Vytlačiť
Kategória: Preview

Prvá sobota v roku 2019 bude patriť 20. kolu Slovenskej basketbalovej ligy. Inter v ňom môže natiahnuť domácu neporaziteľnosť proti Handlovej, rovnakú motiváciu budú mať aj Levice, tie privítajú Lučenec. Zaujímavé súboje budú na východe, Svit privíta posilnené Komárno a Spišská Nová Ves si zmeria sily so Žilinou.

 

Iskra Svit - MBK Rieker Com-Therm Komárno

Iskra aréna, sobota 5. januára o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Marek Kúkelčík, Michal Perečinský, Lukáš Životský

Aktuálne informácie: Pod Tatrami čaká basketbalových priaznivcov asi najzaujímavejšia konfrontácia v rámci 20. kola. Svit vstupuje do nového roka z tretieho miesta v tabuľke a so šancou na piatu výhru za sebou. "Podtatranci" zakončili predchádzajúci rok víťazne, keď v tradičnom derby nad Spišskou Novou Vsou triumfovali 99:93. Okrem toho netreba zabudnúť, že nedávno sa Iskra posilnila o rozohrávača Davorina Kuntiča. Komárno však nie je tiež na tom najhoršie, aj keď postavenie v tabuľke nie je ideálne, pod trénerom Miljanom Čurovičom postupne prichádza evidentný herný progres. "Obuvníci" ukončili na konci decembra čakanie na víťazstvo, dva body si odnášali z lučeneckej palubovky po výsledku 86:76. Počas aktuálneho týždňa vedenie klubu dotiahlo príchod amerického rozohrávača Devina Brooksa, ktorý by mal vyriešiť pretrvávajúce problémy na obvode. 

Motívy zápasu: 27. októbra 2018, k tomuto dňu sa datuje posledná prehra Svitu doma. Odvtedy "medvede" ťahajú pred domácim publikom šnúru piatich víťazstiev po sebe. Komárno má u súperov zatiaľ bilanciu dvoch výhier a sedem prehier. Zaujímavá bude konfrontácia nových posíl na oboch stranách, kto bude mať väčší dopad na výsledok svojho tímu?

Povedali pred zápasom: 

Michal Madzin, tréner Svitu: "Komárno je veľmi nebezpečné družstvo, má množstvo skúsených a kvalitných hráčov, ktorí sa na ihrisku vidia. Navyše prídu s novou posilou a preto je opäť ťažké odhadnúť, čo do tímu prinesie. My sa v prvom rade sústredíme na seba a na našu hru. V domácom zápase chceme podať výkon, ktorý poteší nás a aj našich fanúšikov."

Liam O'Reilly, hráč Komárna: "Teší nás výhra v Lučenci, ale cítime, že by nás výrazne povzbudilo ďalšie víťazstvo z palubovky súpera. Vieme, že Svit hrá veľmi kvalitný basketbal, presvedčili sme sa o tom aj my, keď nás dvakrát zdolali. Vieme, čo nás vo Svite čaká, oni doma neprehrávajú, preto to budeme mať extrémne náročné. Dôležité bude podať koncentrovaný výkon a vyvarovať sa zbytočných chýb. Základ bude vychádzať z dobrej obrany, ale až zápas ukáže, ako sa to celé bude vyvíjať."

 

BK Levickí Patrioti - BKM Lučenec 

Športová hala, sobota 5. januára o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Zdenko Tomašovič, Roman Lamoš, Ladislav Bartoš

Aktuálne informácie: Na piate víťazstvo za sebou pomýšľa aj úradujúci majster, okrem toho môže natiahnuť aj víťaznú sériu v levickej športovej hale. V aktuálnom ročníku totiž ešte nik v metropole Tekova nezvíťazil. "Žlto-zelení" sú navyše povzbudení cenným úspechom z Handlovej, kde nad nepríjemným celkom zvíťazili 92:76. Duel na Hornej Nitre bol však posledným v profesionálnej kariére Adama Štefeka. Lučenecké čakanie na plný bodový zásah pretrváva, nováčik si ho so sebou zobral aj do nového roka. Zverenci trénera Tibora Jányho nie sú v poslednom čase už fackovacím panákom, ale vždy tomu niečo chýba, aby sa čierna séria skončila. Jubilejná desiata prehra po sebe prišla doma proti Komárnu po výsledku 76:86. "Novohradčanov" posilnil Richard Grznár, do zápasového diania však len tak ľahko ešte nezasiahne. 

Motívy zápasu: Najlepšia versus najhoršia ofenzíva, Levice dosahujú v stretnutiach v priemer o 14 bodov viac ako ich súper. Dvanásťbodový rozdiel je pri pohľade na jednotlivé defenzívy. Netreba ani zabudnúť na bilancie doma a vonku, Patrioti sú bez prehry a Lučenec triumfoval u súpera len v jednom prípade. 

Povedali pred zápasom: 

Boban Tomič, hráč Levíc: "Aj v novom roku chceme ísť od zápasu k zápasu. Lučenec vie byť nepríjemným súperom, hlavne keď sa mu to dovolí. Musíme hrať od prvej minúty tvrdo a nedovoliť žiadne prekvapenie v našej hale."

