Vytlačiť
Kategória: Preview

18. kolo Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy máme zase raz rozdelené do niekoľkých hracích dní. V stredu, 2. decembra, nás čakajú zápasy Levíc so Svitom a Prievidze s Nitrou a vo štvrtok, 3. decembra, zase Spišskej Novej Vsi s Komárnom. Bratislavské derby medzi Karlovkou a Interom je naplánované na 11. decembra a voľno majú hráči Košíc.

BK Inter Bratislava – VŠEMvs Karlovka Bratislava

Hant aréna, piatok 11.12. o 11:00

V netradičnom čase sa v piatok uskutoční dohrávka 18. kola medzi Interom a Kralovkou Bratislava. V rámci projektu ŠKOLA NA BASKET sa môžu žiaci prvého a druhého stupňa, ale aj starší prísť pozrieť na najvyššiu mužskú basketbalovú súťaž. „Čaká nás týždeň pred All-Star stretnutím, ktorý nám netradične vyplnia dva zápasy. Najprv pondelková dohrávka so Svitom zapríčinená víkendovou obsadenosťou Hant Arény, potom piatková dohrávka minulotýždňového zápasu s Karlovkou. Ja verím, že družstvo pristúpi k obom stretnutiam zodpovedne, dobehneme zameškané a v piatok popoludní sa priblížime priečkam, kam patríme,“ povedal ešte pred pondelkovým stretnutím manažér žlto-čiernych, Michal Ondruš. „Interisti“ prvú časť svojho týždňového plánu splnili, keď v pondelkovej dohrávke porazili basketbalistov Svitu, a pripísali si tak svoje šieste víťazstvo v rade.

Hráčom Karlovky sa zase tak veľmi nedarí. Aj on tento týždeň absolvovali už jednu dohrávku, a to v utorok, 8. novembra. V nej si zverenci Milana Černického pripísali piatu prehru v rade, keď neuspeli na nitrianskej palubovke, ktorej podľahli dvojbodovým rozdielom. Dva body si pripísali naposledy pred mesiacom, keď doma porazili Spišskú Novú Ves. V piatkovej dohrávke ich čaká náročný súper, ktorý patrí k top tímom tohtoročnej sezóny. V ich prvej konfrontácii, ktorá sa taktiež odohrala v bratislavskej Hant aréne na Pasienkoch, podľahli hráči Karlovky Interu o 13 bodov, 64:77. Aj v 18. kole sa tieto dve bratislavské mužstvá stretnú v domácom prostredí Interu, kde ich bude čakať školácke publikum. „Tešíme sa na piatkový zápas, pretože pôjde z pohľadu nášho klubu MBK Karlovka o vyvrcholenie pilotného projektu ŠKOLA NA BASKET. Mestské derby je skvelou príležitosťou dotiahnuť do hľadiska deti z celej Bratislavy a ukázať im slovenský basketbal na najvyššej úrovni. Veríme, že prídu nielen malí basketbalisti, ale aj decká, ktoré si tento šport ešte len zamilujú,“ hovorí šéftréner Karlovky, František Kubala.

Inter – Karlovka v sezóne 2015/2016: 77:64 (d)

Delegácia rozhodcov: Gabara – Turčin – Gálová 

BK 04 AC LB Spišská Nová Ves – MBK Rieker COM-therm Komárno

ŠH, štvrtok 3.12. o 18:00

Svoju pätnástu prehru si basketbalisti Spišskej Novej Vsi pripísali na pôde Nitry. Prvý polčas však nenasvedčoval tomu, že by si Spišiaci spod Zobora odniesli len jeden bod. Po dvadsiatich minútach vyhrávali o deväť bodov a do druhého polčasu sa vstupovalo za stavu 29:38. V tom sa zverencom Dávida Demečka už nedarilo a domácim hráčom nakoniec podľahli o 18 bodov. V sobotňajšom kole sa však drese Spišiakov prestavila aj dvojica navrátilcov Kovalík – Antoni. Boris Kovalík pritom zaznamenal osem a Adam Antoni štyri body. V ich najbližšom stretnutí privítajú Novovešťania na domácej palubovke silného súpera z Komárna. „V Nitre sme odohrali tri veľmi dobré štvrtiny, no nedokázali sme to opäť raz udržať počas celých 40 minút. To je náš najväčší problém a hoci na ňom neustále pracujeme, stále sa opakujú tie isté zlozvyky. Akoby sme si niekedy mysleli, že už to ide, prídu tri-štyri straty, dostaneme rýchlych desať bodov a „je po nás“. Proti Komárnu určite budeme bojovať, poteší ma ak naša hra bude konštantná počas celého zápasu. Sme radi, že už máme k dispozícii Borisa Kovalíka, je na ňom vidieť tréningový výpadok,  no on je „dríč“ a veľmi chce toto manko zmazať. Ak sa mu to podarí, tak nepochybujem o tom, že spolu s Antonim budú posilami,“ hovorí Dávid Demečko, tréner Spišskej Novej Vsi.

