Vytlačiť
Kategória: Preview

Eurovia Slovenská basketbalová liga pokračuje 8. kolom, ktoré je na programe v stredu 28. októbra. Prvého víťaza tohto kola sme spoznali už v predohrávke spred dvoch týždňov, v ktorej zvíťazili Levice nad Interom. V stredu nás ďalej čakajú zápasy Karlovky s Košicami, Spišskej Novej Vsi s Nitrou a Prievidze so Svitom.

VŠEMvs Karlovka Bratislava – KB Košice

Hala prof. Rovného, streda 28.10. o 18:30

V Bratislave sa v stredu na jednej palubovke stretne minuloročný nováčik SBL s tohtoročným, keď Karlovka na domácej pôde privíta Košice. Keď sa pozrieme na tabuľku, tak Košičania sa v nej nachádzajú o tri priečky vyššie. S piatimi víťazstvami a dvoma prehrami však majú odohratý o jeden zápas viac ako ich stredajší súper. Karlovka má zatiaľ vyrovnaný pomer víťazstiev a prehier – 3:3. Sezónu začali zverenci Milana Černického úspešnou trojzápasovou šnúrou víťazstiev nad Svitom, Spišskou Novou Vsou a Nitrou, no potom prišli tri prehry v rade, a to v Prievidzi, doma s Komárnom a v Leviciach. „Karlovka predstavuje mladý tím so slovenským trénerom, ktorý vie pracovať so šikovnými Slovákmi. Nečakáme nič jednoduché, ale ideme tam s úmyslom vyhrať a potvrdiť svoju tabuľkovú pozíciu. Nič iné si nepripúšťame. V každom prípade to chce zodpovednejšiu hru ako v Komárne, kde sme si nechali doskočiť asi pätnásť lôpt v útoku a zároveň sme mali osemnásť strát. Ak toto eliminujeme a budeme hrať kolektívne, tak sa o výsledok nebojím. Oni doposiaľ hrali doma viac zápasov, ako vonku a na svojej palubovke je každý silnejší. My sme na tom opačne, vonku sme nastúpili už štyrikrát, doma len dva razy. Naším úmyslom je napraviť si chuť po posledných dvoch nešťastných zápasoch proti Nitre a Komárnu,“ hovorí hráč Košíc, Robo Nuber. V domácom prostredí budú hrať síce hráči Karlovky, no favoritom stredajšieho súboja sú hráči Košíc, ktorí zatiaľ zaváhali len v Leviciach a Komárne.

Delegácia rozhodcov: Turčin – Lamoš – Margala

BK 04 AC LB Spišská Nová Ves – MBK SPU Nitra

ŠH, streda 28.10. o 18:00

Po stredajšom zápase nám zostane už iba jeden tým bez víťazstva. V súboji dvoch posledných mužstiev sa stretnú hráči Spišskej Novej Vsi a Nitry, pričom oba tímy zatiaľ z každého svojho zápasu vyšli ako porazení. To sa však zmení zápasom 8. kola, v ktorom si jedno z družstiev pripíše svoje premiérové víťazstvo v sezóne. Výhodu domáceho prostredia budú mať v tomto zápase Spišiaci, ktorí sa pred vlastným publikom predstavia piatykrát. V tejto sezóne odohrali zatiaľ šesť zápasov, v ktorých postupne podľahli Košiciam, Karlovke, Prievidzi, Leviciam, Interu a Svitu. Vo viacerých prípadoch však mladý slovenský tím trénera Dávida Demečka bojoval až do poslednej sekundy a dokázal potrápiť aj silnejších súperov. „Všetci veríme, že zajtra to už konečne vyjde a my budeme tí, ktorí budú po zápase dvíhať ruky nad hlavu. Čaká nás však nepríjemná Nitra, ktorá dokázala poriadne trápiť favoritov, a aj ona bude chcieť zmazať nulu v kolónke víťazstiev. My musíme dobre brániť, byť koncentrovaní celých 40 minút, statočne bojovať a hlavne dokonale plniť trénerove pokyny. V kabíne, napriek prehrám, vládne vcelku dobrá atmosféra, niektoré výkony boli dobré, hlavne prvá štvrtina v poslednom zápase so Svitom bola tým, čo by sme chceli hrať. Sme však mladý tím, musíme to udržať po celý zápas, potom sa dostaneme do pohody, a snáď to s Nitrou dokážeme,“ povedal pivot Spišskej Novej Vsi, Tomáš Osvald.