 

BK Inter Bratislava - MBK Handlová

Hant aréna, sobota 5. januára o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Pavel Fuska, Tomáš Doušek, Martin Hudec

Aktuálne informácie: "Žlto-čierni" prišli pred vianočnými sviatkami o víťazné ťaženie, keď zakopli na palubovke Žiliny, kde prehrali 67:72. Nič to však nemení na tom, že Inter si udržal prvé miesto v tabuľke. Čo však môže zverencom trénera Olivera Vidina zahrať do karát je fakt, že spomedzi všetkých tímov mali najdlhšiu prestávku. Na doliečenie zranení a zdravotných starostí mali dokopy až 17 dní. To ich najbližšiemu súperovi vianočné voľno pravdepodobne uškodilo, Handlová totiž nenadviazala na dve víťazstvá po sebe, doma podľahla Leviciam 76:92. V tretej štvrtine základnej časti si však "Baník" môže výrazne zlepšiť tabuľkové postavenie, po dueli na Pasienkoch sa päťkrát za sebou predstavia doma. 

Motívy zápasu: Oba celky svoje predchádzajúce zápasy prehrali, preto si jeden z nich po sobote polepší. Inter má výhodu v tom, že doma v tejto sezóne ešte neprehral. Pre Handlovú môže byť výhodou fakt, že nemá čo stratiť, môže len získať. 

Povedali pred zápasom: 

Oliver  Vidin, tréner Interu: "V porovnaní s predchádzajúcim zápasom príde Handlová s novým rozohrávačom, ktorý je určite lepší, ako ten predošlý. Očakávam od mojich zverencov seriózny prístup, aby sme nový rok začali víťazstvom. Všetci vieme, že sila Handlovej plynie hlavne spod koša. Musíme odstaviť Čekovského a Petráša a nedovoliť ľahké strely Tresačovi a Haladovi. Ak sa nám to podarí, tak mame veľkú šancu na dobrý výsledok."

Peter Torda, tréner Handlovej: "Tento zápas chceme poňať ako prípravu na stretnutia, ktoré nás čakajú v domácom prostredí. Je to zápas, v ktorom môžeme ukázať, že prvý duel, ktorý sme tu vysoko prehrali, je zabudnutý a chceme ukázať, že vieme hrať basketbal a zároveň pozvať fanúšikov na nasledujúcich päť domácich stretnutí, kde budeme potrebovať ich podporu."

 

BK 04 AC LB Spišská Nová Ves - PP & TV Raj Žilina 

Mestská športová hala, sobota 5. januára o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos 

Delegácia rozhodcov: Anton Šarišský, Peter Karniš, Tomáš Turček

Aktuálne informácie: Aj keď ich v tabuľke delí od seba päť výhier, tak konfrontácia Spišskej Novej Vsi so Žilinou nemá vysloveného favorita. Domáci basketbalisti sú totiž nevyspytateľní, ak majú svoj deň, tak dokážu zdolať takmer kohokoľvek v lige. Ak sa im však nedarí, tak môže byť výsledkom napríklad to, že majú najhoršiu defenzívu v rámci ligy. V derby so Svitom ťahali za kratší koniec, ani mohutný finiš nezmenil nič na tom, že doma stratili body po výsledku 93:99. Žilinčania sú naproti tomu na eurofickej vlne, ktorá vyvrcholila na konci roka. Vypredané hľadisko videlo triumf 89:76 nad Prievidzou. Do Žiliny sa vracia basketbalový ošiaľ, zaujímavé však bude sledovať, ako sa zverencom trénera Ivana Kurillu bude dariť u súperov.

Motívy zápasu: Spišiaci môžu mať výhodu pod košom, keďže Žiline bude dlhšiu dobu chýbať skúsený Bojan Stanojevič. Hostia si okrem toho musia dávať pozor na Erica Nottagea, ktorý patril nielen k ťahúňom tímu, ale aj k štatistickým lídrom celej SBL. 

Povedali pred zápasom: 

Georgios Bitzanis, tréner Spišskej Novej Vsi: "Prehrali sme obe zápasy so Žilinou, pretože sme v nich nezvládli komunikáciu v obrane. Ak chceme uspieť, musíme to zmeniť. Pracovali sme na tom tvrdo na tréningoch a verím, že nás prídu podporiť aj naši skvelí fanúšikovia, ktorým chceme urobiť peknú sobotu."

Ivan Kurilla, tréner Žiliny: "Ešte stále v nás rezonuje skvelá atmosféra z domáceho víťazného zápasu proti Prievidzi. Po zápase pre nás nastala ťažká situácia. Už do tohto stretnutia nemohol pre zdravotné problémy nastúpiť Bojan Stanojevič. Počas Silvestra sme museli riešiť ťažkú situáciu. Zastihli nás choroby, ale verím, že sa dokážeme pred zápasom so Spišskou Novou Vsou zmobilizovať a pripraviť. Šancu v zápase tak môžu dostať ďalší mladí chalani. V zápase nemáme čo stratiť a môžeme len získať. V Spišskej sa ani na začiatku sezóny a ani teraz nehrá ľahko, no my sme odhodlaní zabojovať o ďalšie víťazstvo."

Foto: Daniel Faix