Vytlačiť
Kategória: Preview

Program dvanásteho kola Slovenskej basketbalovej ligy prináša viacero atraktívnych duelov. Veľká pozornosť sa určite bude sústrediť na tradičné hornonitrianske derby medzi Prievidzou a Handlovou, ale aj súboj tretieho Svitu so štvrtou Žilinou. Líder súťaže Inter Bratislava privíta doma nováčika z Lučenca.

Iskra Svit - PP & TV Raj Žilina

Iskra aréna, sobota 24. novembra o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Zdenko Zubák, Marek Kúkelčík, Matúš Čurilla

Aktuálne informácie: Priamy súboj o tretie miesto, respektíve za určitých okolností (prehra Levíc) boj o druhé miesto. Pre oba tímy obrovská motivácia vzhľadom na ich skromnejšie ambície pred sezónou. Výkony Svitu a Žiliny totiž patria jednoznačne k príjemným prekvapeniam aktuálneho ročníka. Iskra opäť potvrdzuje, že vstupy do sezón zvláda na jednotku, momentálne patrí zverencom trénera Michala Madzina v tabuľke tretia pozícia. K tomu si treba prirátať skvelú formu - štyri víťaztvá za sebou a tiež výbornú bilanciu doma - len jedna prehra. Do sobotňajšieho stretnutia idú "podtatranci" povzbudení cenným triumfom na palubovke Komárna (83:76). O nič horšie na tom nie je ani Žilina, už teraz majú hráči v bielo-červenom drese na konte viac víťazstiev, ako v celom predchádzajúcom ročníku. Žilinčania si udržali štvrté miesto po domácom triumfe 99:91 nad Spišskou Novou Vsou. 

Motívy zápasu: Pod Tatrami to bude zaujímavý mikrosúboj na poste rozohrávača. Na domácej strane stojí najlepší ligový strelec Saša Avramovič a líder v počte asistencií Andrew Guillory, hostia sa opierajú o služby reprezentačného rozohrávača Olivera Tota a Traevona Jacksona. 

Povedali pred zápasom:

Michal Madzin, tréner Svitu: "Tešíme sa na domáci zápas. Verím, že bude plná hala a super atmosféra. Musíme dať zo seba všetko a bojovať na maximum. Žilina má silné družstvo a hrá poctivý basketbal s dobrou obranou a naopak v útoku hrozia z viacerých pozícií. To všetko musíme dokázať eliminovať, ak chceme byť po zápase spokojní."

Ivan Kurilla, tréner Žiliny: "Svit hrá dome nie dobre, ale výborne! Z nášho pohľadu nemáme čo stratiť, môžeme len získať. Náš súper prehral v doterajšom priebehu súťaže doma len raz a my sa pokúsime túto bilanciu zmeniť."

 

BC Prievidza - MBK Handlová

Niké aréna, sobota 24. novembra o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Tomáš Doušek, Tomáš Turček

Aktuálne informácie: Niké aréna bude v sobotu svedkom už 123. konfrontácie Prievidze s Handlovou. Najdlhšia rivalita v dejinách slovenského basketbalu tradične nemá papierového favorita, podobne bude tomu tak aj teraz. Z pohľadu výsledkov sú na tom o čosi lepšie domáci basketbalisti, keďže sú na piatom mieste tabuľky. V predchádzajúcom zápase sa však vydreli na zisk dvoch bodov, až obrat v záverečnej štvrtine im priniesol výhru nad Žilinou (64:58). Ich súper má aktuálne najhoršiu fazónu spomedzi tímov v SBL. Handlovej stále chýba optimálne zladenie, výsledkom bola štvrtá prehra po sebe, tentoraz doma s Interom. Tŕňom v oku sú podľa trénera Petra Tordu výkony niektorých hráčov, impulzom však môže byť práve prestížne derby a tiež príchod skúseného českého krídelníka Filipa Haladu. 

Motívy zápasu: Okrem tradične výbornej kulisy sa netreba báť ani o nasadenie tímov. Rozhodovať však môže defenzívna činnosť, v ktorej má aktuálne navrch celok Prievidze. 

Povedali pred zápasom:

Richard Körner, hráč Prievidze: "Po poslednom vydretom zápase so Žilinou nás čaká ďalšie hornonitrianske derby. Pôjde o veľmi ťažký zápas plný emócií z oboch strán. Verím, že nás príde podporiť veľké množstvo fanúšikov, ktorým sa budeme chcieť odvďačiť pekným basketbalom a ničím iným než výhrou. Za ich podporu v dobrých aj zlých časoch si to zaslúžia."

Peter Torda, tréner Handlovej: "Sme v plnej sile, ideme urobiť všetko pre to, aby sme zvrátili nepriaznivú sériu, ktorú máme. Myslím si, že zápas bude vyrovnaný, aj tým, že to bude špecifický duel pre obe družstvá, kde dopredu nie je jasný víťaz. Tým, že hráme v Prievidzi, tak nie sme pod tlakom. Myslím si, že za poslednú dobu sme urobili veľa. Ideme urobiť všetko pre to, aby sme sa aj sami naladili do ďalšej časti súťaže dobre a ideme bojovať."

 

BK Inter Bratislava - BKM Lučenec

Hant aréna, sobota 24. novembra o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Zdenko Tomašovič, Stanislav Bara, Richard Sirocký

Aktuálne informácie: Z tabuľkového pohľadu by malo ísť o najjednoznačnejší zápas 12. kola SBL. Inter je totiž na čele tabuľky, doma ešte neprehral a ťahá sériu piatich víťazstiev za sebou. "Žlto-čierni" v stredu nemali väčšie starosti na hornej Nitre, v Handlovej zvíťazili 25-bodovým rozdielom. Nováčik by rád zmietol papierové predpoklady zo stola, stačí mu zaspomínať na domáci súboj s Interom. Ten mali zverenci trénera Rudolfa Juga dobre rozohraný, mrzieť ich vtedy mohla zbabraná koncovka. Lučenec stále trápia "hluché momenty", ktoré ich oberajú o lepší výsledok. Tretiu prehru v rade zaznamenali doma proti Levickým Patriotom (75:93).

Motívy zápasu: Inter musí pokryť hlavne priestor pod košom, kde dosahuje solídne čísla dvojica Duke Shelton a Ethan Jacobs. Bitky s nimi bude zvádzať skúsená dvojica Michal Baťka a Lee Skinner. V hre je aj víťazná, respektíve séria prehier. Ktorá bude mať po sobote pokračovanie?

Povedali pred zápasom:

Oliver Vidin, tréner Interu: "Lučenec je mančaft, ktorý sa môže chytiť proti silnejším súperom. Chyby súpera ho môžu posadiť na koňa. Keď budeme zodpovedne brániť, mali by sme pohodlne dosiahnuť želaný výsledok. Lenže podceniť nemôžeme nikoho v lige. Je jedno, či hráme proti druhému alebo proti poslednému, musíme hrať koncentrovane a mať na pamäti, že sa hrá štyridsať minút. Každý zápas je iný, každý sa začína od nuly a nikdy nepoznáte výsledok vopred. Inak by nemalo zmysel vôbec hrať."

Ethan Jacobs, hráč Lučenca: "Inter je veľmi silným súperom. Musíme odviesť oveľa lepšiu robotu v tímovej práci, ak chceme zvíťaziť. Doma sme ju odviedli, ale prehrali sme v záverečnej štvrtine. Verím, že tentoraz sa nám to podarí udržať počas celého stretnutia."

Foto: Vladimír Králik