Vytlačiť
Kategória: Preview

Najväčšiu pozornosť bude v 29. kole pútať priamy súboj o tretie miesto, v ktorom Levičania vyzvú na domácej palubovke úradujúceho majstra z Komárna.

Zaujímavé duely podporené na oboch stranách skvelými fanklubmi patria už dlhšiu dobu k stretnutiam Levíc s Komárnom. Práve posledné vzájomné stretnutie v základnej časti bude mať pre oba celky najväčšiu dôležitosť, keďže ide pravdepodobne o priamy súboj o tretiu pozíciu. Ako to vyzerá v oboch táboroch?

BK Levickí Patrioti - MBK Rieker Com-Therm Komárno, sobota 23.1. o 19:00 - priamy prenos

 

Pohľad do kuchyne:

Levice: V metropole Tekova pokračuje spanilá jazda touto sezónou. Asi málokto by pred jej začiatkom očakával, že Levičania budú pred záverom základnej časti bojovať o výhodu domáceho prostredia a tretie miesto v tabuľke. Za všetko môže hlavne domáce prostredie, ktoré padlo len prednedávnom proti Interu, inak nenašli Patrioti doma premožiteľa. Situácia sa zlepšuje aj na palubovkách hostí, kde je bilancia vyrovnaná - 6 výhier a 6 prehier. Zverencom Tea Hojča sa darí aj na medzinárodnej scéne, v rámci Alpsko-adriatického poháru bojujú o druhé miesto po skupinovej fáze. Ku všetkému si treba pripočítať aj angažovanie nedostatkového tovaru na súčasnom basketbalovom trhu - kvalitného slovenského hráča. S Martinom Sýkorom sa Patrioti javia ako vyvážený tím, čo potvrdzujú aj nedávne výsledky. Levice síce podľahli v novom roku Prievidzi a Interu, ale zvíťazili vo Svite a Nitre.

Komárno: Už niekoľkokrát sme zvýrazňovali ako na juhu Slovenska obrátila karta. Prvým impulzom bola zmena na trénerskej stoličke a druhou zmena na rozohrávačskom poste, kde Isiaha Umipiga nahradil dobre známy T.J. Bannister. S príchodom minuloročného MVP sa vrátilo Komárno opäť k atraktívnemu basketbalu, ktorý prináša víťazstva a baví divákov. Zmeny sa začali diať na prelome rokov, kedy majster zabral sériou piatich výhier v rade, vrátane dôležitého víťazstva nad vicemajstrom. Miernou škvrnou je akurát zranenie dvojice Kozlík a Maslík, čo ešte viac zúžilo rotáciu komárňanského tímu.

 

Kto proti komu:

Poďme sa zo štatistického pohľadu pozrieť na jednotlivých hráčov základnej päťky. Ktorá päťka zo šlágru kola je efektívnejšia? Vychádzame samozrejme z najčastejšej základnej zostavy tímu v posledných zápasoch

Levice:

Nemanja Kovačevič - 8.1 bodu, 2.5 doskoku, 4.4 asistencie, 1.3 zisku a 5.5 získaných faulov

Milan Žiak - 16.2 bodu, 2.4 doskoku, 3.4 asistencie, 1.0 zisku a 4.1 získaných faulov

Miloš Markovič - 10.6 bodu, 6.4 doskoku, 2.0 asistencie, 1.6 zisku a 2.9 získaných faulov

Marko Stojadinovič - 12.0 bodu, 5.8 doskoku, 1.5 asistencie, 1.0 zisku a 1.9 získaných faulov

George Valentine - 10.4 bodu, 7.4 doskoku, 1.0 asistencie, 1.9 zisku, 1.0 bloku a 2.5 získaných faulov

 

Komárno:

Bernard Thompson - 15.3 bodu, 6.4 doskoku, 2.8 asistencie, 2.4 zisku a 4.6 získaných faulov

T.J. Bannister - 12.8 bodu, 3.2 doskoku, 8.4 asistencie, 2.0 zisku a 5.8 získaných faulov

Siniša Bilič - 10.1 bodu, 4.1 doskoku, 1.8 asistencie a 2.4 získaných faulov

Roman Vido - 11.0 bodu, 5.7 doskoku, 1.5 asistencie, 1.7 ziskov, 1.0 bloku a 2.1 získaných faulov

P.J. Alawoya - 11.6 bodu, 7.7 doskoku, 1.7 zisku, 1.0 bloku a 2.6 získaných faulov

Oba celky spoliehajú hlavne na základnú päťku, ale širšia rotácia je na levickej strane, k čomu treba pripočítať na domácej strane aj nedávno angažovaného Martina Sýkoru. V neprospech Komárna hovoria zranenia Mareka Kozlíka a Michala Maslíka. Levice aj Komárno sa prezentujú atraktívnym ofenzívnym basketbalom, ale v kľúčových momentoch sa dokážu na oboch stranách oprieť o dobrú obranu.

 

Čísla, čísla, čísla:

Po stretnutí bude jedna víťazná séria minulosťou, Patrioti majú zatiaľ na konte dve výhry, Komárno ťahá sériu piatich výhier v rade, vrátane výhry nad Košičami a Prievidzou. Čaká nás aj zaujímavý súboj spoza trojkového oblúka, domáci Levičania sú štvrtí v tomto ukazovateli, majster je dokonca na delenom druhom mieste. Lepší bodový priemer má momentálne tím z juhu Slovenska, ale daňou za ofenzívnu hru je aj mierne deravejšia obrana (72.7 vs. 74 bodov).

 

Bilancia:

V doterajšom priebehu sezóny platí pravidlo "môj dom - môj hrad". Prvý zápas ešte zo začiatku októbra bol jasné v komárňanskej réžii, lodiari zvíťazili pred domácim publikom jasne 109:73. Na ďalší duel sa čakalo mesiac a opäť na komárňanskej palubovke nezaváhal domáci tím, ktorý zvíťazil 69:57. Zatiaľ záverečný duel je zo 16. decembra, v ktorom o víťazstve Patriotov v pomere 89:87 rozhodol tri sekundy pred koncom Milan Žiak.

 

Povedali pred zápasom:

Ladislav Garaj (manažér Levíc): "Sedem kôl do konca základnej časti prichádza na rad derby súboj, ktorý je zároveň priamym súbojom o tretie miesto v tabuľke. Myslím si, že to je najlepšia pozvánka pre oba tábory fanúšikov a verím, že športová hala bude zaplnená do posledného miesta. V Nitre sme nepodali oslnivý výkon, splnili sme však cieľ, zvíťazili sme a všetci hráči sú zdravotne v poriadku. Čaká nás momentálne výborne hrajúce Komárno, ktoré sme naposledy doma zdolali košom so záverečným klaksónom. Teraz sú však ešte silnejší a lepšie pripravení. My však doma body len tak nerozdávame."

Dragan Ristanovič (tréner Komárna): "Už pred zápasom proti Spišskej Novej Vsi sme sa pripravovali na ťažké tri zápasy, ktoré nás čakajú. Prievidzu máme za nami a teraz cestujeme do Levíc. Ideme krok za krokom, vieme, že nás čaká veľmi ťažký zápas na palubovke Levíc. Všetci vieme, že Levice sú doma veľmi silné, takže určite to bude "makačka", ale tak ako doteraz, ani tentokrát svoju kožu lacno nepredáme!" 

 

Delegácia rozhodcov:

Kúkelčík Marek, Pipíška Igor, Margala Martin

FOTO: LUKÁŠ DROPPAN