Vytlačiť
Kategória: Preview

 

Prvý zápas 22 kola už máme za sebou, no v stredu 30. decembra nás čakajú ďalšie tri stretnutia. Komárno doma privíta Svit, Inter vycestuje do Košíc a Spišská Nová Ves sa doma stretne s Prievidzou. V predohrávke sa Nitre podarilo zvíťaziť na Karlovke a voľno majú hráči Levíc.

MBK Rieker COM-therm Komárno – BK Iskra Svit

ŠH, streda 30.12. o 18:00, Arena Sport TV

V komárňanskej športovej hale sa v stredu stretnú družstvá z piateho a šiesteho miesta tabuľky. Komárno a Svit spolu síce tabuľkovo susedia, no čo sa týka kvality a počtu víťazstiev, domáci basketbalisti sú na tom výrazne lepšie. Hoci v nedeľňajšej dohrávke 12. kola doma po prvýkrát prehrali, celkovo majú na svojom konte 12 víťazstiev a sedem prehier. Tri z toho si však „lodiari“ pripísali v ich posledných troch zápasoch a od príchodu Dragana Ristanoviča na trénerskú lavičku zvíťazili len doma s Nitrou. Teraz však v jeho družstve došlo k ďalšej významnej zmene. Komárňanský tím opustil Isiah Umipig, ktorého nahradila hviezda uplynulej sezóny – T.J. Bannister. Družstvo Svitu má zase opačnú bilanciu ako domáce Komárno. Zverenci Rudolfa Juga si v tejto sezóne pripísali zatiaľ len šesť víťazstiev a až v trinástich prípadoch prehrali. V ich posledných dvoch stretnutiach sa im darilo, keď najprv zvíťazili na Karlovke a následne doma s Nitrou. V stredajšom zápase však cestujú do Komárna, nad ktorým sa im zatiaľ ešte nepodarilo zvíťaziť a v ich obidvoch konfrontáciách si pripísali len jeden bod. Na južné Slovensko však Svitania necestujú v porazeneckej nálade. „Komárno sa momentálne nachádza v problémoch, a my sa to pokúsime využiť. Nastúpime v plnej sile,“ informuje prezident BK Iskra Svit, Ján Drobný.

Komárno – Svit v sezóne 2015/2016:88:70(d), 75:63 (v)

Delegácia rozhodcov: Turčin – Bara – Bartoš

KB Košice – BK Inter Bratislava

Angels aréna, streda 30.12. o 18:00

Šláger posledného kola v roku 2015 nás čaká v Košiciach, kde domáci v Angels aréne privítajú basketbalistov Interu Bratislava. Košičania sa po 21. kolách Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy nachádzajú a sľubnom štvrtom mieste, keď prehrali len šesť a vyhrali 13 zápasov. Vo všetkých šiestich prípadoch pritom podľahli súperom z hornej polovice tabuľky, z toho domáce hradby neubránili len dvakrát. Svoju prvú domácu prehru „býky“ utŕžili práve so svojím stredajším súperom. Aj Košiciam sa však podarilo zvíťaziť na Interi, a tak je stav vzájomných zápasov vyrovnaný – 1:1. Košičania v stredu budú Interu čeliť bez Raya Jonesa, s ktorým sa družstvo rozlúčilo tento týždeň. „V zápasoch medzi Košicami a Bratislavou je vždy špecifický náboj a pre obe strany ide o atraktívne derby. Košice doma naposledy Interu podľahli, a tak im máme čo vracať. Dôležité bude ubrániť bratov Rančíkovcov, Rado tie svoje body aj tak vždy nejako dá. Podstatné bude preto nedovoliť sa presadiť ďalším hráčom ako sú Miloševič, Mrviš a Bílik. Ak by sa rozstrieľali oni, tak by to bolo veľmi ťažké. Aj Inter má svoje slabiny a my sa ich pokúsime využiť,“ hovorí Saša Jankovič, ktorý doterajšie dva zápasy medzi týmito mužstvami odohral v drese Interu, no teraz je už hráčom Košíc.

Bratislavčania okrem oficiálneho 21. kola za posledný týždeň odohrali aj dve dohrávky. Najprv ešte pred Vianocami vycestovali do Prievidze, kde domácim podľahli o 16 bodov, a potom absolvovali zápas v Komárne. Proti majstrovi už boli žlto-čierni úspešnejší a stali sa prvým tímom, ktorí Komárno zdolal na ich vlastnej palubovke. „Interisti“ sa tak zatiaľ nachádzajú na čele tabuľky, keď z 19-tich zápasov zvíťazili v 15-tich a len štyrikrát podľahli. Aj Inter, podobne ako jeho stredajší súper, teraz prechádza ďalšími zmenami. Ešte pred dohrávkou 16. kola sa rozlúčili s Ericom Stutzom, ktorý bol v Bratislave na skúške, a tento týždeň družstvo Interu opustil aj B.J. Young. Ľubomíra Urbana v stredu čaká prvý zápas proti Košiciam, nakoľko v ich doterajších dvoch stretnutiach viedol Inter ešte ich starý tréner. Pod vedením dlhoročného kormidelníka Nitry sa však družstvu z hlavného mesta dosť darí a o ďalšie dva body sa pôjdu pobiť aj do Košíc. Tam to ale nebudú mať jednoduché, nakoľko „býky“ už ďalšiu domácu prehru len tak ľahko nedopustia. „Čaká nás dlhá cesta a ďalší náročný súper. Radi by sme však nadviazali na kompaktný výkon z Komárna. Tešíme sa na zápas a veríme, že kalendárny rok 2015 zakončíme víťazstvom,“ povedal manažér Interu, Michal Ondruš.