Aj Nitra má za sebou zatiaľ šesť zápasov, a takisto všetkých šesť bolo neúspešných. Podobne ako Spišská Nová Ves, aj Nitrania majú káder zložený prevažne z mladých a menej skúsených hráčov, no na rozdiel od svojho stredajšieho súpera majú aj dve zahraničné posily – Filipa Simiča na rozohrávke a Filipa Pejovica pod košom. V poslednom kole mali zverenci Petra Semana voľno, a tak mali celý týždeň priestor na prípravu pred stredajším stretnutím. „Do Spišskej Novej Vsi cestujeme s cieľom uspieť. Bude to však ťažký zápas. Nám aj súperovi ide o prvú možnú výhru v sezóne. Navyše hráme bez Adama Štefeka, ktorý je zranený. Musíme bojovať o loptu v doskokoch a ubrániť súperových nebezpečných hráčov. Ak budeme hrať v podobnom nasadení ako posledné zápasy, máme šancu zvíťaziť,“ hovorí Adam Samek. Okrem Štefeka bude Nitranom chýbať aj Marián Kysela.

Delegácia rozhodcov: Kukelčík – Kiss – Perečinský

BC Prievidza – BK Iskra Svit

Niké aréna, streda 28.10. o 18:00

Favoritom stredajšieho zápasu Prievidze so Svitom sú jednoznačne domáci basketbalisti prievidzského „baníka“. Tí si v poslednom kole pripísali veľmi dôležité a cenné víťazstvo, keď zdolali Inter Bratislava na jeho vlastnej pôde. V, miestami až zbytočne, nervóznom zápase zvíťazili Prievidžania o osem bodov – 103:95. Stretnutie však nedohral Richard Körner, ktorý bol v poslednej štvrtine, spoločne s Radom Račíkom, vylúčený a musel opustiť hraciu plochu. „Víťazstvo na Interi nás teší, musíme ho však potvrdiť proti zlepšujúcemu sa Svitu. Cieľom tohto týždňa je vyhrať dva zápasy a udržať si prvé miesto v tabuľke,“ deklaruje Martin Boško, manažér BC Prievidza. V nedeľňajšom zápase sa na Interi predstavila aj najnovšia posila Prievidze – Milan Stajonevič. Počas šiestich minút, ktoré na ihrisku strávil, zaznamenal tri body zo šestiek, jeden doskok a jednu asistenciu.

Basketbalisti Svitu si v poslednom kole pripísali svoje druhé víťazstvo v sezóne, keď na domácej palubovke vo východniarskom derby porazili Spišskú Novú Ves. Svoje prvé víťazstvo zaznamenali v 3. kole, takisto na domácej palubovke, kde zdolali Nitru. „Podtatraci“ zatiaľ odohrali sedem zápasov. Pred týždňom mali síce voľný žreb, no namiesto toho absolvovali predohrávku 10. kola, v ktorej doma podľahli Interu. Po náročnom súperovi nasledoval, už spomínaný, zápas so Spišiakmi, v ktorom boli domáci Svitania favoritom. Začiatok stretnutia však hráčom Rudolfa Juga veľmi nevyšiel, keď prvú štvrtinu prehrali 19:25 a vedenia sa ujali až v polovici druhej štvrtiny. Po polčase už vyhrávali šesťbodovým rozdielom, no svoje víťazstvo definitívne potvrdil až v poslednej desaťminútovke, ktorú vyhrali o 14 bodov. Ani s Novovešťanmi to teda nemali také jednoduché, ako sa na prvý pohľad mohlo zdať. Pred nimi je teraz ďalší náročný zápas proti silnému súperovi. „Čaká nás súper, ktorý hrá momentálne vo vynikajúcej forme. My sa ju snažíme nájsť a ideme krok za krokom. Favorit je jasný, ale ja verím našim hráčom a myslím si, že nie sme bez šance,“ hovorí prezident Svitu, Ján Drobný.

Delegácia rozhodcov: Doušek – Turček – Matejčík

 

FOTO: MARTIN ŠOPINEC