Komárňania mali týždňovú prestávku od SBL-ky, no za to odohrali dva zápasy FIBA Europe Cupe, ktoré boli aj ich posledné v tejto súťaži. Za Európskym pohárom však „lodiari“ spravili krásnu bodku, keď si v utorkovom stretnutí vybojovali víťazstvo nad bulharským tímom Rilski, a aj oni sa tak konečne radovali z úspešného zápasu. V basketbalovej Európe síce veľa vody nenamútili, za to v Eurovia Slovenskej basketbalovej lige sa im darí až nadpriemerne. Momentálne ťahajú deväťzápasovú víťaznú šnúru a na svojom konte majú len dve prehry – s Prievidzou a Interom. O svoje desiate víťazstvo v rade sa pôjdu Komárňania pobiť do Spišskej Novej Vsi, nad ktorou v ich prvej tohtoročnej konfrontácii zvíťazili na domácej palubovke o 51 bodov. „Spišiaci budú určite doma hrýzť, budú nepríjemní a bojovní, no my tam ideme po povinné dva body a víťazstvo. Domácich určite nepodceňujeme, do zápasu pôjdeme na sto percent, aby sa náhodou nezopakoval výsledok z minulej sezóny, keď sme práve v Spišskej Novej Vsi nešťastne prehrali. Takže nič iné ako víťazstvo si nepripúšťame napriek tomu, že mužstvo má v nohách ťažký zápas vo FIBA Europe Cupe. Ideme naplno a j vo štvrtok,“ povedal hráč Komárna, Matej Marchyn.

Spišská Nová Ves – Komárno v sezóne 2015/2016: 54:105 (v)

Delegácia rozhodcov: Kovalčík – Životský – Daňo 

BK Levickí Patrioti Levice – BK Iskra Svit

ŠH, streda 2.12. o 18:00

Pred 18. kolom Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy sa Levickí Patrioti v tabuľke nachádzajú na veľmi sľubnom mieste. Z pätnástich zápasov sa im podarilo zvíťaziť v desiatich a len v piatich prípadoch si pripísali prehru. Tú poslednú utŕžili v poslednom kole na Interi, kde v sobotu prehrali o nelichotivých 25 bodov. Žlto-zelení si však aj naďalej udržujú domácu neporaziteľnosť a vo všetkých siedmych domácich stretnutiach potešili levických fanúšikov dvoma bodmi. Ich ďalšou prekážkou v ustrážení domácej víťaznej šnúry bude Svit, ktorý v levickej športovej hale privítajú v stredajšom kole. „Zápas na Interi nám nevyšiel tak, ako sme si predstavovali. Ideme však ďalej za svojím cieľom. Pred nami je súper, na ktorého si musíme dať pozor, lebo jeho postavenie v tabuľke je horšie ako je reálna sila tímu trénera Juga. Proti Svitu sa nehrá jednoducho, presvedčili sme sa o tom aj v prvom vzájomnom zápase. Na súboj sa zodpovedne pripravíme a pôjdeme do neho s cieľom predĺžiť si domácu sériu víťazstiev,“ hovorí manažér Patriotov, Ladislav Garaj.

Zverenci Rudolfa Juga v sobotu na domácej palubovke privítali vicemajstra z Prievidze. „Podtatranci“ mali s Prievidzou rozohrané veľmi dobré stretnutie, keď po prvej štvrtine vyhrávali o 9 bodov. Potom však prišla rozhodujúca druhá desaťminútovka, ktorú prehrali 15-bodovým rozdielom a o víťazovi stretnutia bolo rozhodnuté. Druhý polčas už bol síce vyrovnaný, no Svitania už vedenie na svoju stranu nedokázali stiahnuť. Prievidzi nakoniec podľahli 83:92, čím si pripísali jedenástu prehru. O svoje piate víťazstvo pôjdu „Podtatranci“ bojovať do Levíc, s ktorými si už taktiež jednu prehru pripísali, keď na domácej palubovke veľmi nešťastne prehrali o jeden bod. „Do Levíc cestujeme s rešpektom, ale posledné zápasy nám dávajú nádej na dobrý výsledok,“ povedal Ján Drobný, prezident BK Iskra Svit.

Levice – Svit v sezóne 2015/2016: 76:75 (v)    

Delegácia rozhodcov: Turčin – Matejčík – Turček

BC Prievidza – MBK SPU Nitra

Niké aréna, streda 2.12. o 18:00

Po prehre v Leviciach si Prievidžania vybojovali ďalšie dôležité víťazstvo, keď v 17. kole zvíťazili vo Svite. S Levičanmi to bola však len tretia prehra vicemajstra v sezóne. Tú prvú si pripísali v Košiciach a druhú v Komárne. Po dvoch týždňoch sa teraz môžu prievidzskí fanúšikovia tešiť na basketbal v Niké aréne, kde v stredajšom kole domáci basketbalisti privítajú Nitru. „Vo Svite sme dosiahli dôležité víťazstvo proti nepríjemnému súperovi. Teraz sa po dlhšej dobe predstavíme na domácej palubovke, na čo sa tešíme. Naším cieľom je zopakovať výkon z prvého zápasu v Nitre,“ hovorí Martin Boško, manažér prievidzských „baníkov“.

V ich prvej konfrontácii podľahli basketbalisti spod Zobora hráčom Prievidze o 47 bodov. Od tohto nepríjemného výsledku však Nitrania dokázali zvíťaziť v dvoch stretnutiach – doma so Svitom a Spišskou Novou Vsou – a dohromady tak na svojom konte majú tri víťazstvá. Na Hornej Nitre to ale zverenci Petra Semana budú mať veľmi ťažké. Už len v domácom prostredí vicemajstrovi podľahli takmer o 50 domov a sila Prievidžanov na domácej palubovke je ešte väčšia. „Čaká nás veľmi ťažký zápas. Prievidza je jasný favorit s kvalitným kádrom a skúsenosťami, ktorý je niekde inde ako my. V tomto stretnutí nesmieme vybuchnúť a inkasovať príliš vysoké manko. Povedali sme si, že musíme hrať fyzickejšie a byť sústredení celých 40 minút,“ hovorí hráč Nitry, Adam Samek.

Prievidza – Svit v sezóne 2015/2016: 101:54 (v)

Delegácia rozhodcov: Fuska – Bara – Sirocký

 

FOTO:RASTISLAV BÚGEL