Košice – Inter v sezóne 2015/2016:93:88(v), 71:74 (d)

Delegácia rozhodcov: Zubák – Šarišský – Karniš

BK 04 AC LB Spišská Nová Ves – BC Prievidza

ŠH, streda 30.12. o 18:00

Spišiakom sa aj naďalej nedarí si vybojovať svoje prvé víťazstvo v sezóne a v kalendárnom roku 2015 sa im to už asi ani nepodarí. Zverenci Dávida Demečka majú za sebou síce desaťdňovú pauzu, no v stredu na domácej palubovke privítajú silného súpera, ktorý sa bije o prvenstvo v tabuľke – Prievidzu. „Verím, že si naši chlapci cez Vianoce dokonale oddýchli, a že sa na zápas tešia. Prievidza k nám príde ako veľký favorit, nám neostáva nič iné len bojovať a snažiť sa sťažiť baníkom cestu za víťazstvom. Dúfam, že chalanom basketbal už chýbal, a podľa toho to na palubovke bude vyzerať,“ hovorí člen VV Spišskej Novej Vsi, Michal Buza. Novovešťania síce Prievidzi doteraz vždy podľahli vysokým rozdielom, no viackrát sa im už podarilo súperov potrápiť.

Jednoznačným favoritom tohto zápasu sú určite hostia z Prievidze. Tí momentálne ťahajú päťzápasovú víťaznú šnúru, keď sa im od konca novembra podarilo postupne zdolať Svit, Nitru, Komárno, Košice a naposledy v dohrávke 16. kola Inter. Zaslúžene sa tak s 33 bodmi nachádzajú na druhom mieste v tabuľke. „Baníci“ však majú odohratý o jeden zápas menej ako prvý Inter, a takisto majú na svojom konte aj o jednu prehru menej. V stredu ich síce čaká dlhá cesta na východ, avšak aj o dosť slabší súper. „Po krátkej vianočnej pauze, kedy si hráči oddýchli, sa od nedele už naplno pripravujeme na najbližší zápas. Všetci hráči sú zdravotne v poriadku a pripravene zakončiť rok 2015 víťazne,“ povedal Martin Boško, manažér Prievidze.

Spišská Nová Ves – Prievidza v sezóne 2015/2016:53:83(d), 37:114 (v)

Delegácia rozhodcov: Kovalčík – Kiss – Perečinský 

VŠEMvs Karlovka Bratislava – MBK SPU Nitra

ŠH prof. Rovného, utorok 22.12. o 18:30

Prešli len dva týždne od ich posledného stretnutia a Karlovku s Nitrou v utorok čaká ďalšia spoločná konfrontácia. Naposledy sa totiž stretli v dohrávke 13. kola, 8. decembra, v ktorej si víťazstvo pripísali hráči Nitry. Keď sa však stretli po prvýkrát v tejto sezóne, dva body si pripísala Karlovka, ktorá zvíťazila na domácej palubovke. Aj v utorkovej predohrávke to budú basketbalisti Karlovky, ktorí budú mať výhodu domáceho prostredia, a ktorí by určite radi nadviazali na svoj výkon zo soboty. V 21. kole sa zverenci Milana Černického po dlhých siedmych zápasoch tešili z výhry, keď zvíťazili nad Spišskou Novou Vsou.  V utorok svoju šancu dostane aj Daniel Stránsky, ktorý sa na súpiske Áčka Karlovky objaví po prvýkrát v tejto sezóne. „Mohlo sa zdať, že nám v Nitre nevyšla koncovka zápasu. Náš výkon ale celkovo nebol ideálny. Musíme si v tíme zlepšiť náladu. Dúfam, že k tomu nejako pomôžem, či už na ihrisku, na lavičke alebo nejakými „vtipkami“ v šatni. Chalani to víťazne naštartovali v Spišskej Novej Vsi. Verím, že sa podarí zdolať aj teraz doma Nitru,“ povedal 22-ročný pivot.

Nitrania sa s 23 bodmi na predposlednej, no stále postupovej priečke v tabuľke, keď zvíťazili v štyroch a neúspešní boli v 15-tich zápasoch. Svoje posledné víťazstvo si pripísali práve s ich utorkovým súperom, keď v dohrávke 13. kola porazili Karlovku dvojbodovým rozdielom. Odvtedy odohrali ďalšie tri zápasy, pričom v každom boli neúspešní a postupne podľahli Komárnu, Interu a naposledy Svitu. „Karlovka patrí medzi tímy, ktoré chceme zdolávať. Inak tomu nebude ani v tomto stretnutí.  Naším cieľom je zabojovať o víťazstvo. Musíme zvoliť tvrdú a agresívnu hru. Zároveň chceme využiť kontaktnú hru, aby sme získavali lopty a vytvárali si protiútoky,“ hovorí Ladislav Stojanov, hráč Nitry.

Karlovka – Nitra v sezóne 2015/2016:78:67 (d), 77:79 (v)

Delegácia rozhodcov: Ženiš – Kurpaš – Macura

 

FOTO: MARTIN ŠOPINEC