejší súboj 27. kola Eurovia SBL. Inter zvládol počas víkendu tzv. "back-to-back" zápasy na jednotku, aj keď dve víťazstvá v priebehu 24 hodín sa nerodili vôbec ľahko. Najskôr bez dvojice Rančík a Vlahovič, neskôr sa k ním pridal aj absentujúci Baťka. Vo Svite triumfovali až po dobrej koncovke, keď zvíťazili 89:80. Na Spiši potrebovali na výhru dokonca predĺženie, po dráme napokon získali dva body (85:82). Patrioti naproti tomu pustili len druhýkrát v tejto sezóne body pred svojim publikom. Prekvapivo hladko si víťazstvo z ich palubovky odnášali hráči Prievidze po výsledku 90:73. Ak chcú Levičania pomýšľať ešte na druhé miesto, tak musia bezpodmienečne na Pasienkoch uspieť. "Žlto-čierni" však tiež nechcú stratiť body, keďže na ich prvú pozíciu si robia zálusk Košice.

Kto proti komu: Zdravotný stav domáceho tímu je veľkou otázkou pred zápasom. Využijú tohto faktu hostia?

Čísla, čísla, čísla: Inter zatiaľ zvláda tohtosezónne súboje s Levicami, doma ich zdolal 96:84 a vonku zvíťazil 94:82. Stretnutie v HANT aréne bude zároveň duelom dvoch najlepších obrán v lige. 

Povedali pred zápasom:

Oliver Vidin, tréner Interu: "Naša najväčšia šanca v zápase proti Leviciam tkvie v tímovej hre. Dúfam, že predvedieme kvalitný výkon a dovolíme našej obrane, aby rozhodla o víťazstve. Poznáme silné stránky súpera. Ak sa nám podarí zavrieť hrušku, eliminovať útočný doskok a ustrážiť najlepších strelcov, môžeme pomýšľať na taký výsledok, s ktorým budeme spokojní my i naši fanúšikovia."

Martin Bachan, hráč Levíc: "Vieme, že nás čaká náročný zápas. Inter má kvalitné a skúsené družstvo, ale do Bratislavy ideme s cieľom vyhrať. Najväčší pozor si musíme dávať hlavne na streľbu z diaľky, ale aj na hru chrbtom ku košu od hráčov na všetkých pozíciách. Ak chceme uspieť, musíme začať tvrdo a agresívne v obrane, aj v útoku."

 

Iskra Svit - BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

Iskra aréna, streda 24. januára o 18.00 h - štatistický prenos a priamy prenos

Delegácia rozhodcov: Zdenko Zubák, Peter Karniš, Tomáš Kiss

Čo je dôležité vedieť: Už tradičné východniarske derby, ktoré sa môže opierať o skvelú kulisu a rivalitu medzi oboma klubmi. Svitu nevyšiel náročný víkend, keďže prehral s Interom (80:89) a aj v Košiciach (79:83). Treba však povedať, že proti "býkom" siahala na senzačný triumf len šestica hráčov Iskry. Boj o štvrté miesto sa im trošku vzdialil vzhľadom na to, že Prievidza cez víkend zvíťazila. Spišiaci boli blízko k senzačnému triumfu nad úradujúcim majstrom, ale zbabraná koncovka napokon znamenala tesnú prehru 82:85 s Interom. Ak chcú zverenci trénera Ericha Korfantu ešte prehovoriť do boja o play off, tak musia bezpodmienečne začať víťaziť. 

Kto proti komu: Do formy sa dostala na hosťujúcej strane nová posila tímu Richard Amardi. Ako sa presadí proti tvrdej a fyzickej obrane "medveďov"?

Čísla, čísla, čísla: Svit si drží výbornú bilanciu doma, v aktuálnom ročníku prehral pred svojim publikom len v štyroch prípadoch. Hostia stále čakajú na premiérový triumf z palubovky súpera.

Povedali pred zápasom:

Michal Madzin, tréner Svitu: "Zápasy so Spišskou sú vždy špecifické a na vysokom stupni bojovnosti a nasadenia. Určite tomu bude tak aj tentoraz. Spišská má nového hráča, viacerí sú späť po zraneniach, preto musíme čakať všetko a byť pripravení. Bude to určite aj súboj fanúšikov v hľadisku. Verím, že sa tým vytvorí super atmosféra na super zápase."

Ryan Bennett, hráč Spišskej Novej Vsi: "Ak chceme vyhrať vo Svite, musíme v prvom rade hrať ako tím. Musíme si v útoku posúvať loptu a hľadať výhodné pozície na streľbu. Samozrejme, bez obrany to nejde, potrebujeme, aby v nej fungovala komunikácia. Ak toto dodržíme, máme šancu vo Svite uspieť."

 

MBK Rieker Com-Therm Komárno - KB Košice

Mestská športová hala, streda 24. januára o 18.00 h - štatistický prenos a priamy prenos

Delegácia rozhodcov: Anton Šarišský, Ján Kovalčík, Ján Kurpaš

Čo je dôležité vedieť: "Obuvníci" sa úspešne pasujú so zraneniami, k tomu si treba pripočítať zo psychologického hľadiska dôležité víťazstvo v Žiline (95:85). To všetko výrazne pomohlo vicemajstrovi, aby opäť nadobudol dôveru vo svoje schopnosti. Teraz však prídu na ich palubovku hladní "býci". Košičania sa cez víkend prekvapivo natrápili na zisk dvoch bodov, proti Svitu zvíťazili doslova v záverečných sekúndách. Zverenci trénera Miljana Čuroviča však živia nádej na prvenstvo po základnej časti, k tomu im môže pomôcť výhra na juhu Slovenska. 

