Vytlačiť
Kategória: Preview

Dočká sa Niké SBL finalistov zo západu alebo si vynútia tímy z východu rozhodujúce zápasy v oboch sériách? Vo štvrtých semifinálových zápasoch majú domáce družstvá výhodu vedenia 2:1 a možnosti spečatenia postupu, ale o ničom takom ich súperi ani nechcú počuť. Ako to v stredu večer dopadne? 

Niké SBL 2022/2023 - 4. zápasy semifinále play off (streda 26. apríla, 18.00 h):

BC Komárno (4.) - Spišskí Rytieri (1.)

/stav série - 2:1/

K zápasu: Nič sa ešte neskončilo, je to play off. To sú slová, ktoré často opakuje tréner Komárna Zlatko Jovanovič bez ohľadu na konečný výsledok. Jedno je isté, v druhom stretnutí po sebe našiel úspešný a víťazný recept na Spišských Rytierov (92:78), vďaka čomu získal na svoju stranu výhodu, ktorá sa nemusí opakovať. Jedna výhra delí jeho hráčov od toho, aby sa BC Komárno prvýkrát predstavilo vo finále Niké SBL. Posledný krok býva najťažší, ale "diabli" hrajú doma, čím majú tromfy vo svojich rukách. "Očakávame veľmi náročné stretnutie, špeciálne preto, že máme v rukách postupový mečbal vďaka dvom víťazstvám po sebe. Na to, aby sa nám podarilo vyhrať aj tretíkrát, musíme nastúpiť s obrovskou energiou a zastaviť ich útoky kvalitnou obranou. Dúfam, že sa budeme môcť spoľahnúť aj na našich fanúšikov, ktorých budú opäť plné tribúny," uviedol Luka Gašič. 

Víťaz základnej časti sa nachádza v náročnej pozícii, prvýkrát od roku 2018 hrozí, že sa nasadená jednotka nepredstaví vo finále. Spišskí Rytieri dostali v druhom súboji po sebe takmer 100 bodov, čo je rozhodne varovný signál pred stredou. Klub adresoval v pondelok večer na sociálnych sieťach emotívne stanovisko, že pred zápasom č. 4 je potrebné, aby tím ukázal charakter. Medailu majú síce Spišiaci istú, ale bronz nie je rozhodne ten kov, ktorý by si vedenie, tím a fanúšikovia želali. "Čaká nás jednoznačne najdôležitejší zápas sezóny. Ak ho nezvládneme, tak sa nik nebude pozerať na to, že sme vyhrali základnú časť, že sme postúpili do Final Four Alpsko-jadranskeho pohára, či do semifinále Slovenského pohára. Bude to jednoducho sklamanie. Dodnes nerozumieme, čo sa vlastne stalo v zápase č. 3, podali sme suverénne najhorší výkon v sezóne. A práve teraz nastal čas ukázať charakter. Komárno je v pohode, verí si na nás a nám nezostáva nič iné len morálkou, srdcom a bojovnosťou to zlomiť. Musíme doslova položiť 'prdel' na palubovku, siahnuť na absolútne dno našich síl, vytiahnuť všetku kvalitu, čo v sebe máme a od prvej do poslednej milisekundy ísť za výhrou. Potrebujeme sa zdravo pobiť o výsledok,  prejaviť rešpekt voči sebe, fanúšikom a každému kto pracuje v spišskononoveskom basketbale. Hráči musia ukázať to, čo nám v ostatnom zápase chýbalo - vôľu zabojovať jeden za druhého a hlavne charakter. Samozrejme, že sme s chlapcami o tom všetkom hovorili, a pevne verím, že to všetko na palubovke ukážu," prezradil asistent trénera Erich Korfanta. 

Delegácia rozhodcov:
Kde sledovať:

 H0I1871 

Patrioti Levice (3.) - Iskra Svit (2.)

/stav série - 2:1/

K zápasu: Patrioti zaznamenali prvú play off prehru, ale stále sú bližšie k tomu, aby si aj v treťom ročníku Niké SBL po sebe zahrali o majstrovský titul. Úradujúci šampión nenadviazal na úvodné dva zápasy, najmä ofenzívne sa pod Tatrami v sobotu trápil a výsledkom bolo, že k využitiu prvého semifinálového mečbalu sa výraznejšie nepriblížil (69:85). Doma by to mala byť iná pesnička, hlavne s výraznou podporou z tribún. "Žlto-zelení" navyše už viac ako mesiac pred svojimi fanúšikmi neprehrali, túto sériu by radi opäť o čosi natiahli. "Najbližší zápas bude opäť náročný, doma sa pokúsime ukončiť semifinálovú sériu. Očakávam, že to bude bitka, v ktorej vydáme zo seba maximum, aby sme v nej zvíťazili," povedal James Padgett. 

Podobne ako v prvom kole play off, tak aj v semifinále zvládli hráči Svitu zápas o všetko. V Iskra aréne nedovolili, aby sa úspešná sezóna 2022/2023 skončila predčasne a najmä prehrou. Stav série sa podarilo znížiť a povestnú loptičku so zodpovednosťou presunúť na plecia svojho súpera. V Leviciach ešte v tomto ročníku víťaz Slovenského pohára nevyhral, ale teraz by ich za rozhodujúcim duelom mala hnať veľká skupinka fanúšikov "medveďov". "Očakávam veľmi ťažký duel. Levice majú doma šancu ukončiť sériu, takže o to budú bojovať. Ak máme mať šancu, tak musíme hrať ešte lepšie v obrane ako v sobotu a pokračovať v dobrom útoku. Pozreli sme si video, aby sme vedeli, čo máme robiť lepšie, ak máme mať v stredu šancu," vyjadril sa Hayden Koval. 

Delegácia rozhodcov:
Kde sledovať:

Foto: Lukáš Droppan, Karol Scholtz