Kto proti komu: Niekoľko zápasov po sebe sa darilo komárňanskému pivotovi Lukášovi Hofericovi, to isté môže na strane Košíc povedať aj Svetozar Stamenkovič. Kto z tejto dvojice bude úspešnejší pod košom?

Čísla, čísla, čísla: Komárno doma len tak neprehráva, po necelých troch štvrtinách základnej časti uspeli u nich len dva tímy. Košice zvíťazili z predchádzajúcich ôsmich zápasov vonku sedemkrát.

Povedali pred zápasom:

Jozef Paulik, asistent trénera Komárna: "Košice sú v tomto zápase miernym favoritom, ale my nepredáme svoju kožu lacno. Stále však nebudeme kompletní, trápia nás zranenia, no určite odovzdáme v zápase maximum. Košice sú jedným z najlepších tímov v lige, majú na každom poste minimálne dvoch kvalitných hráčov, preto to bude ťažké. Ale chceme potvrdiť víťazstvo zo Žiliny, aj keď sa musíme vyvarovať hluchým minútam. Košice nás za každé zaváhanie potrestajú, preto musíme podať viac ako stopercentný výkon."

Miljan Čurovič, tréner Košíc: "Nemôžem povedať, že by sme boli v zlej forme, aj keď v predchádzajúcom zápase proti Svitu nám niektoré veci nevyšli. Máme však svoju kvalitu a ciele, do Komárna sa ideme pobiť o víťazstvo. Aj keď vieme, že sa tam hrá veľmi ťažko, tak do zápasu pôjdeme s plným rešpektom."

 

MBK Handlová - PP & TV Raj Žilina

Mestská športová hala, streda 24. januára o 18.00 h - štatistický prenos a priamy prenos

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Stanislav Bara, Ladislav Bartoš

Čo je dôležité vedieť: Mimoriadne dôležitý súboj z pohľadu play off nádejí na oboch stranách. Handlovú aj Žilinu trápi momentálne zlá forma, "Baník" nevyhral šesť stretnutí za sebou, nováčik dokonca štrnásť. Aj práve preto má ich vzájomný súboj "štvorbodový" nádych. Handlovčania počas víkendu neuspeli na Karlovke, kde prehrali 78:88. Žilina predvádza pod taktovkou trénera Ivana Kurillu zlepšené výkony, no ani tie nestačili na Komárno (85:95).

Kto proti komu: Kľúčom k úspechu bude produkcia zahraničných hráčov. Domáci sa vo veľkej miere spoliehajú na Brandona Holcomba s Walterom Wrightom, hostia na Marcusa Tyusa či Jovana Djordjeviča.

Čísla, čísla, čísla: Handlová dáva síce menší počet bodov na zápas, ale ich obrana je lepšia, ako tá žilinská. Nováčik má stále najhoršiu defenzívu v rámci ligy. 

Povedali pred zápasom:

Miroslav Mátych, hráč Handlovej: "Na zápas so Žilinou sme sa poctivo pripravili. Po sérii prehier chceme pred domácimi fanúšikmi vyhrať. Žilina je veľmi nepríjemný súper, ale verím, že vyhráme."

Jovan Crnič, hráč Žiliny: "Čaká nás dôležitý zápas, v ktorom sa chceme priblížiť k play off. Verím, že vydáme zo seba všetko, ak budeme hrať rozumne na oboch stranách palubovky."

 

VŠEMvs Karlovka Bratislava - BC Prievidza

Športová hala prof. Rovného, streda 24. januára o 19.00 h - štatistický prenos a priamy prenos

Delegácia rozhodcov: Martin Margala, Marek Turčin, Martin Hudec

Čo je dôležité vedieť: "Vysokoškoláci" pevne kráčajú nielen za účasťou v play off, ale aj za siedmou pozíciou v tabuľke. Po triumfe 88:78 nad Handlovou si veria aj na ďalšieho súpera z Hornej Nitry. Lenže Prievidza má aktuálne najlepšiu fazónu v lige, čo dokumentuje šesť víťazstiev za sebou. To posledné sa zrodilo v Leviciach po výsledku 90:73. Zverenci trénera Ryana Pannoneho zároveň pomýšľajú na tretiu pozíciu, ktorú okupujú práve Patrioti.

Kto proti komu: Už dlhodobejšie sa môže tréner Karlovky Peter Ivanovič opierať o produkciu Dalibora Hliváka. Jeho americký náprotivok sa môže spoľahnúť na dvojicu krajanov - Rodney Glasgow a Jaytornah Wisseh. 

Čísla, čísla, čísla: Najväčší rozdiel panuje v ofenzívnej sile tímov, Prievidza totiž dáva v priemere o dvanásť bodov viac na zápas. V obrane to už nie je tak markantné, hostia však inkasujú o takmer päť bodov menej na stretnutie.

Povedali pred zápasom:

Michal Kožár, hráč Karlovky: "Chceme si udržať formu, ktorú máme. Predovšetkým doma vieme zdolať aj silnejších súperov. Prievidza má behavé mužstvo, dôležité budú súboje jeden na jedného. Keď si to ustrážime, môžeme byť opäť úspešní."

Grant Sitton, hráč Prievidze: "Od začiatku musíme hrať agresívne, tak ako v predchádzajúcich zápasoch. Hlavný dôraz kladieme na obranu. Karlovka je hlavne na domácej palubovke nebezpečný tím. Sú silní v útočnej fáze. Keď sa nám podarí zastaviť ich ofenzívu, budeme úspešní."

Foto: Karol Scholtz